VD har ordet och Pilotskolan

I den har artikeln går vi igenom vad som är viktigt att analysera i VD ordet i årsredovisningen. Du lär dig även vad det innebär att gå i den så kallade pilotskolan.

VD har ordet

Om det finns en person som är viktigare än alla andra på ett företag så är det nog VD:n. VD har en nyckelroll i ett aktiebolag. Det är är han eller hon som träffar de viktigaste kunderna, anställer nyckelpersoner, är med och fattar de viktigaste besluten.

Vad kan man få ut av VD ordet?

Så vad kan få ut av att läsa VD-ordet i årsredovisningen? Vad har VD:n för åsikt om aktiebolagets nuläge och framtid?

Det kan vara ganska givande att läsa igenom vad VD:n säger. ochäven försöka att fundera ut vad denne inte säger. En VD har ju alltid till uppgift att verka för företagets bästa. Detta innebär att också verka för bolagets ägare, dvs du som aktieägare. Men så är förstås inte alltid fallet, det finns många olika anledningar till att läsa VD ordet kritiskt. Du skall förstås inte tro på allt som skrivs där. VD:n vill ju förstås att så många aktieägare som möjligt skall ha kvar sitt ägande i bolaget. Så att att aktiekursen bibehålls eller ökar.

Samtidigt kan det visa på styrka av VD:n att vara tydlig och ärlig med hur läget för bolaget är. Detta oavsett om det har gått bra eller dåligt. Det viktiga är att du som aktieägare känner förtroende för VD:ns långsiktiga plan. Så att denne leder bolaget åt rätt håll.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

VD-ordet i mindre bolag

Det kan vara värt att nämna lite extra kring VD-ordet för mindre bolag. Här är det extra intressant att läsa VD kommentaren. Framförallt då ett mindre bolag är mycket mer beroende av att VD fattar rätt beslut. Så att denne tar bolaget åt rätt håll. I större bolag skrivs ofta kommentaren av en konsult. Så när det gäller mindre bolag kan man få lite mer personliga kommentarer kring bolagets nuläge och framtid. Det kan vara mycket givande att läsa detta.

Pilotskolan

Ett välkänt begrepp hos engagerade aktiesparare är den så kallade pilotskolan. Tanken här är att du är passagerare (aktieägare) på ett flygplan (Aktiebolaget) där piloten (VD:n) styr framgångsrikt.

pilotskolan: vd-ordet

För att man skall ta rygg på en sådan VD är några faktorer mycket avgörande.

  1. VD:n skall ha ett betydande ägande i bolaget. Då är denne mycket mer motiverad att få aktien att utvecklas rätt för aktieägarna. En VD som inte har ett ägande är inte alls lika intressant ur detta perspektiv.
  2. Fortsätter VD:n att köpa mer aktier i det egna bolaget? Om en så kallad insider gör detta är detta mycket lovande.
  3. Har piloten (VD:n) en historik där denne under ett antal år har tagit ett bolag uppåt och framåt? Om denne historiskt sett har varit framgångsrik så är detta mycket positivt.

Sprid alltid dina investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021