Låna pengar till aktier eller fonder

Låna till aktier

Innan du ens tänker tanken att låna pengar för att köpa aktier måste du först fundera igenom varför, hur och när. Dessa tre viktiga frågor är av yttersta vikt för att inte göra bort sig. Du vill inte sitta med ett stort lån och se dina aktiekurser sjunka ner mot havets botten. Här presenterar vi 6 stycken konkreta råd att fundera igenom och att ha som bollplank innan du bestämmer dig för att låna pengar.

6 tips när du ska låna pengar till aktier

1. Välj rätt typ av lån

Det finns i huvudsak tre olika typer av lån som lämpar sig för lån till investeringar:

1. Belåna din bostad
Om du har möjlighet kan du utöka ditt bolån och stoppa in pengarna på ditt aktiekonto. Bolån har den överlägset lägsta räntan så detta alternativ är att föredra.

2. Privatlån
Du kan ta ett privatlån och sätta in pengarna på ditt aktiekonto. Det är snabbt och smidigt samt att privatlån har vettiga räntor idag. Jämför privatlån gratis med Compricers jämförelsetjänst för privatlån för att få den absolut lägsta räntan på privatlån. Där jämförs ca 30 stycken olika långivare och banker med en enda ansökan och UC.

3. Värdepapperslån
Nordnet.se, Avanza.se och de flesta andra nätmäklarna och bankerna kan du belåna din depå. Det innebär att du använder dina befintliga aktier och fonder som säkerhet för lånet. Detta är smidigt och de erbjuder låga räntor.

Det finns dock en hake. Om dina aktier sjunker i värde för mycket riskerar du att dina aktier tvångsförsäljs eftersom du blir överbelånad, dvs din godkända belåningsgrad överskrids. Detta fenomen kallas för margin call. Om du väljer att ta bolån eller privatlån så riskerar du inte tvångsförsäljningar eftersom lånet inte är kopplat till din portfölj.

Om du skall belåna din depå med ett värdepapperslån rekommenderar vi därför att du inte belånar depån med mer än 20-25% för att undvika att bli överbelånad vid normala nedgångar på börsen. Om du har 100 000 kr bör du alltså inte låna mer än 20-25 000 kr med depån som säkerhet.

Om du tar privatlån eller bolån kan du ha en högre belåningsgrad eftersom lånet inte är kopplat till depåns utveckling.

Alexander på Nordnet förklarar värdepappersbelåning

2. Låna inte för mycket

Låna inte så mycket att du riskerar att hamna i en dålig sits om dina investeringar inte utvecklas som du hoppas på direkt.

Du måste kunna ha tålamod och kunna ha råd att ha kvar belåningen även om dina investeringar går dåligt under en tid. Köper du bra aktier och fonder så kommer de tids nog att återhämta sig från dåliga tider men om du lånat för mycket riskerar du att behöva sälja av vid helt fel tidpunkt för att du inte har råd att betala räntan på lånen.

3. Låna vid rätt tillfälle

Ekonomin, börsen och det finansiella läget rör sig hela tiden i cykler, korta som långa, över tid. Det finns därmed tillfällen när det passar bättre att ta lån. När ekonomi har gått ner i en lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och börskurserna är historiskt låga brukar läget vara rätt för belåning. Då finns de sannolikt en större uppsida än nedsida på börsen och det är helt klart ett bättre tillfälle för investeringar med lånade pengar.

4. Låna till rätt ränta

Man skall aldrig ta ett lån med hög ränta till aktie- eller fondinvesteringar. Din avkastning måste ju överstiga räntan du betalar så ju högre ränta du betalar desto högre avkastning krävs för att det skall bli en bra investering.

Avanza.se har något som heter superlånet till exempel. Där kan man belåna en del av sina aktie- och fondinnehav (använda aktierna & fonderna som säkerhet) till 0 – 0,99% ränta vilket är mycket bra.

Som vi nämner ovan är är det bra att jämföra räntorna med exempelvis Compricer.se om man avser att ta ett privatlån för att investera.

Avanza förklarar sitt värdepapperslån Superlånet

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

5. Låna bara pengar till investeringar i stabila bolag

Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till någorlunda långsiktiga och stabila innehav. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktiga satsningar.

Om du investerar i företag som utdelning till sina aktieägare varje år så kan du använda pengarna du får från utdelningen till att betala räntan på lånet. Använd kalkylatorn nedan så kan du se hur mycket du tjänar per år på utdelningar om dina årliga utdelningarna överstiger räntekostnaden på lånet.

Exempel:
2018 lånade du 100 000 kr som du investerade i Nordea-aktier. Nordea delade ut 7,18 kr per aktie år
2018. Under samma år stod aktiens pris i runt 85 kr vilket ger en direktavkastning på 7,18 / 85 = 8,4 %.

Om du lånar till en ränta på 3 % per år och får 8,4 % i direktavkastning så betalar du 2 100 kr per år i ränta (efter ränteavdraget på 30%) och du får 8 400 kr i utdelning från Nordea. Du går alltså plus 8 400 – 2100 = 6 300 kr per år. Skatten på ett ISK konto skulle bli ungefär 450 kr det året så din totala vinst efter skatt blev 6 300 – 450 = 5 850 kr.

6. Låna aldrig pengar till aktier om du är ny på aktiehandel

Om du är helt ny på aktier rekommenderar vi dig att inte ta lån till aktier eller fonder. Spara ihop pengar som du kan investera istället och lär dig hur fond- och aktiemarknaden fungerar innan du tar ett lån.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021