Aktielån hos Nordnet & Avanza

Aktielån

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Både Avanza.se och Nordnet.se erbjuder nu aktielån till alla sina kunder som har en kapitalförsäkring. Vad innebär detta för dig som kund? Det skall vi kika närmare på i denna artikel.

Aktielån = Dina aktier lånas ut. Den som lånar säljer aktierna och tjänar pengar om aktiens pris går ner. Detta kallas även för att ”blanka”. Den som lånar aktierna betalar ränta till den som lånar ut.

💡 Aktielån är alltså inte när man lånar pengar till att köpa aktier. Om du vill läsa om det istället kan du läsa vår artikel: Låna till att köpa aktier

Hur det fungerar för dig som kund

De ränteintäkter som Avanza och Nordnet får in genom att låna ut dina aktier delas upp mellan dig som kund och Nordnet eller Avanza. Du får dessa pengar utbetalda varje månad eller kvartal till ditt konto och du behöver inte göra något för att få dom.

  • Avanza tar 40% av intäkterna och ger dig som kund 60%.
  • Nordnet & deras samarbetspartner tar ca 55% av intäkterna och ger dig som kund ca 45% enligt deras räkneexempel.
  • Avanza betalar ut pengarna varje månad till ditt konto
  • Nordnet betalar ut pengarna varje kvartal till ditt konto

Allt sker automatiskt utan att du behöver göra något

Som kund hos Avanza.se och Nordnet.se sker utlåningen av dina aktier automatiskt och du behöver inte göra någonting. Du kommer inte heller märka någon skillnad mot innan förutom att du får extra pengar med jämna mellanrum. Du ser dina aktier på ditt konto som vanligt och du kan köpa och sälja dina aktier precis som vanligt. Du kommer även att få dina utdelningar precis som vanligt.

Du kan välja att du inte vill delta i aktielånet om du är emot blankning men det innebär då också att du förlorar extra avkastning varje år.

Exempel:
Du äger aktier för 100 000 kr i Bennys Bil AB. Alla dessa aktier lånas ut automatiskt och den som lånar aktierna betalar 5 % per år i ränta för att låna aktierna. 5 % av 100 000 kr = 5000 kr vilket innebär att du kommer få ca 2500 kr per år in på ditt konto som tack för lånet.

Under tiden aktierna är utlånade kommer du inte att märka någon skillnad. Dom finns kvar på ditt konto som vanligt och du kan handla fritt med dom.

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel för alla med upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina mellan Nordnet & Avanza kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en dubbelt så stor summa. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Slutsats

Detta är en fantastiskt bra uppfinning som ger oss sparare en liten extra avkastning varje år som endast de stora börshajarna tidigare haft tillgång till. Vi på Aktiekunskap kommer att delta med vår aktieportfölj som vi har i en kapitalförsäkring via vårt företag.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023