CMC Markets – Recension och vårt omdöme

CMC Markets är en brittisk mäklare som började med valutahandel 1989. Idag kan kunderna investera i CFD:s med över tiotusentals olika underliggande tillgångar. Utöver aktier och valutor kan investering ske i exempelvis räntepapper, kryptovalutor och index. Handel i CFD kan ske med hävstång på olika nivåer samt både i köp- och säljpositioner.

CMC Markets rekommenderas till dig som söker en handelsplats utan någon nedre gräns för insättningar och uttag samtidigt som du önskar investera i valutor, kryptovalutor eller index. På grund av högt courtage är inte aktiehandel något som rekommenderas.

De största fördelarna med CMC

 • Svensk support under Stockholmsbörsens öppettider
 • Tiotusentals CFD-produkter
 • Handla med eller utan hävstång
 • Investera i ”exotiska” valutapar, kryptovalutor m.m
 • Ingen minsta insättningsnivå
 • Verifiering med BankID

CMC passar för dig som…

CMC, eToro eller IG-market? Av dessa tre rekommenderar vi eToro.com/sv och IG-markets.se. Detta utifrån dessa handelsplatsers unika fördelar:

 • eToro.com/sv = CopyTrading, aktier utan courtage, Social Trading, Extremt användarvänlig
 • IG-markets.se = Warranter och optioner utöver CFD. Turbowarranter inom ISK.
 • CMC = Vi ser vissa fördelar, men inte så stora att CMC kan rekommenderas före någon av de två ovan.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Välj CMC om…..

 • Du vill att all handel registreras automatiskt hos Skatteverket

En stark fördel med CMC, i jämförelse med många andra CFD-plattformar, är att all handel automatiskt rapporteras till Skatteverket. Du behöver därmed inte själv räkna ut kapitalvinst/förlust, samt skapa en K4-blankett.  (Samma fördel hittas hos IG-markets)

 • Du vill nå unika marknader

Genom att handla i CFD nås marknader som är svåra att nå via en vanlig aktiemäklare. Investera exempelvis i flertalet olika kryptovalutor, aktier från Polen eller hundratals valutapar. Ett enkelt sätt att nå en bredare marknad utan att betala höga avgifter.

 • Du önskar hög hävstång

Det finns certifikat och ETF:er via Avanza och Nordnet som kan handlas med hävstång. Men CFD:s erbjuds större hävstång och på flera tillgångar.

 • (Du vill investera små belopp)

CMC vänder sig både till de som vill investera små och stora belopp. En unik fördel är däremot att de inte har någon minsta insättningsnivå eller uttagsnivå. Det går alltså att sätta in 100 kr om så önskas – något som inte kan ske hos exempelvis eToro eller IG-markets.

Välj inte CMC om…

 • Investeringar enbart kommer ske i nordiska värdepapper

Kommer investeringar främst ske i nordiska värdepapper samt ETF:er är ett bättre alternativ att handla inom ett ISK hos Avanza.se eller Nordnet.se 

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel för alla med upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina mellan Nordnet & Avanza kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en dubbelt så stor summa. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

 • Du är nybörjare på CFD:s

CMC Market är inte den handelsplattform vi skulle rekommendera för personer som precis börjat investera i CFD. I detta fall rekommenderar vi istället eToro som har ett betydligt mer användarvänligt gränssnitt. Exempelvis visas det tydligare hur hög hävstång som handel sker i och det är mer pedagogiskt hur handel genomförs via den plattformen.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

För de som har viss vana kan IG Markets eller CMC Markets väljas. Detta utifrån att de har bra analysverktyg, funktioner och information.

Vårt omdöme:
Fördelarna med CMC Markets är framförallt att handeln automatiskt rapporteras till Skatteverket, det stora utbudet samt att det inte finns några insättningsgränser. Fördelar som kan vara avgörande förr vissa användare.

Säkerhet

FCA-reglerad & FSCS

CMC Markets är godkända och reglerade av Financial Conduct Authority (FCA). Därmed måste de följa det regelverk som är uppsatt av denna brittiska myndighet.

Insättningsgaranti

Samtliga insättningar omfattas av den brittiska insättningsgarantin. Skulle CMC komma i obestånd (exempelvis konkurs) kommer garantin kompensera eventuella förluster upp till ett specifikt belopp (efter avdrag för administrativa kostnader).  

Över 30 års erfarenhet

CMC har erbjudit handel sedan 1989. De är därmed en av de CFD-plattformar, som vänder sig mot svenska marknaden, med längst erfarenhet.

LSE

CMC Market är noterat på London Stock Exchange och måste därmed följa börsens regler gällande transparens och tydlighet mot aktieägarna.

2FA

Möjlighet finns att aktivera 2FA via Google Authenticator (eller liknande) alternativt SMS. Det rekommenderas starkt då ingen kan logga in enbart med användarnamn och lösenord.

Flera utmärkelser

CMC Market har fått ett stort antal utmärkelser. Bland annat har de fått ”Bästa kundservice”, ”Bästa plattformsfunktioner” och ”Bästa mäklare för finansiella tjänster”.  (UK Leverage Trading Report 2018 & Shares Award 2018)

Vårt omdöme:
Vi anser att de uppfyller alla de krav som kan ställas gällande säkerhet. Risken för att förlora insatta likvida medel anses vara extremt liten.

Registrering

Demokonto

Ett demokonto är ett konto med ”låtsaspengar”. Med dessa kan handel ske i olika värdepapper utan att du riskerar att förlora en krona. Rekommenderas som ett första steg för dig som är osäker på om du ska välja CMC, IG Market, eToro eller annan handelsplats för investeringarna. Det som krävs för att skapa demokonto är namn, mailadress och telefonnummer.

OBS !! Ett demokonto på handelsplattformen är tillgänglig i 14 dagar. Därefter förbehåller sig de rätten att stänga kontot. Dessutom ges enbart realtidskurser i aktier under de första 7 dagarna. Resterande tillgångar ges realtidskurser under hela demoperioden.

Önskas demokonto som kan användas utan tidsbegränsning? Välj istället IG Market eller eToro.

Tradingkonto

Har du redan ett demokonto och vill ha ett riktigt konto dvs. investera med ditt kapital? Klicka på profilikonen längst upp till vänster – Välj ”Mina Konton” – och därefter på ”Ansök nu”

cmc ansök om konto

Efter ett par frågor sker verifiering med BankID eller Mobilt BankID. Att identifiering sker med BankID är betydligt bättre än att behöva skicka in kopior på körkort och räkningar så som sker hos många andra handelsplatser. Här är det enkelt och säkert att skapa konto.

För oss tog det 50 minuter från att ansökan skickades in till att tradingkonto godkändes.

Utbildning som CMC erbjuder

 • Kom igång guide

Deras ”Kom igång guide” är alldeles för fullproppad med information, grafik och dessutom på engelska. Vi rekommenderas istället deras Youtubekanal.

 • Welcome Tour

Grafik som visar hur olika inställningar som kan ske i handelsvyn.

 • Plattformsgenomgång

I inloggat läge går det att välja ”Plattformsgenomgång”. Det är en länk till samtliga filmer som finns upplagda på Youtube i deras kanal.

 • Live-Seminarium

Det anges på hemsidan att utbildningar hålls online. Däremot anges inte datum eller hur anmälningar till dessa sker.

 • Youtube

Deras styrka ligger i ett stort utbud av filmer, på svenska, på Youtube. Korta och pedagogiska filmer som exempelvis går igenom hävstång, hur investering sker i valutor eller hur du spekulerar i en nedgång. Samtliga filmer som visas i denna artikel är från deras Youtubekanal.

Vårt omdöme:
I de engelska recensioner vi läst (se ”Andras recensioner av CMC” längre ner i artikeln ) finns delade meningar kring utbildningsmaterialet hos CMC. Det är lätt att förstå varför. Deras Youtubekanal är riktigt bra men samtidigt ges svag information via de länkar som hittas under ”Utbildning”.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Insättning & Uttag

En stor fördel med CMC Market är att det inte finns något krav på lägsta belopp för varken insättningar eller uttag. Det är därmed en punkt som skiljer dem mot exempelvis eToro. Börja med 100 kr om så önskas och känn dig trygg i att du aldrig kan förlora ett större belopp.

Insättning

 • PayPal

Kom ihåg att mailadress, efternamn och bosättningsland måste vara samma hos Paypal som hos CMC Market.

 • Kort

Kortbetalningar godkänns enbart från kort som är registrerade på samma namn som kontoinnehavaren hos CMC.

 • Banköverföring

Det krävs att bankkontot är registrerat på dig.

Uttag

Uttag kan ske via samma metoder som insättning. Vid uttag till kort kan däremot maximalt insatt belopp med det kortet tas ut. Vid vinst behöver resterande belopp tas ut till bankkonto eller Paypal-konto.

Vårt omdöme:
Att CMC inte har något krav på belopp vid insättning eller uttag anser vi är mycket bra. Det är dessutom gratis att göra uttag. Önskar du överföra pengar från Paypal så var noga med att använda samma mailadress – det glömde vi…

Handelsplattform

Oavsett om handel sker via dator, mobil eller surfplatta så sker handeln med samma steg.

 • Sök upp tillgången

Vet du exakt vilken tillgång du söker efter kan sökfunktionen användas. I annat fall kan sökning ske via kategorierna (se bild nedan). För att återgå till denna startbild – klicka på ”Återställ”.

CMC plattform

I de flesta kategorier går det att filtrera fram den tillgången som önskas. För index går det exempelvis att filtrera Undertyp (Tillväxtmarknad eller Utvecklad marknad), Region, Land eller Inspiration (ex. Vinnare/Förlorare).

plattformen cmc erbjuder
 • Välj KÖP / SÄLJ

KÖP = Köpposition innebär att positionen ökar i värde om Index går upp.

SÄLJ = Säljposition innebär att positionen ökar i värde om Index går ner.

köp och sälj på cmc

Skillnaden mellan Sälj och Köp är den spread som CMC har på sin marknad. Som visas ovan är den alltså extremt låg på vissa marknader.

 • Välj summa och ev. funktioner
köp och sälj på plattformen cmc erbjuder

Begrepp från bilden ovan:

Antal – Antal kontrakt som tecknas. Ange hur många kontrakt som önskas öppnas.

Värde – Ange totalt värde på de kontrakt som önskas öppnas. Exempelvis 10 000 kr.

Värde – Marknadsvärde på ordern

Marknad (Blå knapp)– Välj ”Marknad” om orden önskas läggas enligt marknadsvärde. Det betyder att den kommer gå igenom direkt. Klicka på ”Marknad” för att ändra till ”Limit Order” eller ”Stop Entry Order”. Därmed kan valfri kurs sättas och ordern gå igenom kursen når den nivån. I dessa fall går det att välja på GTC (gäller tills vidare) eller ett datum då orden ska makuleras.

Stop Loss (Röd knapp) – Välj Vanlig Stop Loss dvs. den kursnivå, eller förlustnivå, som kontraktet automatiskt ska stängas på. Klicka på ”Vanlig” för att ändra till ”Glidande Stop-Loss Order” eller ”Garanterat Stop-Loss Order”

Take Profit – Välj på vilken vinstnivå som certifikatet automatiskt ska stängas.

Uppskattat Säkerhetskrav – Hur mycket kapital det måste finnas på kontot för att en position ska kunna öppnas.

Verktyg för riskhantering

Stop-Loss (även garanterad)

Med Stop-Loss kan positioner avslutas automatiskt vid vissa nivåer. Garanterad Stop-Loss (GSLO) innebär att stängning till 100 % säkerhet kommer att ske till en viss nivå. Detta mot en viss premie. En trygghet vid stor marknadsvolatilitet eller gap. Även glidande Stop-Loss kan användas.

Boundary-order

På marknader med mycket hög volatilitet kan boundary-order användas. Därmed anges en toleransnivå på slippage. Skulle priset ligga utanför den nivån kommer ordern inte att gå igenom.

Likvideringsalternativ

Skulle värdet på dina positioner gå under ”likvidationsnivå” kommer positioner att automatiskt stängas. Genom att flera alternativ kan ställas in går det att avgöra vilka positioner som ska stängas först. Det kan exempelvis vara ”Sist in – Först ut” eller ”Position med största förlust först”.

Likvidationsnivå = Kapitalet understiger kravet på säkerhetsmarginal

(Video som enkelt förklarar ordertyper på CMC)

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Investera i

 • CFD
 • Aktiekorgar (fonder)

Aktiekorgar kan liknas med aktiefonder. Köp av en aktiekorg innebär därmed exponering mot flera olika aktier som korgen består av. Därmed kan en större diversifiering direkt skapas inom samma bransch eller inriktning.

Aktiekorgarna har teman som exempelvis Livsstil och underhållning, Förnybar energi och Banktjänster. Det bör därmed likställas med att investera i en branschfond – men med flera fördelar:

-Gå kort eller lång

-Handla med eller utan hävstång

-Utan årlig förvaltningsavgift

aktiekorgar på CMC
(Exempel på aktiekorgar hos CMC Market)

Investeringar via CFD:s kan ske i

 • Aktier och ETF
 • Valutor
 • Index
 • Råvarufonder
 • Kryptovalutor
 • Statsskuldväxlar

Vårt omdöme:
CMC har ett väldigt brett utbud

Kundtjänst

Hjälp via FAQ

FAQ är mycket bra uppbyggd. Via olika kategorier hittas lätt de vanligaste frågorna och svaren. Börja med att kolla där om det är en allmän fråga som inte gäller ditt specifika konto.

kundtjänst cmc

Live-Hjälp

Via hemsidan nås kundtjänst enklast via chat-funktionen. Vi testade och fick svar på vår fråga inom 45 sekunder.

Telefon

CMC Market nås på 08 5069 3203

Tre dagar efter att kontot öppnats ringde CMC Market upp oss för att kontrollera om vi hade några frågor eller om de kunde vara till hjälp. Mycket uppskattat att få chansen att ställa frågor i början.

Mail

CMC Markets mailadress är [email protected]. Vi testade att maila och fick svar dagen efter vilket bör ses som godkänt.  

Vårt omdöme:
Vi ger supporten mycket högt betyg. Med svensk support och flera kontaktmöjligheter ges den tryggheten som krävs. Denna åsikt delas även med andra recensenter som betygsatt CMC Market.

Handla med hävstång

Säkerhetskravet visar hur hög hävstång som kan väljas. Är kravet 5 % innebär det att X20 i hävstång erbjuds. (100/säkerhetskrav = hävstång)

Fördelarna

Med hävstång kan du både öka exponeringen mot en marknad utan ett större kapital samt handla på marknader med låg volatilitet. Du kan få bättre avkastning – men tar en högre risk.

Nackdelarna

CMC anger att en stor andel av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos dem. Vi ser ingen annan orsak än att allt för många inte inser risken med hävstång. Vid handel utan hävstång innebär investeringar i CFD samma risk som aktier.

(Video om hur hävstång fungerar på CMC-Market)

Kostnader på CMC Market

Courtage:
Vid handel i CFD på aktier tas courtage. Alla övriga tillgångar handlas enbart med spread. Courtage betalas både när en position öppnas och när den stängs.

🔗 Se CMC-markets nuvarande kostnader

Innehavskostnad:                       
En mindre procentuell årskostnad som dras varje dag en position är öppen. Debiteras köppositioner och krediteras säljpositioner. Detta med en årlig ränta på interbankräntan + 3 %

Prisdata
Prisdatafunktion innebär att priset på aktierna inom en viss region blir tillgängliga. Detta medför en månadskostnad.

Spread:
Skillnad mellan köp och säljpris kallas för spread. Denna är olika beroende på marknad och handelspar.

Vilande konto:
Om det inte finns öppna positioner samtidigt som det inte utförts någon handel under 12 månader klassas ett konto som vilande. Därmed dras 15 USD i avgift per månad. Detta maximalt ner tills du inte har några pengar på kontot. Någon skuld kan alltså inte uppstå.

Vårt omdöme:
Undvik handel i aktier. Det är vår slutsats. Vi ser ingen anledning att betala 49 kr och uppåt per transaktion då betydligt billigare alternativ finns, exempelvis Avanza och Nordnet.
De tillgångar som enbart handlas med spread kan däremot vara värda att investera i. Men, som tidigare nämnts, välj bara tillgångar som inte kan handlas via ISK hos svenska aktiemäklare.

CMC grafer

CMC och skatt

I likhet med IG Markets lämnar CMC in skatteunderlag till Skatteverket helt automatiskt. Detta på samma sätt som svenska fondbolag rapporterar in innehav och eventuell vinst/förslut. Detta gör att allt kommer förtryckt och uträknat i din deklaration så att du bara behöver godkänna.

Att det sker automatiskt är en stor fördel med CMC, i förhållande till ett flertal andra handelsplatser där all registrering och uträkning måste ske manuellt.

Skatten är alltså exakt samma som om aktier eller fonder köps inom ett aktie- och fondkonto hos en svenska aktiemäklare.

Om du har handlat med CFD-kontrakt hos CMC Markets eller IG Markets behöver du inte redovisa detta på bilaga K4 / Skatteverket

Vårt omdöme
Det är en stor fördel att CMC har automatisk rapportering till Skatteverket. Då behöver du som använder plattformen inte skapa egen K4-blankett eller räkna ut eventuell skatt. Lika enkelt som att köpa vanliga aktier och fonder – men med bättre utbud och hävstångsmöjlighet.                  

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Andras recensioner om CMC Market

Det ges ganska olika omdömen om CMC Market i recensioner online av handelsplatsen. Det bör främst bero på att recensenterna värderar olika tjänster och funktioner olika högt. 

Investopedia.com

Investopedia har en mycket lång och detaljerad recension av CMC Market där högsta betyg ges till kategorierna ”Educatoin” och ”Security”. De är imponerade av det utbildningsmaterial som finns tillgängligt även om sökfunktionen kunde varit bättre. Även ”Range of Offerings” samt ”Customer Serivce” ges höga poäng.

Sämst betyg ges till ”Portfolio Analysis” samt ”Cost”. Någon tydlig analys av portföljen finns inte och betyget gällande kostnader dras ner av höga spread på vissa marknader.

CMC’s educational tools rank in the top-tier of what’s offered by competitors.

Forexbrokers.com

ForexBrokers ger CMC Market höga poäng och sätter dem högt upp på listan i den jämförelse av ca 30 handelsplatser de presenterar.

På flera punkter ger de högsta betyg. De ger även handelsplatsen ett högt betyg i Trust-score vilket innebär att det regleras och kontrolleras av flera myndigheter.

En av de punkter de särskilt lyfter fram är att handelsplatsen har låga avgifter där de får ”Best in Class”. Här skiljer de sig alltså mot mot Investopedia och vår åsikt.

Lägst betyg ges till ”Education” och ”Customer Service”. Att ForexBrokers ger så höga betyg som lägst visar på att de verkligen uppskattar handelsplattformen.

CMC Markets offers traders a wide range of financial products with excellent pricing and its Next Generation trading platform, which is packed with innovative trading tools and charting.

Trustpilot

Trustpilot är en recensionssida som samlar användarrecensioner.

Det flera kunder lyfter upp som fördelar är kundsupporten samt att plattformen ger tillgång till önskvärda funktioner. Ett par lyfter även upp att de uppskattar det nyhetsbrev som skickas ut varje morgon.

Nackdelar som nämns är att plattformen kan upplevas lite svårnavigerad. Samtidigt är vissa positiva till navigering och användargränssnitt. Eventuellt beror det på grad av erfarenhet.  

 “En av de bästa verktyg jag jobbat med. Enkelt att använda och professionell kundservice. Rekommenderar utan tvekan” / Anton

Nackdelar med CMC Market

 • Svagt instruerande innehåll

Visserligen är deras Youtubekanal bra men i övrigt saknas enkla guider och instruktioner. Vid flera tillfällen tog det lång tid att hitta eftersökt information på sidan, exempelvis gällande vissa avgifter.

 • Högt courtage på aktier

Det fasta courtaget är för högt. Därmed passar det bäst för större handelsposter om aktier ändå köps via CMC.

 • Inget ISK

En återkommande kritik mot CFD-handel är att det inte kan ske inom ett ISK.

Sammanfattning

CMC Market har många likheter med andra handelsplattformar för CFD-handel. Det som främst sticker ut som dess fördel är att det inte finns någon gräns för insättning och uttag, att de rapporterar in alla affärer till Skatteverket samt att utbudet av pedagogiska filmer på Youtube är bra. Även ett brett utbud är en fördel.

Vi anser att nackdelarna främst handlar om courtaget på aktierna samt att det i vissa fall är svårt att hitta information på sidan. Utifrån användarvänlighet, utbud och courtage ger vi dem något lägre betyg än IG-markets och eToro.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023