Med riktigt låg avgift och ett av marknadens bredaste utbud av fonder får fondroboten Lysa ett lysande betyg. Både av oss och av Dagens Industri samt kända profiler inom privatekonomi.
Att spara i fonder via en fondrobot är ett enkelt sätt att skapa en stabil riskspridning utan att själv behöva vara insatt varken i aktier eller fondsparande. Det är grunden i den tjänst som Lysa erbjuder.
- Hundratals aktiefonder och räntealternativ
- Automatisk fördelning av kapitalet vid varje köp
- Väldigt låg avgift
- Mycket goda recensioner och kundomdömen
Artikelns innehåll
Så fungerar Lysa
Grundfunktionen hos Lysa är samma som hos andra fondrobotar. Som kund får du individuellt anpassat sparförslag som grundar sig på dina ekonomiska förutsättningar och åsikter om ditt sparadne. Därefter fördelas sparandet varje månad utifrån detta förslag.
Det som skiljer Lysa mot andra robotar är istället den låga avgiften samt det bredare utbudet.
(Direkt Studios intervju med Lysa)
1. Få individuellt anpassade investeringsförslag
Första steget är du svarar på ett flertal frågor som sedan ligger till grund för hur Lysa anser att sparandet ska ske. Bland annat är det frågor om:
- Din erfarenhet av fonder
- Din ekonomi
- Din syn på investeringar
- Önskemål om hållbara fonder
- Tidsperspektiv
Investering sker i ”noga utvalda indexfonder med bred spridning och låga avgifter”
Utifrån den information som lämnas skapar Lysa ett sparförslag som primärt presenteras utifrån fördelning mellan räntor och aktiefonder.
När vi testade fondroboten gav Lysa förslag att 26 % skulle vara räntebärande papper – något vi inte höll med om ändrade. Då visades en ”varningsruta” som påvisade att vi höll på att en större risk med vårt kapital än vad som återspeglas i vår investeringsprofil. Något som är riktigt bra!
2. Öppna ett ISK
Nästa steg är att öppna ett ISK hos Lysa. Det sker enkelt tack vare smidig verifiering med BankID.
3. Sätt in pengar och börja investera
När kontot är öppnat kan pengar sättas in både som engångsinsättning och som löpande månadssparande. Kapitalet kommer då automatiskt spridas ut på de fonder som sparförslaget omfattar.
4. Automatisk balansering av innehavet
En av de smidigaste funktionerna med Lysa (och andra fondrobotar) är den automatiska riskbalansering som sker. Skulle en fond gå upp mycket i värde kommer istället investeringar ske i övriga fonder. Detta för att konstant ha lika bred riskspridning.
Vårt omdöme
Det är mycket lätt att öppna ett konto då registrering sker med BankID. Det går sedan att få investeringsförslag innan beslut tas om ISK ska öppnas eller inte.
Det hade däremot varit ännu mer användarvänligt om tjänsten kunnat testats direkt på hemsidan utan att mailadress måste registreras. Risken är att många personer som inte förstår vad Lysa erbjuder backar redan här – det är även troligtvis den grupp som allra mest behöver ett bättre sparande.
Vår egen investering hos Lysa
Vi öppnade konto på Lysa 2020-10-05 och satte in 10 000 kr. Här presenterar vi löpande utvecklingen för vår investering.
Fördelar med Lysa
- Fonder med god historik och låg avgift väljs automatiskt
- Du behöver inte själv välja fonder
- Innehavet omfördelas för optimal riskspridning
- Passar perfekt för månadssparande
Nackdelar med Lysa
- Lysande tjänst – som inte alltid presenteras tydligt
Claes Hemberg har påpekat att Lysa inte har den ”vägledande röst” som kan behövas för att vem som helst ska förstå tjänsten. Det är något vi håller med om.
Personer som haft ett fondsparande under lång tid kommer snabbt förstå vad Lysa erbjuder men för personer som inte är väl insatta i sparande kan det upplevas svårt. Det är kanske dessa personer som samtidigt skulle ha allra störst vinning i ett automatiskt och diversifierat sparande.
Lysa har en lysande tjänst – förhoppningsvis når de fram med det budskapet tydligare i framtiden.
- Vilka är fonderna?
Lysa anger att roboten väljer mellan hundratals ränte- och aktiefonder. Det är mycket bra att utbudet är stort. Men som kund är det svårt att hitta en lista på dessa.
- Om vi önskar anpassa mer?
Lysa är helt automatiserat. Fördelning av sparandet sker utifrån vad roboten anser vara bäst. En person i vår testpanel önskade däremot säga til fondroboten att en viss fond skulle vara med och att roboten sedan skulle få välja resten, eller att fördelningen skulle utesluta Asien. Men det är alltså inte möjligt.
Säkerhet
Investeringar via Lysa sker på ett säkert sätt och omfattas av svensk lagstiftning.
- Insättningsgaranti
Insättningsgarantin gäller. Det betyder att Riksgälden täcker upp till ett specifikt belopp om Lysa skulle gå i konkurs.
- ISK avskilt från Lysas tillgångar
Eftersom de ISK som öppnas är skiljt från Lysas tillgångar kan inte kapitalet förloras om Lysa kommer i obestånd.
- Investerarskydd
Svenska investerarskyddet innebär att du som sparare kan få tillbaka pengar – även om de två ovan punkterna inte skulle skapa tillräcklig trygghet.
Vårt omdöme:
Vi anser att Lysa har alla den säkerhet som krävs för att sparandet ska vara säkert.
Vad kostar Lysa?
För denna automatiska fördelning av sparkapitalet tar Lysa en årlig portföljförvaltningsavgift på 0,15 – 0,24 %. Utöver det tillkommer fondernas förvaltningsavgift.
Avgift 0,15 – 0,24 %
Beroende på belopp som sparas tar Lysa en avgift. Upp till 200 000 kr i sparande innebär 0,24 % och sedan minskar det succesivt utifrån beloppet.
Testa med pengar-tillbaka-garanti
Skulle du vilja avsluta kontot hos Lysa inom 3 månader från att det öppnades kan du få tillbaka den avgift som betalats under denna tid.
Avgörs av fördelning mellan aktier och fonder
När ett konto öppnas väljs hur många procent av kapitalet som ska investeras i fonder och i räntebärande papper. Även detta påverkar det totala priset något.
Hållbar utveckling ger rabatt
Lysa främjar investeringar inom hållbar utveckling genom att förvaltningskostnaden blir lägre om hållbara fonder väljs. Visserligen är inte skillnaden stor – men det är en fördel både för miljön och plånboken.
Vårt omdöme:
Att få en automatisk och bred riskspridning för en så pass låg avgift är absolut prisvärt. Ett av de vanligaste felen som fondsparare gör är att lägga ”för många ägg i samma korg”. Det undviks automatiskt med Lysa. Dessutom via fonder där alla har låga avgifter. Extra plus att hållbar utveckling gynnas.
Insättningar och Uttag
Någon avgift tas inte ut vid insättningar eller uttag till kontot på Lysa.
Därför är avgiften viktig
Oavsett om det är aktiefonder eller fondrobotar som jämförs är det viktigt att se på de avgifter som betalas. Några tiondels procent gör stor skillnad! Investera 100 000 kr och få 8 % i avkastning per år. Efter 30 år innebär det att:
- 0,3% i avgift ger 919 533 kr
- 0,5 % i avgift ger 865 775 kr
Vid långsiktigt sparande är det extra viktigt att se på avgifterna!
Skatt & deklaration
När ett konto öppnas kommer automatiskt ett ISK att öppnas hos Lysa. All handel sker alltså inom detta ISK. Handel inom ISK har fördelarna i att innehavet schablonbeskattas med en låg procentsats istället för att 30 % kapitalvinst ska betalas på eventuell vinst.
Någon K4-blankett behöver inte heller fyllas i då all information om innehavet automatiskt skickas in från Lysa till Skatteverket.
Med lägre skatt och enklare deklaration är ISK (alternativt kapitalförsäkring) det bästa sättet att investera i fonder och aktier.
Kontaktuppgifter
- Telefon: 08-525 035 70
- Mail: [email protected]
Det framgår däremot inte på hemsidan vilka tider som kundtjänst har öppet.
Andras omdömen om Lysa
Överlag får Lysa mycket goda recensioner både av användarna samt privatekonomer. Tjänsten har verkligen lyckats utmana Nordnet och Avanza på allvar.
Hemsida | Betyg | Antal omdömen |
---|---|---|
Vårt betyg | 4,9 av 5 | 1 st |
Trustpilot | 4,8 av 5 | 2 497 |
4,9 av 5 | 59 st | |
5,0 av 5 | 37 st | |
App Store | 4,8 av 5 | 5 973 st |
Google Play | 4,8 av 5 | 1 250 st |
Dagens Industri
Dagens industri gjorde en jämförelse av fondrobotar med fokus på vilka underliggande fonder som roboten placerar i. Lysa blev bästa robotrådgivaren enligt testet.
”Här finns genomtänkta val som går långt utanför den vanliga plattformen”
Jan Bolmesson
Jan Bolmesson driver en större ekonomiblogg och ställde i ett test Avanza Auto, Nordnet dåvarande fondrobot Robotsave och Lysa mot varandra. För honom var det tydligt att Lysa var bäst.
”Min personliga åsikt om Lysa är att det är deras tjänst som jag faktiskt gillar mest. Mycket för att jag tror på att man ska göra en sak och göra den saken äst.”
Trustpilot
Fördelar som ”enkelt och smidigt” samt att ”bra med automatisk riskspridning” nämns ofta i recensionerna.
”Enkelt och bra sparande med bra spridning. Det går liksom inte att ”pilla” och förstöra för sig själv. Det bara rullar på.”
Sparekonom Claes Hemberg
Sveriges kanske mest kända (f.d) sparekonom är Claes Hemberg. Han har granskat fördelar och nackdelar med fondrobotar. Han påpekar i en artikel att Lysa skulle behöva en lite mer ”vägledande röst” för att möta ”vanligt folk”. Själva tjänsten är han däremot mycket positiv till och inte minst kostnaden.
Sammanfattning och slutomdöme
Lysa fyller en viktig funktion för att skapa ett bättre sparande. Detta framförallt för personer som inte tycker aktier, fonder och andra investeringar är speciellt intressanta.
Mot en extremt låg avgift fördelas månadssparandet (eller engångsinsättningar) på passande fonder utifrån risknivå och investeringshorisont. Innehavet omfördelas även så att risknivån aldrig höjs. En automatisk tjänst som hjälper dig att sprida risken på fonder med låg avgift.
Men vi har delade meningar om tjänsten…
- Väldigt enkelt….
Lysa är lösningen för personer som tycker det är svårt att välja fonder, uppdatera sitt sparande och förstå risk. Där fyller de en mycket bra funktion – inte minst eftersom det främst är indexfonder.
- Eller för enkelt…
En person i vår testpanel anser att tjänsten är ”för enkel” dvs. för snäv. Det finns helt enkelt för lite möjlighet att påverka roboten. Att ha hela sitt fondsparande på ett ställe är bekvämt – men då krävs även att roboten kan anpassas mer utifrån egna val gällande områden, branscher eller till och med specifika fonder.
Disclaimer
“Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.”