Spread i aktier

Spread, orderdjup och orderbok

När du lägger en aktieorder kommer du att möta begreppen spread, orderdjup och orderbok. Dessa begrepp behöver du känna till för att kunna handla på ett bra sätt och för att inte betala överpris för aktierna.

Spread

Spread är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs för en aktie.

Spread

De som säljer aktien vill ju sälja den så dyrt som möjligt. De som köper aktien vill istället köpa den så billigt som möjligt. Därför kommer du att se lite olika köp och säljordrar i marknanden.

Storleken på spreaden bestäms av antal investerare

Storleken på spreaden bestäms framförallt av hur många som handlar i aktien. I större aktier där det sker mycket handel är det sällan svårt att kunna köpa eller sälja en aktie. Detta beror på att det finns så många investerare som vill sälja eller köpa aktier. Så detta gör att spreaden oftast minskar. Nedan ser du ett exempel på just det.

I detta exempel i aktien Hennes & Mauritz kan köparna tänka sig att betala 161,62 men de närmaste säljarna vill ha 161,68 för att sälja. Spreaden är alltså 0,06 kr i H&M just nu. 0,06 kr innebär en spread på 0,037 % i nuläget i H&M.

I mindre aktiebolag så kan spreaden istället öka. Detta är en följd av att det finns få som investerar i aktien. Här kan förhållandet mellan spreaden och aktiepriset vara mycket större. Nedan ser du ett exempel på en stor spread.

I detta exempel vill köparna köpa Briox-aktier för 7,80 kr men de närmaste säljarna vill ha 7,90 för att sälja. Spreaden är 10 öre vilket ger en spread på ca 1,26 % i Briox. Det är en stor spread.

Köper du aktier i Briox på 7,90 så innebär det att du direkt ligger back ca 1,26 %.

Hur använder du dig av spreaden?

  1. Det är bra att du handlar när spreaden är liten. Det betyder att handeln i aktien är ganska stor. Det blir då enklare för dig att köpa aktien billigt. Annars kan säljarna avvakta och dit inköpspris pressas upp.
  2. Om möjligt så kan du därför avvakta att köpa om spreaden är stor eller lägga dig på köpsidan och hoppas att din order går igenom tids nog.
  3. Som långsiktig investerare kanske några ören inte spelar så stor roll om du investerar mindre summor. Gör du större investeringar i en aktie så finns det mycket kostnader att undvika. Håll då extra koll på handeln i aktien.
  4. Nuförtiden sker mycket av tradinghandeln med “robotar” (dvs datoralgoritmer). Men tidigare var det många traders som tjänade mycket pengar på spread-handel.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Orderdjup

Orderdjup & orderbok = samma sak

Orderdjup visar antalet aktier som marknaden vill köpa eller sälja aktier och på vilka priser.

Orderdjup / orderbok

Staplarna i bilden visar antalet aktier som marknadens aktörer vill köpa eller sälja till ett viss pris.

Exempelvis så vill en eller flera aktörer köpa totalt 1299 st aktier för 270,60 kr styck. Detta är det högsta pris som någon köparen är beredd att betala i nuläget.

En eller flera aktörer vill sälja totalt 5 147 st aktier för 270,80 kr styck. Detta är det lägsta pris som någon säljare är beredd att sälja för i nuläget.

Hur använder du dig av orderdjup?

  1. Du kan alltså se om det är säljsidan eller köpsidan som just nu är starkast. Det ger en kortsiktig indikation vart aktiekursen är på väg. Om möjligt så använd dig av det för att köpa så billigt som möjligt eller sälja så dyrt som möjligt. Tänk dock på att det är mycket algos i marknaden som manipulerar orderböckerna så det är svårt att dra slutsatser om du inte är proffs på att läsa orderboken.
  2. Orderdjupet kan ses som utbud och efterfrågan. Om du ser att säljarna är fler än köparna kan du spekulera i ett priset går ner. Du kan då eventuellt lägga din köporder på ett lägre pris. Detta gäller även i ett motsatt förhållande.
  3. Det finns dock fallgropar som du behöver känna till. En del större investerare portionerar ut ordrar i små delar under en dag. Det kan alltså finnas utbud och efterfrågan som du inte känner till. Om 10 000 av aktierna säljs så läggs automatiskt 10 000 aktier till ut för försäljning. Detta kallas ibland för dolda ordrar.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022