Vår tydliga steg-för-steg guide hjälper dig att komma igång och börja investera i fonder. Med text och bild visar vi hur enkelt det är att köpa fonder och skapa ett månadssparande.
- Vad är en fond?
- Börja med fonder – Guide i 5 steg
- Varför investera i fonder?
Artikelns innehåll
Vad är en fond?
En fond är en ”korg” av flera olika innehav. En aktiefond består primärt av aktier, räntefond enbart av räntor och blandfond både av aktier och räntor. Att köpa en fond innebär att man köper en andel av fonden och därmed få tar del av dess värdeförändring utifrån hur värdet förändras på fondens innehav.
Aktiefonder är den överlägset vanligaste sparformen i Sverige och därför kommer även denna guide ha fokus på hur du kan börja med att spara i aktiefonder.
Börja med fonder – Steg för steg
Denna guide hjälper dig att börja med fonder, dvs köpa din första aktiefond och eventuellt starta ett månadssparande. För att enkelt kunna följa med varje steg rekommenderas att du klickar här och automatiskt öppnar Avanza i en ny flik i webbläsaren. Då kan du läsa vår guide samtidigt som registrerar dig och köper din allra första aktiefondandel.
1. Öppna konto
Första steget är att öppna ett fondkonto hos en bank eller aktiemäklare. Det är sedan till detta konto som pengar kan överföras manuellt eller via automatiskt månadssparande.
Vi rekommenderar:
Vi rekommenderar Avanza utifrån att:
- Ingen förvaltningsavgift upp till 50 000 kronor på kontot
- Har världens billigaste indexfond
- Sveriges nöjdaste kunder inom sparande – 13 år i rad
Så gör du:
- Gå till Avanza.se
- Klicka på ”Bli kund” längst upp till höger
- Ange personnummer
- Ange personuppgifter och lösenord
- Läs och klicka i rutorna ”Godkänn kontovillkor” samt ”Insättningsgaranti”
- Verifiera med BankID
Att öppna konto hos svenska nätmäklaren Avanza är gratis. Tack vare att identifiering sker med BankID kan ett konto öppnas på 2 – 3 minuter. När konto öppnas hos Avanza kommer ett ISK-konto och ett aktie-och fondkonto öppnas.
Handel med fonder, som sker på ett vanligt aktie- och fondkonto, kommer automatiskt att rapporteras till Skatteverket. Handeln behöver alltså inte själv noteras på deklaration. Skatten beräknas med 30 % av den totala vinsten.
Handel med fonder, som sker på ett ISK-konto, behöver inte heller deklareras. Även i detta läge sker rapportering automatiskt till Skatteverket. En årlig schablonskatt betalas på hela sparat belopp – oavsett om värdet gått ner eller upp. Eftersom schablonskatten är så låg har det historiskt varit skattemässigt bättre med ISK än aktie- och fondkonto. Denna guide kommer utgå från att handel med fonder sker från ISK-kontot.
2. Sätt in pengar
Som ett första steg kan en manuell insättning ske till kontot och köp av en fond genomföras. Väldigt många väljer sedan att skapa ett automatiskt månadssparande som därmed dras från lönekontot varje månad. Längre ner i denna guide visas hur du kommer igång med automatiskt månadssparande.
Vi rekommenderar:
För att snabbt komma igång med fonder rekommenderar vi Swish eller Trustly Banköverföring. Då kommmer pengarna att synas på ditt konto inom några sekunder.
Vid insättning får du välja om pengarna ska sättas in på ISK eller Aktie- och fondkonto. De allra flesta väljer att handla fonder inom ISK och för att göra detta väljs insättningen till ISK-kontot vid val av insättningsalternativ.
Så gör du:
- Logga in på Avanza.se
- Klicka på ”Min Ekonomi” i menyn
- Klicka på ”Sätt in pengar” till höger
- Välj inbetalningsalternativ
Insättning till Avanza kan ske med Swish, Banköverföring via Trustly samt Banköverföring med clearing- och kontonummer.
Vanligtvis betalas en årlig förvaltningsavgift på ca 0,1 – 2,5 % vid investeringar i fonder. Så länge som du har ett sparande på maximalt 50 000 kronor hos nätmäklaren Avanza bjuder de däremot på denna avgift. I slutet av varje år beräknas hur stor summa som betalats i fondavgift varpå den summan sätts tillbaka på kundens konto.
Utöver gratis fondhandel har även Avanza gratis aktiehandel upp till att kunden maximalt har 50 000 kronor i sparande hos banken.
3. Välj fond
Avanza har över 1300 aktie- och räntefonder att välja mellan. Dessa kan exempelvis kategoriseras utifrån geografisk inriktning (Sverigefonder, Asienfonder osv) eller bransch (finans, tech, råvaror).
Vi rekommenderar:
Att välja Avanza Auto (läs mer under ”Så gör du”), eller ett par globala indexfonder, är det enklaste sättet att skapa bred riskspridning och stabilitet i fondportföljen. Allt för många tar stor risk med sina fonder och investerar exempelvis enbart i läkemedelsfonder eller Kinafonder. Men sker något som påverkar denna bransch eller region kan det slå hårt på värdeutvecklingen. Se exempelvis på hur Rysslandsfonder i stort sett blev värdelösa efter invasionen av Ukraina.
Med globala indexfonder eller Avanza Auto sprids istället risken ut betydligt mer. Vi rekommenderar inte någon specifik fond men rekommenderar en god riskspridning!
(Avanza global)
Så gör du:
Det finns självklart flera vägar att använda för att välja vilken fond som investering önskas ske i. Via Avanzas hemsida ges ett par alternativ – utifrån hur aktiv du vill vara.
I Avanzas fondlista går det att filtrera fram fonder utifrån exempelvis region, inriktning, avkastning eller betyg.
Via Fondinspirationslistan går det att se vilka fonder som gått bäst senaste året, vilka som har lägst avgift och fått högst betyg. Framförallt går det att se de populäraste fonderna hos Avanza, dvs. de som flest kunder har investerat i.
Få hjälp att välja fonder med hjälp av Avanzas portföljgenerator. Det är en gratis tjänst som presenterar en mix av fonder, med höga betyg, utifrån kundens riskprofil och önskemål om investeringsinriktning. Självklart kan sparandet stoppas eller änadras när som helst.
Vill du komma igång med fonder men göra så lite som möjligt själv? Då kan Avanza Auto vara ett passande alternativ. Avanza Auto finns på sex nivåer där Auto 1 har 39 % aktier och 61 % räntor medan Auto 6 har 100 % räntor. Vilken nivå som bör väljas beror därmed på önskad risknivå och långsiktighet. Vid långsiktigt sparande brukar hög andel aktier rekommenderas.
Avanza Auto investerar automatiskt i ett flertal olika fonder för att skapa en bred riskspridning. Dessutom kommer omfördelning ske mot de olika tillgångarna så att investering alltid sker brett över både region och bransch.
En indexfond har innehav som gör att fondens värde följer ett specifikt index. Ett exempel är att en svensk indexfond kan följa OMXS30-index eller Småbolagsindex. Dessa index är sammansatta av värdeutvecklingen av de aktier som uppfyller vissa kriterier. OMXS30 speglar exempelvis de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen medan Carnegie Small Cap Return Index speglar utvecklingen av 200 småbolag på Stockholmsbörsen.
Genom att välja indexfonder skapas en automatisk diversifiering (riskfördelning).
4. Köpa fonder
Vid val av Avanza Auto eller portföljgeneratorn skapar Avanza en automatisk fördelning på ett par olika fonder. Vill du istället själv välja fond söker du upp fonden via sökfunktionen eller via de inspirationsvägar som presenteras ovan.
Nedan är en bild över hur fondsidan för aktiefonden ”Avanza Zero” ser ut. Det är från fondsidan som köp & försäljning kan ske samt exempelvis månadssparande påbörjas.
Vi rekommenderar:
En rekommendation är att köpa en fond för 100 kronor som ett första steg. Detta för att prova på att sätta in pengar och genomföra ett köp. Därefter kan köp ske med större summor eller månadssparande påbörjas.
Så gör du:
- Sök upp den fond du vill köpa – Använd sökfunktion eller Avanzas inspirationslistor
- Klicka på Köp – Se bild ovan
- Välj konto – Inom vilket konto ska köpet ske? (Guiden utgår från att köp sker inom ditt ISK-konto)
- Välj belopp – Hur stor summa önskas fonden köpas för?
- Köp – Klicka på Köp och köpet går igenom
Kom ihåg att köp- och säljordrar kan ta 1 – 2 bankdagar att gå igenom. Även om du lägger en köporder på en måndag kanske köpet inte blir av förrän på onsdagen.
De allra flesta fonder har en förvaltningsavgift vilken brukar vara på mellan 0,2 % och 2,5 % per år. Denna avgift är inräknad i kursen och alltså inget som betalas utöver detta. Vid framförallt långsiktigt sparande är det smart att söka efter fonder med låg förvaltningsavgift.
5. Månadsspara i fonder hos Avanza
Väldigt många som spar i fonder gör detta via automatiskt månadssparande. Pengar dras därmed från exempelvis lönekontot varje månad och köp sker regelbundet en gång per månad. På detta sätt skapas ett automatiskt och enkelt långsiktigt sparande.
Vi rekommenderar:
Statistik visar att de allra flesta tjänar på att månadsspara istället för att köpa manuellt vid enstaka tillfällen. Framförallt handlar det om att köpa fonden vid flera olika tillfällen och på detta sätt undvika att köpa med för stort kapital på toppen.
De som har gjort insättningar till sina konton varje månad (tolv gånger per år) med regelbundna köp har i snitt 38 % högre riskjusterad avkastning än de som endast har gjort 1-6 insättningar. /Avanza.se
Så gör du:
- Logga in på Avanza.se
- Sök upp den fond du vill månadsspara i
- Klicka på ”Fler” vid information om fonden. (Bredvid KÖP-knappen) Välj ”Börja månadsspara”
- Belopp och datum
Fyll i belopp som du önskar månadsspara, från vilket konto hos Avanza som pengarna ska dras ifrån (ISK) samt datum för fondköp. Det är även möjligt att lägga till ett autogiro som gör att pengar förs över från ett lönekonto, till Avanza, varje månad. Önskas månadssparande ske i flera olika fonder läggs ytterligare fonder till vid ”Lägg till fond”.
Klicka på ”Börja månadsspara” och fondandelar kommer nu att automatiskt köpas exempelvis den första dagen varje månad. Både belopp, fond och datum kan ändras i efterhand.
Innehavet i en aktivt förvaltad fond avgörs av en eller flera fondförvaltare. Det är därmed dessa personer som behöver göra en analys av marknaden och avgöra om köp/sälj ska ske. Dessa fonder har generellt lite högre årsavgift än passivt förvaltade fonder.
Innehavet i en passivt förvaltad fond avgörs utifrån det index som fonden förväntas följa. Därmed är det inte någon person som behöver ta köp- eller säljbeslut. Fondens mål är istället att följa ett specifikt index.
Nästa steg – fördjupa dig i investeringar i fonder
Guiden ovan visar hur du kommer igång med fonder och köper din allra första fondandel. Så här kan du sedan gå vidare:
Från första köpet till månadssparande
De flesta som spar i fonder gör detta via månadssparande. Framförallt är det bekvämt utifrån att pengar automatiskt dras från ett lönekonto och att köp sker regelbundet i valda fonder. Se guiden ovan hur du startar ett månadssparande på Avanza.
Från Avanza Auto till att välja själv
Avanza Auto och Portföljgeneratorn (läs mer ovan) är det enklaste sättet att investera i fonder över flera olika branscher och regioner. Men det innebär även att du inte själv styr över vilka fonder som din portfölj ska bestå av.
Ett nästa steg kan vara att ”krydda” portföljen med ett par fonder som väljs ut manuellt utifrån bransch, region eller annat.
Från fonder till aktier
En fond består av flera olika värdepapper, främst aktier och räntor. Den stora fördelen är att investering därmed sker i flera värdepapper och fondens innehav justeras av en förvaltare. Ett alternativ är att investera i exempelvis 8 – 10 olika aktier och på så vis skapa sig en egen ”fond”. Det krävs däremot mer kunskap om aktiemarknaden för att köpa aktier än fonder.
(Vad är det för skillnad på en aktie och en fond? – Avanza)
Varför börja med fonder?
- Enklaste sparformen på börsen
Fonder är den enklaste sparformen att komma igång med. Det är även den sparform som är allra vanligast i Sverige. Detta mycket tack vare god riskspridning, låga avgifter och möjligheten till att månadsspara.
- Går att månadsspara
Det är mycket enkelt att månadsspara i fonder. Att månadsspara i aktier, eller andra värdepapper, är betydligt svårare. Se guiden ovan hur du kommer igång med månadssparande.
- Riskspridningen
Den stora skillnaden mellan aktier och fonder är riskspridningen. Köp av fondandelar innebär att du köper andelar i aktier i ett flertal olika bolag. Detta till skillnad mot att köpa ett par enstaka aktier. Fonder är därför en mycket bra sparform för dig som vill komma igång med långsiktigt sparande men inte har jättestort intresse för investeringar och börsen.
Läs mer om olika typer av fonder
I vår samling med artiklar om fonder skriver vi om de flesta typer av fonder och inriktningar. Om du känner att du vill läsa mer om fonder och fördjupa dina kunskaper kan du klicka vidare till våra djupgående artiklar om fonder.