Investera i guld – 8 st olika sätt

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i guld

Guld är en av de tillgångar som går att investera i via flest olika investeringsalternativ. Detta med allt från fysiska små tackor som levereras med posten till turbowarranter med extrem hävstång.

Vill du investera i guld är första steget att avgöra vilka funktioner som är viktigt för dig och därefter investera i de finansiella instrument som passar din risknvå.

EFN går igenom 4 sanningar om guld om investering

Viktigt om du skall investera i guld

Det som framförallt skiljer de olika vägarna för att investera i guld är följande:

  • Riktigt guld eller värdeföljande

Vill du äga fysiskt guld och förvara det säkert på egen hand? Det är lite krångligare men innebär att du alltid har tillgång till guldet och inte behöver lita på en tredjeparts säkerhet. Alternativet är att köpa värdepapper som följer guldets värdeutveckling. Dessa kan köpas/säljas lättare och kan även handlas med hävstång.

  • Handla inom ISK och/eller kapitalförsäkring?

Det finns stora skattemässiga fördelar i att spara inom ett ISK eller i en kapitalförsäkring. Många av de värdepapper som nämns nedan kan handlas inom dessa konton – men inte alla. För en del kan detta vara helt avgörande i val av investeringsalternativ.

  • Önskas hävstång – hur stor?

Med hävstång kan du skapa en större exponering mot guldpriset än du har kapital att investera. Investerar du 5000 kr med x20 i hävstång innebär det en exponering på 100 000 kr mot priset. Att handla med hävstång skapar därmed betydligt större möjlighet till avkastning – och betydligt större risk.

Beroende på hur stor hävstång som önskas kan olika instrument väljas för investering med guld som underliggande tillgång.

  • Vill du kunna ”gå kort”?

Att ”gå kort” innebär att din position ökar i värde om guldpriset går ner. Det kan uppnås vid investeringar i bland annat Bearcertifikat, CFD, Turbowarranter och optioner.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Hur du kan investera i guld

Klicka på länken för att direkt komma till önskad sektion.

  1. Fysiskt guld
  2. CFD
  3. Aktier
  4. ETF
  5. Certifikat
  6. Optioner / Terminer
  7. Turbowarranter
  8. Token Gold (Kryptovaluta)

1. Fysiskt guld

Via flera svenska och utländska aktörer kan fysiskt guld, och andra ädelmetaller, köpas. Hos flera av dessa kan även guldet säljas tillbaka om så önskas.

Att köpa fysiskt guld är krångligare, och ofta något dyrare, än att köpa certifikat. Men det ger en större trygghet. Guldet kan säljas till vilken upphandlare som helst och du är därmed inte beroende av säljarens kurser eller öppettider. Många ser även fysiskt guld som det tryggaste alternativet – inte minst i tider av finansiell oro.

Exempel

  • Guldcentralen – Erbjuder försäljning och månadssparande i ädelmetallar
  • Libertysilver.se  – Köper och säljer guld, silver och flera andra ädelmetaller
liberty silver

(Bildkälla: Liberty Silver)

Fördelar med fysiskt guld

  • Säkraste alternativet
  • Kan pantsättas
  • Ingen emittentrisk

Nackdelar med fysiskt guld

  • Kräver egen säkerhet (bankvalv, kassaskåp)
  • Kan bli dyrare än certifikat pga, fraktkostnader
  • Krångligare att hantera än värdepapper

2. CFD

CFD (contract for difference) följer värdeutvecklingen av det internationella guldpriset. Det som främst karaktäriserar CFD är att handel kan ske med hävstång samt både i köp- och säljpositioner. I likhet med aktier kan CFD handlas med Stop-Loss och andra funktioner vid orderläggning.

Beroende på vilken plattform som används erbjuds hävstång på olika nivåer.

Exempel:

IG (tidigare IG Markets) – Erbjuder handel i guld via CFD:s

cfd guld spot

Läs mer här på Aktiekunskap om: CFD-handel

Fördelar med CFD

  • Enkelt att handla med hävstång
  • Gå kort eller lång
  • Inget courtage och låg spread

Nackdelar med CFD

  • Kan inte handlas inom ISK/Kapitalförsäkring
  • Inte valbar hävstång hos vissa plattformar

3. Aktier inom guldsektorn

Att köpa aktier i företag som producerar och hanterar guld blir indirekt ett sätt att investera i guld. Går guldpriset upp kommer företaget att tjäna mer på det guld de lyckas producera. Samtidigt är det betydligt fler faktorer som avgör företagets vinst än enbart guldpriset. Det kan exempelvis vara processens effektivitet och ledningens förmåga att utveckla företaget framåt. Att köpa dessa aktier bör inte likställas med att investera direkt i guldpriset.

Exempel:

guld aktier

(Bildkälla: Lundingold.se)

Fördelar med aktier i guldföretag

  • Kan handlas inom ISK/Kapitalförsäkring
  • Kan ge direktavkastning
  • Flera inriktningar så som producent, återförsäljare osv.

Nackdelar med aktier i guldföretag

  • Få svenska företag
  • Värdet behöver inte följa guldpriset
  • Snarare investering i företag än i guld

Guld-aktier handlar du enklast via Etoro och Avanza.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

4. ETF

ETF (exchange traded fund) är fonder som bestå en rad olika värdepapper. Inom kategorin finns fonder med enbart fokus på guld, exempelvis fonden AuAg Gold Mining. Däremot har utbudet minskat kraftigt efter att det inte längre är möjligt att investera i amerikanska ETF:er. Det är idag enklare att välja certifikat – se nästa rubrik

Fördelar med ETF

  • Möjligt inom ISK / Kapitalförsäkring
  • Mycket enkelt via Etoro eller Avanza
  • Fonder som kan ha flera olika innehav

Nackdelar med ETF

  • Mindre utbud än certifikat
  • Viktigt att kontrollera vad fonden innehåller för värdepapper
  • Valutarisk vid värdering i utländsk valuta

Du kan handla till exempel ETF:en SPDR Gold Trust på Etoro och fonden AuAg Gold mining A på Avanza.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Läs mer här på Aktiekunskap om: ETF

5. Certifikat

Certifikat är finansiella börshandlade instrument som följer värdet på en underliggande tillgång. Utbudet av certifikat, med guld som underliggande tillgång, är stort vilket gör det enkelt att hitta önskad hävstång och riktning (köp eller sälj). Certifikaten ges ut av emittenter så som exempelvis Nordea och Morgan Stanley.

Då det är en börshandlad produkt betalas courtage vid varje handelstillfälle. Det är därmed inte bästa alternativet vid små och återkommande köp.

Eftersom Bull- och Bearcertifikat handlas med daglig hävstång passar detta främst vid kortsiktig investering. Väljs däremot certifikat utan hävstång (x1) kan detta hållas som långsiktig investering.

guld certificat bull och bear
(Bildkälla: Avanza.se)

Kan köpas: Bl.a Avanza & Nordnet

Fördelar med certifikat

  • Kan enkelt handlas via Nordnet & Avanza
  • Finns med både Bull & Bear certifikat
  • Upp till 20 ggr daglig hävstång

Nackdelar med certifikat

  • Emittentrisken
  • Hävstången ger urholkningseffekt vid långsiktig investering
  • Courtage och spread

Läs mer här på aktiekunskap om: Bull- och Bear certifikat

6. Optioner / Terminer

Optioner och terminer innebär att ett löfte utfärdas att en tillgång (i detta fall guld) ska köpas/säljas till ett förutbestämt pris – på en förutbestämd tidpunkt i framtiden.

Företag använder optioner för att valutasäkra vid export och import. Investerare kan använda optioner och terminer för att handla med stor hävstångseffekt. Någon fast hävstång finns inte, så som finns på certifikat. Istället ges avkastning främst utifrån förfallodatumets kurs på underliggande tillgång i förhållande till när optionen tecknades. Det innebär även att mycket stora förluster/vinster kan uppstå. Önskas hävstångshandel mot guld rekommenderas däremot istället CFD eller certifikat då optioner är mer komplexa instrument att förstå risknivån på.

Exempel: IG erbjuder handel i Barrier-optioner och Vanilla-optioner med guld som underliggande tillgång. Detta på dag, vecka och månadsperioder.

IG guld optioner

Fördelar med optioner

  • Kan tecknas för köp- och säljpositioner
  • Flexibel risknivå
  • Kan användas som hedge

Nackdelar med optioner

  • Kan skapa stora förluster
  • Komplext att beräkna vinst/förlust
  • Krångligare än certifikat och CFD

7. Turbowarranter

I likhet med certifikat och optioner så påverkas värdet av en turbowarrant av hur underliggande tillgången ändras i värde. Utifrån vilken Knock-Out nivå som väljs (warranten förfaller och blir värdelös) ges olika hög hävstång. Det är inte ovanligt att turbowarranter erbjuds med allt från 10 till 200 i hävstång. Med andra ord en mycket riskfylld väg att investera i guldpriset. Samtidigt kan det vara väldigt lönsamt vid kortsiktig handel. Turbowarranter är inte för långsiktig investering.

Exempel: IG erbjuder Turbowarranter (inom ISK) med guld som underliggande tillgång

turbowarrant IG

Fördelar med Turbowarrant

  • Möjlighet till extrem hävstång
  • Bra vid daglig trading
  • Kan ske inom ISK (via IG)

Nackdelar med Turbowarrant

  • Mycket stor risk vid hög hävstång
  • Lätt att ”lockas” till för hög risk
  • Svårt att beräkna risk i förhållande till avkastning

Läs mer här på aktiekunskap om: Turbowarranter

8. Token gold (Kryptovaluta)

Det finns ett par så kallade stablecoin (kryptovalutor) som är knutna till guldpriset. Bland de mer etablerade finns Tether Gold och Pax Gold (PAXG). Värdet på den totala omsättningen av dessa token ska finnas uppbackad av fysiskt guld.

Dessa token representerar guldet – i likhet med att ett certifikat representerar värdet av guld – och kan användas inom flera olika tjänster på blockkedjor. De kan exempelvis skickas mellan olika plånböcker och kryptobörser samt användas inom P2P och ge extra avkastning.

Kan köpas: Pax och Tether kan köpas via större kryptobörser som Binance.com

Fördelar med tokengold

  • Kan ge ränta via P2P-plattformar
  • Kan lätt skickas, växlas, betalas med
  • Kan användas som stabilitet på en volatil marknad

Nackdelar med tokengold

  • Fortfarande tekniskt svårt med kryptovalutor
  • Kan begränsas av regleringar och lagar
  • Kräver tillit till utgivaren

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar