Investera i bomull

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i bomull

Investering i priset på bomull kan ske exempelvis via Trackers, Bull & Bear certifikat samt CFD. Det som skiljer dessa alternativ åt är bland annat möjlighet till hävstång, om handeln förväntas ske kort- eller långsiktigt samt om investeringen kan hållas inom ett ISK. 

Priset på bomull påverkas primärt av utbudet vilket i stor utsträckning påverkas av exportregler, statliga subventioner och handelsavtal. Det är en av de råvaror där statliga subventioner påverkar världsmarknadspriset allra mest. Som alla råvaror påverkas även utbudet av väderförhållanden (goda eller dåliga skördar). 

Så investerar du i bomullpriset

Det finns flera värdepapper och alternativ att välja på om investering önskas ske i bomullspriset. Det som primärt skiljer dessa alternativ åt är:

 • Passar de för långsiktig eller kortsiktig handel?
 • Sker det med eller utan hävstång?
 • Kan handel ske inom ISK?
 • Passar både för kort- & långsiktig handel
 • Utan hävstång
 • Kan handlas inom ISK

Önskas investering ske utan hävstång är ett tracker-certifikat ett bra alternativ. Som namnet på detta värdepapper anger följer den värdet på den underliggande tillgången 1:1. Om bomull går upp 10 % över en 3-månaders period kommer även detta certifikat gå upp 10 %. 

Exempel:

WisdomTree Cotton är ett open-end tracker certifikat. Med open-end menas att det inte har något slutdatum. Certifikatet är utformat för att följa Bloomberg Cotton Subindex

 • Passar vid kortsiktig handel
 • Valfri hävstång

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

CFD:s kan handlas med valfri hävstång mot priset på bomull. Något courtage betalas inte utan istället tjänar företaget på spread, dvs. skillnaden mellan köp- och säljkurs. 

Vid handel i bomull hos Etoro sker detta med fast löptid. Det betyder att positionen automatiskt kommer att stängas ett visst datum. Önskas investeringar ske över längre tid behöver alltså en ny position öppnas efter detta datum. På IG finns bomulls-CFD:er utan löptid om du hellre vill ha det.

Exempel:

Vid CFD-handel rekommenderas Etoro.com/sv & IG.com/sv utifrån att de är några av världens största handelsplattformar för CFD:s och därmed har ett mycket brett utbud av exempelvis råvaror. Hemsidorna är på svenska och är väldigt användarvänliga.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare

bomull etoro cfd
(En köpposition tas på eToro. Investerat kapital 100 USD och x10 i hävstång)
 • Passar för kortsiktig handel
 • Hävstång x1 – x5
 • Kan handlas inom ISK

Bull & Bear certifikat handlas generellt med hävstång och hos Avanza erbjuds handel på x1 – x5. Bullcertifikat går upp i värde, medan Bearcertifikatet går ner i värde, om bomullspriset går upp. Detta multiplicerat med vald hävstång. 

Exempel:

 • Bear Bomull x4 – Går upp x4 i värde i förhållande till vad bomullspriset går ner. 
 • Bear Bomull x2 – Går upp x2 i värde i förhållande till vad bomullspriset går ner. 
 • Bull Bomull x3 – Går upp x3 i värde i förhållande till vad bomullspriset går upp. 
 • Bull Bomull x4 – Går upp x4 i värde i förhållande till vad bomullspriset går upp.

Värdet på Bull & Bear certifikat justeras utifrån daglig hävstång. Det är därmed dagens kursförändring som multipliceras med hävstången och därmed påverkar dess pris. Skulle bomull gå ner 20 % över ett par månader kommer därmed inte ett Bull x5 certifikat förlora 100 % av dess värde. Bull & Bear passar alltså främst för kortsiktig handel.  

Interaktiv graf

Handla råvaror & gör teknisk analys via IG

IG.com/sv erbjuder en app och en plattform som är mycket bra för:

✅ Gratis att öppna konto
✅ Teknisk analys i app & på pc-plattformen
✅ Ta position för uppgång eller nedgång
✅ Investera i råvaror, index, krypto osv
✅ Handla med eller utan hävstång
✅ Prova på med ett kostnadsfritt demokonto

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Handel sker i terminer

Den internationella handeln med bomull sker med terminer via börserna New York Mercantile Exchange (NYMEX) eller New York Board of Trade (NYBOT). Terminskontrakten är identiskt utformade och innebär att ett framtida pris bestäms, för en viss mängd bomull, på ett förutbestämt datum. Terminerna faller ut i mars, maj, juli och oktober. 

När privatpersoner investerar i värdepapper som följer bomullspriset, exempelvis trackers eller Bull & Bear certifikat, kan utgivarna av dessa värdepapper alltså handla på någon av de ovan nämnda börserna. Utöver investerare sker stor handel med dessa terminer av bomullshandlare och producenter utifrån terminernas möjlighet till hedge mot den fysiska tillgången. 

Terminspriset påverkas mycket av spekulation och vad som kan påverka priset ett par månader framåt i tiden. Det kan därmed vara relativt stor skillnad på priset på en termin och vad fysisk bomull kostar. Den fysiska varans pris påverkas även i stor grad av lokalt utbud och efterfrågan, transportkostnader m.m.

Vad styr bomullspriset?

Några av de faktorer som kännetecknar, och påverkar, priset på bomullsterminer är följande:

Hög volatilitet

I likhet med många råvaror är volatiliteten betydligt högre i bomull än i vanliga aktieindex. Bilden nedan visar exempelvis bomullspriset i förhållande till OMX30 över en period av 12 år. Som investerare är det viktigt att veta hur stor volatilitet som kan förväntas för att förstå marknaden bättre. 

bomullspriset
(Bomullspriset i blått i förhållande till OMX30 i orange)

Kina, Indien, USA

Kina är världens största producent av bomull och därefter kommer Indien och USA. Dessa tre länder står för en övervägande majoritet av all produktion. Länder som exempelvis Brasilien och Pakistan har ungefär hälften så stor produktion som USA. 

Med andra ord är det väderlek, naturkatastrofer, exportregler och subventioner i dessa tre länder som primärt påverkar priset. 

Exportavgifter & exportstopp

För att främja inhemsk konsumtion införs ibland exportavgifter och regler som innebär att exporten minskar kraftigt. Så var det exempelvis 2011 då Indien valde att förlänga sina avgifter samtidigt som marknaden hade räknat med att exporten skulle öka. 

Ännu ett steg är att införa totalt exportstopp, som Indien införde under en begränsad tid 2012. Målet var då att skydda den inhemska marknaden. Utifrån att landet är världens näst största producent gav det stora effekter på marknaden. 

Ytterligare ett exempel är när USA förbjöd import av bomull från Xinjiang provinsen i Kina. Detta efter att de anklagat företag i denna provins för att bryta mot mänskliga rättigheter. Eftersom Xinjiang är den region i Kina med överlägset störst bomullsproduktion i landet resulterade det i att Kina behövde importera bomull från USA för att kunna producera de kläder som sedan såldes tillbaka. En betydligt längre produktionskedjan än om de kunnat använda sin egen bomull. 

Logistiska problem

Under, och efter, coronapandemin uppstod stora störningar i leveranskedjan – inom allt från råvaror till konsumentprodukter. Vid liknande störningar uppstår ofta tillfälliga toppar på efterfrågan vilket därmed kan påverka priset. Om det enbart sker logistiska problem, och inte något annat påverkar priset, bör prisförändringarna däremot vara relativt övergående.

Väder

Som med de flesta råvaror påverkas utbudet av bra, eller dåliga, skördar vilket påverkas av väder och naturkatastrofer. Ett exempel på detta visade sig 2011 då mycket kraftiga översvämningar i Pakistan minskade utbudet och priset på bomull gick upp till årshögsta på 15 år. 

Efterfrågan

Bomull är den primära råvaran inom klädindustrin. Efterfrågan ökar utifrån en ökad befolkningsmängd men framförallt förändrat köpbeteende utifrån konjunktur. Vid ökad medelklass och/eller god ekonomisk tillväxt kan efterfrågan öka. Vid global lågkonjunktur kan däremot efterfrågan minska då konsumenterna håller hårdare i plånboken och väljer billigare material.  

Statliga subventioner

Genom att stödja bomullssektorn med subventioner bibehålls inhemsk produktion i länder som annars hade blivit utkonkurrerade av de lägre prisnivåerna i andra länder. Det innebär även att utbudet ökar ju större subventioner som ges – vilket påverkar världsmarknadspriset. 

Afrikanska odlare beräknas förlora miljardtals kronor om året på att västländer sänker världsmarknadspriserna med subventioner till sina jordbrukare. /Expressen 2004

Framförallt är det USA som brukar nämnas i samband med subventioner inom bomullsindustrin men det är även stort inom EU. Under vissa perioder gavs större subvention, per kilo, inom EU än i USA. Men utifrån att USA är betydligt större producent påverkas världsmarknadspriset i betydligt större grad av de subventioner som sker i det landet. 

USA har även, vid flera tillfällen, fått hård kritik från WTO (Världshandelsorganisationen) för att de brutit mot subventionsavtalen inom WTO´s regelverk. De investerare som följer bomullspriset bör alltså tydligt följa den amerikanska politiken kring subventioner på denna marknad. 

Efterfrågan på fairtrade

De statliga subventionerna (se ovan) innebär inte enbart ett sätt för länder att gynna de egna odlarna och inhemsk marknad. Det innebär även, i det långa perspektivet, att en ”prisdumpning” sker och de länder som inte kan införa egna subventioner enbart kan konkurrera med ännu lägre priser. Det i sig pressar fram barnarbete, miljömässig exploatering av mark och överanvändning av starka bekämpningsmedel. 

För att ge de fattigare länderna möjlighet att producera bomull till rimliga förutsättningar ges stöd exempelvis via Fairtrade. De betalar mer för deras bomull, vilket ger en förbättrad arbets- och levnadsstandard, och konsumenten betalar mer för de textilier som produceras. Utifrån att allt fler företag jobbar med tydliga etiska riktlinjer kan eventuellt marknaden med tiden förbättras och mer rimliga prisnivåer nås. 

bomull graf

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Lämna en kommentar