Låna till aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Låna till aktier

Om du ska låna pengar till aktier är det viktigt att välja rätt typ av lån. Du kan belåna aktierna du har hos din nätmäklare (värdepapperskredit) men du kan även använda privatlån, studielån (CSN) samt utökat bolån för investeringar i aktier. Varje lånetyp har sina för- och nackdelar, vilket vi går igenom i denna artikel.

Välj rätt typ av lån

Värdepapperskredit – belåna dina aktier hos nätmäklaren

Värdepapperslån, även kallad värdepapperskredit, fungerar som en kontokredit. Det är en tjänst som du aktiverar hos din nätmäklare. Dina befintliga aktier och fonder används som säkerhet för krediten. När tjänsten är aktiverad får du en kredit som kan användas för att investera i aktier, fonder och andra finansiella instrument.

  • Du betalar bara ränta under den tid du nyttjar krediten.
  • Krediten regleras automatiskt och räntekostnaden slutar ticka på så fort du sätter in pengar på kontot eller säljer av värdepapper.
  • Det kostar inget att ha en värdepapperskredit aktiverad (utöver räntan om krediten nyttjas).
  • Lån med värdepapper som säkerhet är avdragsgilla till 100 % för ränteavdraget.
  • Syns inte på kreditupplysningar.
  • Värdepapperskredit kan aktiveras på ISK, KF och vanligt värdepapperskonto.
  • Värdepapperskredit ska inte blandas ihop med begreppet aktielån, som innebär att aktier lånas/lånas ut, mot ränta, till andra aktörer på den finansiella marknaden.

Så fungerar det:

Att använda värdepapperskredit är enkelt. Nu ska vi gå igenom hur man gör, steg för steg.

1. Aktivera värdepapperskredit hos nätmäklaren.

Skapa konto eller logga in hos din nätmäklare och aktivera värdepapperskrediten. Nordnet.se och Avanza.se är exempel på nätmäklare som erbjuder värdepapperskredit.

2. Investera egna pengar i aktier eller fonder som har ett belåningsvärde.

Alla fonder och aktier har ett eget belåningsvärde. Du kan se belåningsvärdet i aktiens översikt.

Värdepapperskredit avanza
Skärmbild från Avanza

Belåningsvärdet varierar mellan 0-80 %. En aktie med 80 % belåningsvärde kan alltså belånas till 80 %. Äger du aktier för 100 000 kr med 80 % belåningsvärde får du en kredit på 80 000 kr med de aktierna som säkerhet. Belåningsvärdet kan i vissa fall ändras. Läs mer om det längre ner.

De aktier och fonder du finansierat med krediten kan belånas igen. Det innebär att du kan få en stor hävstång om du belånar dina aktier igen, och igen. Du kan alltså belåna flera gånger ända tills du når upp till din kreditgräns som är individuell. Det innebär att du investera ett belopp som är flera gånger större än ditt egna kapital.

Din kreditgräns kan du se bland dina övriga kontouppgifter. Hos Avanza ser du den på:
avanza.se/min-profil/mina-uppgifter/mina-kreditavtal.html

3. Köp aktier och fonder med krediten

När du aktiverat kredit på ditt konto ser du bland dina kontoupgifter hur mycket kredit du har tillgänglig att handla för. I bilden nedan kan man se att detta exempelkonto kan köpa värdepapper för 60 950,41 kr. På kontot finns egentligen bara 950,41 kr, resterande 60 000 kronorna är kredit som kan nyttjas.

Skärmbild från Avanza

Risk – tvångsförsäljning vid överbelåning

Det finns en hake med värdepapperskredit. Eftersom dina aktier och fonder ligger som säkerhet för lånet så riskerar du att nätmäklaren påbörjar en tvångsförsäljning om dom sjunker i värde så mycket att du blir överbelånad. Överbelåning sker när dina aktier och fonder går ner så mycket att ditt godkända belåningsvärde överskrids. Detta fenomen kallas på engelska för margin call. Läs mer om det nedan.

Om du skall använda värdepapperskredit rekommenderar vi därför att du aldrig belånar depån högre än 20-25 % för att undvika att bli överbelånad vid nedgångar på börsen. Om du har 100 000 kr bör du alltså inte låna mer än 20-25 000 kr via värdepappersbelåning.

Denna risk kan undvikas med andra typer av lån

Om du tar privatlån, CSN-lån eller utökar ditt bolån istället för att använda värdepapperskredit kan du ha en högre belåningsgrad eftersom lånet inte är kopplat till dina aktier och fonder och du riskerar därmed inte tvångsförsäljningar om de sjunker mycket i värde.

🔗 Läs mer om tvångsförsäljningar

Ränta på värdepapperskredit

Du betalar bara ränta på den del av krediten du nyttjar och du betalar bara ränta under tiden krediten nyttjas.

Vilken ränta du betalar styrs av vilka värdepapper du köper samt hur mycket kredit du utnyttjar. Vissa aktier och fonder räknas som extra säkra, exempelvis Investor B, vilket ger ränterabatt. Belånar du aktier som inte är godkända för ränterabatt så betalar du ordinarie ränta.

Bilden visar vilken ränta man kan få om man använder Avanzas värdepapperslån. Investerar du i utvalda aktier och fonder får du rabatt på räntan.

I videon: Alexander på Nordnet förklarar värdepappersbelåning

🔗 Läs mer djupgående om värdepapperslån

Privatlån för investering i aktier

Att ta ett privatlån är ett snabbt, enkelt och bra sätt att låna till aktier. Det är ett snabbt och smidigt alternativ, dessutom har privatlån relativt låga räntor.

Så gör du:

  1. Jämför erbjudanden från flera olika långivare för att få den lägsta räntan på lånet.
  2. Ta lånet och sätt in pengarna på ditt aktiekonto.
  3. Investera pengarna i aktier eller fonder.

Den största fördelen med privatlån istället för värdepapperskredit är att man inte riskerar tvångsförsäljningar om man blir överbelånad. Lånet är inte kopplad till dina värdepapper och därmed finns ingen risk för ”margin call”.

Hitta lägsta räntan

Jämför räntor på privatlån gratis med hjälp av Compricer.se . Med deras tjänst jämförs ett stort antal olika banker och långivare så att du kan hitta den lägsta räntan för privatlån. Det är helt gratis att använda deras jämförelsetjänst och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån.”För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

Utöka bolån för att köpa aktier

Om du har möjlighet kan du utöka ditt bolån, sätta in pengarna på ditt aktiekonto och investera i aktier och fonder. Bolån är det långsiktigt billigaste lånet eftersom det har lägst ränta och du kan nyttja ränteavdraget vilket gör att du får tillbaka en del av de räntekostnader du betalar via deklarationen.

  • För att du skall kunna utöka ditt bolån krävs det att du har belåningsbart utrymme i bostaden.
  • Tänk på att det kan tillkomma kostnader när en bostad ska belånas. För hus kan det tillkomma kostnader för pantbrev och för bostadsrätter kan det tillkomma kostnader för pantförskrivningen.

Så gör du:

  1. Kontakta din bank och se om du kan utöka ditt bolån.
  2. Utöka bolånet och sätt in pengarna på ditt aktiekonto.
  3. Investera pengarna i aktier eller fonder.

🔗 Läs mer om att utöka bolån

Studielån (CSN)

Om du har möjlighet att ta CSN-lån men inte behöver använda hela eller delar av lånet till levandskostnader så är detta lån mycket bra för investeringar eftersom det har så låg ränta.

Så gör du:

  1. Om du har möjlighet, ta CSN-lån.
  2. Sätt in pengarna på ditt aktiekonto.
  3. Investera i aktier och fonder.

Tvångsförsäljning – margin call

Om du lånat med aktier eller fonder som säkerhet så kommer din nätmäklare att sälja av dina innehav om din belåningsgrad stiger och blir för hög. Detta kan ske om dina aktier eller fonder tappar i värde alternativt om belåningsvärdet för något eller några av dina innehav ändras.

Först får du en varning, om du inte agerar genom att sätta in mer pengar på kontot eller sälja av innehav för att reglera skulden så kommer nätmäklaren att sälja innehav åt dig för att reglera skulden.

Detta är ett problem som inte uppstår om du finansierat investeringarna med privatlån, bolån eller CSN-lån eftersom de inte har aktierna eller fonderna som säkerhet.

Aktiernas belåningsvärde kan ändras

En akties belåningsvärde kan ändras om nätmäklaren anser att aktiens förutsättningar ändrats. En aktie som har 80 % i belåningsvärde kan alltså sänkas till 50 % exempelvis. Detta är något du bör ta hänsyn till när du tar ditt investeringsbeslut. Om belåningsvärdet sänks riskerar du att bli överbelånad och tvingad att sälja värdepapper eller sätta in pengar för att inte råka ut för tvångsförsäljningar.

Hävstångseffekt uppnås med lånade pengar

Investeras lånade pengar i aktier uppnås en hävstångseffekt som gör att avkastningen på det egna kapitalet blir större. Det innebär tyvärr även en ökad risk eftersom förlusterna kan bli större om investeringarna inte utvecklas som önskat.

Enkel kalkylator

Denna kalkylator räknar ut avkastningen på lånade pengar:

Årets avkastning – räntekostnader = avkastning (netto)

Avancerad kalkylator

Denna kalkylator räknar ut hur mycket avkastning du får på ditt egna kapital om du investerar dina egna pengar tillsammans med lånade pengar.

Denna kalkylator räknar inte med ränteavdraget.

Exempel:
Du har 100 000 kr. Du lånar ytterligare 100 000 kr till 6 % i ränta och investerar hela beloppet. Du får 10 % i avkastning det året (20 000 kr).

Du betalar 6 000 kr i ränta och din nettoavkastning blir då 14 000 kr vilket innebär att du fått 14 % avkastning på ditt egna kapital.

Hade du inte lånat pengarna hade du bara fått 10 % (10 000 kr) i avkastning.

Din hävstång på investerat eget kapital blir då 1,4

Låna inte för mycket

Låna inte så mycket pengar att du riskerar att hamna i en dålig sits om dina investeringar inte utvecklas som du hoppats på direkt eller om du får en försämrad ekonomisk situation.

Du måste kunna ha tålamod och ha råd att ha kvar belåningen även om dina investeringar går dåligt under en längre tid. Köper du bra aktier och fonder så kommer de tids nog att återhämta sig från dåliga tider men om du lånat för mycket riskerar du att tvingas sälja av vid helt fel tidpunkt för att du inte har råd att betala räntan på lånen eller för att du överskrider den godkända belåningsgraden vid värdepapperslån.

Låna vid rätt tillfälle

Det finns tillfällen när det passar bättre att ta lån för att investera i aktier. När ekonomi har gått ner i en lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och börskurserna är historiskt låga brukar läget vara rätt för belåning. Då finns de sannolikt en större uppsida än nedsida på börsen och det är helt klart ett bättre tillfälle för investeringar med lånade pengar.

Låna till den lägsta räntan

Man skall aldrig ta högkostnadskrediter för att finansiera investeringar. Din avkastning måste överstiga räntan du betalar så ju högre ränta du betalar desto högre avkastning krävs för att det skall bli en bra investering.

Som vi nämner ovan är är det bra att jämföra räntorna med Compricer.se om man avser att ta ett privatlån för att investera.

Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån.”För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

Låna bara till investeringar i stabila bolag

Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till långsiktiga och stabila investeringar. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktig spekulation.

Om du investerar i företag som ger utdelning till sina aktieägare varje år så kan du använda pengarna du får från utdelningen till att betala räntan på lånet. Använd denna kalkylator för att se hur mycket du tjänar per år om utdelningarna överstiger räntekostnaden på lånet.

Exempel:
År 2018 lånade du 100 000 kr som investerades i Nordea-aktier. Nordea delade ut 7,18 kr per aktie det året. Under samma år stod aktiens pris i runt 85 kr vilket gav en direktavkastning på 7,18 / 85 = 8,4 %.

Om du lånar till en ränta på 3 % per år och får 8,4 % i direktavkastning så betalar du 3 000 kr per år i ränta och du får 8 400 kr i utdelning från Nordea. Du går alltså plus 8 400 – 3 000 = 5 400 kr per år.

Om företaget du investerat i går bra kommer även dess aktiekurs att stiga över tid vilket ger ytterligare avkastning på din investering.

Låna aldrig till aktier om du är ny på börsen

Om du är helt ny på aktier och börsen rekommenderar vi dig att INTE ta lån för att finansiera investeringar. Spara ihop pengar som du kan investera istället och lär dig hur fond- och aktiemarknaden fungerar innan du tar ett lån.

Ränteavdraget

Ränteavdraget innebär att du får tillbaka en del av dina räntekostnader via deklarationen. Lite förenklat kan man säga att du får tillbaka 30 % av räntekostnader upp till 100 000 kronor per år och 21 % å överstigande belopp.

Har du betalat 200 000 kr i räntekostnader under året får du alltså tillbaka 30 000 + 21 000 kr = 51 000 kr.

Ränteavdraget minskar din lånekostnad och ökar därmed din totalavkastning.

Vilka lån är avdragsgilla med ränteavdraget?

Om du tar ett lån med aktier, bil eller bostad som säkerhet kan du nyttja hela ränteavdraget. Tar du ett privatlån kan du bara nyttja halva ränteavdraget under år 2025.

Typ av lånAvdragsgill
VärdepapperskreditJa
BolånJa
CSNNej
PrivatlånJa, till 50% under 2025

Alternativ till belåning

Istället för lån kan du ta position via hävstångsprodukter om du vill ha hävstång på investeringarna. De har en inbyggd belåning och ofta även en inbyggd stop-loss vilket gör att du inte riskerar att förlora mer än du investerat. Hävstångsprodukter har avgifter och spreadar som gör att de inte är bra för långsiktiga investeringar.

Exempel på hävstångsproudkter:

Skillnaden mellan aktielån och värdepapperslån

Det är många som blandar ihop aktielån med värdepapperslån trots att det är två helt olika saker.

  • Värdepapperslån: låna pengar med dina aktier och fonder som säkerhet
  • Aktielån: låna ut dina aktier till blankare för att få extra avkastning

Vilka nätmäklare erbjuder belåning?

NätmäklareBelåning
AvanzaJa
NordnetJa
LevlerNej
SavrNej
AktieinvestNej
DegiroNej*
MontroseJa

*Kunder kan inte aktivera belåning men de kunder som redan har det aktiverat sedan tidigare kan använda belåning.

Vanliga frågor och svar

Vilken typ av lån är bäst för investeringar i aktier?

Det varierar beroende på individuella preferenser men bolån är den typ av lån som har lägst ränta medan värdepapperskredit är mest flexibel.

Kan alla aktier belånas?

Nej, hos nätmäklarna har aktierna ett belåningsvärde. Om det är 0% kan inte den specifika aktien belånas med värdepapperskredit.

Vad är belåningsvärde för aktier?

Belåningsvärdet visar hur stor del av aktiens värde som kan belånas via värdepapperskredit. Om en aktie har 60 % i belåningsvärde kan den belånas till 60 % för att köpa mer aktier eller andra värdepapper.

Kan man belåna aktier?

Ja, aktier kan vara en säkerhet för ett lån eller en kredit.

Är det dumt att låna pengar för att investera?

Nej, inte om man hanterar riskerna på rätt sätt och inte överbelånar sig.

Har Nordnet och Avanza belåning?

Ja, både Nordnet och Avanza erbjuder värdepapperskredit.

Gäller ränteavdraget för värdepapperskredit?

Ja, lån med aktier, fonder och andra värdepapper som säkerhet är avdragsgilla med ränteavdraget.

Lämna en kommentar