Insiders och Insiderhandel

Vilka vet mest om ett företag och vad gör de med sina pengar? Det är förstås de som kallas insiders och här ges några råd kring varför man bör hålla koll på insiderhandeln.

Insiderhandel – vad är det?

Med insiders menas alla de som på ett särskilt sätt har insyn i hur det går för företaget och vilka siffror som kan presenteras i framtiden. Man kan också benämna dessa personer med begreppet insynspersoner. De som är insiders är tex VD, dotterbolagschefer, ekonomichefer, stora aktieägare eller styrelseledamöter.

insiderhandel

Det som är intressant med dessa är att de har skyldighet att rapportera sina aktieaffärer till finansinspektionen som offentliggör denna handel vilket också publiceras på börsmäklarnas hemsidor. Ett bra tips är att använda finansinspektionens insynssök när man undersöka hur insiders eller insynspersoner har agerat den senaste tiden.

Varför bry sig om insiderhandel?

Så varför skall man bry sig om hur insiders har agerat. Ja till att börja med så ligger det väl en hel del sunt förnuft att följa de som är mest insatta i ett företag och deras handel. Det finns också studier som har påvisat att det faktiskt lönar sig på några månaders sikt att ta rygg på insiders. Så det finns en god anledning att ägna några minuter att fundera över hur insynspersonerna har agerat den senaste tiden.

Vilka insiders är intressantast?

De viktigaste insynspersonerna är de som står närmast den dagliga verksamheten. Så när VD, marknads-, ekonomichefer gör ordentliga köp eller säljaffärer så är det intressanta indikatorer för den lilla privata aktieägaren som kan ge vägledning vid investeringarna.

Att hålla koll på insiders, och särskilt när de gör stora inköp/försäljningar, är en intressant faktor att ta in i sin analys inför egna inköp av aktier. Särskilt när insiders har positioner i företaget nära beslutsfattande positioner!

Sprid alltid dina investeringar och dina risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

7 Kommentarer

 1. Björn skriver:

  När man läser listor för Insidesaffärer på ex finansportalen förekommer det ganska ofta i olika börsnoterade företag att samma person både säljer och köper samma antal aktier samma dag. Eftersom det inte är helt ovanligt så undrar jag om det är ett känt fenomen som har någon allmän förklaring?

 2. Sebastian skriver:

  Hej

  Så om det är t.ex. än VD som köper ett gäng aktier, står det då VD i kolumnen ”innehavare” i insynsregistret?

  Grymt bra sida!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det står ju alltid namnet på insynspersonen så du kan alltid matcha det mot namnet på vd:n om det inte står just VD i innehavarkolonnen.

 3. Anonym skriver:

  Räknas analytiker som insider?

  • Aktiekunskap skriver:

   Med insider räknas framförallt storägare eller andra som på ett alldeles särskilt vis kan följa företagets utveckling. Tex de som kan se resultatet (tex chefsekonomen/vd) innan det är publikt. En analytiker på ett annat företag har sällan tillgång till denna information.

 4. Hank skriver:

  När blir insiderhandel olaglig? Vad krävs för att ett brott har begåtts?

  Mycket bra sida!

  • Aktiekunskap skriver:

   Insiderhandeln blir olaglig i den stund då man inte följer reglerna från finansinspektionen för insynspersoner. Det handlar om att insynspersonen kanske bara kan köpa eller sälja aktier under vissa perioder. En insynsperson får tex inte köpa eller sälja aktier för nära en rapport/årsredovisning. Reglerna för detta är ganska omfattande och om du är intresserad av att läsa mer om insiderhandeln så kan man kika på finansinspektionens hemsida. Det finns ett brott som kallas otillbörlig marknadspåverkan som man som insider kan fällas för.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021