Insiders och Insiderhandel

insynshandel på börsen

Vilka vet mest om ett företag och vad gör de med sina pengar? Det är förstås de som kallas insiders. i denna artikel går vi igenom vad en insider/insynsperson är och vi ger några råd kring varför man bör hålla koll på insiderhandeln.

Insiderhandel – vad är det?

Med insiders menas alla de som på ett särskilt sätt har insyn i hur det går för företaget och vilka siffror som kan presenteras i framtiden. Man kan också benämna dessa personer med begreppet insynspersoner. De som är insiders är tex VD, dotterbolagschefer, ekonomichefer, stora aktieägare eller styrelseledamöter.

insiderhandel

Det som är intressant med insiders är att de har skyldighet att rapportera sina aktieaffärer till finansinspektionen som offentliggör denna handel vilket också publiceras på börsmäklarnas hemsidor. Ett bra tips är att använda finansinspektionens insynssök när man undersöka hur insiders eller insynspersoner har agerat den senaste tiden.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Varför bry sig om insiderhandel?

Så varför skall man bry sig om hur insiders har agerat. Ja till att börja med så ligger det väl en hel del sunt förnuft att följa de som är mest insatta i ett företag och deras handel. Det finns också studier som har påvisat att det faktiskt lönar sig på några månaders sikt att ta rygg på insiders. Så det finns en god anledning att ägna några minuter att fundera över hur insynspersonerna har agerat den senaste tiden.

Vilka insiders är intressantast?

De viktigaste insynspersonerna är de som står närmast den dagliga verksamheten. Så när VD, marknads-, ekonomichefer gör ordentliga köp eller säljaffärer så är det intressanta indikatorer för den lilla privata aktieägaren som kan ge vägledning vid investeringarna.

Att hålla koll på insiders, och särskilt när de gör stora inköp/försäljningar, är en intressant faktor att ta in i sin analys inför egna inköp av aktier. Särskilt när insiders har positioner i företaget nära beslutsfattande positioner!

Insyns-köp och sälj ger olika signaler

En person med insyn i ett bolag kan sälja aktier av 1000 tals olika orsaker. Det kan handla om om att personen behöver pengar till att köpa ett hus, en bil, en sommarstuga osv. Försäljningen behöver alltså inte betyda att insynspersonen inte längre tror på bolaget.

När en insynsperson köper aktier i bolaget är däremot signalen supertydlig. Personen tror på bolaget och vill helt äga aktier helt enkelt. Ett insynsköp kan i princip inte betyda något annat.

Alltså, insyns-sälj behöver inte betyda att personen inte tror på bolaget men insynsköp betyder i princip alltid att personen tror på bolaget så det är en starkare signal.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

7 Kommentarer

 1. Björn skriver:

  När man läser listor för Insidesaffärer på ex finansportalen förekommer det ganska ofta i olika börsnoterade företag att samma person både säljer och köper samma antal aktier samma dag. Eftersom det inte är helt ovanligt så undrar jag om det är ett känt fenomen som har någon allmän förklaring?

 2. Sebastian skriver:

  Hej

  Så om det är t.ex. än VD som köper ett gäng aktier, står det då VD i kolumnen ”innehavare” i insynsregistret?

  Grymt bra sida!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det står ju alltid namnet på insynspersonen så du kan alltid matcha det mot namnet på vd:n om det inte står just VD i innehavarkolonnen.

 3. Anonym skriver:

  Räknas analytiker som insider?

  • Aktiekunskap skriver:

   Med insider räknas framförallt storägare eller andra som på ett alldeles särskilt vis kan följa företagets utveckling. Tex de som kan se resultatet (tex chefsekonomen/vd) innan det är publikt. En analytiker på ett annat företag har sällan tillgång till denna information.

 4. Hank skriver:

  När blir insiderhandel olaglig? Vad krävs för att ett brott har begåtts?

  Mycket bra sida!

  • Aktiekunskap skriver:

   Insiderhandeln blir olaglig i den stund då man inte följer reglerna från finansinspektionen för insynspersoner. Det handlar om att insynspersonen kanske bara kan köpa eller sälja aktier under vissa perioder. En insynsperson får tex inte köpa eller sälja aktier för nära en rapport/årsredovisning. Reglerna för detta är ganska omfattande och om du är intresserad av att läsa mer om insiderhandeln så kan man kika på finansinspektionens hemsida. Det finns ett brott som kallas otillbörlig marknadspåverkan som man som insider kan fällas för.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023