Låna till aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Låna till aktier

När man lånar pengar till aktier uppnås en hävstångseffekt som gör att kapitalet växer snabbare om investeringarna utvecklas positivt. Det innebär tyvärr även att kapitalet förloras i en snabbare takt om investeringarna utvecklas negativt dåligt.

Tänk igenom ditt beslut noga innan du tar ett lån för att investera i aktier eller fonder. Investeringar med lånade pengar innebär en hög risk. Men, med det sagt så kan man göra fina vinster över tid genom att göra kloka investeringar och välja rätt typ av lån.

6 viktiga råd inför lån av pengar till aktier

Här följer 6 st viktiga viktiga råd som du bör i ha i åtanke om du avser att låna pengar till investeringar i aktier eller fonder.

1. Välj rätt typ av lån

Det finns i huvudsak tre olika typer av lån som lämpar sig för lån till investeringar, utökning av bolån, privatlån och värdepapperslån. De olika lånetyperna har sina respektive fördelar och nackdelar.

Utöka ditt bolån

Om du har möjlighet kan du utöka ditt bolån, sätta in pengarna på ditt aktiekonto och investera. Bolån är det långsiktigt billigaste lånet eftersom det har lägst ränta.

  • För att du skall kunna utöka ditt bolån krävs det att du har belåningsbart utrymme i bostaden.
  • Tänk på att det kan tillkomma kostnader när en bostad ska belånas. För hus kan det tillkomma kostnader för pantbrev och för bostadsrätter kan det tillkomma kostnader för pantförskrivningen.

Privatlån

Att ta ett privatlån är ett snabbt, enkelt och bra sätt att låna till investeringar. Du tar ett vanligt privatlån och sätter in pengarna på ditt aktiekonto. Det är snabbt, smidigt och privatlån har relativt låga räntor.

Jämför räntor på privatlån gratis med Compricers jämförelsetjänst för privatlån. Där jämförs 40 st olika banker och långivare så att du kan hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren på privatlån. Det är helt gratis att använda Compricers jämförelsetjänst och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Värdepapperslån

Nordnet.se och Avanza.se erbjuder belåning på aktiekontot. Det innebär att du använder dina befintliga aktier och fonder som säkerhet för ett lån. Detta är smidigt och de erbjuder relativt låga räntor på sina värdepapperslån. Dessutom betalar man bara ränta under tiden man nyttjar belåningen. Säljer man aktier eller sätter in tillräckligt mycket pengar på kontot så försvinner lånet automatiskt och räntekostnaden slutar ticka.

Bilden visar vilken ränta man kan få om man använder Avanzas värdepapperslån. Investerar du i vissa utvalda aktier och fonder får du rabatt på räntan.

Alla fonder och aktier har ett eget belåningsvärde. Detta belåningsvärde varierar normalt mellan 0-80 %. En aktie med 80 % belåningsvärde kan alltså belånas till 80 %. Äger du aktier för 100 000 kr kan du alltså låna 80 000 kr med de aktierna som säkerhet.

Det finns en hake med denna typ av lån. Lånet är kopplat till aktie- och fondinnehaven på ditt aktiekonto. Om dina aktier sjunker i värde riskerar du att aktierna tvångsförsäljs eftersom du blir överbelånad. Överbelåning sker när ditt godkända belåningsvärde överskrids. Detta fenomen kallas på engelska för margin call.

Om du skall belåna din depå med ett värdepapperslån rekommenderar vi därför att du aldrig belånar depån högre än 20-25 % för att undvika att bli överbelånad vid nedgångar på börsen. Om du har 100 000 kr bör du alltså inte låna mer än 20-25 000 kr via värdepappersbelåning.

Om du tar privatlån eller utökar ditt bolån kan du ha en högre belåningsgrad eftersom lånet inte är kopplat till depåns utveckling och du riskerar därmed inte tvångsförsäljningar av dina innehav om de sjunker mycket i värde.

🔗 Läs mer om värdepapperslån
🔗 Läs mer om Margin call

Alexander på Nordnet förklarar värdepappersbelåning

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

2. Låna inte för mycket

Låna inte så mycket att du riskerar att hamna i en dålig sits om dina investeringar inte utvecklas som du hoppats på direkt.

Du måste kunna ha tålamod och kunna ha råd att ha kvar belåningen även om dina investeringar går dåligt under en längre tid. Köper du bra aktier och fonder så kommer de tids nog att återhämta sig från dåliga tider men om du lånat för mycket riskerar du att tvingas sälja av vid helt fel tidpunkt för att du inte har råd att betala räntan på lånen eller för att du överskrider den godkända belåningsgraden vid värdepapperslån.

3. Låna vid rätt tillfälle

Ekonomin, börsen och det finansiella läget rör sig hela tiden i cykler, korta som långa, över tid. Det finns därmed tillfällen när det passar bättre att ta lån. När ekonomi har gått ner i en lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och börskurserna är historiskt låga brukar läget vara rätt för belåning. Då finns de sannolikt en större uppsida än nedsida på börsen och det är helt klart ett bättre tillfälle för investeringar med lånade pengar.

4. Låna till rätt ränta

Man skall aldrig ta ett lån med hög ränta till aktie- eller fondinvesteringar. Din avkastning måste ju överstiga räntan du betalar så ju högre ränta du betalar desto högre avkastning krävs för att det skall bli en bra investering.

Som vi nämner ovan är är det bra att jämföra räntorna med Compricer.se om man avser att ta ett privatlån för att investera.

5. Låna bara pengar till investeringar i stabila bolag

Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till någorlunda långsiktiga och stabila innehav. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktiga satsningar.

Om du investerar i företag som konsekvent ger utdelning till sina aktieägare varje år så kan du använda pengarna du får från utdelningen till att betala räntan på lånet. Använd kalkylatorn nedan så kan du se hur mycket du tjänar per år på utdelningar om dina årliga utdelningarna överstiger räntekostnaden på lånet.

Exempel:
2018 lånade du 100 000 kr som du investerade i Nordea-aktier. Nordea delade ut 7,18 kr per aktie år
2018. Under samma år stod aktiens pris i runt 85 kr vilket ger en direktavkastning på 7,18 / 85 = 8,4 %.

Om du lånar till en ränta på 3 % per år och får 8,4 % i direktavkastning så betalar du 2 100 kr per år i ränta (efter ränteavdraget på 30%) och du får 8 400 kr i utdelning från Nordea. Du går alltså plus 8 400 – 2100 = 6 300 kr per år. Skatten på ett ISK konto skulle bli ungefär 450 kr det året så din totala vinst efter skatt blev 6 300 – 450 = 5 850 kr.

Om företaget du investerat i går bra kommer även dess aktiekurs att stiga över tid vilket ger ytterligare avkastning på din investering.

6. Låna aldrig pengar till aktier om du är ny på aktiehandel

Om du är helt ny på aktier rekommenderar vi dig att inte ta lån till aktier eller fonder. Spara ihop pengar som du kan investera istället och lär dig hur fond- och aktiemarknaden fungerar innan du tar ett lån.

Skillnaden mellan aktielån och värdepapperslån

Det är många som blandar ihop aktielån med värdepapperslån trots att det är två helt olika saker.

Värdepapperslån = låna pengar med dina aktier och fonder som säkerhet
Aktielån = låna ut dina aktier till blankare för att få extra avkastning

🔗 Läs vår artikel om aktielån

Räkna ut potentiell avkastning vid lån till aktier

När lånade pengar investeras tillsammans med eget kapital uppnås en hävstångseffekt. Det innebär att dina pengar växer snabbare om din investering går bra men du förlorar också pengar snabbare om den går dåligt.

Denna kalkylator räknar inte med ränteavdraget.

Lämna en kommentar