P/E tal

PE talet

Nyckeltalet PE talet är ett populärt sätt att värdera en aktie inom fundamental analys. Det beror på att det är lätt att räkna ut och många nätbanker redovisar detta nyckeltal. Här lär du dig att beräkna pe-talet och hur du som investerare kan använda dig av det.

Så räknar du ut P/E talet

Själva formeln för att räkna ut P/E talet är följande:

P/E = Aktiekurs / Vinst per aktie

Exempel:
Om en aktie ligger på kursen 88 kr och vinsten per aktie är 10 kr så får du P/E = 88 / 10 = 8,8

Negativt P/E-tal

Om P/E-talet är negativt innebär det att företaget gör förlust och det gör att P/E-talet blir ganska ointressant att titta på. Det är framför allt på företag som gör vinst som P/E-talet är relevant.

Ett Företags värde

För det första. Det kan vara svårt att göra en exakt värdering av ett företagets ”riktiga” värde egentligen är. Att få ut ett värde ur rapporter, anläggningstillgångar osv där alla tillsammans, i kör, kan utropa ”detta är bolaget värt!” är nära nog omöjligt.

Om det hade varit så enkelt så gör du färre misstag på börsen. Därför heter det företagsvärdering och inte företagsfakta. Men det finns ändå ett antal mätetal som hjälper oss att förstå det ”riktiga” värdet. P/E talet är just ett sådant nyckeltal.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

PE tal – definitionen

Beräkna PE talet

PE talet kallas även för vinstmultiplikatorn. Det beror på att det är just det som du får reda på.

Du får genom PE talet reda på hur många år det tar innan du genom vinsten får tillbaka på din investering. Själva beräkningen hittar du i stycket här ovan. Men vi repeterar det igen.

P/E = Aktiekurs / Vinst per aktie

PE kommer från engelskans ”price per earnings”, alltså pris genom vinst. Du behöver sällan själv räkna ut det då de flesta nätmäklare tillhandahåller det i sin aktiedata.

Vi tar ännu ett räkneexempel för att tydliggöra formeln.

Antag att ett företags aktie idag ligger på 6,50 kronor aktien och att företaget 2009 gjorde en vinst per aktie på 1,04 kronor. Då beräknar vi P/E genom att ta 6,50/1,04 = 6,25.

Därför kan du nu dra slutsatsen att det kommer att ta 6,25 år innan du har fått tillbaka din investering. Eller?

Detta förutsätter förstås att vinsten och aktiepriset kommer att ligga kvar på exakt samma nivåer. Det kommer de inte att göra. Så som med alla nyckeltal så ger det endast en fingervisning om värderingen. Det är inte naturligt i en ekonomin som hela tiden jämviktspendlar i det lilla men också i längre konjunkturcykler.Vad använder du PE talet till?

Det jag anser är det bästa med ett PE tal är att få en första bild av hur högt eller lågt en aktie är värderad.

Det är även viktigt att du följer P/E över ett tidsspann över fem år. Då ser du hur nyckeltalet utvecklas och när aktien är lågt värderad.

Viktigt om P/E talet

 • Viktigt 1: Företagen har möjligheter att med redovisningstekniska åtgärder justera vinsten både uppåt och nedåt. Därför kan P/E talet vara missvisande.
 • Viktigt 2: P/E talet tar inte hänsyn till skuldsättningsgrad. Det kan vara särskilt viktigt att undersöka denna i samband med PE.
 • Viktigt 3: Om du uteslutande använder PE tal för att göra din värdering kommer det bli alltför ensidigt. Det krävs att man väger in fler faktorer och gärna jämför PE tal mot andra företags PE tal.
 • Viktigt 4: Ett lågt PE tal medför sällan att kursen går uppåt. Det innebär ofta att marknaden redan tycker att företaget går bra och det är sällan det är särskilt intressant för marknaden att vänta så länge som exempelvis sex år för att få tillbaka sina pengar. Därför kan det vara lika intressant för den som vill ha snabb uppgång att investera i bolag med höga P/E tal eller ibland tom negativa P/E. P/E talet säger helt enkelt ingenting om var börsen är på väg!

Fortsätt att läsa mer om P – tal

Sprid alltid dina investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

11 Kommentarer

 1. Amanda skriver:

  Hej!

  Hur hittar man vinst per aktie vanligen på företagens hemsidor? Var t.ex. inne på industrivärdens hemsida men hittade där bara nyckeltal i % (inte PE-talet dock), ingen vinst per aktie.

  Tack för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Tyvärr inget enkelt svar på detta. Du kan förstås alltid räkna ut det själv genom rapporter. Vissa företag publicerar detta tydligt på hemsidan, andra inte.
   Annars kan du säkert hitta det också via en del aktiemäklares hemsidor.

 2. Fredrik skriver:

  Hej!

  Tack för en bra och informativ sida, den har hjälpt mig mkt. Idag ville jag lära mig om PE-tal och kortfattat kan man konstatera att höga PE-tal är något man ska hålla utkik efter när det är det talet man tittar, om jag har förstått det hela rätt?

  Min fråga uppstår när jag använder Börstorget på Avanza.se för att leta köpvärda aktier och jag där hittar en lista över bolag med låga PE-tal. Varför finns den listan? De vill uppenbarligen att jag lägger märke till dessa bolag istället för de med högt PE-tal, varför?

  Tacksam för svar! 🙂

  /Fredrik

 3. Per skriver:

  Hej jag har köpt aktier i container jätten maersk
  den har pe talet 8,65 är det högt eller lågt och sedan vad betyder ps-tal maersk har ps-talet
  0,81
  och vad menas med effektavkastning det stod att maersk hade 4,04% där vad är det för något
  jag hoppas att jag kommer att få svar på alla mina frågor

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   P/e talet kan ju sägas ange hur många årsvinster som bolaget värderas till så om bolaget har ett högt PE så är förväntningarna på bolaget höga. Dvs det är högt värderat. Om just 8,65 är ett högt PE för Maersk har jag svårt att svara på. Har du kikat på hur deras PE har sett ut historiskt?
   Ps talet kan du läsa mera om här.

 4. Niklas skriver:

  ”Om man då lyckas göra ett köp av en aktie i ett företag som dessutom växer och ökar sin vinst kommer man både få bra utdelningar och värdeökning”

  Om man ska vara petig, (kan vara läge då man ska tipsa om aktieköp) så går det inte att räkna med utdelningar baserat på dessa parametrar. Växande företag som ökar sin vinst med lågt P/E =/= företag som ger utdelningar. Hur troligt den delen av effektivavkastningen kommer infinna sig bör man basera på antaganden från historik och vad som meddelas på bolagsstämman.

 5. Robban skriver:

  Africa Oil har P/E-tal: -86,63.

  Är det då superbra? om 1-5 var ”mycket köpvärd” ?

  Dom hittade ju iofs olja så det kanske kan stämma att det är extremt köpvärd?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Robban, det betyder att de har ingen vinst alls om siffran stämmer. Eftersom man beräknar P/E genom ta priset dividerat med förtjänster så vill man ju ändå ha en positiv och inte negativ siffra. De går alltså med förlust.

 6. Bengt Österström skriver:

  Hej!

  Var kan jag finna följande uppgifter över tid för:

  1. Q – kvoten

  2. Konjunkturjusterar P/tal

  Mvh
  Bengt Österström

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Bengt
   Vi har inte hittat någon automatisk tjänst för att finna q kvot (jämförelse av substansvärde och marknadsvärde) eller Konjunkturjusterar P/tal där P talen tar hänsyn till marknaden som helhet. Om någon har tips på sådana tjänster är ni välkomna att kommentera här. Det hade varit bra indikatorer.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021