Spread och orderdjup

Spread och orderdjup

När du börjar att lägga aktieordrar kommer du att möta begreppen spread och orderdjup. Dessa begrepp är viktiga för dig som investerar i aktier. Varför då frågar du sig säkert? Det korta svaret på det är att du kan tjäna på att håll koll på dessa två mätvärden.

I budgivningen på aktiemarknaden kommer det alltid att finnas en skillnad mellan köppris och säljpris. Så det är utifrån denna situation som vi kan förstå spread och orderdjup.

Spread

Spread är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs för en aktie.

Spread

De som säljer aktien vill ju sälja den så dyrt som möjligt. De som köper aktien vill istället köpa den så billigt som möjligt. Därför kommer du att se lite olika ”bud” på din datorskärm.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Storleken på spreaden bestäms av antal investerare

Storleken på spreaden bestäms framförallt av hur många som handlar i aktien. I större aktier där det sker mycket handel är det sällan svårt att kunna köpa eller sälja en aktie. Detta beror på att det finns så många investerare som vill sälja eller köpa aktier. Så detta gör att spreaden oftast minskar. Nedan ser du ett exempel på just det.

I mindre aktiebolag så kan spreaden istället öka. Detta är en följd av att det finns få som investerar i aktien. Här kan förhållandet mellan spreaden och aktiepriset vara mycket större. Nedan ser du ett exempel på en stor spread.

Hur använder du dig av spreaden?

  1. Det är bra att du handlar när spreaden är liten. Det betyder att handeln i aktien är ganska stor. Det blir då enklare för dig att köpa aktien billigt. Annars kan säljarna avvakta och dit inköpspris pressas upp.
  2. Om möjligt så kan du därför avvakta att köpa om spreaden är stor.
  3. Som långsiktig investerare kanske några ören inte spelar så stor roll om du investerar mindre summor. Gör du större investeringar i en aktie så finns det mycket kostnader att undvika. Håll då extra koll på handeln i aktien.
  4. Nuförtiden sker mycket av tradinghandeln med “robotar” (dvs datoralgoritmer). Men tidigare var det många traders som tjänade, eller förlorade, mycket pengar på spread.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Orderdjup

Orderdjup visar antalet investerare som vill köpa eller sälja till ett viss pris.

Orderdjup

När du genomför dina affärer så kommer du säkerligen att se ett antal olika staplar under rubriken orderdjup. Dessa visar antalet investerare som vill köpa eller sälja till ett viss pris.

Hur använder du dig av orderdjup?

  1. Du kan alltså se om det är säljsidan eller köpsidan som just nu är starkast. Det ger en kortsiktig indikation vart aktiekursen är på väg. Om möjligt så använd dig av det för att köpa så billigt som möjligt eller sälja så dyrt som möjligt.
  2. Orderdjupet kan ses som utbud och efterfrågan. Om du ser att säljarna är fler än köparna kan du spekulera i ett priset går ner. Du kan då eventuellt lägga din köporder på ett lägre pris. Detta gäller även i ett motsatt förhållande.
  3. Det finns dock fallgropar som du behöver känna till. En del större investerare portionerar ut ordrar i små delar under en dag. Det kan alltså finnas utbud och efterfrågan som du inte känner till. Om 10 000 av aktierna säljs så läggs automatiskt 10 000 aktier till ut för försäljning. Detta kallas ibland för dolda ordrar.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021