Aktielån hos Nordnet & Avanza

Aktielån

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Både Avanza.se och Nordnet.se erbjuder nu aktielån till alla sina kunder som har en kapitalförsäkring. Vad innebär detta för dig som kund? Det skall vi kika närmare på i denna artikel.

Aktielån = Dina aktier lånas ut. Aktierna säljs sedan av någon aktör på marknaden. Den som lånat aktierna tjänar då pengar om aktiens pris går ner. Detta kallas även för att ”blanka”. Den som lånar aktierna betalar ränta till den som lånar ut.

Aktielån är alltså inte när man lånar pengar till att köpa aktier. Om du vill läsa om det istället kan du läsa vår artikel: Låna till att köpa aktier

Hur det fungerar för dig som kund

De ränteintäkter som Avanza och Nordnet får in genom att låna ut dina aktier delas upp mellan dig som kund och Nordnet eller Avanza. Du får dessa pengar utbetalda varje månad eller kvartal till ditt konto och du behöver inte göra något för att få dom.

  • Avanza tar 40% av intäkterna och ger dig som kund 60%.
  • Nordnet tar 50% av intäkterna och ger dig som kund 50%.
  • Avanza betalar ut pengarna varje månad till ditt konto
  • Nordnet betalar ut pengarna varje kvartal till ditt konto

Allt sker automatiskt utan att du behöver göra något

Som kund hos Avanza.se och Nordnet.se sker utlåningen av dina aktier automatiskt och du behöver inte göra någonting. Du kommer inte heller märka någon skillnad mot innan förutom att du får extra pengar med jämna mellanrum. Du ser dina aktier på ditt konto som vanligt och du kan köpa och sälja dina aktier precis som vanligt. Du kommer även att få dina utdelningar precis som vanligt.

Du kan välja att du inte vill delta i aktielånet om du är emot blankning men det innebär då också att du förlorar extra avkastning varje år.

Exempel:
Du äger aktier för 100.000 kr i Fingerprint. Alla dessa aktier lånas ut automatiskt och den som lånar aktierna betalar 5% per år i ränta för att låna aktierna. 5% av 100.000 kr = 5000 kr vilket innebär att du kommer få ca 2500 kr per år in på ditt konto som tack för lånet.

Under tiden aktierna är utlånade kommer du inte att märka någon skillnad. Dom finns kvar på ditt konto som vanligt och du kan handla fritt med dom.

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Slutsats

Detta är en fantastiskt bra uppfinning som ger oss sparare en liten extra avkastning varje år som endast de stora börshajarna tidigare haft tillgång till. Vi på Aktiekunskap kommer att delta med vår aktieportfölj som vi har i en kapitalförsäkring via vårt företag.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022