Vinstvarning & omvänd vinstvarning

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Vinstvarning & omvänd vinstvarning

En vinstvarning innebär att ett företag går ut med information om att resultatet kommer att bli kraftigt försämrat mot analytikernas förväntan. Den offentliggörs vanligtvis 1 – 3 veckor före rapporten och innehåller information om det ändrade ekonomiska läget.

En omvänd vinstvarning innebär istället att resultatet förväntas bli högre än vad analytikerna förväntat sig. Den innehåller även information om vad som ligger bakom det förbättrade resultatet.  

Vinstvarning Varning från företaget att vinsten kommer bli betydligt lägre än förväntad eller att förlusten blir större än förväntat – Negativt för aktiens pris.

Omvänd vinstvarning Meddelande från företaget att vinsten kommer betydligt högre än förväntat eller att förlusten blir betydligt mindre än förväntat – Positivt för aktiens pris.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Krav enligt börsens regler

Företag som finns på svenska börsen har skyldighet att omgående ge ut information som kan anses vara kurspåverkande. Det gäller exempelvis insiderhandel och vinstvarningar.

1.8 För det fall det finansiella resultatet eller den finansiella positionen för ett bolag på ett väsentligt sätt avviker från vad som rimligen kan förväntas baserat på, av bolaget, tidigare offentliggjord information kan information om sådan avvikelse utgöra insiderinformation och ska då offentliggöras så snart som möjligt.

1.34 Håller sig informationen i rapporten inom ramen för vad som kan anses utgöra ett normalt intervall mot bakgrund av vad emittenten tidigare har kommunicerat och andra kända omständigheter, föranleder inte det att emittenten måste vinstvarna.

Källa: / Nasdaq

Eftersom det är ”kurspåverkande information” är det samma regler som för exempelvis:

  • Företagsförvärv
  • Myndighetsbeslut
  • Forskningsresultat
  • Kredit- eller kundförluster

Publiceras 1 – 3 veckor före rapporten

Generellt sker vinstvarningar 1 – 3 veckor innan den planerade ekonomiska rapporten är tänkt att offentliggöras. Även om företaget anar att resultatet kommer att bli sämre så är oftast inom denna tidsperiod som vinstvarningen kommer. I och med att det är så nära inpå kommande rapport bör inte några större ekonomiska förändringar hinna ske.

Vid avvikande vinst/förlust – men ingen gräns

Det vanligaste är att vinstvarning förknippas med att ett företag varnar för en lägre vinst men samma regel gäller om företaget förväntas få en betydligt större förlust än förväntat.

Vinstvarning = Sämre resultat än förväntat

Det är mycket vanligt att företag inte hamnar på den vinst som var förväntad men utan att någon vinstvarning genomförts inför rapporten. I vissa fall kan det till och med vara så kraftig minskad vinst att marknaden reagerar negativt. Men det betyder inte per automatik att en vinstvarning skulle ha utfärdats.

Det finns nämligen inte någon exakt gräns för när vinstvarning måste ske utan det är företagets uppgift att tolka den avvikande vinsten i förhållande till marknadens förväntningar och tidigare information. Det visar även några exempel:

Exempel på vinstvarningar genom åren

Ericsson 2012 – 30 % mindre vinst men ingen vinstvarning

vinstvarning ericsson
Vinstvarningen i Ericsson 2012

Att det är godtyckligt när vinstvarning ska ges, eller inte, visades tydligt när Ericsson inte valde att vinstvarna år 2012. Detta trots att vinsten bara nådde upp till 1/3 av förväntad nivå. Sparekonomen Claes Hemberg reagerade starkt – i likhet med många aktieägare. Ett par minuter efter börsöppning hade kursen rasat 14 %.

Enligt företagets VD, Hans Vestberg, var inte vinstvarningen relevant och han kommenterade att det försämrade resultatet skulle ses som en ”investering för att öka vårat ledarskap i den här industrin”.

På grund av den stora skillnaden i vinst beslöt Stockholmsbörsen att granska fallet för att avgöra om företaget borde ha gett vinstvarning eller inte.

Zalando 2018 – För varm sommar

zalando vinstvarning 2018
Vinstvarningen i Zalando 2018

Under hösten 2018 vinstvarnade klädföretaget Zalando och sänkte därmed prognosen för förväntad vinst under det året. De förmedlade att rörelseresultatet förväntades bli 150 – 190 miljoner euro istället för tidigare förväntningar på 220 – 270 miljoner. En ändring på ca 30 %.

Orsaken till varningen var att sommaren 2018 var ovanligt lång och varm, något som bland annat slog hårt på försäljningen av höstkollektionen.  

”Augusti och september 2018 har karakteriserats av fortsatt höga temperaturer i hela Europa vilket hämmat konsumentefterfrågan” (Pressmeddelande från Zalando)

I pressmeddelandet påtalade däremot att företaget gick ”bättre än den totala klädmodemarknaden”.

Ryan Air 2019 – Lägre flygpriser

ryan air vinstvarning 2019
Ryanair vinstvarning 2019

I början av 2019 vinstvarnade flygbolaget Ryan Air och sänkte vinstprognosen från 1,1 – 1,2 miljard till 1,0 – 1,1 miljard. En ändring på ca 10 %. Orsaken var främst lägre flygpriser under vintermånaderna. De angav i varningen att priserna förväntades sjunka med 7 % istället för tidigare förväntade 2%. Med andra ord en negativ utveckling som även framöver skulle kunna påverka företagets vinst. Däremot hade flygbolaget en starkare trafiktillväxt än förväntat.

Kesko 2020 – Coronapandemin

kesko vinstvarning 2020
Vinstvarningen i Kesko 2020

Det finska detaljhandelsbolaget Kesko vinstvarnade mars 2020. I varningen angavs att rörelseresultatet för 2020 förväntades bli 400 – 450 miljoner euro vilket då kan ställas mot året före på 469 miljoner euro. En ändring på ca 10 %. Orsaken till vinstvarningen var coronapandemin. En pandemi som i mars 2020 påverkade aktiemarknaden kraftigt och inte minst på grund av oro för hur länge pandemin skulle fortgå.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Vilken information skall vinstvarningen innehålla?

I likhet med att det inte finns någon tydlig gräns för när vinstvarning ska offentliggöras så finns inte heller regler för vad den ska bestå av. Det ska däremot framgå att vinsten förväntas bli lägre och någon orsak till detta.

Hur påverkas aktiekursen?

I regel påverkas kursen negativt av en vinstvarning och positivt av en omvänd vinstvarning. Men det beror delvis på vad som ligger bakom varningen. Är det en enskild händelse som inte kommer påverka företagets framtida ekonomiska utveckling eller en utveckling som innebär lägre vinst även kommande år?

Kan även påverka företag inom samma bransch

Beroende på vad som ligger bakom vinstvarningen kan en varning inte bara påverka företagets kurs utan även andra företag inom samma bransch. På bilden nedan (från Nordnet) visas exempelvis hur en vinstvarning från finska industrikoncernen Wärtsilä påverkade dess kurs. I varningen angavs att orderingången från den marina sektorn kraftigt hade minskat. Detta under hösten 2019 då världsekonomin överlag höll på att mattas av. En svensk aktie som ”följde med” i fallet var Alfa Laval som även de har exponering mot marina sektorn.

vinstvarningar

Ett ännu tydligare exempel som nämns i videon nedan är när det amerikanska företaget United States Steel Corp vinstvarnade vilket fick SSAB´s kurs att falla. 

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Skapas det köp- eller säljläge?

Det är inte ovanligt att vinstvarningar resulterar i en överreaktion på marknaden, dvs. en kraftig nedgång. De som investerar långsiktigt kan därmed se det som ett köptillfälle. Men allt handlar om vad som ligger bakom vinstvarningen och hur företaget förväntas hantera detta försämrade resultat. Kan de relativt snabbt komma tillbaka till samma vinstnivåer är det gyllene köpläge i aktien. Är det däremot en varning om en längre period av försämrat resultat är det inte något självklart köpläge.

  • Vad är orsaken till vinstvarningen?
  • Kan det ses som engångstillfälle eller marknadstrend?
  • Hur förmedlar företaget vilken lösning de valt?

Som alltid med företagsrapporter är det viktigt att se orsaken bakom de positiva/negativa siffrorna och dra slutsatser om hur detta påverkar företaget på lång sikt. 

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar