Vinstmarginal

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Vinstmarginal

Vinstmarginal visar hur stor del av bolagets omsättning som blir till vinst. Detta anges alltid i en procentsats. Vanligtvis beräknas nyckeltalet ut genom att vinst före finansnetto divideras med omsättningen.

Räkna ut vinstmarginal

Det finns ett par olika sätt att räkna ut vinstmarginalen. Detta utifrån hur ”vinst” definieras. De två vanligaste alternativen är att utgå från Årets resultat alternativt från Vinst före finansnetto. Uträkning sker därmed genom att dividera resultatet/vinsten med omsättningen.

  • Vinstmarginal = Vinst före finansnetto / omsättningen
  • Vinstmarginal = Årets resultat / omsättningen

Vinst före finansnetto = Total försäljning – totala kostnader exklusive räntekostnader (right)

Årets resultat = Total försäljning – totala kostnader inklusive räntekostnader

Exempel:

Olles Husvagnar AB har sålt varor och tjänster för 50 000 000 kr under 2020. Under samma år hade de kostnader för 40 000 000 kr. Vinsten före finansnetto är därmed 10 000 000 kr.

10 000 000 / 50 000 000 = 20 %

Året efter höjer företaget priserna samt som de lyckas pressa leverantörskostnaderna. Omsättningen ökar till 55 000 000 kr medan kostnaderna minskar till 35 000 000 kr. Därmed ökar även dess vinstmarginal. Vinsten före finansnetto är därmed 20 000 000 kr. 

20 000 000 / 55 000 000 = 36,3 %

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Vad anger vinstmarginalen?

Genom att räkna ut vinstmarginalen går det att se hur stor vinst ett bolag kan skapa per krona som de omsätter.

Tar ej hänsyn till finansiering

Nyckeltalet tar ingen hänsyn till vilken finansiering som skett för att uppnå omsättningen och vinsten. Om ett bolag har en vinstmarginal på 5 % kan det exempelvis ses som en god nivå men skulle det sedan visa sig att företaget har räntekostnader på 6 % är det knappast ekonomiskt hållbart.

Väldigt olika beroende på …

Vinstmarginalen är mycket olika mellan olika branscher. Exempelvis har butiker som säljer livsmedel en betydligt lägre marginal än de som säljer exklusiva modekläder eller parfymer.   

Det kan även skilja stort mellan bolag inom samma bransch. För att en rättvis jämförelse ska kunna ske bör bolagen ha mycket liknande verksamhet, i samma storlek och i vissa fall inom samma region. Samtidigt kan genomsnittliga nyckeltal användas inom en bransch för att förstå i vilket segment ett bolag hittas gällande dess vinstmarginal.

Negativ vinstmarginal

Ett bolag har som negativ vinstmarginal går med förlust. Men även i detta läge är det viktigt att se till orsaken till detta. Exempelvis är det vanligt att så kallade start-ups går med förlust under ett par år.

Vad är en bra vinstmarginal?

Vad som är bra vinstmarginal är svårt att säga. Ibland nämns 5 – 10 % men det beror på ett flertal olika faktorer. Detta så som konjunkturcykler, bolagets mål på tillväxt, tidigare vinstmarginal och genomsnittet inom den specifika branschen.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar