P/E tal

PE talet

Nyckeltalet P/E talet är ett populärt sätt att värdera en aktie inom fundamental analys. Det beror på att det är lätt att räkna ut och många nätbanker redovisar detta nyckeltal.

Här lär du dig att beräkna pe-talet och hur du som investerare kan använda dig av det.

Så räknar du ut P/E talet

Själva formeln för att räkna ut P/E talet är följande:

P/E tal = Aktiekurs / Vinst per aktie

Exempel:
Om en aktie har kursen 88 kr och vinsten per aktie är 10 kr så får du 88 / 10 = 8,8
P/E talet är alltså 8,8.

Stockholmsbörsen har haft ett snitt-P/E tal på ca 14 under de senaste 100 åren.

Negativt P/E-tal

Om P/E-talet är negativt innebär det att företaget gör förlust och det gör att P/E-talet blir ganska ointressant att titta på vid analys och värdering. Det är framför allt på företag som gör vinst som P/E-talet är relevant.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

I videon går Nordnets Alexander Gustafsson igenom P/E-talet

Ett Företags värde

För det första. Det kan vara svårt att göra en exakt bedömning av vad ett företagets ”riktiga” värde egentligen är.

Att få ut ett värde ur rapporter, anläggningstillgångar osv där alla tillsammans, i kör, kan utropa ”detta är bolaget värt!” är nära nog omöjligt.

Om det hade varit så enkelt så hade folk gjort betydligt färre misstag på börsen. Därför heter det företagsvärdering och inte företagsfakta. Men det finns ändå ett antal mätetal som hjälper oss att förstå det ”riktiga” värdet. P/E talet är just ett sådant nyckeltal.

Definition & förklaring

Beräkna P/E talet

PE talet kallas även för vinstmultiplikatorn. Det beror på att det är just det som du får reda på. Du får reda på hur många år det tar innan du genom företagets vinster får tillbaka dina investerade pengar.

P/E kommer från engelskans ”price / earnings”, alltså pris genom vinst. Du behöver sällan själv räkna ut det då de flesta nätmäklare tillhandahåller det i sin aktiedata.

Vi tar ännu ett räkneexempel för att tydliggöra formeln.
Antag att ett företags aktie idag ligger på 6,50 kronor aktien och att företaget 2009 gjorde en vinst per aktie på 1,04 kronor. Då beräknar vi P/E genom att ta 6,50/1,04 = 6,25.

Därför kan du nu dra slutsatsen att det kommer att ta 6,25 år innan du har fått tillbaka din investering. Eller?

Detta förutsätter förstås att vinsten och aktiepriset kommer att ligga kvar på exakt samma nivåer. Det kommer de inte att göra. Så som med alla nyckeltal så ger det endast en fingervisning om värderingen. Det är inte naturligt i en ekonomin som hela tiden jämviktspendlar i det lilla men också i längre konjunkturcykler.

Vad använder du PE talet till?

Det vi anser är det bästa med ett PE tal är att få en första bild av hur högt eller lågt en aktie är värderad.

Det är även viktigt att du följer P/E över ett tidsspann över fem år. Då ser du hur nyckeltalet utvecklats över tid.

Det är även viktigt att inte stirra sig blind på enbart P/E-talet. Det kan vara missvisande och måste därför kombineras med andra nyckeltal och värderingsprinciper.

Viktigt om P/E talet

 • Viktigt 1: Företagen har möjligheter att med redovisningstekniska åtgärder justera vinsten både uppåt och nedåt vilket kan göra att P/E talet blir missvisande.
 • Viktigt 2: P/E talet tar inte hänsyn till företagets skuldsättning. Det kan vara särskilt viktigt att undersöka företagets skulder för att få en tydlig bild av om P/E-talet är missvisande eller inte.
 • Viktigt 3: Om du uteslutande använder PE tal för att göra din värdering kommer det bli alltför ensidigt. Det krävs att man väger in fler faktorer och nyckeltal.
 • Använd PE talet genom att jämföra det mot andra likvärdiga företags PE tal. Helst skall företagen du jämför med ligga i samma bransch. Då kan du se hur företagen är värderade i förhållande till varandra.
 • Viktigt 4: P/E-talet tar inte hänsyn till företagets tillväxt. Ett högt P/E tal kan snabbt bli lågt om företaget växer bra. Då motiveras ett högre P/E.
 • Viktigt 5: Ett lågt PE tal behöver inte betyda att aktien är billig. Ett lågt tal innebär ofta att marknaden tycker att företaget inte kommer att växa sin omsättning och vinst särskilt kraftigt framöver. Därför kan det ofta vara mer intressant för den som vill ha snabba uppgångar i aktiens pris att investera i bolag med höga P/E tal eller ibland tom negativa P/E. P/E talet säger helt enkelt ingenting om vart aktiens pris är på väg!

Läs om fler P-tal

Sprid alltid dina investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

11 Kommentarer

 1. Amanda skriver:

  Hej!

  Hur hittar man vinst per aktie vanligen på företagens hemsidor? Var t.ex. inne på industrivärdens hemsida men hittade där bara nyckeltal i % (inte PE-talet dock), ingen vinst per aktie.

  Tack för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Tyvärr inget enkelt svar på detta. Du kan förstås alltid räkna ut det själv genom rapporter. Vissa företag publicerar detta tydligt på hemsidan, andra inte.
   Annars kan du säkert hitta det också via en del aktiemäklares hemsidor.

 2. Fredrik skriver:

  Hej!

  Tack för en bra och informativ sida, den har hjälpt mig mkt. Idag ville jag lära mig om PE-tal och kortfattat kan man konstatera att höga PE-tal är något man ska hålla utkik efter när det är det talet man tittar, om jag har förstått det hela rätt?

  Min fråga uppstår när jag använder Börstorget på Avanza.se för att leta köpvärda aktier och jag där hittar en lista över bolag med låga PE-tal. Varför finns den listan? De vill uppenbarligen att jag lägger märke till dessa bolag istället för de med högt PE-tal, varför?

  Tacksam för svar! 🙂

  /Fredrik

 3. Per skriver:

  Hej jag har köpt aktier i container jätten maersk
  den har pe talet 8,65 är det högt eller lågt och sedan vad betyder ps-tal maersk har ps-talet
  0,81
  och vad menas med effektavkastning det stod att maersk hade 4,04% där vad är det för något
  jag hoppas att jag kommer att få svar på alla mina frågor

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   P/e talet kan ju sägas ange hur många årsvinster som bolaget värderas till så om bolaget har ett högt PE så är förväntningarna på bolaget höga. Dvs det är högt värderat. Om just 8,65 är ett högt PE för Maersk har jag svårt att svara på. Har du kikat på hur deras PE har sett ut historiskt?
   Ps talet kan du läsa mera om här.

 4. Niklas skriver:

  ”Om man då lyckas göra ett köp av en aktie i ett företag som dessutom växer och ökar sin vinst kommer man både få bra utdelningar och värdeökning”

  Om man ska vara petig, (kan vara läge då man ska tipsa om aktieköp) så går det inte att räkna med utdelningar baserat på dessa parametrar. Växande företag som ökar sin vinst med lågt P/E =/= företag som ger utdelningar. Hur troligt den delen av effektivavkastningen kommer infinna sig bör man basera på antaganden från historik och vad som meddelas på bolagsstämman.

 5. Robban skriver:

  Africa Oil har P/E-tal: -86,63.

  Är det då superbra? om 1-5 var ”mycket köpvärd” ?

  Dom hittade ju iofs olja så det kanske kan stämma att det är extremt köpvärd?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Robban, det betyder att de har ingen vinst alls om siffran stämmer. Eftersom man beräknar P/E genom ta priset dividerat med förtjänster så vill man ju ändå ha en positiv och inte negativ siffra. De går alltså med förlust.

 6. Bengt Österström skriver:

  Hej!

  Var kan jag finna följande uppgifter över tid för:

  1. Q – kvoten

  2. Konjunkturjusterar P/tal

  Mvh
  Bengt Österström

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Bengt
   Vi har inte hittat någon automatisk tjänst för att finna q kvot (jämförelse av substansvärde och marknadsvärde) eller Konjunkturjusterar P/tal där P talen tar hänsyn till marknaden som helhet. Om någon har tips på sådana tjänster är ni välkomna att kommentera här. Det hade varit bra indikatorer.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021