Dubbel- och trippeltopp & botten – teknisk analys

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Några av de mest använda vändnings- / omslagsformationerna är dubbeltoppen, dubbelbotten, trippeltoppen och trippelbotten. En dubbel- och trippel topp eller botten innebär att priset på en tillgång, till exempel en aktie, vänder vid samma nivå två eller tre gånger för att sedan byta riktning och vända trenden.
Det är alltså vändningsformationer. En bulltrend vänder till en beartrend eller tvärt om med dessa formationer.

I exempelbilden ovan ser vi hur Avanza stigit i en långsiktig trend under många år. Under 2010 möter den på motstånd vid nivån runt 50 kr. Den studsar ner men driver sedan uppåt igen. När den når ca 50 kr igen så studsar den nedåt återigen. En dubbeltopp har bildats och aktien fortsätter att falla ända ner till ca 25 kr, alltså 50% nedgång.
När den når 25 kr så är det återigen dags för trendvändning, denna gång med en dubbelbotten. Den är ganska liten men den är tydlig. Sedan drar aktien återigen uppåt och denna gång tar det stopp strax under 80 kr.
När aktien faller ner så stoppas den varje gång vid 60 kr. Tre gånger studsar den på 60 kr innan den sätter nytt all-time-high, en trippelbotten är fullbordad. Faktum är att den går ner och vänder ytterligare en gång på 60 kr innan den drar uppåt lite längre fram. Det är ett tydligt styrketecken när en prisnivå lyckas hålla emot så många gånger.

Använd plattformen & appen som IG.com/sv erbjuder för teknisk analys. Deras verktyg är helt gratis att använda och håller världsklass.
Psykologin bakom dubbelbotten, dubbeltopp och trippel.
Anledningen till att det bildas trippel, och dubbelbottnar/toppar är för att det finns köpare eller säljare vid specifika nivåer. I Avanzas fanns det uppenbarligen stora säljare vid 50 kr när den nivån nåddes första gången.
Det kan ha varit stora drakar som ville sälja av sitt innehav eller som ville blanka aktien för att de tyckte den var för dyr.
När aktien sedan nådde 25 kr så ansåg marknaden tydligen att aktien var för billig så ett kraftigt köptryck uppenbarade sig. Eventuella blankningar som måste stängas skapar dessutom extra köptryck och aktien vänder uppåt.
Anledningen till att nivån testas två eller tre gånger är för att det är ett krig mellan köpare och säljare. De känner på varandra för att skapa sig en känsla av vart marknaden vill ta aktien. Köparna är lite osäkra på om den stora vändningen är här och vågar inte riktigt slå på stora köpknappen direkt innan de fått bekräftat att vändningen faktiskt verkar vara på plats.
Kortsiktiga spekulanter skapar dessutom svängningar i det kortsiktiga perspektivet vilket gör att stöd- och motståndsnivåer ofta testas flera gånger innan trenden vänder.
Hur man kan handla på dessa formationer
Det vanligaste är att man inväntar andra eller tredje träffen på nivån för att sedan ta position. In Avanzas fall så såg man tydligt att det fanns någon sorts motstånd vid 50 kr när kursen studsade ner. När aktien sedan nådde 50 kr igen så kan man ta en kort position/blanka och lägga en stopp-loss strax ovanför. Om priset tydligt drar upp över den tidigare toppen så är ju formationen ur spel och stopp-lossen måste tas.
Vissa väljer att vänta för att få formationen bekräftad. Man avvaktar helt enkelt för att se så att priset/kursen studsar ytterligare en gång på 50 kr innan man tar in sin korta position. Hur länge man väntar innan man anser att formationen är bekräftad är olika. Där finns inget rätt eller fel.
Investtech.com förklarar mer ingående om dubbeltoppar i videon ovan
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik