ROE – avkastning på eget kapital

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
ROE

Ett sätt att mäta hur bra ett företag presterar över tid är att beräkna nyckeltalet ROE, som är en förkortning från engelskans return on equity, eller på svenska avkastning på det egna kapitalet. Här har vi ett nyckeltal där du kan mäta hur väl företaget investerar sina egna pengar för att utvecklas. 

Definition ROE talet – Return on Equity

Nyckeltalet ROE beräknar du genom följande kvot:

ROE = Vinst efter skatt / Eget Kapital

För att ta reda på vinsten efter skatt så använder du resultaträkningen från den senaste kvartalrapporten eller från årsredovisningen om du vill jämföra från år till år. Det egna kapitalet anger företaget i balansräkningen och i formeln här räknar vi med det så kallade bokförda värdet. Dvs Tillgångar minus skulder utan att ta med eventuella dolda värden.

Nyckeltalet brukar ibland kallas för avkastning på eget kapital eller räntabilitet på eget kapital. I många sammanhang används även det justerade egna kapitalet (JEK) i beräkningen. Då beräknas detta enligt JEK = Eget Kapital + Obeskattade reserver efter skatt. Du byter då ut EK i formen mot JEK.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Beräkning av ROE

Det kan vara bra att kika på hur avkastningen på det egna kapitalet har sett ut under ett antal år hos ett företag. Då får du en bra bild över hur bra företaget använder sitt egna kapital för att öka vinsten.

Vi kan exempelvis kika på hur H&M ROE har legat från 2007 – 2012 för att få en bild från ett företag som har legat ganska stabilt i sin avkastning.

 • 2007 – 45,4%
 • 2008 – 44,3 %
 • 2009 – 42,2%
 • 2010 – 44,1%
 • 2011 – 35,8 %
 • 2012 – 38,4 %

Visserligen har den mycket höga avkastningen minskat något de senaste åren men här är ett bolag som ändå ligger relativt stabilt i relationen mellan rörelseresultat och eget kapital.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Att göra analyser med hjälp av ROE talet

Avkastningen på det egna kapitalet (ROE) är ett intressant sätt att bedöma hur ett företag använder sina pengar och om de är på väg på en positiv väg uppåt. Låt säga att ett företag ligger på en ROE på 30 % stabilt under många år. Om detta kombineras med att det egna kapitalet ökar, resultatet förbättras och bolaget växer så berättar detta för aktieägaren att företaget och dess ledning är bra på att investera sig framåt.

Det är alltså bra att beräkna och analysera det här nyckeltalet för ett aktiebolag under flera år. På det viset vet du att bolaget är på väg framåt och växer.

Det kan också vara värt att nämna att det kan vara bra att undersöka vad företaget gör med pengarna som kommer in. Delas för stor del ut till aktieägarna eller har företaget stora skulder att betala? Visserligen behöver det inte vara negativt med stora utdelningar så långe som dessa inte tömmer bolaget på pengar. Däremot kan det vara intressant att kombinera ROE med en titt på skuldsättningsgraden och därmed även soliditeten. Om företaget har för hög skuldsättningsgrad kanske det inte blir så mycket pengar över att investera i tillväxt.

6 svar på ”ROE – avkastning på eget kapital”

  • Hej, när artikeln skrevs var väl siffrorna relativt aktuella, idag tjänar de mer som ett sätt att förstå ROE och skall absolut inte ses som en aktuell analys.

   Svara
 1. Hej
  I koncernbolag jag har arbetad i använde man oftast ”Totalt Sysselsatt Kapital” (dvs inte enbart ”Eget Kapital”). Lite skämtsamt såsom svar på frågan: ”Är det någon ide med det vi håller på med?”
  Vad är Din åsikt om detta?
  mvh

  Svara
  • Som jag förstår det så är alltså totalt sysselsatt kapital ett nyckeltal som mäter hur väl företags pengar används. Dvs hur bra avkastning (rörelseresultat) får aktieägaren av kapitalet i bolaget. Tycker att det är ett intressant nyckeltal men som alla nyckeltal så bör det ju kombineras med flera sådana för att man skall få en bred bild.

   Så här räknar vi ut totalt sysselsatt kapital förenklat:
   Sysselsatt kapital: Eget kapital + räntebärande skulder
   Totalt sysselsatt kapital = (Rörelseresultat + finansiella intäkter)/(sysselsatt kapital)

   Svara
 2. Att titta på ROE talet ger alltså en bild på hur väl företaget investerar det egna kapitalet. Men är det mer intressant än att beakta hur de investerar det inlånande kapitalet? Förväntas man investera de lånade pengarna och de egna pengarna olika riskfyllt?

  Svara
  • Hej
   Mycket bra fråga. Det är definitivt viktigt att kika på hur företaget gör med sina lånade pengar och även hur stor deras belåningsgrad är. Det händer ju även att företag vill ta in mer pengar i bolaget via tex en emission och då vill man som aktieägare verkligen veta att pengarna som kommer in i bolaget används på absolut bästa vis och kan ge framtida avkastning.

   Svara

Lämna en kommentar