Direktavkastning

Ett av de allra viktigaste nyckeltalen som du kan använda när du tar beslut kring aktiehandel är direktavkasning som jämför företagets utdelning mot aktiekursen. I den här artikeln skall vi gå igenom vad direktavkastning är, hur du räknar ut det och lite olika sätt att tolka nyckeltalet.

Nyckeltalet direktavkastning

Definition & beräkning av Utdelning och Direktavkastning

För att räkna ut direktavkastningen behöver vi två saker: Utdelningen och aktiekursen. Aktiekursen hittar du enklast hos en nätmäklare eller på någon börslista och utdelningen meddelar aktiebolaget oftast i samband med årsredovisningen.

Utdelning innebär att företaget betalar ut ersättning till sina aktieägare som har satsat pengar i bolaget och vanligast i Sverige är att detta görs en gång per år (oftast under sen vår). Det finns bolag som delar ut oftare men det hör till ovanligheterna här i Sverige.

Det är aktieägarna som tillsammans på årsstämman beslutar hur stor utdelningen för det föregående året skall vara.

Så för att räkna ut direktavkastning gör du en enkel division enligt:

$ Direktavkastning = \frac{\text{Utdelning i kronor}}{\text{Aktiekurs}} $

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

I videon går Nordnets Alexander Gustafsson igenom direktavkastning

Några exempel på beräkning av Direktavkastningen

Medicinteknikbolaget Getinge föreslog år 2012 (delas ut våren 2013) att utdelningen till aktieägarna skulle vara 4,15 kr per aktie. I slutet av november 2013 låg aktiekursen på 205 kr. Direktavkastningen för den som köper aktien i detta läge skulle då beräknas enligt:

$ Direktavkastning = \frac{\text{Utdelning i kronor}}{\text{Aktiekurs}} = \frac{4,15}{205} ≈ 0,0202  $

Direktavkastningen för Getinge var alltså 2,02 %.

Hennes & Mauritz föreslog att aktieutdelningen 2012 (delas ut våren 2013) skulle vara 9,50 kr. Om aktiekursen ligger på 278 så innebär detta en direktavkastning på

$ \frac{9,5}{278} ≈ 0,034 = 3,4 $ %

Vad säger direktavkastningen om aktien?

Som alla andra nyckeltal så uttrycker nyckeltalet direktavkastning en relation mellan två olika sfärer. Dels vad företaget de facto presterar i form av resultat och vad detta resultat har för relation till aktiemarknadens förhoppningar. Men i alla dessa beräkningar så landar det alltid i en tolkningsfråga. Dels behöver man sätta direktavkastningen i relation till andra nyckeltal men även i relation till börsen som helhet och den historiska och framtida utvecklingen för företaget.

Med just direktavkastningen så kan det vara extra viktigt att titta på denna historiskt. Du som investerar i stora aktiebolag som inte befinner sig i en uppstartsfas vill gärna se att bolaget har kunnat hålla en bra nivå på direktavkastningen samtidigt som aktien har ökat. Det här innebär att bolaget växer och utvecklas samtidigt som de kan hålla kvar sin goda direktavkastning. Den som kan kombinera detta med att köpa aktien vid en låg värdering får vad som kallas för en bra yield on cost.

Självklart behöver vi problematisera direktavkastningen och dess betydelse en hel del för att få så djup förståelse av denna som möjligt. Några tankar att ta med i beräkningen kan vara följande:

 • Ett aktiebolags ägare beslutar själva om nivån på utdelningen. Det här göra att man faktiskt kan dela ut mer än vad som är rimligt för företaget och mer än vad företaget gör i vinst. Exempelvis kan ett aktiebolag till viss använda lånade pengar för att dela ut till sina aktieägare. Det här är förstås inte särskilt sunt och därför bör den långsiktiga investeraren se upp för bolag som har höga utdelningar men har låg soliditet för sin bransch.
 • Ett företag kan ha en hög direktavkastning av många olika anledningar. En anledning (den bästa för investeraren) kan vara att marknaden undervärderar aktien och att du som köper i detta läge gör det till ett bra pris. En annan anledningen kan vara att aktiekursen är nedtryckt för att marknaden, kanske med rätta, anser att bolags framtid är mindre ljus. Man kanske förväntar sig att det kommer att gå mycket sämre för bolaget.
 • Ett företag kan ha låg direktavkastning för att marknaden förväntar sig att utvecklingen för företaget kommer att vara mycket bra. Det här gör att aktiekursen stiger och utdelningen förväntas då bli högre i framtiden. Det kan förstås även vara så att bolaget har svårt att prestera utdelningar eller inte går med vinst överhuvudtaget.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

34 Kommentarer

 1. Tommy skriver:

  Hej
  Med anledning av direktavkastningen.
  Är det aktiekursen som gäller vid dag för årsavstämman som ingår i beräkningen ?
  Har bolagen en fast dag varje år för Årsstämman eller kan de välja en dag när aktiekursen är låg ?
  Med vänlig hälsning
  Tommy

  • Aktiekunskap skriver:

   De följer det som kallas för räkenskapsår. Ett exempel är att man har räkenskapsår mellan 1 jan till 31 december eller 1 juni till 31 maj.
   Dvs det är då man mäter av siffrorna. Aktiekursen är ju i ständig rörelse så är får man antingen välja ett datum eller ta ett slags medelvärde.
   De siffror på direktavkastning som ges av nätmäklarna går ofta på nuvarande aktiekurs.

 2. Aktiekunskap skriver:

  Hej
  För att få ta del av utdelningen måste du äga aktien innan ett visst datum. Sedan beräknas utdelningen på den så kallade avstämningsdagen. Utdelningen anges i antalet kronor och det mest lämpliga är nog att beräkna nyckeltalet direktavkastning på datum runt årsstämman.

 3. Martin Sjöstrand skriver:

  Hej!

  Jag Undrar var man kan få reda på hur ett företags utdelningshistorik har sett ut på ca 10-15 år, finns det några genvägar eller måste man gå genom 10-15 årsrapporter för att få reda på om de höjt eller sänkt utdelningen genom åren. Handlar aktier genom avanza och det enda jag kan se där är företagets utdelning för samma år. Tacksam för svar, Med vänlig hälsning, Martin

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Kan varmt rekommendera borsdata.se, tror att det finns en hel del sådant att se där gratis (utan att köpa konto).

 4. Martin Eriksson skriver:

  Hej!

  Vart hamnar direktavkastningen? Säg att jag har en hög med aktier som nu under våren skall ge direktavkastning. Sätts dom pengarna in på mitt VP-konto? Får jag ett par extra aktier i var och ett utav bolagen ifråga? Vart hamnar dom pengarna?

  MVH // Martin Eriksson

  • Aktiekunskap skriver:

   Om du har aktierna på ett VP konto så sätts pengarna in i din likviddel i det kontot.

 5. Nathalie skriver:

  Hej,
  Tack för en bra hemsida! Den är mycket tydlig och bra för nybörjare.
  Jag undrar vad betyder ”bonusutdelning”?
  Tack

  • Aktiekunskap skriver:

   Det är troligtvis så att man då menar att en extra utdelning (förutom den ordinarie) görs under året.

 6. Peter skriver:

  Hej,

  Jag undrar varför direktavkastning är ett såpass populärt nyckeltal?

  Rent teoretiskt så faller ju aktiekursen med lika mycket pengar som skiftas ut till aktieägarna? Med andra ord är den enda skillnaden om man köpt aktier för 100 kronor i ett bolag med 10% direktavkastning att man har ett netto i faktiska värdepapper som är 90 kronor och 10 kronor på saldot som går att återinvestera?

  Det måste vara något som jag missar här?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, förstår hur du tänker och delar bolag ut mycket så urholkas förstås värdet. Samtidigt är det en styrka att ett bolag kan dela ut på en bra nivå år efter år. Då vet du att bolaget håller både för direktavkastning och ändå kan växa. Du som aktieägare har ju också möjligheten att återinvestera din utdelning för att denna skall öka år efter år.

 7. Joakim skriver:

  Varför har du inga datum på när dina artiklar är skrivna, skulle vara superbra?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Vi kanske skall lägga till det, artiklarna revideras dock lite titt som tätt allt eftersom besökare ställer frågor och undrar mer saker.

 8. Willie langenberg skriver:

  Tjena!
  Jag är väldigt ny när det har och göra med aktier osv. Men min fråga är vad har man för nytta av direktavkasting? Och vad skillnaden är mellan avkastning, utdelning och direkt avkastning?
  Tack på för hand!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Direktavkastningen är ju ett nyckeltal som mäter förhållandet mellan utdelningen och den aktuella dagskursen (går ju också att mäta historiskt).
   Ju högre utdelning desto högra direktavkastning blir det.

 9. Birger skriver:

  För att få utdelning på sin aktie, räcker det om man äger den en viss period (rätt period) eller måste man äga den hela året? Om man tar NCC som exempel så kan man läsa sig till under infon av aktien på Avanza att ordinarie utdelning var 10 kr med utdelningsdag 2013-04-17. Sedan står det att den ”handlas utan utdelning” 2013-04-10. Innebär detta att jag får utdelning för 2012 om jag äger aktien 2013-04-09 men inte 2013-04-11? och räcker det att jag äger aktien bara dagen 2013-04-09 eller måste perioden vara längre?

  Mvh!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, man måste ha koll på avstämningsdatumet för aktieutdelningen. Vanligt är att man skall äga aktien 3 dagar innan denna.

 10. Johnny skriver:

  Hej, jag funderar på hur det kommer sig att ni får en direktavkastning på 34% i exemplet: 9,5/278 ≈0,034=34 % borde det inte vara 3,4%?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, har blivit fel när vi nyligen skrev om artikeln och lade till fler exempel, det är korrigerat nu. Tack för att du kommenterade detta.

 11. nisse skriver:

  Hejsan och tack för den enkla förklaringen!

  Jag undrar om jag köper aktier i ett bolag idag t.ex och utdelningen är på 3 kronor och ska delas uti i slutet av våren 2014, kommer jag garanterat få en utdelning på 3kronor per aktie eller måste jag ha ägt aktier i minst ett år?

  Kan jag köpa en aktie en vecka innan utdelning och få ta del av utdelningen ändå?

  Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Det finns ett datum (avstämningsdatum) som du måste äga aktien tre dagar innan för att få ta del av utdelningen. Ofta brukar det vara så att aktien tappar direkt vid utdelningen så man tjänar sällan något på att köpa aktien och sälja när man fått utdelningen.

 12. oskar skriver:

  hej jag undrar vilka det är som utnyttjar hög akskatning

 13. Tommy skriver:

  Hejsan!

  Tack för en bra hemsida mycket tydlig och bra för än annan som är helt grön.

  Jag funderar på vid vilken tidpunkt direktavkastningen sker. Är det ett visst datum som gäller för alla aktier eller är det olika för varje enskild aktie? Sker det en gång om året, en gång i kvartalet, eller en gång i månaden? Eller får man utdelning i förhållande till hur lång tid man har ägt aktien? Det skulle ju vara för sorgligt om man köper sig en aktie och råkar sälja den just innan utdelningen. Hur får man reda på när den eventuella avkastningen kommer?

  En annan fråga kan en direktavkastning vara av negativt värde? Det vill säga -% kan direktavkastningen bli en smärta i plånkan, eller är 0 det värsta som kan hända gällande detta fall?

  Tacksam på förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   Utdelningen sker vid lite olika tider beroende på företag, man behöver ha koll på de bolag man äger aktier i så att du inte missar denna om detta ligger med i din investeringsfilosofi. Du kan inte få ”negativ” utdelning. Dvs du kan inte bli skyldig pengar till aktiebolaget.

 14. Daniel skriver:

  Hej!

  jag undrar om varför ni satt ju 5% på direktavkastning? är det ett antagande?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det är bara ett exempel för att visa hur det beräknas och är inte taget från ett aktuellt exempel.

 15. Bahman skriver:

  Hej.

  min tanke är kring formelns tidsuppfattning, kan man få en ”rimlig” händelse förlopp dvs när man tror att den når kursen kring 14 kr?

  MVH Bahman

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det är mycket svårt att få ett rimligt händelseförlopp och veta när en kurs nås. Det beror på så många olika faktorer som konjunktur i sin helhet, branschutveckling osv. Det du får är en bild av hur företaget presterar just nu.

 16. Jakob skriver:

  Jag blir lite förvirrad – med er formel blir aktien mer värd ju lägre direktavkastning den har, eftersom direktavkastningen står i nämnaren. Jag är med på hur ni kom fram till formeln, men jag förstår inte hur det sitter ihop med det som står i texten, där det verkar som att en hög direktavkastning i ett stabilt bolag borde vara värt mer, men er formel kommer att ge ett lägre ”riktvärde”?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Jakob, Formeln är framförallt ett snabbt och något svepande sätt att beräkna om det finns en potential för uppgång värdemässigt på aktien. Dvs att börsen värderar bolaget lägre än vad det fundamentala resultatet faktiskt visar. Dock skall man ta detta sätt att beräkna en riktkurs med någon nypa salt då man får rätt orimliga resultat vid scenarier som du just beskriver.

   Det viktiga i längden är att företaget klarar av att hålla en rimlig utdelningsnivå samtidigt som de växer. Detta är ett mycket gynnsamt scenario för aktieägaren.

 17. Philip skriver:

  Hej jag är helt ny vad det gäller aktier och undrar hur man hittar utdelningen i kronor per aktie?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Philip, det meddelar bolaget i sin årsredovisning. Ofta så släpper de i samband med detta ett pressmeddelande som kablas ut i finansmedia och på banker där du köper och säljer aktier. Alternativet är att den bank du använder dig av har aktiedata som innehåller utdelning/aktie. Jag vet att de populäraste nätbankerna har detta.

  • Haval skriver:

   Hej!
   Min fråga är, om priset på marknaden för en aktie är 80kr och förmodan är utdelning kommer att växa med 4% i framtiden. Hur kan jag veta/räkna diskonteringsränta då?

   Jag är jätte tacksam, om jag får hjälp med frågan.

   Mvh, Haval

   • Aktiekunskap skriver:

    Hej, det lite tråkiga svaret är nog att det är mycket svårt att sätta diskonteringsräntan på ett bolag. Det är ju helt omöjligt att veta hur tillväxten kommer att se ut för ett bolag i framtiden. Det finns tyvärr inget magiskt svar enligt en viss formel vad som är ”rätt” diskonteringsränta.
    Om du vill fördjupa dig på diskonteringsränta så kan du kika på metoderna capm och wacc. Tyvärr har vi inget skrivet om detta här men googla så hittar du säkert en del, fortsatt lycka till!

Copyright Aktiekunskap.nu 2023