Avanza omdöme & recension

Avanza omdöme

”Mer till dig – mindre till banken” är Avanzas slogan och det speglar även en av nätmäklarens största styrkor. Tack vare riktigt lågt courtage, ett stort utbud av värdepapper samt en användarvänlig plattform har över en miljon kunder valt Avanza.  

Att Avanza 10 år i rad vunnit ”Sveriges nöjdaste sparare” (SKI) samt en gång vunnit ”Årets folkbildare” (Privata Affärer) bevisar nätmäklarens styrkor.

Denna artikel har enbart fokus på de sparformer som Avanza erbjuder. De erbjuder även bolån.

Om Avanza

Avanza startades 1999 med målet att erbjuda enklare och billigare aktiehandel. Snabbt blev de en tydlig konkurrent mot storbankernas svårare, och betydligt dyrare, alternativ.

Bland annat erbjuds gratis aktiehandel om innehavet inte är större än 50 000 kr. På nästa nivå är minsta courtaget en krona.

Med Avanza kan du enklare och billigare investera i aktier

Även om utbudet är störst inom aktier erbjuds även handel i certifikat, EFT, optioner med mera. För större risk kan handel ske med hävstång via exempelvis aktiebelåning. Även blankning kan utföras för att tjäna pengar på en nedåtgående marknad.

Fortfarande genomsyras verksamheten av de mål som sattes 1999. Med Avanza kan du enklare och billigare investera i aktier. Detta oavsett om du vill handla via ISK, kapitalförsäkring, tjänstepension eller i ett aktie- och fondkonto.

Vår egen portfölj hos Avanza

Vi har själva ett konto hos Avanza som vi öppnade i augusti 2019 och satte in 250 000 kr. Vi har sedan dess satt in mer pengar på kontot som vi har investerat. I november 2021 sålde vi av 99% av vår portfölj eftersom vi behövde pengar till en investering i företaget.

– Vi har totalt satt in 348 500 kr på vårt konto hos Avanza under åren vi haft kontot.
– Vi har totalt tagit ut 540 000 kr från kontot.

Våra investeringar har alltså genererat fina vinster. Börsen är fantastisk.

I bilderna visar vi hur vår portfölj ser ut. Om du vill veta mer djupgående om vår portfölj hos Avanza och hur vi investerar kan du läsa vår artikel om:
Våra investeringar.

Uppdaterad 2022-05-02
Uppdaterad 2022-05-02
Uppdaterad 2022-05-02
Uppdaterad 2022-05-02

Fördelar med Avanza

+ Gratis registrering – tar 2 minuter

+ Gratis aktiehandel (upp till 50 000 kr)

+ Mycket bra information till nybörjare och proffs

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Säkerhet

Då Avanza är ett svenskt företag, har banklicens och ligger under Finansinspektionens kontroll är det mycket säkert att använda deras handelsplattform för handel med värdepapper. De omfattas även av både statlig insättningsgaranti och investerarskyddet.

Statlig insättningsgaranti
Statlig insättningsgaranti innebär att staten betalar tillbaka insatt belopp (upp till 950 000 kr per kontoinnehavare) i det fall som Avanza skulle gå i konkurs. Skulle detta hända behöver ingen åtgärd tas då riksgälden automatiskt får tillgång till all information och kontaktar berörda inom 7 dagar.

Det är mycket vanligt att investering sker via investeringssparkonto vilket även det omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Investerarskydd
Avanza är skyldig att hålla klienters depåer avskilda från deras egna tillgångar. Därmed ska tillgångarna inte påverkas vid konkurs. Skulle Avanza gå i konkurs och tillgångarna ändå inte kan lämnas ut till klienterna täcker statens investerarskydd upp till 250 000 kr per person.

Registrering

Två minuters registrering
Att registrera ett konto på Avanza är helt gratis och sker på två minuter. Användarvänligheten går som en röd tråd hos nätbanken och syns även i registreringsprocessen. Utöver personnummer och kontaktuppgifter behöver lösenord väljas.

Som standard öppnas ett Aktie- och fondkonto. Det är grundkontot. Eftersom många även vill ha ett investeringssparkonto är även detta förifyllt i registrering. Vill du inte ha investeringssparkonto behöver alltså den rutan bockas ur. Signering sker med Bank-ID och ett konto skapas därefter på några sekunder.

Inloggning sker med lösenord, Mobilt BankID eller BankID på dator.

Demokonto
Avanza har valt, i likhet med andra svenska nätmäklare, att inte erbjuda något demokonto. Om det är positivt eller negativt beror på hur man ser på demokontots funktion. Här måste iallafall handel ske med riktiga pengar.

Utbildning
En stor skillnad mellan att handla värdepapper hos en nätmäklare, mot att gå till en storbank, är användarvänligheten och informationsutbudet. Hos Avanza kan både nybörjare och proffs hitta fördjupningsmaterial. Det vi främst kan rekommendera är:

 • Avanza Play – Ett flertal videoklipp på 5 – 30 minuter inom sparande
 • Avanza Akademin – ”Allt du vill veta och lite till” skriver Avanza och det stämmer verkligen. Här finns allt från enkla förklaringar till avancerade fördjupningar. Massiv uppslagsbok om att spara och investera.
 • Avanzapodden – Drivs av Johanna Kull och Nicklas Andersson

Vårt omdöme:
Registreringsprocessen är ”outstanding”! Vi skapade ett konto på under 1 minut. Så enkelt borde det vara att skapa konto hos alla banker och mäklare


Det finns delade meningar om demokonto men vi ser det som negativt att de inte erbjuder detta. För nybörjare, och inte minst ungdomar, vore det bra sätt att öka intresset för sparande.

Framförallt är det ”Avanza Akademin” som gör att vi ger de högsta betyg på utbildning. Inte oväntat fick de priset för Årets Folkbildare, år 2015, för just denna avdelning.

Insättningar & Uttag

Insättning

Insättning kan ske via Swish, Direktöverföring samt banköverföring.

 • Swish – Logga in och välj till vilket konto pengarna ska skickas, välj summa och verifiera med Mobilt BankID.
 • Direktöverföring – Enklaste alternativet vid större belopp eller om du vill skicka från annat konto än det Swish är kopplat till.
 • Banköverföring – Klassisk banköverföring som kan ta en bankdag.
sätta in pengar på avanza

Uttag

Av säkerhetsskäl kan uttag bara ske till ett bankkonto som du är registrerad på. Uttag som begärs före 09:00 syns på bankkontot på eftermiddagen. Uttag före 13:00 syns på bankkontot dagen efter på förmiddagen. Vid senare uttag syns pengarna på eftermiddagen under kommande bankdag.

Kom ihåg att ha mobilen tillgänglig vid uttag – En engångskod skickas ut via SMS som måste anges vid uttag.

Vårt omdöme:
Det är lika enkelt och snabbt att sätta in pengar som att ta ut dem. Vi rekommenderar Direktöverföring med Trustly men även Swish fungerar snabbt. Enda överföringen som ”saknas” är PayPal. Har du pengar på Paypal behöver dessa alltså först föras över till svenskt bankkonto.

Handelsplattform

Avanza lyckas med att kombinera en stor mängd information – med enkel orderläggning. Även här ges alltså mycket bra betyg för användarvänligheten. Bilden nedan visar den information som ges via plattformen för Ericsson A. Med bland annat orderdjup, senaste avslut, nyheter som nämner aktien, mäklarstatistik och foruminlägg blir det lätt att läsa vidare om aktien innan investering sker.

avanzas handelsplattform

Vid orderläggning går det att välja på Enkel orderläggning (förifyllt) samt Avancerad orderläggning. För nybörjare rekommenderas Enkel vilket innebär att enbart antal och kurs  anges (senaste kursen visas automatiskt som kurs) innan köp/sälj genomförs.

Appen

Efter att vi testat appen ett par veckor ger vi den absolut högsta betyg. Mycket användarvänlig oavsett om handel ska ske eller information eftersöks. Det som skiljer mellan appen och datorversionen är översikten. Som bilden ovan visar finns en stor mängd information kring varje aktie och överblicken skapas enklare via hemsidan. Men appen är inte långt efter. Rekommenderas starkt!

Verktyg för riskhantering

Hos Avanza kan du begränsa risken genom att handla med Stop Loss. För att få använda tjänsten krävs att du läser igenom och godkänner villkoren.

För att få handla med hävstång krävs även att du bevisar din kunskap inom området vilket sker via ett par frågor som ska besvaras. Frågorna kan göras flera gånger till rätt svar har angetts.

Vårt omdöme:
Användarvänligt! Det är vad flera av oss som använder Avanza främst förknippar deras handelsplattform med. Det är enkelt att komma igång och önskas fördjupad information finns det även lättillgängligt. Här ges absolut högsta betyg.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vad kan du investera i hos Avanza

 • Aktier från ett flertal länder i världen
 • Fonder
 • Sparkonto
 • Rätter & Teckningsoptioner
 • Trackers
 • Certifikat
 • ETF
 • Optioner & Terminer
 • Obligationer
 • Kapitalandelsbevis

Investering kan ske via

 • PPM                               
 • Tjänstepension           
 • ISK (Läs vår artikel om ISK)
 • Kapitalförsäkring
 • M.m

Vårt omdöme:
Utbudet är riktigt imponerande. Både gällande vilka värdepapper som investering kan ske i samt i vilken form som sparandet ska ske. Det går även att blanka aktier som sitter på Aktie- och fondkontot (ej på ISK). Det är tydligt att Avanza har fokus på traditionell aktiehandel och det är detta som främst lyfts fram i artiklar, analyser och guider.

Kundtjänst

En stor FAQ samt kontaktmöjligheter via telefon, mail och social media erbjuds. Supporten har öppet vardagar 8:30 – 20:00. Det är stängt på helger.

Vårt omdöme:
Det viktigaste är att supporten har öppet under börsen öppettider. Men självklart kan frågor under helgen och det hade varit uppskattat om de även haft helgöppet.

Handla med hävstång

Via certifikat går det att handla direkt med hävstång inom vissa marknader. En annan väg är att belåna aktierna och på detta sätt få mer kapital att investera. Att handla med hävstång innebär en förhöjd risk och något som inte rekommenderas för nybörjare.

För att kunna få tillgång till certifikat med hävstång krävs för att du bevisar att du förstår denna handelsform via relativt enkla frågor.

Vårt omdöme:
Att hävstångs erbjuds anser vi är positivt. Även om det innebär en kraftigt förhöjd risk så är detta något som varje investerare själv bör ta ställning till. Önskas handel med hävstång rekommenderar vi däremot istället CFD-handel via exempelvis IG-Market. Detta då handel med hävstång är betydligt mer begränsad eller krångligare hos Avanza än hos IG.    

Kostnader

Beroende på hur mycket kapital du har hos Avanza, samt hur stora handelsposter du förväntar dig, kan olika prisnivåer väljas:

Start

 • För max 50 000 kr i kapital. (Har du haft över 50 000 kr någon gång hos Avanza kan du aldrig gå ner till denna nivå igen)
 • 0 kr i lägst courtage – 0 % i rörligt courtage

Mini

 • För dig som handlar med poster på under 16 500 kr.
 • 1 kr i lägst courtage – 0,25 % i rörligt courtage

Small

 • För dig som handlar med poster på mellan 15 600 – 46 000 kr.
 • 39 kr i lägst courtage – 0,15 % i rörligt courtage

Medium

 • För dig som handlar med poster mellan 46 000 – 143 500 kr
 • 69 kr i lägst courtage – 0,069 % i rörligt courtage

Fast pris

 • För dig som handlar med poster över 143 500 kr
 • 99 kr i lägst courtage – 0 % i rörligt courtage

Priserna ovan gäller vid handel på Stockholmsbörsen & First North. På andra marknader förekommer andra prisnivåer (generellt högre). Courtage gäller inte vid handel i fonder.

Förmånsnivå

Din förmånsnivå avgörs av ditt samlade kapital hos Avanza. Det påverkar priser och räntor på de produkter som utnyttjas.

Så fungerar skatten

ISK/Kapitalförsäkring

All investering som sker i ISK eller kapitalförsäkring registreras automatiskt till Skatteverket. Schablonskatten dras även automatiskt av innehavet.

Fonder via Aktie- och fondkonto

Handel med fonder registreras automatiskt av Skatteverket. Därmed räknas även kapitalvinst och skatt ut automatiskt.

Aktiehandel via Aktie- och fondkonto

Sker handel med aktier via Aktie- och fondkonto behöver en K4-blankett skapas inför deklarationen. Den går att ladda hem via Avanza och kostar 0 – 99 kr beroende på vilken förmånsnivå du är i.

Andras recensioner / omdömen

Trustpilot & Reco – 3,5/5 i omdöme

Under våren 2020 var det 25 personer som lämnat omdöme om Avanza på Trustpilot. Genomsnittsbetyget var 3 av 5.

Vid samma tillfälle var det 7 personer som lämnat omdöme via Reco. Det genomsnittliga omdömet var då 3,9/5.

Det som lyfts upp som positivt är betydligt lägre courtage än hos bankerna samt snabb och trevlig kundtjänst. Däremot är det för få omdömen för att ett trovärdigt betyg ska kunna ses.

Facebook 4,4/5

Med över 550 omdömen via Facebook skapas ett mer trovärdigt omdöme. Genomsnittligt betyg var 4,4 av 5 vilket även är i nivå med vad vi ger banken.

”Sveriges nöjdaste kunder” – 10 år i rad

Svenskt Kvalitetsindex gör årligen undersökningar gällande kundnöjdhet inom ett flertal olika branscher. Under 2009 – 2019 har Avanza vunnit utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder” vid samtliga tillfällen. Bland annat mäts image, kundupplevelse, prisvärdhet och kundförväntningar.

Nackdelar med Avanza

Inte en komplett bank

Avanza är inte, och utger sig inte för att vara, en komplett bank. Däremot finns här både sparprodukter och låneprodukter. De som vill ha hela sin ekonomi på ett och samma ställe kan alltså bli besviken.

Svagt utbud för handel med hävstång

Det går att handla med hävstång via vissa certifikat samt via aktiebelåning. Men önskas framförallt handel med hävstång finns enklare alternativ i exempelvis CFD-handel.

Svagt utbud för blankning

Även blankning (tjäna pengar på kursnedgång) går att utföra på Avanza, men i likhet med handel med hävstång är utbudet är begränsat.

Sammanfattning

Vi ger Avanza högsta betyg för användarvänlighet, säkerhet och utbud. Dessutom är tillgång till information kring olika värdepapper imponerande god. Se nyheter, foruminlägg, insiderhandel med mera som underlag inför kommande köp.

Ska aktieinvesteringar ske är Avanza och Nordnet ”outstanding” både gällande informationsflöde, användarvänlighet och prisnivå. Önskas däremot hävstångsprodukter och att ”gå kort” rekommenderas istället CFD-handel.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022