Telekom-aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Telekom-aktier

Telekom-aktier är aktier i bolag som utvecklar och tillhandahåller teknik som möjliggör att information kan överföras över längre avstånd, oftast digitalt.

I Sverige förknippas ofta telekom med operatörer som Telia och Tele2 samt utvecklare av infrastrukturella produkter som exempelvis Ericsson. Men telekom är betydligt bredare än så och omfattar även företag inom produktutveckling, satellitkommunikation samt internetleverantörer.

Inom sektorn hittas både stabila utdelningsaktier och bolag med betydligt större volatilitet. Vad som avgör risk är framförallt bolagets storlek och inriktning.

Olika inriktningar inom telekom

inriktningar inom telekom

Alla telekombolag arbetar med informationsöverföring – men självklart finns en rad olika inriktningar. De flesta passar in inom någon av följande kategorier. 

Teleoperatörer

Förr var en teleoperatör en leverantör av telefoni. Idag är begreppet betydligt bredare och flera av operatörerna erbjuder telefon, TV och bredband. Men det finns även de som enbart har fokuserat sitt utbud mot just telefon- och surfabonnemang.

Företagen gynnas framförallt av en större efterfrågan på surfmängd och produkter som är uppkopplade.

Internetleverantör

Som nämns ovan erbjuder flera teleoperatörer ett flertal tjänster via sina nät. Det finns även de som enbart levererar internet och kringliggande tjänster.

Infrastruktur  

Ericsson har länge varit Sveriges största bolag inom telekom. Tidigare producerade och sålde de även mobiltelefoner men har idag enbart fokus på utveckling av mjukvara och infrastrukturella lösningar. Företaget skapar därmed en infrastruktur som andra telekomföretag delvis är beroende av.

Inom denna kategori hittas även företag som utvecklar, bygger och servar de antenner som är fundamentala delar i den digitala infrastrukturen.

Produktutveckling och försäljning

Inom denna kategori hittas bolag med utveckling och försäljning av produkter som används inom telekommunikation. Bolagen kan antingen ha privatpersoner eller företag som primär målgrupp.

Exempel på aktier inom telekom

Nedan presenteras ett urval av de telekomaktier som kan hittas på Stockholmsbörsen – kryddat med vissa utländska bolag, främst från USA.

Teleoperatörer

Telia – Har stort utbud inom allt från TV och internet till telefoni. Ägs delvis av svenska staten.

Telenor (Norge) – Telefoni och bredband till privatpersoner och företag. Ägs delvis av norska staten.

Tele2 – En av de första stora utmanarna till Telia. Har både Tele2 och Comviq som varumärken och vänder sig till privatpersoner samt små- och medelstora företag.

Millicom – Mobiloperatör med fokus på tillväxtmarknader.  

Vodafone (England) – Global aktör med störst fokus i Europa, Asien och Nordamerika.

Comcast (USA) – En av de största amerikanska leverantörerna av TV, Bredband och kringliggande tjänster. 

Infrastruktur – hårdvara och mjukvara

Ericsson – Utveckling av avancerad IT-infrastruktur för bland annat bredband, telefoni och molntjänster. Har stora kunder inom kommunikationsbranschen.

HMS Network – Säljer mjukvara för industriell automation. Har både tillverkning, försäljning, service och underhåll. Största marknaderna är Asien, USA och Europa.

Nokia – Stor global aktör inom telekommunikation. Säljer exempelvis avancerade lösningar för IP, molnlösningar och digital hälsa.

Netmore – Erbjuder helhetsbaserade lösningar för kommunikation inom mobil- och datakommunikation. Bland annat affärsstödssystem.

American Tower (USA) – Stor aktör i USA inom TV-, Radio- och telekommunikationsantenner. 

Ovzon – Verksam inom satellit- och rymdindustrin och har satellitbaserade bredbandstjänster. Säljer framförallt till myndigheter, Försvarsmakten och mediabolag.

Internetleverantör

Bahnhof – Internet- och bredbandsleverantör som även har telefoni. Brett utbud av bredbandsrelaterade tjänster som exempelvis VPS.

Bredband2  – Bredbandsoperatör med tillhörande tjänster.

Produktutveckling och försäljning

Doro – Utvecklar och säljer både telekomutrustning och smarta telefoner. Deras primära målgrupp är seniorer.

Net Insight – Utvecklar nätverksutrustning och har främst kunder inom telekombranschen.

Hexatronic – Specialister inom fiberkommunikation. Säljer främst till företagskunder som är nätägare, systemintegratörer eller återförsäljare. 

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Fonder inom telekom

En fördel med att investera i telekomfonder, istället för enstaka aktier, är den automatiska diversifieringen som sker. Detta både genom att investering sker inom olika inriktningar inom telekom samt mot flera olika länder. Utbudet av fonder som enbart investerar inom telekom är däremot litet.

Dnb Telekom – Investerar globalt i telekomoperatörer och infrastrukturbolag inom data- och telekommunikation.

🔗 Se alla tillgängliga telekomfonder hos Avanza här

Marknad, Fördelar & Nackdelar med branschen

Fram till 90-talet var telekombolag framförallt förknippat med fast telefoni. Antalet bolag var färre än idag och Telia samt Tele2 dominerade marknaden. Sedan dess har branschen varit med om en snabb digitalisering med fokus på ökad datakommunikation. Detta via allt från smartphones och uppkopplade enheter till bredband via satellit.

Med 5G, och ”internet of things” förväntas marknaden öka ytterligare. Med andra ord att fler produkter blir uppkopplade och automatiskt kan skicka information. Samtidigt har människans sätt att kommunicera ändrats fundamentalt. För många är det mer självklart att ringa och skicka meddelande via Facebook än att ringa ett klassiskt telefonsamtal och skicka SMS.

Fördelar – Delvis stabila och höglönsamma bolag

För de som söker en stabil aktieportfölj bestående av höglönsamma bolag med återkommande aktieutdelning passar telekomaktier utmärkt. Detta åtminstone om investeringar sker i någon större teleoperatör. De påverkas inte nämnvärt av konjunkturen.

Tillgång till internet, både på arbetsplats och i hem, dator och mobil ses som en självklarhet och är en fundamental del i samhället. Det är därmed inget som prioriteras bort vid kostnadsbesparingar. Däremot betyder inte en större efterfrågan på telekommunikation per automatik att företagen kan öka sina vinster.

”Så för den som vill investera i stabila och höglönsamma bolag finns det definitivt någon operatör som kvalar in” / Lars Frick Börsveckan 2017

Självklart kan även investeringar i telekomaktier ses som högrisk. Detta framförallt om det är i mindre bolag med nya innovativa lösningar. Med en stor bransch finns alltså både bolag med hög och låg risk.

Trender inom telekom

trender inom telekom

Operatören Telenor har presenterat telekomtrender ”inför 2020-talet” i tidningen Telekomidag. Detta med fokus på privatpersoner och just operatörens verksamhetsområde. Nedan presenteras några av dessa. Hur kommer de att påverka marknaden? Vilka blir vinnarna på den ändrade användningen av telekommunikation?

Gröna innovationer

Miljömedvetenheten genomsyrar nästan alla branscher och det gäller även telekom. Med digitala lösningar, återbruk och AI förväntas utsläpp och materialanvändning att minska.

Kroppens internet

Med ”kroppens internet” menas produkter som läser av information från kroppen och sedan ger individanpassade lösningar. På marknaden finns redan flera sådana produkter så som aktivitetsklockor och appar som ska optimera träning. Men detta kan även utnyttjas exempelvis utifrån ett medicinskt syfte. Även om telekombolagen inte utvecklar och säljer dessa produkter krävs internetuppkoppling, abonnemang och datakommunikation.

Privata nätverk – utan statens/företags kontroll

En trend som ännu inte är stor i Sverige är privata nätverk där en centraliserad infrastruktur inte krävs. Den tekniska (P2P) lösningen innebär att grupper själva kan skapa nätverk utan att stater eller företag har tillgång till den information som sänds.

 Internet of Things

Telenor anger 2019 som ”år 0” när det kommer till internet of things. Det är alltså fortfarande ett nytt begrepp och en teknik som har framtiden för sig. Kortfattat handlar det om att produkter är uppkopplade och automatiskt skickar information. Exempelvis sker detta i allt större grad inom industribranschen då de har stora summor att spara på att maskiner kommunicerar allt från behov av service till produktionstakt.

Gratis – men till vilket pris?

Det pris som betalas för att använda Google, Twitter, Facebook och annan social media är den personliga informationen som lämnas ut. Den används bland annat till att kartlägga individers intressen och skapa riktad reklam. En trend är att människor allt mer börjar ifrågasätta hur mycket data som dessa teknikjättar ska få ta del av samtidigt som tekniska lösningar och alternativ börjar växa fram.

eSIM

eSIM är nästa generations SIM-kort. Kortet behöver inte ändras oavsett om byte sker av operatör eller om det flyttas mellan olika enheter. Det är istället kopplingen mellan operatörerna och SIM-kortet som justeras.

”Telekom goes gaming”

Telekom förknippas sällan med gaming – även om de tillhandahåller möjligheten till internet och kommunikation. Men det kan ändras framöver. Spelbranschen förväntas öka och med olika abonnemangstjänster kan eventuellt även teleoperatörerna vilja ta del av de förtjänster som finns inom branschen.

Vi forventer at flere bransjer (inkludert telekombransjen) vil jobbe hardt for å få et stykke av den lukrative spillkaken i året som kommer. /Telenors trendspaning

Index att följa – SX15PI

SX15PI (Stockholm Telecommunication PI) omfattar 15 av de största telekombolagen på Stockholmsbörsen. Detta index kan följas via exempelvis Avanza och användas för att…

 • Jämföra egna aktiers utveckling i förhållande till index
 • Få inspiration till köp av telekomaktier

De bolag som ingick i detta index under 2021 var:

 • Doro
 • Ericsson A
 • Ericsson B
 • HMS Network
 • Hexatronic
 • Net Insight
 • Nokia
 • Ovzon
 • Stockwik Förvaltning
 • Tele2 A
 • Tele 2 B
 • Telia
 • Millicom

Lämna en kommentar