Bästa sparräntan

Bästa sparräntan

Ett sparkonto kan passa dig som vill ha ett tryggare sparande än vad aktier och fonder kan erbjuda. Här samlar jag ett antal banker och deras erbjudanden så att du kan hitta den bästa sparräntan. Du hittar även en lista nedan med förklaringar av de begrepp du behöver kunna för att välja rätt konto.

När skall man välja sparkonto istället för fonder?

En fond eller aktie är direkt kopplad till börsen och dess uppgångar och nedgångar. På börsen kommer du att få både mer uppgångar och mer nedgångar än vad ett sparkonto utsetts för. Du kan då både tjäna mer pengar och förlora mer pengar. Så på det viset kan ett sparkonto med bra ränta vara ett tryggare sätt att få ränta på sina besparingar.

När du väljer sparkonto så var noggrann med att undersöka räntan, om det är insättningsgaranti eller inte och hur många uttag du kan göra under ett år. Om banken har mycket hög ränta på sparkontot som är det ganska vanligt att den inte omfattas av insättningsgarantin. Då är min åsikt att detta i så fall skall ses som ett mer aktivt sparande med högre risk. Då behöver du själv se till att hålla koll på den banken och hur det går för den (precis som med en aktie).

Förklaringar av olika begrepp kring sparränta

Här ger vi några kortfattade förklaringar för dig som har funderingar kring begrepp om sparande och sparräntor.

 • Spärränta – Med sparränta menas den procentuella del per år som du får avkastning (dvs mer pengar) på din insatta summa. Om du exempelvis har satt in 10 000 kronor på ett sparkonto med räntan 3% så får du 10000*0,03 = 300kr i avkastning det året. Med tiden då dina pengar ökar kommer du även få mer och mer ränta. Detta kallas ränta på ränta effekten. Du kan själv göra beräkningar på ränta på ränta med hjälp av denna kalkylator.
 • Insättningsgaranti – I Sverige finns något som kallas för insättningsgaranti och innebär enkelt uttryckt att om banken går i konkurs eller förlorar mycket pengar så har du ändå rätt till dina pengar genom en statlig garanti. Viktigt att känna till är att inte alla banker är omslutna av denna. Då behöver du kolla upp att dom har stabila finanser. Det är vanligt att banker som inte omfattas av insättningsgarantin kan erbjuda mycket högre räntor.
 • Max och minränta – I tabellen här ovan anger maximiränta och minimiränta. Hur hög ränta du får beror oftast på två olika orsaker. Dels hur mycket pengar du sätter in och hur länge du är villig att låsa dina pengar hos banken. För banken är det en trygghet att du sätter in dina pengar och har dem kvar där länge. Det ger dem kapital att kunna investera i sin tur. Med det följer alltså också förmåner när man låter pengarna stanna länge hos den banken.
 • Uttag – Med uttag menas hur många gånger per år eller under bindningstiden du kan ta ut pengar. Tänk på att kolla upp hur många uttag du är berättigad till om du ibland behöver ta ut pengar.

Sammanställning av sparkonton

BankBeskrivningRäntaInsättnings-
garanti
Gå vidare
Avanza sparkonto
Erbjuder sparkonton tillsammans med Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank. Mycket smidig bank med bra villkor och support. Mitt personliga val.0,15 % – 1,4 %JaTill Avanza
4spar sparkonton
4 spars sparkonton är avgiftsfria och saknar bindningstid.6.5 % – 10 %NejTill 4spar
viaspar
Har rörlig ränta på sparkontona med fria uttag. På kapitalkontona binds pengarna (3 mån – 3 år) men du får hög ränta.4.50 % – 8,00 %NejTill Viaspar
Lendify
Är inget regelrätt konto utan här lånar du istället ut pengar till andra och får ränta. Så kallade peer to peer-lån.Cirka 4 % – 6 %Ej relevantTill Lendify
Du kan här samla ditt sparande (aktier, fonder, sparkonton o.s.v.). Fritt antal överföringar och uttag.Hittar ingen informationJaTill Nordnet

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Fördjupning av insättningsgarantin

I tabellen här ovanför så skriver jag in i de fall en bank omfattas av den så kallade insättningsgarantin. Om den bank som du har placerat dina pengar går i konkurs så får du med hjälp av insättningsgarantin tillbaka upp till 950 000 kr av staten om banken omfattas av garantin. Det är finansinspektionen som avgör om insättningsgarantin skall gälla i ett sådant fall. Detta är alltså en trygghet för dig som sparare om en bank ingår i detta. Du kan alltså se denna garanti som ett skydd för dig som konsument där staten går in som viss garant.

I vissa fall kan finansinspektionen godkänna ett högre belopp men då måste du ansöka om detta. Då handlar det om särskilda livshändelser som exempelvis försäljning av en bostad och man kan då få upp till 5 miljoner i ersättning. I princip alla banker som jag själv har undersökt går tydligt ut med om de omfattas av garantin eller inte. Om de inte går ut med en sådan information så tycker jag man skall hålla sig undan denna bank.

De banker som inte omfattas av garantin kan i regel ge dig bättre sparräntor. Då bör du tänka på att detta är en mycket högre risk för dig som sparare. Då är det kanske inte lämpligt att se detta sparande som tryggt utan som ett mer aktivt sparande. Dvs ett sparande där du själv måste hålla koll på hur det går för banken, precis som med en aktie.

Räntefonden som alternativ till sparkonto

Jag skulle också vilja skriva några rader om det som kallas för räntefonder. Räntefonder är fonder som ger dig ränta på statsskuldväxlar, bostads-, kommun- och statsobligationer. Många räntefonder innebär en mycket liten risk men med en avkastning som kan vara något högre än ett sparkonto med insättningsgaranti. När det gäller räntefonder med låg risk så är det viktigt att du kollar upp förvaltningsavgiften. Det säger sig själv att en räntefond med förväntad avkastning på 3 % per år med en förvaltningsavgift på 2 % per år är ett dåligt val. Försök istället att hitta en räntefond med låg förvaltningsavgift.

Så gör jag säkra investeringar

Personligen har jag en investeringsstrategi där jag i omgångar placerar stora delar av mitt kapital i säkra fonder. Oftast räntefonder eller på ett sparkonto. Jag har ingen aktiv strategi där jag dagligen gör avslut utan investerar under längre perioder och mer följsamt med konjunkturen. När mycket på börsen är högt värderat flyttar jag kapitalet till sparkonton och räntefonder och väntar in nedgång.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Akelius har ingen insättningsgaranti, rekommenderar ni dom ändå? Känner till företaget och chansen att de går omkull bör såklart vara minimal..

  • Aktiekunskap skriver:

   Håller med om att Akelius kan räknas som ett stabilt företag och på ytan bör det väl egentligen inte vara någon fara. Men eftersom det ju alltid finns anledning att vara försiktig så är det alltid bra att vara medveten om att insättningsgarantin saknas hos Akelius. Sedan får man väga den risken mot att man faktiskt får mycket hög ränta.

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022