Leva på trading / daytrading

Leva på trading

Går det att leva på trading? Ja, men det krävs både ett stort kapital och djupgående kunskap för att lyckas. De flesta börjar vid sidan om ett ordinarie arbete för att därmed bygga upp kapitalet samt testa om de har den kunskap som krävs.

Längre ner i artikeln finner du intervjuer med en daytrader i videoformat

Vilket startkapital krävs?

Vilket startkapital som krävs beror främst på två faktorer:

  • Ska uttag ske varje månad eller ska vinsten återinvesteras?

Har du som mål att leva på daytrading bör första steget vara att börja med swingtrading på fritiden. Därmed är du inte behov av samma avkastning på kapitalet som om det är din enda inkomst. Dessutom kan alla vinster återinvesteras till att det blir möjligt att leva på kapital och avkastning.

  • Vilken risknivå accepteras?

För att få ut 25 000 kr per månad krävs en avkastning på 5 % i månaden förutsatt att du har 500 000 kr att investera. (se fler uträkningar vid rubriken ”Vilken avkastning krävs”). För de som inte har denna summa finns möjligheten att använda sig av hävstångsprodukter. Det innebär att samma avkastning kan nås men med mindre kapital. Det resulterar självklart även i en betydligt större risk.

Att leva på: Avkastning:  Hävstång Kapital som krävs:
25 000 kr/mån    5 % per/månad 1X500 000 kr
25 000 kr/mån    5 % per/månad5X100 000 kr
25 000 kr/mån    5 % per/månad 10X50 000 kr

I exemplen ovan används hävstång 5 respektive 10. Det betyder att om kursen går upp 1% kommer kapitalet öka i värde med 5 % respektive 10 % – men även motsatt. Om kursen går ner 1% minskar värdet med 5% respektive 10 %.

100 000 – 300 000 kr som startkapital

En av Sveriges mest kända daytraders, Ekka Lundin, skriver i sin blogg att en summa på 100 000 kr – 250 000 kr räcker för att börja med och att han själv hade ett startkapital ”i den lägre regionen av det spannet” när han började. I samma blogginlägg påpekar han just att det finns bra lösningar med belåning m.m. så att det inte krävs flera miljoner för att kunna få en bra avkastning.

”Jag skulle säga att 100 000 – 250 000 kr räcker alldeles utmärkt för att få en bra start inom trading” / Ekka Lundin

Även den anonyma tradern @_Jokern_  (Twitternamn) anger ungefär samma spann. Han hade visserligen 800 000 kr när han övergick till att bli heltidstrader men i en intervju säger han att 200 – 300 000 räcker ”förutsatt att vinsten återinvesteras så att kapitalet ökar med tid”

Samtidigt påpekar han att du bör vara beredd att förlora hela beloppet i början. Att det snarare ska ses som en investering du blir rik på kunskap på – inte ekonomiskt rik.

I början handlar det inte om att tjäna pengar utan att få pengarna att räcka så länge som möjligt tills man skaffar sig erfarenhet, se det som en utbildning. / @_Jokern_

(Ekka Lundin – Livet som Daytrader. Intervju med Nordnet)

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vilken avkastning krävs?

Det är en fundamental skillnad på att investera för att få god avkastning och att investera för att leva på sin avkastning.

Att leva på: Avkastning:  Kapital som krävs:
25 000 kr/mån    5 % per/månad 500 000 kr
25 000 kr/mån    10 % per/månad250 000 kr

Vid daytrading anges ofta avkastning per månad. Detta till skillnad mot långsiktig investering där avkastning anges per år. För att det ska vara värt med daytrading behöver avkastningen vara avsevärt högre än vid långsiktig investering. Detta då risknivån är betydligt högre.

Dessutom behöver du ta hänsyn till att inkomst av kapital inte är inkomstgrundande för bidrag från Försäkringskassan eller A-kassan. Det sker inte heller någon avsättning till pension.   

Pension

För att kompensera utebliven pensionsavsättning bör, vid denna lönenivå, drygt 5 000 kr sparas till kommande pension per månad. Det är den summa som arbetsgivaren annars hade betalat in till pensionssystemet.

Semester

Förväntar du dig kunna ta ut 4 veckors semester behöver ytterligare ca 2000 kr sparas undan per månad (25 000 /12). Som anställd hade du även haft rätt till semesterersättning på 0,8 % av bruttolönen multiplicerat på antalet semesterdagar. Även detta behöver läggas till om inkomsten ska spegla en vanlig anställning.  

Sjukskrivning

Skulle du bli sjukskriven, ta föräldradag eller anmäla dig som arbetslös kommer ersättningen grundas på inkomst av tjänst. Du bör därmed själv sätta undan en summa per månad till de månader du inte klarar av att jobba.

Riskpremie

Som trader bör du även räkna med en ”riskpremie”. Om du har en fast anställning har du en trygg och stabil inkomst. Med trading kan inkomsten variera över tid och vid felaktiga beslut bli riktigt låg en månad. Ju mer ekonomiskt riskfyllt något är desto högre avkastning bör ges. Som vid alla investeringar ska risken speglas i avkastningen. Även detta bör alltså räknas in i avkastningskrav.

Avkastning per månad = Lön + Pensionsavsättning + Semester + Sjukersättning + Riskpremie

Vilken tid och kunskap krävs?

Daytrading framställs ibland som ett glamoröst sätt att tjäna pengar utan större tidsinvestering. Men intervjuer med de som lever på daytrading säger något helt annat.

I intervjun nedan berättar Ekka Lundin att hans arbetsdagen löper mellan ca 8 – 16, i likhet med många andra yrken. Samtidigt är det inte enkelt att släppa arbetet efter arbetstid då det alltid kan ske saker som påverkar börsens utveckling.

I en intervju till Avanza säger den anonyma daytradern _Jokern_ att dagen börjar 8:00 och avslutas en stund efter att börsen stängt. Därefter bevakar han börserna i USA och Kanade via mobilen. En fördel, som han nämner, är däremot att han är sin egen chef och kan planera dagarna själv. Därmed en likhet med många egenföretagare inom en rad olika branscher.

”Jag har tagit lärdom av mina misstag, haft en låg riskprofil i min trading men framförallt lagt ner tusentals timmar framför skärmarna” @_Jokern_ (Twitter) – Anonym daytrader

Hur ser rutinerna ut en vanlig dag? Hur viktigt är det med tydliga rutiner? Se intervjun med Ekka Lundin av Alexander Gustafsson (Nordnet)

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Ekkas tre råd till dig som vill leva på trading

1. Välj en marknad efter intresse

Genom att fokusera på den marknad, eller bransch, som du har intresse för skapas förutsättningar för bättre affärer. Det är lättare att få en fördjupad bild av marknaden och förstå hur olika händelser sitter ihop.

2. Var noga med ditt risktagande

Räkna ut hur mycket du är villig att förlora. Daytrading innebär både vinster och förluster – kan du hantera dess förluster?

3. Handla på riktigt

Då lär dig bäst genom att handla på riktigt. Visserligen kan demokonton användas för att lära sig olika tekniker men det är när handel sker med egna pengar som det blir ”på riktigt”. Det gäller inte minst den psykologiska aspekten.

Längre intervju med Ekka

Lyssna gärna på den längre intervjun med Ekka Lundin i Börssnack som drivs av Jonas Olavi & Erik Hansén från IG-market.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

En dag som daytrader med Ekka

(A day in the life of a daytrader – Intervju med Ekka Lundin)

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023