Pips

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Pips

Begreppet pips kommer från pip som är en förkortning av engelskans percentage in point. Det här är en enhet för förändring inom bland annat valutahandeln. Här går vi igenom betydelsen av det här begreppet och tar några räkneexempel för att göra det så tydligt som möjligt

Valutapar och hur de förhåller sig till varandra

För att förstå vad en pip är för något kan det vara bra att känna till att valutor prissätts med 4 decimaltecken förutom den japanska valutan, yen (JPY), som använder två decimaltecken. Traditionellt sett så sade man också att en pip var det lägsta som ett valutapar kunde minska eller öka i förhållande till varandra.Valutor handlas ju alltid i par där den ena valutan kallas basvaluta och den andra motvaluta.

Har vi då ett valutapar som ligger på 1.1223 och detta ökar till 1.1224 så hade det alltså rört sig uppåt med 1 pip. Skulle det sedan gått till 1.1214 så hade den rört sig neråt 10 pips. Det handlade alltså om förändringen från den fjärde decimalen i förhållandet mellan valutorna.

Som svensk handlar du valuta till låga spreadar och avgifter på IG.com/sv.

Räkneexempel

För att försöka göra detta ännu tydligare  kan vi ta ett räkneexempel. Låt oss säga att vi vill göra en valutatrade i valutaparet EUR/USD som i vårt exempel ligger på en kvot på 1.3351. Det vill säga  Eur/ Usd = 1.3351. Låt oss nu säga att vi vill köpa 10 000 dollar för euro. Det här betyder att vi behöver betala 7490.08 EUR för detta köp. Själva uträkningen görs enligt

1.3351 / 10 000 = 7490.08

Vi antar nu att förhållandet (kvoten) mellan kurserna rör sig 30 pip och är nu istället 1.3381 (Euron har stärkts mot Dollarn).  Vi har då istället följande förhållande:

1.3381 / 10 000 = 7473.28

Skillnaden är då 7490.08 – 7479.28 = 16,8 Eur (cirka 150kr). Detta verkar förstås inte som någon större vinst men har man en hävstång på 50 så blir det istället 840 Eur (cirka 7500kr)  i vinst på en rörelse på 30 pips vilket inte är omöjligt under en dag. Det kan förstås röra sig åt precis andra hållet och då gör du istället motsvarande förlust.

Sammanfattning av pips

En pip är den minsta rörelse i pris som ett valutapar kan göra i förhållande till varandra.

Läs även:

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

5 svar på ”Pips”

 1. I räkneexemplet så köper du 10000 dollar för 7490,08 euro. I texten ovan står det att du vill handla dollar för 10000 euro. Om du handlar dollar för 10000 euro med kvoten EUR/USD 1,3351 borde du väl få 13351 dollar för dina 10000 euro?

  Svara
  • Hej Robert

   Det har du rätt i, det står fel. Tack för det, jag justerar det direkt.
   Det skall stå ”Låt oss nu säga att vi vill köpa 10 000 dollar för euro”.

   Mvh admin på aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar