Rymdaktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Rymdaktier

Rymdaktier är aktier i företag med produkter/tjänster som förväntas användas i rymden. Det är exempelvis tillverkare av rymdraketer och sateliter samt produkter och tjänster kring dessa. En av de nyare marknaderna är rymdturism.

Marknaden kännetecknas till stor del av ”framtidsföretag”. Företag vars produkt/tjänst förväntas ha ökad efterfrågan i framtiden beroende på ökat användningsområde. Ett exempel är att iPhone 13 är första mobilen, mot den privata marknaden, med satelituppkoppling. När tar övriga märken efter?

Investeringar i rymdaktier bör ses som högrisk. Detta då det är bland annat är svårt att mäta marknad, konkurrent och framtida behov. Önskas mindre risk kan investeringar ske i Boeing eller Airbus vilka enbart har en del av sin verksamhet riktad mot rymdbranschen.

Olika inriktningar inom rymdbranschen

Företag inom rymdbranschen kan kategoriseras på ett flertal olika sätt. I denna artikel kategoriseras de utifrån om de primärt har verksamhet inom Rymdturism, Transport eller Kommunikation och teknik. Självklart kan vissa företag hittas inom flera av dessa kategorier.

Se även exempel på rymdaktier under dessa kategoribeskrivningar.

Rymdturism

År 2001 genomfördes den första resan inom ”rymdturism”. Det var Dennis Tito som följde med en rysk expedition till en internationell rymdstation. Sedan dess har ett flertal mycket rika privatpersoner bekostat resor ut i rymden. Med tanke på kostnaden är det än så länge en extremt liten kundgrupp men allt beror på vad som önskas upplevas. De ”billigare” rymdfärderna är kortare färder på hög höjd men utan att exempelvis nå fram till en rymdstation. Företag inom denna bransch är exempelvis brittiska Virgin Galactic och amerikanska Blue Origin.

Kommunikation och teknik

En bransch som vuxit kraftigt är kommunikation via rymden. Detta via satellitkommunikation. Inom denna kategori finns därmed företag som producerar sateliter och annan kommunikationsutrustning kopplad till denna inriktning. Exempel är Lockheed Martin och Northrop.

Med betydligt billigare sateliter, och hantering av dessa, har flera nya marknader öppnats. Exempelvis har flera projekt genomförts för att kunna skapa internetuppkoppling över delar av världen som idag står utan internet. Att öka internetanvändandet är självklart något som tech-giganterna Facebook och Google skulle tjäna på. I en analys av Morgan Stanley anges att ”37 procent av intäkterna från användningen av satelliter år 2040 kommer från internetleverans till nya delar av världen” (Avanza.se)

Transport

Inom denna kategori finns tillverkare av raketer och tillhörande teknik. På den amerikanska marknaden dominerar Boeing vilka bland annat producerar de raketer som NASA förväntas använda vid rymdresor år 2033. Amerikanarna är däremot inte ensamma om detta intresse. Både Kina och Ryssland har liknande mål.

Det pågår alltså ett nytt rymdrace i världen. / Karl Lans, Avanza

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Exempel på rymdaktier

Nedan nämns ett par aktier under varje kategori, som presenteras utförligare ovan. Dessa ska enbart ses som exempel då det finns flertal företag att välja på inom samtliga kategorier.

Aktier inom rymdturism

  • Virgin Galactic har rymdfarkosten Space Ship Two som tar med sig privatpersoner, som kan betala den höga avgiften, ut i rymden. Företaget har samarbete med NASA och Rolls Royce och genomför ett flertal olika projekt med målet att kunna erbjuda rymdturism.
  • Blue Origin är inte börsnoterad och kan därmed inte nås från svenska aktiemäklare. Företaget grundades år 2000 av Jeff Bezos (grundaren av Amazon). Företagets affärsidé är att i i framtiden kunna erbjuda prisvärda rymdfärder där passagerarna exempelvis kan få uppleva tyngdlöshet.
  • Space X är inte heller börsnoterat. Företaget grundades av Teslas VD, Elon Musk, och har inriktning mot privata rymdfärder. Deras jungfrufärd genomfördes 2020 och var då den första rymdturen som helt och hållet bekostades av ett privat företag.

Aktier inom kommunikation och teknik

Av de tre kategorier av rymdaktier som presenteras i denna artikel hittas absolut flest företag inom kategorin ”Kommunikation och teknik”. Det är bland annat företag inom satellitkommunikation eller underleverantörer till dessa.

(Klicka på företagsnamnet för en längre presentation av dess verksamhet – Via Avanza)

  • AAC Clyde Space (USA) producerar ”nyckelfärdiga” tjänster inom satellitsystem samt delar till kubsatelliter och småsateliter.
  • Loral Space & Communications (USA) är ett satellitkommunikationsföretag som äger och förvaltar ett flertal telekommunikationssateliter. Äger även rättigheten för flera omloppsbanor.
  • Lockheed Martin (USA) erbjuder specialiserade tekniska tjänster till försvars- och rymdindustrin.
  • Northrop Grumman (USA) är stor inom säkerhetslösningar inom flyg- och försvarsindustrin. Bland annat är de stor producent inom skydd för sateliter.
  • Aerojet Rocketdyne (USA) är ett holdingbolag vars innehav producerar komponenter inom försvars- och rymdindustrin.
  • Gomspace (Sverige) är ett, av få, svenska företag med inriktning mot rymden. De utvecklar och säljer så kallade nanosatelliter vilka används bland annat av företag inom försvars-, säkerhets- och telekommunikationsbranschen.
  • Iridium Communications (USA) är stor inom mobila kommunikationstjänster via sateliter. De äger, och driver, ett flertal sateliter som bland annat hanterar röst- och datakommunikation för stater, företag och konsumenter.
  • Maxar(USA) erbjuder telekommunikationstjänster via sateliter. Bland annat har de jordobservation, omloppsbana och analystjänster. Har främst kunder inom myndigheter och satellitoperatörer.
  • Momentus utvecklar digitala tjänster och lösningar inom rymdindustrin. Dess programvara används för att överföra data. Utöver denna huvudinriktning har de även ett flertal kringliggande tjänster.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Aktier inom transport

  • Boeing (USA) är mest känd som flygplanstillverkare men företaget är även stor inom förvars- och rymdindustrin. Detta med exempelvis produktion av rymdraketer och sateliter. De tillverkar exempelvis den raket som NASA ska använda för att deras rymdfärder 2033. Intäkter som anses vara ”rymdrelaterade” var ca 10 % år 2017.
  • Airbus (Frankrike) producerar bland annat flygplan, militär utrustning, satelliter och telekommunikationssystem. De utvecklar även system för transport mellan planeter i rymden.
  • Rocket Lab (USA) producerar rymdraketer, sateliter samt kringutrustning. Stora kunder finns inom försvarsindustrin.

Rymdfonder

För att diversifiera, och därmed minska risken, kan investeringar ske i så kallade ”rymdfonder”. Utbudet är däremot väldigt litet.

  • Procure Space UCITS är en börshandlad fond (ETF) vars mål är att följa S-Network Procure Space Index. Detta index följer ett specifikt antal bolag ”som bedriver rymdrelaterad verksamhet”.
  • Global Security Fund investerar globalt inom säkerhetsindustrin. Detta inom både fysisk och digital säkerhet. Bland annat sker investeringar inom rymd och cybersäkerhet. Fonden har därmed en viss exponering mot denna marknad.

”Det finns goda anledningar att titta på traditionella säkerhetsbolag om man letar exponering mot rymd och cyber” / Tor Sinclair (Global Security Fund)

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Fördelar, Nackdelar & Marknad

Rymdbranschen är extremt bred – med allt från militära övervakningssystem till rymdturism och gruvnäring i rymden. Det går därmed inte att ange specifika fördelar/nackdelar med denna marknad. En röd tråd är däremot att rymden ger tillgång till unika möjligheter och tjänster. Men risken är även hög – delvis extremt hög.

Aktier marknad rymden

Rymdturism – Ännu extremt dyrt

Utifrån att första resan inom ”rymdturism” genomfördes 2001 och att ett flertal miljardärer sedan har köpt privata resor kan det ses som en växande marknad. Men målgruppen är mycket liten på grund av de höga kostnaderna. Dessutom kan miljöaspekt bli något som allt fler företagsledare behöver förhålla sig till. Är det miljömässigt försvarbart att ordna en rymdresa för ett par få personer enbart för att de ska ”uppleva något unikt”?

Rymden är en växande marknad

År 2017 angav analytiker hos Bank of America att rymdindustrin förväntades öka med åtta gånger fram till 2050. Det skulle i så fall innebära en omsättning på ca 3000 miljarder USD. Morgan Stanley publicerade, samma år, en analys som angav att ökningen förväntades gå upp till 1 100 miljarder USD. Även om analyserna ger olika stor tillväxthastighet så pekar de på en kraftigt växande marknad.

Rymdinkubator och stora investerare

År 2021 startade den fjärde ”rymdinkubatorn” i Sverige. En europeisk satsning resulterade i ett projekt i Lund som satsar på att hjälpa microföretag inom rymdindustrin att utvecklas. Ett tecken på att rymdindustrin växer inom flera olika inriktningar.

Att investeringarna ökas internationellt visas även i siffror från 2020. Under första halvåret 2021 stod investeringarna inom rymdteknik för 84 % av helåret 2020

Iphone 13 – första mobilen med satellitkommunikation

En av nyheterna på Iphone 13 var möjligheten till satellitkommunikation. Visserligen enbart på vissa marknader och enbart för sms eller nödsamtal. Men de banar därmed väg för framtida kommunikation via sateliter – och behov av betydligt mer satellitkommunikation.

Stor andel mot militära funktioner

En nackdel med att investera i ”rymdaktier” är att ett stort antal av dessa företag har försvarsindustrin som kunder. De investerare som inte vill stödja denna marknad får alltså ett betydligt mindre utbud av företag att välja på. I de fall som företaget är stor leverantör till ett lands försvarsmakt brukar detta anges i beskrivningen av företaget hos Avanza.

Hög risk

Självklart är det skillnad mellan att investera i Boeing och Airbus eller i ett företag som anger att de kommer erbjuda rymdturism om tio år. De stora flygbolagen har även flera ”ben att stå på” och har enbart en del av sin verksamhet inom projekt mot rymdindustrin.

Rymdindustrin bör definitivt ses som högrisk – och i vissa fall extremt hög risk. Att rymden kommer att exploateras på ett eller annat sätt är nog de flesta överens om. Men hur snabbt detta kommer att ske, och av vilka företag, är inte lika självklart. Mycket ofta har även människan även en övertro till ny teknik och nya innovationer vilket kan peka på att de ett flertal rymdprojekt inte alls kommer att lyckas. För de som investerar i rätt företag kan däremot investeringen verkligen gå ”to the moon”.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar