Kurs/Ek

Kurs/ek

Nyckeltalet Kurs/EK som betyder kurs dividerat med eget kapital är ett av alla nyckeltal som värderar aktiens pris mot det som företaget redovisar i sin balansräkning. Du får alltså jämförelse mellan börsens värdering av aktien och vad företaget presterar och redovisar i sina rapporter.

Så definieras & beräknas Kurs / Eget Kapital

Så hur gör vi då för att beräkna själva nyckeltalet och var hittar vi de siffror som vi behöver till detta?

Formeln för kurs/ek:
Företagets börsvärde / eget kapital

Eller om du vill räkna per aktie:
Företagets aktiepris / (Eget Kapital / Antal aktier)

För dig som känner dig osäker inför dessa begrepp så kan det vara bra att reda ut dem ordentligt och förklara vart vi hittar siffrorna.

 • Det totala börsvärdet är alltså värdet på alla företagets aktier som är noterade. Du hittar detta enklast hos din nätmäklare. Det egna kapitalet betyder Tillgångar – skulder. Tillgångar, skulder och det egna kapitalet redovisas alltid i balansräkningen både i årsredovisning och i kvartalsrapporter.
 • Här ovan ser du att vi har skrivit om formeln för att visa att det går att beräkna Kurs / Ek både genom att beräkna hela börsvärdet dividerat med det egna kapitalet och även aktiekursen dividerat med det egna kapitalet per aktie. Detta är alltså samma sak. Du kan själv välja hur du gör det beroende på vilka siffror du tycker är enklast att få fram.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Ett exempel på beräkning av nyckeltalet

Så här ser balansräkningen ut i rapporten:

 • Summa Eget Kapital: 3 525 Mkr.
 • Börsvärde (taget från 2013-11-29): 17 404 Mkr.

Om vi använder dessa värden så får vi

17404 / 3525 = 4,93

Att använda Kurs / Ek vid aktievärdering

När vi skall tolka Kurs / Eget kapital så finns det som med alla nyckeltal olika sätt att göra detta på. Om vi utelämnar alla ”om och men” för ett tag så kan följande tre fall diskuteras:

 1. Kurs/Ek < 1 Marknadens kurs motsvarar inte värdet som finns i det egna kapitalet. Antingen är aktien undervärderad av marknaden och du har ett köpläge eller så ligger det en rimlig förväntning på att det egna kapitalet kommer att minska hos bolaget.
 2. Kurs/Ek = 1 motsvarar en jämvikt mellan hur marknaden värderar aktien och hur mycket eget kapital som finns i bolaget.
 3. Kurs/Ek > 1 motsvarar att marknaden värderar bolaget högre än vad det egna kapitalet visar. Det här kan bero på att aktien är övervärderad eller att marknaden med rätta har räknat in en framtida ökning av det egna kapitalet.

Som med alla nyckeltal som räknar med det egna kapitalet så bär det med sig vissa svårigheter som finns kring att beräkna vilka tillgångar som egentligen finns. Ett konsultbolag har ju princip allt sitt värde i människor, dvs humankapitalet, medan ett skogsbolag förstås har enorma materiella tillgångar i form av skog och mark. Så beroende på vilken bransch företaget som du analyserar verkar inom måste olika justeringar kanske göras för det egna kapitalet.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

3 Kommentarer

 1. Claes skriver:

  Tack för bra pedagogik. Tacksam för kommentar och resonemang kring nyckeltalet Eget kapital / aktie.

  Med vänlig hälsning
  Claes

 2. Per Westlilng skriver:

  Jag är ny på aktier. I Handelsbankens nyckeltal för bl.a. företaget Meda anges Kurs/eget kapital till 1.90 för år 2014. Det betyder väl att aktiekursen är väsentligt högre än det bokförda värdet och bolaget är därför ej lämpligt att undersöka närmare för en värdeinvesterare? Hälsningar Per

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Är tyvärr inte insatt i läkemedelsföretaget Meda så att jag kan avgöra om ett högre Kurs/ek kan vara motiverat. Det bästa är att kombinera det här nyckeltalet med andra samt att låsa på om utvecklingen för bolaget.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022