Hävstång i finansiella produkter

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Hävstång i finansiella produkter är idag väldigt vanligt. Det finns en inbyggd hävstång i optioner, terminer, minifutures, CFD:s, warranter osv.
Dessa produkter finns för att du skall kunna ta en större position i aktier, index, råvaror, valutor osv men inte vill binda upp för mycket kapital i positionen.
Längre ner i artikeln finns kalkylatorer som räknar ut hävstången åt dig
Hur hävstången fungerar
Om du går in i en position med (satsar) 5000 kr och väljer en hävstång på 10 gånger så blir positionens storlek totalt 50 000 kr. Du satsar alltså själv 5000 kr och 45 000 kr är lånade pengar.
Oftast finns det en inbyggd säkerhetsmekanism som gör att du endast kan förlora dina 5000 kronor men i vissa produkter kan du förlora mer än dina 5000 kr.
Detta möjliggör alltså stora vinster även om du inte är så kapitalstark men även stora och snabba förluster om din position går åt fel håll.
En vanlig rekommendation är att aldrig ha en hävstång på mer än 20 gånger värdet (vissa rekommenderar t.o.m. max 10 gånger värdet). Det här hänger även ihop med de säkerhetsmarginaler som du själv bör ha och vissa fall mäklaren/banken kräver (vilket är bra).
Hävstång vid handel med aktier
Aktier kan röra sig kraftigt. Handlar du i aktier via hävstångsprodukter så förstärks rörelsen med x gånger beroende på vilken hävstång du har.
Var försiktig och se till att ha stora säkerhetsmarginaler om du handlar aktier med hävstång. Exempel på hävstångsprodukter i aktier:
Kalkylatorer för beräkning av hävstång
Kalkylatorn passar för produkter med finansieringsnivå, exempelvis Mini futures. I bilden här under ser du hur du hittar pris och finansieringsnivå hos Avanza.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.
Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.
Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Kalkylatorn passar för instrument med säkerhetskrav, exempelvis CFD:s. I bilden nedan ser du hur du hittar positionen och säkerhetskravet hos IG

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.
Säkerhetskrav och storleken på hävstången
Låt säga att du har 2000 kr som du vill investera i Teslas aktie med en hävstång på 10. Din position blir då på 20 000 kr. Då har du alltså en hävstång på 10:1 och din säkerhetsmarginal kommer att bli:
$ \frac{2000}{20 000} = 0,1 = 10 $%
Många nätmäklare kommer då att automatiskt sälja av din position om den går åt fel håll och du når över din säkerhetsmarginal. Detta för att du inte skall förlora dina satsade pengar och dessutom bli skyldig pengar utöver det. Detta är också något du för säkerhets skull bör förvissa dig om att det finns innan då bestämmer dig för vilken nätmäklare och instrument som du använder dig av.
Hävstång vid handel med valutor
Som vi har skrivit om i andra inlägg om valutahandel så rör sig valutakurser väldigt lite. Så pass lite att man faktiskt brukar räkna 4 decimaler för dessa valutor där den minsta kallas för en pips. Så hur kan man då egentligen tjäna (eller förlora) några pengar på valutahandel?
Det krävs alltså mycket stora summor pengar för att kunna göra vinster i valutahandel. För att lösa detta kapitalproblem så erbjuder nätmäklare även mindre valutahandlare möjligheten att belåna sin investering.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik
Okey, om jag nu har förstått det hela så betyder det att med en satsning av 3000kr med en hävstång av 20 så är ligger min säkerhetsmarginal på 5%.. så tekniskt sett så kan jag inte förlora mer än 5% av min satsning på 3000kr vilket då blir en eventuell maxförlust på 150kr?
rätta mig gärna om jag har fel!
tack på förhand!
Hej, det är viktigt att man tradar hos en aktör där du inte råkar ut för skulder. Det finns begränsningar för sådant så att detta inte skall hända. Dvs att din position säljs av om säkerhetsmarginalen nås.
Nej. HELA din insats på 3000kr går förlorad. Du har ju satsat 60000kr pga hävstången (3000×20) och dessa 5% gäller alltså denna summan. I gengäld har du ju dock chans att tjäna så mycket mer än vad dina 3000kr skulle kunna åstadkomma i vinst utan hävstång, dvs 20 ggr mer.
Ett enklare sätt att beräkna marginalen är givetvis:
Hävstång 1:20 -> 1/20=0,05
Varför röra till det med belopp helt i onödan?
Hej, Bra synpunkt! Vi lägger till denna beräkning som alternativ i svaret så kan man välja själv hur man vill förstå begreppet hävstång.
Uhm, är inte exemplet ovan (2000 kr investerade i valutaparet EUR/USD för 20.000 kr) fel? Hävstången är rimligtvis 10:1 om marginalen vore 10%, och omvänt borde marginalen vara 5% om hävstången vore 20:1 med 2000 kr investerade för 20.000 kr?
Hej, helt rätt, det står fel i beräkningarna i texten, har uppdaterat så att det förhoppningsvis stämmer där.