Låna pengar till Aktier – 5 konkreta råd

Aktiehandel och Lån

Det är fullt möjligt att idag låna pengar till aktiehandel och många av nätbankerna erbjuder i perioder bra lån till låg ränta. Och visst kan man låna pengar till aktier även om det krävs klokhet, en bra strategi och stor säkerhet. Här får du några tips om du funderar på detta.
Innan du ens tänker tanken att belåna dig för att köpa aktier måste du först fundera igenom varför, hur och när. Dessa tre didaktiska frågor är av yttersta vikt för att inte göra bort sig. Du vill inte sitta med ett stort lån och aktiekurser som sjunker ner mot havets botten och lånet som stiger mot himlen. Där vill man inte hamna. Så här presenterar vi 5 konkreta råd att fundera igenom och att ha som bollblank innan du bestämmer dig.

Låna pengar till aktier och aktiehandel – 5 konkreta Råd

1. Låna aldrig mer än vad du kan betala tillbaka

Innan du bestämmer dig föra att belåna bör du tänka igenom vad du egentligen har att belåna. Om du inte har egna tillgångar som du kan sätta som säkerhet bör du inte låna alls, enligt oss. Det är alldeles för riskabelt. Det vi menar är alltså att den som lånar till aktiehandel redan bör ha ett uppbyggt kapital och där denne lånar max 30% av detta kapital. Om investeringen går ner radikalt så har du ändå en säkerhet.

2. Låna vid rätt tillfälle

Ekonomin, börsen och det finansiella läget rör sig hela tiden i cykler, korta som långa, över tid. Det finns därmed tillfällen när det passar bättre att ta lån. När börsen har gått ner i lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och det finns större hävstång uppåt än nedåt är helt klart ett bättre tillfälle i högkonjunktur och höga räntor och mer fallhöjd för börsen.

3. Låna till rätt ränta

Man skall aldrig ta ett lån till aktier hos ett låneinstitut med hög ränta. Det är fullkomligt idiotiskt. Om man skall ta lån så spelar räntan stor roll för din avkastning. Avanza.se har något som heter superlånet till exempel. Där kan man belåna en del av sina aktieinnehav (använda aktierna som säkerhet) för 0-0,99% ränta vilket är mycket bra. Dessutom går det bara att låna till vissa aktier där för att säkerställa viss trygghet. Det banken sedan tjänar pengar på är dina affärer (courtageavgifter).

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

4. Låna bara pengar till investeringar i stabila bolag

Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till någorlunda långsiktiga och stabila innehav. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktiga satsningar.

5. Låna aldrig pengar till aktier om du är ny på aktiehandel

Om du är helt ny på aktier rekommenderar vi dig att inte ta lån till aktier. Börja istället att spara ihop en buffert, sedan en summa pengar som du kan investera och när du har en trygghet så kan du fundera på lån till aktiehandel.

Är du helt ny på aktier och investeringar rekommenderar vi dig att läsa igenom följande artiklar:

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021