Telekom-aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Aktier inom telekom

Telekom-aktier är aktier i bolag som utvecklar och tillhandahåller teknik som möjliggör att information kan överföras över längre avstånd, oftast digitalt.

I Sverige förknippas ofta telekom med operatörer som Telia och Tele2 samt utvecklare av infrastrukturella produkter som exempelvis Ericsson. Men telekom är betydligt bredare än så och omfattar även företag inom produktutveckling, satellitkommunikation samt internetleverantörer.

Inom sektorn hittas både stabila utdelningsaktier och bolag med betydligt större volatilitet. Vad som avgör risk är framförallt bolagets storlek och inriktning.

Olika inriktningar inom telekom

inriktningar inom telekom

Alla telekombolag arbetar med informationsöverföring – men självklart finns en rad olika inriktningar. De flesta passar in inom någon av följande kategorier. 

Teleoperatörer

Förr var en teleoperatör en leverantör av telefoni. Idag är begreppet betydligt bredare och flera av operatörerna erbjuder telefon, TV och bredband. Men det finns även de som enbart har fokuserat sitt utbud mot just telefon- och surfabonnemang.

Företagen gynnas framförallt av en större efterfrågan på surfmängd och produkter som är uppkopplade.

Internetleverantör

Som nämns ovan erbjuder flera teleoperatörer ett flertal tjänster via sina nät. Det finns även de som enbart levererar internet och kringliggande tjänster.

Infrastruktur  

Ericsson har länge varit Sveriges största bolag inom telekom. Tidigare producerade och sålde de även mobiltelefoner men har idag enbart fokus på utveckling av mjukvara och infrastrukturella lösningar. Företaget skapar därmed en infrastruktur som andra telekomföretag delvis är beroende av.

Inom denna kategori hittas även företag som utvecklar, bygger och servar de antenner som är fundamentala delar i den digitala infrastrukturen.

Produktutveckling och försäljning

Inom denna kategori hittas bolag med utveckling och försäljning av produkter som används inom telekommunikation. Bolagen kan antingen ha privatpersoner eller företag som primär målgrupp.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Exempel på aktier inom telekom

Nedan presenteras ett urval av de telekomaktier som kan hittas på Stockholmsbörsen – kryddat med vissa utländska bolag, främst från USA.

Teleoperatörer

Telia – Har stort utbud inom allt från TV och internet till telefoni. Ägs delvis av svenska staten.

Telenor (Norge) – Telefoni och bredband till privatpersoner och företag. Ägs delvis av norska staten.

Tele2 – En av de första stora utmanarna till Telia. Har både Tele2 och Comviq som varumärken och vänder sig till privatpersoner samt små- och medelstora företag.

Millicom – Mobiloperatör med fokus på tillväxtmarknader.  

Vodafone (England) – Global aktör med störst fokus i Europa, Asien och Nordamerika.

Comcast (USA) – En av de största amerikanska leverantörerna av TV, Bredband och kringliggande tjänster. 

Infrastruktur – hårdvara och mjukvara

Ericsson – Utveckling av avancerad IT-infrastruktur för bland annat bredband, telefoni och molntjänster. Har stora kunder inom kommunikationsbranschen.

HMS Network – Säljer mjukvara för industriell automation. Har både tillverkning, försäljning, service och underhåll. Största marknaderna är Asien, USA och Europa.

Nokia – Stor global aktör inom telekommunikation. Säljer exempelvis avancerade lösningar för IP, molnlösningar och digital hälsa.

Netmore – Erbjuder helhetsbaserade lösningar för kommunikation inom mobil- och datakommunikation. Bland annat affärsstödssystem.

American Tower (USA) – Stor aktör i USA inom TV-, Radio- och telekommunikationsantenner. 

Ovzon – Verksam inom satellit- och rymdindustrin och har satellitbaserade bredbandstjänster. Säljer framförallt till myndigheter, Försvarsmakten och mediabolag.

Internetleverantör

Bahnhof – Internet- och bredbandsleverantör som även har telefoni. Brett utbud av bredbandsrelaterade tjänster som exempelvis VPS.

Bredband2  – Bredbandsoperatör med tillhörande tjänster.

Produktutveckling och försäljning

Doro – Utvecklar och säljer både telekomutrustning och smarta telefoner. Deras primära målgrupp är seniorer.

Net Insight – Utvecklar nätverksutrustning och har främst kunder inom telekombranschen.

Hexatronic – Specialister inom fiberkommunikation. Säljer främst till företagskunder som är nätägare, systemintegratörer eller återförsäljare. 

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Fonder inom telekom

En fördel med att investera i telekomfonder, istället för enstaka aktier, är den automatiska diversifieringen som sker. Detta både genom att investering sker inom olika inriktningar inom telekom samt mot flera olika länder. Utbudet av fonder som enbart investerar inom telekom är däremot litet.

Dnb Telekom – Investerar globalt i telekomoperatörer och infrastrukturbolag inom data- och telekommunikation.

🔗 Se alla tillgängliga telekomfonder hos Avanza här

Marknad, Fördelar & Nackdelar med branschen

Fram till 90-talet var telekombolag framförallt förknippat med fast telefoni. Antalet bolag var färre än idag och Telia samt Tele2 dominerade marknaden. Sedan dess har branschen varit med om en snabb digitalisering med fokus på ökad datakommunikation. Detta via allt från smartphones och uppkopplade enheter till bredband via satellit.

Med 5G, och ”internet of things” förväntas marknaden öka ytterligare. Med andra ord att fler produkter blir uppkopplade och automatiskt kan skicka information. Samtidigt har människans sätt att kommunicera ändrats fundamentalt. För många är det mer självklart att ringa och skicka meddelande via Facebook än att ringa ett klassiskt telefonsamtal och skicka SMS.

Fördelar – Delvis stabila och höglönsamma bolag

För de som söker en stabil aktieportfölj bestående av höglönsamma bolag med återkommande aktieutdelning passar telekomaktier utmärkt. Detta åtminstone om investeringar sker i någon större teleoperatör. De påverkas inte nämnvärt av konjunkturen.

Tillgång till internet, både på arbetsplats och i hem, dator och mobil ses som en självklarhet och är en fundamental del i samhället. Det är därmed inget som prioriteras bort vid kostnadsbesparingar. Däremot betyder inte en större efterfrågan på telekommunikation per automatik att företagen kan öka sina vinster.

”Så för den som vill investera i stabila och höglönsamma bolag finns det definitivt någon operatör som kvalar in” / Lars Frick Börsveckan 2017

Självklart kan även investeringar i telekomaktier ses som högrisk. Detta framförallt om det är i mindre bolag med nya innovativa lösningar. Med en stor bransch finns alltså både bolag med hög och låg risk.

Trender inom telekom

trender inom telekom

Operatören Telenor har presenterat telekomtrender ”inför 2020-talet” i tidningen Telekomidag. Detta med fokus på privatpersoner och just operatörens verksamhetsområde. Nedan presenteras några av dessa. Hur kommer de att påverka marknaden? Vilka blir vinnarna på den ändrade användningen av telekommunikation?

Gröna innovationer

Miljömedvetenheten genomsyrar nästan alla branscher och det gäller även telekom. Med digitala lösningar, återbruk och AI förväntas utsläpp och materialanvändning att minska.

Kroppens internet

Med ”kroppens internet” menas produkter som läser av information från kroppen och sedan ger individanpassade lösningar. På marknaden finns redan flera sådana produkter så som aktivitetsklockor och appar som ska optimera träning. Men detta kan även utnyttjas exempelvis utifrån ett medicinskt syfte. Även om telekombolagen inte utvecklar och säljer dessa produkter krävs internetuppkoppling, abonnemang och datakommunikation.

Privata nätverk – utan statens/företags kontroll

En trend som ännu inte är stor i Sverige är privata nätverk där en centraliserad infrastruktur inte krävs. Den tekniska (P2P) lösningen innebär att grupper själva kan skapa nätverk utan att stater eller företag har tillgång till den information som sänds.

 Internet of Things

Telenor anger 2019 som ”år 0” när det kommer till internet of things. Det är alltså fortfarande ett nytt begrepp och en teknik som har framtiden för sig. Kortfattat handlar det om att produkter är uppkopplade och automatiskt skickar information. Exempelvis sker detta i allt större grad inom industribranschen då de har stora summor att spara på att maskiner kommunicerar allt från behov av service till produktionstakt.

Gratis – men till vilket pris?

Det pris som betalas för att använda Google, Twitter, Facebook och annan social media är den personliga informationen som lämnas ut. Den används bland annat till att kartlägga individers intressen och skapa riktad reklam. En trend är att människor allt mer börjar ifrågasätta hur mycket data som dessa teknikjättar ska få ta del av samtidigt som tekniska lösningar och alternativ börjar växa fram.

eSIM

eSIM är nästa generations SIM-kort. Kortet behöver inte ändras oavsett om byte sker av operatör eller om det flyttas mellan olika enheter. Det är istället kopplingen mellan operatörerna och SIM-kortet som justeras.

”Telekom goes gaming”

Telekom förknippas sällan med gaming – även om de tillhandahåller möjligheten till internet och kommunikation. Men det kan ändras framöver. Spelbranschen förväntas öka och med olika abonnemangstjänster kan eventuellt även teleoperatörerna vilja ta del av de förtjänster som finns inom branschen.

Vi forventer at flere bransjer (inkludert telekombransjen) vil jobbe hardt for å få et stykke av den lukrative spillkaken i året som kommer. /Telenors trendspaning

Index att följa – SX15PI

SX15PI (Stockholm Telecommunication PI) omfattar 15 av de största telekombolagen på Stockholmsbörsen. Detta index kan följas via exempelvis Avanza och användas för att…

  • Jämföra egna aktiers utveckling i förhållande till index
  • Få inspiration till köp av telekomaktier

De bolag som ingick i detta index under 2021 var:

  • Doro
  • Ericsson A
  • Ericsson B
  • HMS Network
  • Hexatronic
  • Net Insight
  • Nokia
  • Ovzon
  • Stockwik Förvaltning
  • Tele2 A
  • Tele 2 B
  • Telia
  • Millicom

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar