De bästa aktierna för nybörjare

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
De bästa aktierna för nybörjare

Det bästa sättet att investera i aktier, som nybörjare, är att skapa en bred aktieportfölj med låg risk. Det absolut vanligaste nybörjarmisstaget är nämligen att investera hela kapitalet i enbart ett par få aktier. Här presenteras hur du som nybörjare kan tänka när du bygger upp din aktieportfölj.

 • Strategi – Investera som nybörjare
 • Exempel på bra aktier för nybörjare
 • Vanligaste misstagen

Strategi – Investera i aktier som nybörjare

Grundregeln för en nybörjare bör vara att investera med låg risk. Ju mer du lär sig om aktier och hur bolag kan analyseras desto mer kan risknivån höjas i portföljen. Grunden i portföljen bör ändå alltid bestå av ”basaktier” som mycket sällan byts ut.

Att lära sig något nytt är att ta små steg i taget – och börja med grunderna/låg risk

Grundregler för nybörjare

 • Välj 10 – 15 olika bolag ( bra riskspridning)
 • Välj bolag från flera olika branscher (bra riskspridning)
 • Investera vad du har råd att förlora
 • Inom ISK /Kapitalförsäkring (lägre skatt om du går plus på aktierna)
 • Spara regelbundet, inte allt på samma gång (riskspridning)

Fyra förslag på aktier / inriktningar

1. Investmentsbolag

Vad är det?

Investmentbolag är bolag vars affärsidé enbart är att investera i andra onoterade och noterade bolag. Personer från investmentbolaget kan även ingå i styrelsen eller på annat sätt investera kapital/kompetens för att utveckla dessa bolag positivt. Avkastning nås därmed genom aktieutdelningar och goda investeringar.

Varför välja investmentbolag?

Att investera i investmentbolag kan liknas med att köpa en fond. Det är proffs som förvaltar kapitalet – som investeras i flera olika bolag. Därmed skapas även en automatisk riskspridning.

De primära fördelarna med att investera i investmentbolag istället för en fond är att dessa bolag mycket ofta handlas med substansrabatt. Värdet på innehavet är högre än värdet på investmentbolaget. Du får helt enkelt mer för pengarna än om de enskilda aktierna hade köpts.

Exempel på investmentbolag:

 • Latour
 • Investor
 • Industrivärlden
 • Bure
 • Ratos

(Vad är ett investmentbolag – Avanza)

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

2. Aktier som du förstår

Vad är det?

En generell rekommendation är att köpa aktier i bolag där du förstår bolagets affärsidé. Det kan vara så enkelt som att investera i ICA eftersom det är enkelt att förstå hur de skapar vinst (distribuera och sälja livsmedel). Har du ett speciellt intresse kan även aktier köpas i bolag som hittas inom denna bransch.   

Varför välja aktier du förstår?

Att välja bolag inom branscher där du själv har intresse har flera fördelar. Framförallt kommer du inte bara följa aktiens värdeförändringar utan även vara mer intresserad i bolagets utveckling, tjänster och produkter.

Har du exempelvis ett stort intresse för bilar och att meka med dessa kan bolag väljas inom denna bransch. Du kommer då betydligt lättare uppfatta förändringar på marknaden, hur kunderna ändrar köpbeteende osv.

Exempel på bolag

Gaming – Blizzard, Starbreeze, Paradox Interactive

 • Mode – H&M, Pandora, Ralph Lauren, Odd Molly
 • Fastigheter – Hufvudstaden, Castellum, Wallenstam
 • IT – Apple, Microsoft, Twitter, Facebook

Se fler tematiska listor hos Avanza.

3. Aktier från Large Cap

Vad är det?

Large Cap är börslistan med de största bolagen i Sverige. Samtliga dessa bolag har ett börsvärde på över 1 miljard Euro. Med andra ord är det mycket stabila bolag med lång historik.

Varför välja Large Cap?

Som nybörjare är det viktigt att hålla nere riskerna och steg för steg lära sig mer om aktiemarknaden. Genom att välja aktier från Large Cap skapas denna stabilitet. Dessa bolag har exempelvis musklerna att hantera olika konjunkturer och kan arbeta långsiktigt. Mycket ofta är det även bolag som de flesta i Sverige känner igen.

Exempel

 • Volvo
 • Sandvik
 • Atlas Copco
 • Assa
 • Boliden
 • Securitas

Se alla Large Cap bolag hos Avanza här

4. Ta rygg!

Vad är det?

Att ”ta rygg” innebär att köpa aktier som duktiga investerare och/eller många investerare väljer. Ofta är detta så kallade basaktier som skapar stabilitet i portföljen.

Ett enkelt sätt är att ”ta rygg” på den stora massan. Vilka aktier har exempelvis de flesta kunder hos Avanza eller Nordnet?

Varför ta rygg på andra investerare?

Att många personer investerar i ett bolag innebär att många ”tror på” bolaget och dess affärsidé. Det kan ställas mot ett (eller ett par få) aktierekommendationer där enbart vissa personer anser att aktien är köpvärd. Även detta råd skapar alltså en stabilitet och riskspridning.

Exempel på bolag

(Från de mest investerade bolagen hos Avanza)

 • Volvo
 • Investor
 • H&M
 • Castellum
 • Axfood
 • Avanza

Välj ett bolag som ger aktieutdelning

Vad är det?

Aktieutdelning är utdelning av en del av bolagets vinst till aktieägarna. Detta benämns som aktiens direktavkastning.

Varför välja bolag med aktieutdelning?

För det första är bolag som gett aktieutdelning under många år i rad generellt stabilare än de som aldrig gett utdelning (ex. förhoppningsbolag). Men självklart finns här även undantag.

För det andra är det bästa sättet att lära sig om aktier att investera och se hur det fungerar. Eftersom aktieutdelningar är en fundamental del i aktieinvesteringar kan minst ett av bolagen i portföljen väljas utifrån stabil direktavkastning/aktieutdelning.

Det finns även en investeringsstrategi som går ut på att framförallt investera i utdelningsaktier. Detta för att löpande få utdelningar som sedan kan återinvesteras eller investeras i andra bolag.

Exempel på bolag

 • Castellum
 • Wihlborgs
 • Hexagon
 • JM
 • Assa Abloy

Komplettera med andra branscher

Vad är det?

Se på vilka branscher som nu finns representerade i din portfölj – och välj någon/några aktier från andra branscher. Se temalistor på Avanza här

Varför välja från ytterligare branscher?

En portfölj med bolag från flera olika branscher får betydligt större riskspridning än en portfölj med bolag med enbart 1 – 2 branscher. Allt från naturkatastrofer till politiska beslut kan påverka utvecklingen av en hel bransch. Genom att ha bolag från flera olika branscher minskas därmed risken att portföljen minskar kraftigt i värde vid ett sådant tillfälle.

Exempel på bolag

Bolag inom de branscher som i dagsläget inte finns i din portfölj.

Sammanfattning – Aktieportfölj för nybörjare

En portfölj skulle kunna bestå av 10 – 15 aktier utifrån följande inriktningar. Kom ihåg att alla inte behöver köpas vid samma tillfälle. Att sprida köptillfällen är även ett sätt att minska risken.

 1. Investmentbolag – Skapar automatisk riskspridning
 2. Bolag du förstår – Gärna mot vad du är intresserad av. Kommer troligtvis bli de bolag du främst följer.
 3. En/fler aktier från Large Cap – Riskspridning och stabilitet. Många av dessa har även aktieutdelning.
 4. En ”populär” aktie – Utgå från de mest investerade aktierna hos Avanza.
 5. Komplettera! – Utifrån hur din portfölj nu ser ut kan du komplettera med bolag från branscher som inte finns representerade. Ännu en gång – för att nå stor riskspridning.

Tre nybörjarmisstag – Undvik…

1. De bästa aktierna från föregående år….

Det är många nybörjare som ser på värdeutvecklingen på föregående år och försöker ”hänga på tåget”. Det är en strategi som sällan rekommenderas. Investering i aktier bör ske för att bolaget har en långsiktig affärsidé som du tror på – inte för att de haft en rusning i kursen.

2. Följa ”aktieexperter”

Att följa så kallade ”aktieexperter” kan vara intressant. Du kan både lära dig mer om aktiemarknaden och allmänt om investeringar. Men en rekommendation är i så fall att enbart låta en mindre del av portföljen ändras utifrån hur dessa experter investerar. Statistik visar att de allra flesta, långsiktigt, tjänar på att sprida risken istället för att försöka hitta ”kursraketer”.

3. För kortsiktigt perspektiv

Investering i aktier bör enbart ske med kapital du kan vara utan i minst 5 år. Det är en långsiktig investering. Allt för många säljer av sitt innehav om inte kursen snabbt utvecklas uppåt. Köper du en aktie bör tanken vara att behålla den minst ett par år.

4 Allt på ett kort…

Ett av de vanligaste ”felen” som nybörjare gör är att investera i enbart ett fåtal aktier. Det innebär generellt en högre risk än nödvändigt. Det krävs en hel del tur för att just dessa aktier kommer att utvecklas bättre, på lång sikt, än en bred portfölj med stor riskspridning.

🔗 Läs även vår kompletta lista med klassiska misstag på börsen

Lämna en kommentar