Investera i kakao

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i kakao

Investering i priset på kakao kan ske via exempelvis CFD, Bull & Bear-certifikat samt Minifutures. Det som skiljer alternativen åt är bland annat möjlighet till hävstång samt om det kan handlas inom ISK eller inte. 

Priset på kakao påverkas bland annat av väder, geopolitisk instabilitet och förändrade konsumtionsmönster. Eftersom en stor del av produktionen sker i Elfenbenskusten påverkas priset tydligt av händelser i just det landet. 

Nedan presenteras den internationella terminshandeln med kakao, de största faktorerna som påverkar priset samt hur privatpersoner kan investera i priset på kakao.  

Handel sker i terminer

Finansiell handel med kakao sker i terminer (Cocoa Futures) via New York Mercantile Exchange eller Intercontinental Exchange i London. Terminer innebär att köpare och säljare kommer överens om ett pris som ska betalas för en viss mängd kakao ett specifikt datum. På detta sätt kan stabilitet skapas för både odlare, handlare och producenter som behöver kakao till sin produktion av chokladprodukter.

Det är därmed dessa terminer som ligger till grund för priset på certifikat, warranter eller andra värdepapper som investerare kan använda för att exponera sitt kapital mot kakao. 

Priset på marknaden, dvs. handel med fysiska produkten, kan därmed skilja sig mot priset på terminerna samt skilja sig geografiskt över världen.   

Handla råvaror & gör teknisk analys via IG

IG.com/sv erbjuder en app och en plattform som är mycket bra för:

✅ Gratis att öppna konto
✅ Teknisk analys i app & på pc-plattformen
✅ Ta position för uppgång eller nedgång
✅ Investera i råvaror, index, krypto osv
✅ Handla med eller utan hävstång
✅ Prova på med ett kostnadsfritt demokonto

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Vad påverkar priset?

Några av de punkter som kännetecknar kakaohandeln, och som påverkar priset, nämns nedan.

Elfenbenskusten

En stor del av värdens produktion av kakao kommer från Elfenbenskusten. Med en stark koncentration till ett land påverkas även priset tydligt av väder och dåliga skördar i det landet. Det kan exempelvis ställas mot vete som odlas över stora delar av världen och därmed inte är lika känslig för nationellt dåliga skördar. Utöver Elfenbenskusten har Ghana stor produktion samt Indonesien.

Krav på rättvisa förhållanden

Kakaobranschen kännetecknas av ”svåra arbetsförhållanden och låga löner”. Ett resultat av det är att Fairtrade år 2019 höjde inköpspriset på deras kakao med 20 %. Detta för att arbetarna skulle kunna få en skälig levnadsinkomst. 

När allt fler företag väljer att agera etiskt kan detta även långsiktigt påverka denna bransch. Kan nya krav från uppköpare ge mer skälig ersättning till odlarna och därmed pressa upp världsmarknadspriset?

Under 2000 och 2001 kom flera larmrapporter om att barn for illa på kakaoodlingar i Elfenbenskusten. Detta bidrog till att både kakaoföretag och politiska beslutsfattare tvingades agera, men utvecklingen går långsamt och alltjämt finns stora problem/ Swedwatch 

Politisk instabilitet

Bland de tio största länderna, gällande produktion av kakao, finns ett flertal länder med svagt eller instabilt styre och/eller ekonomi. Detta så som Elfenbenskusten, Ghana, Kamerun, Colombia och Dominikanska republiken. Det ökar därmed risken då negativa händelser i dessa länder kan påverka utbud och därmed pris. 

Ett exempel kan nämnas från 2011 då våldsamma situationer uppstod i samband med att presidenten Laurent Gbagbo tvingades bort från makten i Elfenbenskusten. Vid denna situation stod exporten av kakao från landet still i tre månader. Under samma år påverkade även inbördeskriget i landet till stor del priset på kakaokontrakten. 

Svårt att öka utbud

Även om efterfrågan skulle öka på kakao skulle inte produktionen snabbt kunna ställas om och öka i samma takt. Detta utifrån att det tar flera år att odla kakaoplantor. Skulle efterfrågan öka kan därmed prisuppgång på kakao uppstå fram till att producenterna kunnat möta den ökade efterfrågan.  

Väderberoende

Som med alla jordbruksråvaror är skörden av kakao beroende av fördelaktigt väder. Allt från kraftiga skyfall till perioder av torka kan innebära försämrade skördar, mindre utbud och högre priser. 

Kan efterfrågan öka?

Med allt fler invånare i världen kommer efterfrågan förmodligen växa. Det finns inte några tecken på att efterfrågan på choklad kommer att minska – snarare tvärtom. 

Choklad klassas delvis som en ”lyxprodukt” och med en ökad medelklass, inte minst i Asien, kan efterfrågan öka ytterligare.

Hög volatilitet

Priset på kakao har hög volatilitet vilket innebär att investeringsprodukter med hög hävstång är mycket riskfyllt. En orsak till den höga volatiliteten kan just vara att utbudet så kraftigt kan ändras över tid. 

Kakaopriset 2019-2022

(Bild från eToro som visar kakaopriset mellan 2019 till 2022. Det är alltså inte ovanligt med uppgångar/nedgångar i priset på ca 10 % på bara några dagar)

Så investerar du i kakao

Den internationella kakaohandeln är mycket stor vilket även resulterar i att flera olika värdepapper kan användas för att exponera sitt kapital mot priset på kakao. Vilken investeringsform du bör välja kan avgöras av:

  • Handel med hävstång eller inte?
  • Långsiktig eller kortsiktig handel?
  • Handel inom ISK/Kapitalförsäkring eller inte?

CFD via etoro och IG

  • Med hävstång
  • Ta korta eller långa positioner
  • Kan inte handlas inom ISK
  • Mycket stort utbud av råvaror

CFD via eToro handlas med löptid. Det betyder att de faller ut ett visst datum och att positionen därmed automatiskt stängs. Därefter kan självklart kapitalet användas för att öppna ett nytt kontrakt. Hos IG finns det kakao-kontrakt som handlas utan löptid om du hellre önskar det.

Den stora fördelen med eToro och IG är dess breda utbud av tillgångar, däribland råvaror. De erbjuder handel i över 30 olika råvaror vilket är långt över vad som erbjuds via exempelvis Avanza eller Nordnet. En annan fördel är att hävstången är flexibel från x1 – x10 samt att både Stop Loss och Take profit kan användas. 

Etoro kakao

(Köpposition tas på eToro mot kakao. Exponering sker med 100 USD med x10 i hävstång)

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Minifutures

  • Med hävstång
  • Ta korta eller långa positioner
  • Kan handlas inom ISK
  • Kort- och långsiktig handel

Minifutures kan både tecknas för långa positioner (minilong) och korta positioner (minishort). De har alltid en inbyggd hävstång samt Knock-out nivå. Är hävstången x4 kommer alltså värdet att öka/minska 4 gånger så mycket som kakaopriset. 

Skulle däremot värdet på en minifutures gå till Knock-out nivån kommer den automatiskt att förfalla varpå i stort sett hela investerade beloppet förloras. Utbudet av minifutures hos Avanza är stort och kan handlas på ett flertal olika hävstångsnivåer. 

Se utbud av warranter & minifutures mot kakao hos Avanza

Bull & Bear Certifikat

  • Med daglig hävstång
  • Ta korta eller långa positioner
  • Kan handlas inom ISK
  • Kortsiktig handel

Bull & Bear certifikat kan handlas inom ISK/Kapitalförsäkring och handlas alltid med daglig hävstång utifrån värdeförändring på kakao. Hos Avanza går det att handla med 2 – 8 i hävstång. 

En fördel med dessa certifikat är användarvänligheten då de har varken löptid eller Knock-out nivå. Däremot passar detta alternativ inte för långsiktig investering då den dagliga hävstången innebär en så kallad urholkningseffekt.

Bull och bear certifikat hos avanza för kakao

(Exempel på Bull & Bear certifikat hos Avanza. Hävstångens storlek anges längst till höger)

Se utbud av Bull & Bear certifikat mot kakao hos Avanza

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar