Bli bra på aktier

Bli bra på aktier

Först måste man definiera vad bra på aktier innebär. Är det att man tjänar pengar på börsen, dvs att man går plus? Är det att man får en bättre avkastning än det index som man jämför sig med? Är det att man har en högre årlig avkastning än vad börsen avkastat i snitt totalt under de senaste 100 åren, dvs ca 8-10% per år inkl utdelningar?

För att tjäna pengar på börsen över en lång tid krävs det ingen ansträngning alls i princip. Investerar man bara pengar i en indexfond så kommer den i det långa loppet att stiga i värde. Det är så det ekonomiska systemet är uppbyggt med inflation och tillväxt som grundstenar.

Men, om du vill slå index, dvs om du vill nå en snittavkastning på, säg 15% per år. Hur skall du bära dig åt då? Det är här åsikterna går isär.

Strategier

Det finns miljoner olika investeringsstrategier och åsikter om hur man skall placera sina pengar. Ytterst få av de strategierna levererar faktiskt en högre avkastning än index i det långa loppet.

Det finns dock strategier som visat sig vara väldigt framgångsrika över tid. Vi har valt att testa dessa strategier med riktiga pengar. Du kan se hur våra test av strategierna utvecklar sig här:

Strategier vi testar
Vi testar följande strategier på samma sätt:
1. Magic Formula
2. F-Score
3. Net-Nets
4. Graham screener
5. Utdelningsstrategin
5. Kombination av de 5 strategierna ovan

Oavsett vilken strategi man väljer så kan man ALDRIG veta säkert att den kommer att fungera i framtiden som den har gjort historiskt. Marknader ändrar sig hela tiden, gamla tekniker ersätts med nya och omvärlden förändras.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Börsen är en marknad som består av miljoner olika aktörer

Det är privatpersoner, stora institutioner och företag som alla tävlar mot varandra på börsen. Alla har olika strategier och ser på marknaden med olika ögon. Eftersom börsen styrs av så extremt många olika aktörer med olika strategier så kan man inte förutspå den till 100%. Duktiga aktörer kan förutspå med en viss träffsäkerhet men aldrig med 100% säkerhet.

För att bli en riktigt duktig investerare på börsen så måste man lägga extremt mycket tid. Man måste förstå alla parametrar som påverkar, varför dom påverkar och hur dom påverkar. Det betyder att om du inte är beredd att lägga ner hela din själ och extremt mycket tid så kommer du aldrig att bli extremt duktig.

Precis som inom allt annat så brukar man säga att det krävs 10 000 timmar innan man når en elit-nivå. Är du inte beredd att lägga de 10 000 timmarna så är det bättre att överlåta förvaltningen av ditt kapital till någon som kan det bättre mot att du får betala en liten avgift. Du kan exempelvis stoppa pengarna i fonder.

Vill du bli expert så måste du dedikera ditt liv till börsen och du måste brinna för det

Alla aktörer på börsen har någon gång varit amatörer. De har gått i samma fällor och gjort samma misstag. Nedan följer en liten lista med de misstag som alla gör när man är ny på börsen:

1. Man investerar baserat på förhoppningar och inte fakta & kunskap.
Att köpa en aktie på magkänsla är sällan ett bra beslut. Din egen magkänsla är värd 0 på börsen. Dina investeringsbeslut skall baseras på fakta och kunskap, då blir du en vinnare i det långa loppet.

2. Man tar för mycket risk
Man köper små bolag som inte tjänar en krona. Små förhoppningsbolag lyckas sällan och du riskerar att förlora alla dina pengar i denna typen av bolag. Undvik detta så har du tagit ett STORT steg i rätt riktning.

Det är även viktigt att sprida ut sina pengar på olika aktier och marknader. Du vill inte förlora alla dina pengar i ett bräde om det händer något oväntat i den aktie/fond som du investerat i.

3. Man har en övertro på sig själv
Det tar år och åter år av börsintresse innan du blir duktig. Den som snabbt inser att man inte ens är i närheten av att vara duktig på börsen har tagit ett stort steg i rätt riktning. Många tror att just dom är speciella och har en talang för börsen. Det är FEL! Ingen har talang, alla måste träna för at bli bra på börsen.

4. Man jagar snabba vinster
Man vill hitta den där aktien som går upp flera 100% på ett år. Den som har för bråttom kommer att förlora en stor del av sina pengar. Att bli rik tar tid!

Hitta aktier och fonder som stiger stabilt, år ut och år in så blir du en vinnare. Tid är en mycket viktig faktor på börsen.

5. Man lyssnar inte på de som varit med länge 
När man börjar läsa på om börsen i böcker och på internet blir man överöst av tips på hur man skall tänka och agera på börsen som amatör (Denna artikel är ett exempel). Tyvärr lyssnar väldigt få på dessa tips och går därför rakt i fällorna och förlorar stora pengar. Gammal är äldst! Lyssna på och framför allt ta till dig de tips du får. Tipsen är inget påhitt, dom är baserade på erfarenhet.

🔗 Läs även vår kompletta lista med klassiska misstag på börsen

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023