Årsredovisning och Rapporter

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Årsredovisning och rapporter

Ett av de absolut viktigaste sätten att göra en analys av en aktie är att läsa och tolka aktieföretagets årsredovisning. Det är här det senaste årets ekonomiska resultat samlas och det är här du läser förvaltningsberättelsen från VD (VD-ordet). Här hittar du även information för att beräkna de nyckeltal som du använder för att göra din aktieanalys.

Längre ner finns även en pedagogisk video om hur man tolkar årsredovisningar

Att läsa ekonomiska rapporter och redovisningar kan vara lika torrt som fnöske i Sahara och det gäller därför att närma sig årsredovisningarna lite försiktigt. Man kan börja att läsa igenom vad bolagets VD säger först. Vad han tror om framtidsutsikterna och nuläget för företaget. Är det ett bra och sunt bolag brukar det inte bara vara uppblåsta drömscenarier utan bra och gedigna kommentarer om det som går bra och även det som går dåligt eller om man förväntar sig stark efterfrågan inför framtiden. Det kan alltså vara en bra start när du läser igenom rapporten.

Förvaltningsberättelse och VD-ordet

Här hittar information om viktiga händelser under året och hur bolaget sköts och vilka strategier och planer det finns inför framtiden. Den här delen är viktig för att du snabbt skall kunna få en överblick över hur det går för bolaget. Tänk dock på att den här delen ibland innehåller en del företagsfloskler. Det kan vara bra att tänka på att läsa mellan raderna. En viktig avdelning här brukar vara att läsa VD-ordet för att se vad denne tycker om läget för företaget just nu.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

🔗 Etoro.com/sv – Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. 

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Resultaträkning

I resultaträkningen hittar du information om intäkter, kostnader och resultatet. Intäkter och kostnader brukar redovisas i en viss ordning för att på de två sista raderna avslutas med skatt och årets resultat.

Nyckeltal där resultaträkningen används

  1. PE talet
  2. PEG talet
  3. PS talet
  4. ROE talet
  5. Ebitda och ebit

Balansräkning

I balansräkningen redovisas tillgångar, skulder och det egna kapitalet. Här finner vi på “ena sidan balansen” tillgångarna och på den andra sidan det egna kapitalet och skulderna. Här kan man lätt missförstå innebörden av det egna kapitalet och att detta faktiskt är en skuld för företaget. Det egna kapitalet är nämligen aktieägarnas och ses alltså som en skuld för företaget. Här gäller att summan av tillgångarna alltid skall vara lika stora som summan av skulderna och det egna kapitalet.

Nyckeltal där balansräkningen används:

  1. Kurs/Eget Kapital
  2. PB talet
  3. ROE talet
  4. Skuldsättningsgrad
  5. Soliditet
  6. Substansvärde

💡 Erbjudanden – gratis courtage vid aktiehandel!

🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.

Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.

Gratis courtage:
Courtage är namnet på avgiften som nätmäklarna tar vid köp- och sälj av aktier. Nätmäklarna ovan erbjuder gratis courtage vid aktiehandel vilket innebär att du inte behöver betala någon avgift när du köper och säljer så länge du uppfyller kraven för erbjudandet.

Gratis fondavgifter:
Avanza och Nordnet erbjuder 0 kr i fondavgifter så länge du har max 50 000 kr på kontot. Fondavgifter är de förvaltningsavgifter som du normalt betalar. Fonderna tar vanligtvis 1-3 % per år i förvaltningsavgift. Har du investerat 10 000 kr i en fond med 2 % i förvaltningsavgift betalar du alltså 200 kr per år i förvaltningsavgift.

Revisionsberättelse

Här ger revisorerna sin syn på hur företaget är skött av VD och styrelsen och de gör även en rapport om årsredovisningen och räkenskaperna. Här ger ofta revisorna VD och styrelsen ansvarsfrihet som sedan stämman tar ställning till.

Kassaflödesanalys (finansieringsanalys) för större bolag

I kassaflödesanalysen ger bolaget en bild av hur de likvida medlen har förändrats under året. Vi kan definiera kassaflödet som ett företags inbetalningar (försäljning, nyemmissioner, lån) och utbetalningar (amortering, inköp, räntor, kostnader) under en bestämd tid. Här vill du se att företaget har ett positivt kassaflöde under ett flertal perioder som kan användas för att bolaget skall växa och samtidigt kunna dela ut pengar.

I videon förklarar Alexander på Nordnet hur man tolkar en årsredovisning

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

10 svar på ”Årsredovisning och Rapporter”

  1. Undrar samma sak som Filip, håller på med ett gym-arbete och måste få tillgång till årsredovisningar från ett företag. Har du något tips på ett företag som har haft stor förändring i sina redovisningar genom åren?
    Tack på förhand!

    Svara
  2. Finns ofta på företagens hemsidor, de flesta stora bolagen (tex Sandvik) brukar ha särskilda flikar (Investerare eller Investor Relations) där bolagsstämmor och rapporter finns att tillgå.

    Svara
  3. Jag förstår inre relationen mellan eget kapital och skulder…Var och hur kan man läsa / lista ut om ett företag är konkursmässig?

    Med vänlig hälsning
    Viktor

    Svara
    • Det är förstås inte helt lätt att veta om större börsbolag är på väg mot konkurs eller inte det finns många sätt att rädda upp en situation som nyemission och lån eller besparingsåtgärder. Men det finns några nyckeltal som relaterar till skulder och eget kapital. Du kan läsa mer om tre av dem här:
      https://www.aktiekunskap.nu/soliditet/
      https://www.aktiekunskap.nu/skuldsattningsgrad-s-e/

      Det man gärna vill se hos ett bolag är att de inte dras med negativa resultat för länge (om det inte är i en uppstartsfas då det är naturligt) utan att de kan vända en negativ situation till positivt kassaflöde. Dåliga resultat dränerar allt snabbt!

      Svara

Lämna en kommentar