P/E tal

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
P/E talet
PE talet

P/E talet är ett populärt nyckeltal att använda för att värdera en aktie. Det beror på att det är lätt att räkna ut och många nätbanker redovisar detta nyckeltal.

Här lär du dig att beräkna pe-talet och hur du som investerare kan använda dig av det.

Räkna ut P/E talet

Själva formeln för att räkna ut P/E talet är följande:

P/E tal = Aktiekurs / Vinst per aktie (efter skatt)

Exempel:
Om en aktie har kursen 88 kr och vinsten per aktie är 10 kr så får du 88 / 10 = 8,8
P/E talet är alltså 8,8.

Stockholmsbörsen har haft ett snitt-P/E tal på ca 14 under de senaste 100 åren.

Negativt P/E-tal

Om P/E-talet är negativt innebär det att företaget gör förlust och det gör att P/E-talet blir ganska ointressant att titta på vid analys och värdering. Det är framför allt på företag som gör vinst som P/E-talet är relevant.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

I videon går EFN igenom P/E-talet på ett pedagogiskt sätt

Ett Företags värde

För det första. Alla aktörer på börsen tvistar om vad börsens olika bolags ”riktiga värde” egentligen är. Att räkna ut ett värde genom att läsa rapporter, anläggningstillgångar osv där alla tillsammans, i kör, kan utropa ”detta är bolaget värt!” är omöjligt.

Om det hade varit så enkelt så hade folk gjort betydligt färre misstag på börsen. Därför heter det företagsvärdering och inte företagsfakta. Men det finns ändå ett antal nyckeltal/värderingsmultiplar som hjälper oss att förstå bolagets nuvarande värdering i förhållande till vinst, omsättning osv. P/E talet är just ett sådant nyckeltal.

Definition & förklaring

Beräkna P/E talet

PE talet kallas även för vinstmultiplikatorn. Det beror på att det är just det som du får reda på. Du får reda på hur många år det tar innan du genom företagets vinster får tillbaka dina investerade pengar.

P/E kommer från engelskans ”price / earnings”, alltså pris genom vinst. Du behöver sällan själv räkna ut det då de flesta nätmäklare tillhandahåller det i sin aktiedata.

Vi tar ännu ett räkneexempel för att tydliggöra formeln.
Antag att ett företags aktie idag ligger på 6,50 kronor aktien och att företaget gjorde en vinst förra året per aktie på 1,04 kronor. Då beräknar vi P/E genom att ta 6,50/1,04 = 6,25.

Därför kan du nu dra slutsatsen att det kommer att ta 6,25 år innan du har fått tillbaka din investering. Eller?

Detta förutsätter förstås att vinsten och aktiepriset kommer att ligga kvar på exakt samma nivåer. Det kommer de inte att göra. Så som med alla nyckeltal så ger det endast en fingervisning om värderingen just nu. Så fort bolagets vinst eller aktiens pris ändras så ändras också P/E-talet.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Vad använder du PE talet till?

P/E tal är ett bra nyckeltal för att skapa sig en första bild av hur högt eller lågt en aktie är värderad samt för att jämföra P/E-talet med andra likvärdiga bolag.

Det är även viktigt att du följer P/E över ett tidsspann över fem år. Då ser du hur nyckeltalet utvecklats över tid.

Men, stirra dig inte blind på enbart P/E-talet. Det kan vara missvisande och måste därför kombineras med andra nyckeltal och värderingsprinciper.

Viktigt om P/E talet

  • Viktigt 1: Företagen har möjligheter att med redovisningstekniska åtgärder justera vinsten både uppåt och nedåt vilket kan göra att P/E talet blir missvisande.
  • Viktigt 2: P/E talet tar inte hänsyn till företagets skuldsättning. Det kan vara särskilt viktigt att undersöka företagets skulder för att få en tydlig bild av om P/E-talet är missvisande eller inte.
  • Viktigt 3: Om du uteslutande använder PE tal för att göra din värdering kommer det bli alltför ensidigt. Det krävs att man väger in fler faktorer och nyckeltal.
  • Använd PE talet genom att jämföra det mot andra likvärdiga företags PE tal. Helst skall företagen du jämför med ligga i samma bransch. Då kan du se hur företagen är värderade i förhållande till varandra.
  • Viktigt 4: P/E-talet tar inte hänsyn till företagets tillväxt. Ett högt P/E tal kan snabbt bli lågt om företaget växer bra. Då motiveras ett högre P/E.
  • Viktigt 5: Ett lågt PE tal behöver inte betyda att aktien är billig. Ett lågt tal innebär ofta att marknaden tycker att företaget inte kommer att växa sin omsättning och vinst särskilt kraftigt framöver. Därför kan det ofta vara mer intressant för den som vill ha snabba uppgångar i aktiens pris att investera i bolag med höga P/E tal eller ibland tom negativa P/E. P/E talet säger helt enkelt ingenting om vart aktiens pris är på väg!
P/e tal uträkning och exempel

Läs om fler P-tal

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

13 svar på ”P/E tal”

  1. Hej!

    Var kan jag finna följande uppgifter över tid för:

    1. Q – kvoten

    2. Konjunkturjusterar P/tal

    Mvh
    Bengt Österström

    Svara
    • Hej Bengt
      Vi har inte hittat någon automatisk tjänst för att finna q kvot (jämförelse av substansvärde och marknadsvärde) eller Konjunkturjusterar P/tal där P talen tar hänsyn till marknaden som helhet. Om någon har tips på sådana tjänster är ni välkomna att kommentera här. Det hade varit bra indikatorer.

      Svara
  2. Africa Oil har P/E-tal: -86,63.

    Är det då superbra? om 1-5 var ”mycket köpvärd” ?

    Dom hittade ju iofs olja så det kanske kan stämma att det är extremt köpvärd?

    Svara
    • Hej Robban, det betyder att de har ingen vinst alls om siffran stämmer. Eftersom man beräknar P/E genom ta priset dividerat med förtjänster så vill man ju ändå ha en positiv och inte negativ siffra. De går alltså med förlust.

      Svara
  3. ”Om man då lyckas göra ett köp av en aktie i ett företag som dessutom växer och ökar sin vinst kommer man både få bra utdelningar och värdeökning”

    Om man ska vara petig, (kan vara läge då man ska tipsa om aktieköp) så går det inte att räkna med utdelningar baserat på dessa parametrar. Växande företag som ökar sin vinst med lågt P/E =/= företag som ger utdelningar. Hur troligt den delen av effektivavkastningen kommer infinna sig bör man basera på antaganden från historik och vad som meddelas på bolagsstämman.

    Svara
  4. Hej jag har köpt aktier i container jätten maersk
    den har pe talet 8,65 är det högt eller lågt och sedan vad betyder ps-tal maersk har ps-talet
    0,81
    och vad menas med effektavkastning det stod att maersk hade 4,04% där vad är det för något
    jag hoppas att jag kommer att få svar på alla mina frågor

    Svara
    • Hej
      P/e talet kan ju sägas ange hur många årsvinster som bolaget värderas till så om bolaget har ett högt PE så är förväntningarna på bolaget höga. Dvs det är högt värderat. Om just 8,65 är ett högt PE för Maersk har jag svårt att svara på. Har du kikat på hur deras PE har sett ut historiskt?
      Ps talet kan du läsa mera om här.

      Svara
  5. Hej!

    Tack för en bra och informativ sida, den har hjälpt mig mkt. Idag ville jag lära mig om PE-tal och kortfattat kan man konstatera att höga PE-tal är något man ska hålla utkik efter när det är det talet man tittar, om jag har förstått det hela rätt?

    Min fråga uppstår när jag använder Börstorget på Avanza.se för att leta köpvärda aktier och jag där hittar en lista över bolag med låga PE-tal. Varför finns den listan? De vill uppenbarligen att jag lägger märke till dessa bolag istället för de med högt PE-tal, varför?

    Tacksam för svar! 🙂

    /Fredrik

    Svara
  6. Hej!

    Hur hittar man vinst per aktie vanligen på företagens hemsidor? Var t.ex. inne på industrivärdens hemsida men hittade där bara nyckeltal i % (inte PE-talet dock), ingen vinst per aktie.

    Tack för svar!

    Svara
    • Tyvärr inget enkelt svar på detta. Du kan förstås alltid räkna ut det själv genom rapporter. Vissa företag publicerar detta tydligt på hemsidan, andra inte.
      Annars kan du säkert hitta det också via en del aktiemäklares hemsidor.

      Svara
  7. Hej jag undrar vilken Vinst man menar när man räknar ut Earnings /Share el Vinst /Aktie.

    Är det vinst efter skatt..?
    Är det vinst efter skatt och utdelningar ..?
    Är det vinst utdelningar man syftar på..?

    Jag skulle uppskatta om man kan få lite vägledning eftersom denna Vinnst / Earnings används vid multiplelvärdering P/E Tal ..

    Uppskattat med Konstruktiv feedback

    Svara

Lämna en kommentar