Förvaltningsavgift

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
De allra flesta fonder har någon slags förvaltningsavgift där de som hanterar dina pengar får betalt för att göra detta. Denna avgift kan dock variera ganska mycket beroende på vilken fond det gäller. Dessa skillnader kan spela stor roll för hur mycket avkastning du får i slutändan.
Det är därför ganska viktigt att du håller koll på vilken förvaltningsavgiften är för den fond som du är intresserad av. Om du sparar i en fond i 20 år kan en mindre förvaltningsavgift göra att du får mer pengar i vinst.
Vad är en Förvaltningsavgift?
Ett fondbolag tar ut en förvaltningsavgift för att kunna förvalta, administrera och sköta en fond som du kanske har investerat i. De allra flesta förvaltningsavgifter ligger mellan 0 – 2 %. Avgiften bestäms av fondförvaltaren och skall förhoppningsvis reflektera hur aktiv denna är. I många fall är det så att fonder som placerar i mer ovanliga områden har högre avgifter då omkostnaderna blir större.
Det vanligaste är att förvaltningsavgiften anges i procent per år även om denna i praktiken tas ut varje dag. Så av hela årsbeloppet tas det då ut 1/365-del per dag.
Fond | Årlig förvaltningsavgift |
Avanza Zero (indexfond) | 0 % |
Nordnet superfond (indexfond) | 0 % |
Tin ny teknik (aktiefond) | 1,50 % |
Carnegie Sverigefond (aktiefond) | 1,42 % |
Fonder utan förvaltningsavgift
Nordnet och Avanza erbjuder indexfonder helt utan avgifter. Avanzas avgiftsfria fond heter Avanza Zero. Nordnet har flera avgiftsfria fonder och de heter Nordnet Superfonder. Nordnets superfonder finns för flera olika index medan Avanza Zero endast finns för vårt svenska index OMXs30.
Köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.se, Nordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.
Det är gratis att öppna konto hos alla tre aktörerna.
Förvaltningsavgiftens betydelse för din vinst (avkastning)
Som vi redan har nämnt så kommer förvaltningsavgiften att spela stor roll för hur mycket du har tjänat i slutändan på din investering i fonden. Varje dag så kommer avgiften minska ditt kapital lite grann även om det i det stora hela växer. Avgifterna kommer också totalt att bli större ju längre du sparar i fonden.
Så det är mycket viktigt att du funderar på om en fond med högre avgift verkligen är värd denna högre avgift. Kanske är förvaltningen av fonden såpass bra att den faktiskt är det?
Annars har exempelvis banker som Avanza och Nordnet fonder som inte har någon förvaltningsavgift och i mångt och mycket följer det svenska börsindexet.
Tre räkneexempel på förvaltningsavgifter
Nedan följer tre räkneexempel på hur förvaltningsavgiften påverkar det slutliga beloppet du har samt hur mycket de total avgifterna blir. Exemplet utgår ifrån att du har 100 000 kr från början i din fond, att pengarna ökar med 6 % per år och att den totala spartiden är 25 år.
Här ovan ser vi alltså utvecklingen av dina 100 000 kr beroende på om förvaltningsavgiften är 0 %, 1 % eller 2 %. Det visar sig då följande:
- Om det inte är någon förvaltningsavgift alls så ökar pengarna till 429 000 kr.
- Om förvaltningsavgiften är 1 % ökar pengarna till 334 000 kr. Du har då betalat 95 000 kr i förvaltningsavgifter.
- Om förvaltningsavgiften är 2 % ökar pengarna till 259 000 kr. Du har då betalat häpnadsväckande 170 000 kr i förvaltningsavgifter.
Slutsats
Om det är något du alltså skall ta med dig från den här artikeln så är det alltså att denna avgift på dina fonder kommer att spela en mycket stor roll i hur mycket pengar du får i slutändan. Särskilt om du sparar på lång sikt. För dig som ändå lockas av en fond med hög förvaltningsavgift så ta noggrant reda att fonden ger riktigt bra avkastning.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik