Vad är en aktie

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Vad är en aktie

I den här artikeln beskrivs grundläggande vad en aktie är för något. Vi tittar både på den juridiska delen av ägandet av ett företag samt vad det innebär för dig som småsparare att börja köpa aktier.

Aktie – ägarandel i företag

En aktie är enkelt uttryckt en ägarandel i ett företag som är registrerat i form av ett aktiebolag. När du äger en aktie är du alltså delägare i detta företag.

Äger man aktier har man också rätt att gå på bolagsstämman och vara med och påverka även om det i realiteten är svårt om man inte är en av de större aktieägarna. Däremot har du förstås rätt att lyssna till och ställa frågor till bolagsledningen. Det är inte ovanligt att man även blir bjuden på en kopp kaffe vilket kan vara trevligt.

Aktiebolaget har en styrelse som väljs vid bolagsstämman och styrelsen utser i sin tur VD (Eng. CEO). VD ansvarar sedan för den löpande skötseln av företaget även om styrelsen är ytterst ansvarig för organisationen av företaget.

Alexander på Nordnet förklarar vad en aktie är i videon ovan.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Olika typer av aktier  – A, B och C aktier

Ett större företag kan ofta dela upp sina aktier i olika slag. Exempel på sådana är A-aktier, B-aktier, C-aktier osv. Skillnaderna mellan de olika aktierna är hur stor rösträtt de ger på bolagsstämman. Vanligt är tex att A-aktier ger rätt att rösta på bolagsstämman vilket då kanske B-aktien inte gör. Det brukar aldrig vara någon skillnad till rätt på utdelning (läs om mer om direktavkastning) mellan A och B aktier.

Vilken typ av aktie skall man då köpa? Svaret för en småsparare på denna fråga är egentligen ganska enkelt. Det spelar nämligen mindre roll om du köper en B eller A aktie. Du kommer ha samma rätt att få utdelning och de bägge kurserna följs åt. Om det är viktigt för dig att få gå på bolagsstämma och rösta så skall du förstås se till att köpa den typ av aktie där du har rätt till detta.

Aktieskolan erbjuder kostnadsfria guider för dig som vill lära dig att investera i aktier.

Idéen med att äga aktier – Avkastning

Visst är det bra att känna till grunderna till innebörden av en aktie, men framförallt så äger man som småsparare aktier för tjäna pengar eller att få avkastning som det heter på ekonomispråk. Du kan få avkastning genom framförallt tre olika sätt:

 • Kursen går upp och du säljer: Det första sättet man kan få avkastning på är att aktiekursen stiger och att du säljer eller ”tar hem vinsten”. Även om aktiekursen stiger och dina pengar ökar så har du förstås inte fått reell avkastning ännu då kursen kan gå ner redan imorgon.
 • Utdelning:  Nästa sätt att få avkastning på sin investering är att företaget delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Då kan man antingen välja att ta ut de pengarna eller att återinvestera dem i nya aktier.
 • Företaget köps upp: Det sista sättet att få avkastning på sin investering är att företaget köps upp och du väljer att sälja dina aktier eller tvingas till tvångsinlösen (dvs du måste sälja). Detta liknar förstås sättet då kursen går upp. Oftast säljs företaget till en högre kurs och aktien går därmed upp till det priset

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Detta är grunderna för att först vad en aktie är. Om du är intresserad av läsa mer rekommenderar vi att du läser följande artiklar:

15 svar på ”Vad är en aktie”

 1. Om jag äger aktier i ett företag som köps upp och de inte tvingar att sälja. fortsätter då mitt ägande i företaget, och hur stora risker är det i att vara kvar?

  Svara
  • Om du inte blir tvingad att sälja ditt innehav kommer du förstås att ha kvar detta. Det handlar framförallt att veta vilka intentioner de nya ägarna har för sitt köp. Skall de avnotera? Sälja vidare? osv… Beror väldigt mycket på helt enkelt.

   Svara
 2. Hej, ny på detta och undrar hur många aktier man bör köpa i ett bolag, läste nånstans att man inte bör köpa färre än 100 aktier stämmer det och isf varför?

  Svara
  • Hej, det beror lite på hur mycket varje aktie kostar och hur hög courtage (kurtage) det är där du handlar. Om aktien kostar 50 öre så kommer de 100 aktierna att kosta 50 kr vilket snabbt gör att det är en orimligt liten order. Kostar aktierna 450 kr per aktie så kan det vara rimligt med köp av 100 aktier.

   Svara
  • Du kan köpa väldigt få aktier. Det du kan tänka på är att du betalar courtage när du köper och säljer aktier så om du köper för små summor så blir den procentuella delan avgifter högre.

   Svara
   • Tack för svar. ☺
    Jag undrar hur vanligt det är att att handla med aktier där varje innehav ligger på ca 5000 kr . Finns det någon mening i att handla med aktier i denna beloppstorleken?

    Svara
 3. Hej,

  Jag undrar var jag kan få bevis på B-aktier som jag äger? Jag vet att jag äger aktier i ett bolag sedan flera år tillbaka, men är dessvärre så slarvig (okunnig) att jag inte vet hur jag får tag i bevis eller annat för dessa. Vad behöver jag för att kunna sälja dem?

  Svara
  • Om dessa aktier inte registreras via en bank eller liknande så är det nog enklast att kontakta företaget som måste föra en aktiebok över sina aktieägare. Är det ett väldigt stort aktiebolag så är jag osäker på hur de hanterar detta så de ofta har extremt många aktieägare.

   Svara
  • Hej!
   Ja generellt sett så kan man nog säga att större bolag som funnits länge och som haft en stabil historia innebär mindre risk. Små bolag svänger ju mer då det finns större inbyggda förhoppningar inför framtiden i dem.

   Svara

Lämna en kommentar