Avkastning eller ränta – skillnaden

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Avkastning vs ränta

Inom sparande och investeringar nämns både begreppen avkastning och ränta. Det är viktigt att kunna skilja på dessa begrepp – inte minst för att förstå förväntad avkastning och risknivå.

Avkastning = Vinst på en investering
Ränta = Ersättning man får för att man lånat ut sina pengar

Vad är avkastning?

Avkastning är vinsten som uppstår på en investering. Skulle det däremot uppstå en förlust kallas detta för negativ avkastning.

Räkneexempel:
Du köper aktier för 10 000 kr. Under tre år har värdet gått upp till 12 000 kr och under denna period har du även fått aktieutdelning på totalt 400 kr. Du väljer nu att sälja allt och har därmed en vinst på 2400 kr. En avkastning på 24 %. (2400/10 000 = 0,24 = 24 %)

Skatt

På avkastning betalas kapitalvinstskatt på 30 %. En skatt som skall betalas när du säljer av investeringen.

Många finansiella tillgångar, till exempel aktier, kan däremot hållas inom ett ISK eller en kapitalförsäkring vilket innebär att en schablonskatt betalas baserat på hela innehavet istället för kapitalvinstskatten.

Avkastning på aktier

 • Avkastning kan ges på olika sätt – Exempelvis via värdeökning eller aktieutdelning
 • Ej förutbestämd nivå på avkastning – Det finns inget löfte om en specifik nivå/storlek på avkastningen
 • Högre risk – Alla investeringar innebär en risk att hela beloppet kan förloras.
 • Påverkas av företagens ekonomiska utveckling – Aktiens värde påverkas främst av företagets ekonomiska utveckling.

Exempel på investeringar

 • Aktier
 • Fonder
 • Fastigheter

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Ränta är en slags avkastning – Men avkastning är inte alltid ränta

Avkastning måste inte komma i form av pengar. Den kan komma i andra former. Ett fruktträd ger till exempel avkastning i form av de frukter som det producerar varje år.

Vad är ränta?

Ränta är den ersättningen du får att du lånar ut dina pengar. Du erhåller ränta. Om du istället lånar pengar av någon annan får du betala ränta till den långivaren.

Ränta (eller snarare ränteinkomster) är en förutbestämd procentuell avkastning som ges på insatt eller utlånat kapital. Det vanligaste är att pengar sätts in på ett sparkonto med antingen rörlig eller fast ränta.

Till skillnad mot avkastning finns alltså här en förutbestämd nivå (procentsats) som betalas ut.

Räkneexempel
Du sätter in 10 000 kr på ett fasträntekonto med 1 % i ränta per år. Efter tre år har du drygt 10 300 kr. Under dessa år har du fått 300 kr i ränteintäkt.

Skatt

Varje år kommer banken att rapportera in till Skatteverket hur stor summa i ränta du fått varpå detta presenteras på deklaration. På ränteintäkt betalas 30 % i skatt. Detta betalas alltså löpande varje år som ränta betalas ut.

Att ha sparkonto inom ett ISK, eller kapitalförsäkring, är knappast lönsamt eftersom skatten generellt skulle bli högre än den ränteintäkt som skapas.

Ränta är en förutbestämd procentuell avkastning som ges på insatt/utlånat kapital.

 • Förutbestämd nivå – Procentuell del av kapitalet
 • Ofta lägre risk – Sparkonton har låg risk men företagsobligationer och P2P kan ha högre risk
 • Enbart ränteintäkt som ger avkastning – Tillgången kommer inte öka i värde
 • Påverkas inte av företagens ekonomiska utveckling – Om inte företaget går i konkurs
 • Kan omfattas av insättningsgarantin – Gäller de flesta sparkonton

Spara pengar – eller investera pengar

Skillnaden mellan avkastning och ränta skapar även en distinktion mellan att spara pengar – eller investera pengar.

 • Spara pengar = Få ränta på insatt kapital (Minimal risk)
 • Investera pengar = Få avkastning på investerat kapital (Risk speglar förväntad avkastning)

Exempel på ränteplaceringar

 • Obligationer
 • Sparkonto
 • P2P-lån

Obligationer – Avkastning vs ränta

När man köper en obligation lånar man ut sina pengar till den som säljer obligationen. Det är alltså en typ av lån.

Vid köp av obligationer lovas en viss procentuell ränta till den som köper obligationen. Räntan kan betalas ut årligen alternativt i samband med att obligationen förfaller.

En obligation ger alltså ränta (förutbestämd procentuell avkastning) under obligationens löptid. Däremot kan de även säljas/köpas under löptiden. Framförallt avgörs dess pris av andra avkastning investeringars avkastning med liknande risknivå. Säljs en obligation innan förfallodatum kan alltså en negativ avkastning uppstå.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Läs även våra artiklar

Lämna en kommentar