Låna pengar till aktier eller fonder

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Genom att låna pengar till investeringar uppnås en hävstångseffekt som gör att ditt kapital växer snabbare om dina investeringar går bra, men det innebär även att ditt kapital förloras i en snabbare takt om dina investeringar går dåligt.
Innan du ens tänker tanken att låna pengar för att köpa aktier eller till andra investeringar måste du först fundera igenom varför, hur och när. Dessa tre viktiga frågor är av yttersta vikt för att inte göra bort sig. Du vill inte sitta med ett stort lån och se dina aktiekurser sjunka ner mot avgrunden. Här presenterar vi 6 stycken konkreta råd att fundera igenom innan du bestämmer dig för att låna pengar.
6 tips när du ska låna pengar till aktier
1. Välj rätt typ av lån
Det finns i huvudsak tre olika typer av lån som lämpar sig för lån till investeringar:
1. Belåna din bostad
Om du har möjlighet kan du utöka ditt bolån och sätta in pengarna på ditt aktiekonto. Bolån har den överlägset lägsta räntan så detta alternativ är att föredra.
För att du skall kunna utöka ditt bolån krävs det att du har lägre än 85 % i belåningsgrad på bostaden. Tänk på att det kan tillkomma kostnader för att ta ut nya pantbrev om du bor i hus och utrymme inte finns i befintliga pantbrev.
2. Privatlån
Du kan ta ett vanligt privatlån och sätta in pengarna på ditt aktiekonto. Det är snabbt och smidigt samt att privatlån har relativt låga räntor idag.
Jämför privatlån gratis med Compricers jämförelsetjänst för privatlån för att få den absolut lägsta räntan på ditt privatlån. Där jämförs ett stort antal olika långivare och banker med en enda ansökan och UC.
3. Värdepapperslån
På Nordnet.se, Avanza.se och de flesta andra nätmäklarna och bankerna kan du belåna din depå. Det innebär att du använder dina befintliga aktier och fonder som säkerhet för lånet. Detta är smidigt och de erbjuder låga räntor.
Det finns dock en hake. Om dina aktier sjunker i värde för mycket riskerar du att dina aktier tvångsförsäljs eftersom du blir överbelånad, dvs din godkända belåningsgrad överskrids. Detta fenomen kallas för margin call. Om du väljer att ta bolån eller privatlån så riskerar du inte tvångsförsäljningar eftersom lånet inte är kopplat till din portfölj.
Om du skall belåna din depå med ett värdepapperslån rekommenderar vi därför att du inte belånar depån med mer än 20-25% för att undvika att bli överbelånad vid normala nedgångar på börsen. Om du har 100 000 kr bör du alltså inte låna mer än 20-25 000 kr med depån som säkerhet.
Om du tar privatlån eller bolån kan du ha en högre belåningsgrad eftersom lånet inte är kopplat till depåns utveckling.
- Läs vår djupgående artikel om: Margin call
Alexander på Nordnet förklarar värdepappersbelåning
2. Låna inte för mycket
Låna inte så mycket att du riskerar att hamna i en dålig sits om dina investeringar inte utvecklas som du hoppats på direkt.
Du måste kunna ha tålamod och kunna ha råd att ha kvar belåningen även om dina investeringar går dåligt under en längre tid. Köper du bra aktier och fonder så kommer de tids nog att återhämta sig från dåliga tider men om du lånat för mycket riskerar du att tvingas sälja av vid helt fel tidpunkt för att du inte har råd att betala räntan på lånen eller för att du överskrider den godkända belåningsgraden (värdepapperslån).
3. Låna vid rätt tillfälle
Ekonomin, börsen och det finansiella läget rör sig hela tiden i cykler, korta som långa, över tid. Det finns därmed tillfällen när det passar bättre att ta lån. När ekonomi har gått ner i en lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och börskurserna är historiskt låga brukar läget vara rätt för belåning. Då finns de sannolikt en större uppsida än nedsida på börsen och det är helt klart ett bättre tillfälle för investeringar med lånade pengar.
4. Låna till rätt ränta
Man skall aldrig ta ett lån med hög ränta till aktie- eller fondinvesteringar. Din avkastning måste ju överstiga räntan du betalar så ju högre ränta du betalar desto högre avkastning krävs för att det skall bli en bra investering.
Som vi nämner ovan är är det bra att jämföra räntorna med exempelvis Compricer.se om man avser att ta ett privatlån för att investera.
Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.
5. Låna bara pengar till investeringar i stabila bolag
Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till någorlunda långsiktiga och stabila innehav. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktiga satsningar.
Om du investerar i företag som utdelning till sina aktieägare varje år så kan du använda pengarna du får från utdelningen till att betala räntan på lånet. Använd kalkylatorn nedan så kan du se hur mycket du tjänar per år på utdelningar om dina årliga utdelningarna överstiger räntekostnaden på lånet.
Exempel:
2018 lånade du 100 000 kr som du investerade i Nordea-aktier. Nordea delade ut 7,18 kr per aktie år
2018. Under samma år stod aktiens pris i runt 85 kr vilket ger en direktavkastning på 7,18 / 85 = 8,4 %.
Om du lånar till en ränta på 3 % per år och får 8,4 % i direktavkastning så betalar du 2 100 kr per år i ränta (efter ränteavdraget på 30%) och du får 8 400 kr i utdelning från Nordea. Du går alltså plus 8 400 – 2100 = 6 300 kr per år. Skatten på ett ISK konto skulle bli ungefär 450 kr det året så din totala vinst efter skatt blev 6 300 – 450 = 5 850 kr.
6. Låna aldrig pengar till aktier om du är ny på aktiehandel
Om du är helt ny på aktier rekommenderar vi dig att inte ta lån till aktier eller fonder. Spara ihop pengar som du kan investera istället och lär dig hur fond- och aktiemarknaden fungerar innan du tar ett lån.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik