Split & sammanslagning av aktier

Vid en split av en aktie så delas varje aktie upp i flera mindre delar. Priset per aktie minskas då så att det blir enklare att köpa mindre poster. Andelen ägande som en aktieägare har förändras inte vid en split. Om du äger 1% av bolaget innan spliten äger du alltså fortfarande 1% även efter spliten, men du har fler aktier till antalet.

Lastbilstillverkaren och aktiebolaget Volvo hade för några år sedan en uppmärksammad reklamfilm där filmstjärnan Van Damme stående på två lastbilar utförde en split.

Det är inte riktigt lika spektakulärt när ett aktiebolag genomför en split med sina aktier men det är ändå intressant att veta hur och när detta kan ske.

I klippet förklara Nordnet vad en aktiesplit är

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Varför en split av aktier?

Låt säga att företagaren Sven har introducerat sitt bolag på börsen. Han har också gjort en nyemission för att få in mer pengar. Låt oss nu anta att det går väldigt bra för Sven och aktiens värde ökar. Aktien kommer då att bli dyrare och dyrare att köpa. Aktien kanske introducerades till priset 20 kr men nu kostar den istället över 400 kr.

Det här kommer göra att småsparare har svårare att köpa aktien då den är dyr. Större banker och investerare kommer förstås inte ha särskilt svårt att köpa aktien. Men handeln i denna kommer att minska på grund av att småsparare har svårare att köpa den. Det som Sven då kan göra är att genomföra en split för att få ner priset på aktien.

Om fler kan handla med aktien skapas en ökad likviditet i aktien. Det bidrar till ett stabilare aktiepris.

Hur går en split till?

Vi säger att en aktie i Svens bolag kostar 400 kr. Om det nu genomförs en split på 2:1 så dubbleras det totala antalet aktier som finns. Samtidigt så sänks priset till hälften dvs till 200 kr per aktie.

Så om du som aktieägare hade 100 aktier så har du efter spliten 200 aktier. De har fortfarande samma totala värde då varje aktie är värd hälften så mycket.

Som jag redan har nämnt så är en anledning till att göra detta att man vill försöka öka och underlätta handeln i aktien. Det blir helt enkelt enklare för småsparare att köpa ett mindre antal aktier.

Sammanslagning = omvänd split

När det görs en sammanslagning så gör man tvärtom, man gör en inverterad split. Här slår man helt enkelt ihop aktier så att det blir ett färre antal aktier totalt. Samtidigt så ökas värdet på varje aktie. Det totala värdet på aktiebolaget är detsamma.

Exempel:
En 10:1 sammanslagning = 10 st aktier slås ihop till en. Priset på varje aktie tiodubblas därmed.

Anledningen till att man gör en sammanslagning är att aktien kan ha gått ner för mycket i pris. Om en akties pris står i 0,12 exempelvis så blir det svårt att handla i den utan att påverka priset för mycket. Den som vill sälja aktier kanske vill ha 0,12 kr för att sälja medan den som köper kanske bara vill ge 0,11. Då blir spreaden, dvs skillnaden mellan köp och säljkurs för stor. I detta fall blir den ca 9%. Det är inte så roligt att ligga back 9% direkt när man köper en aktie.

En sammanslagning skapar alltså en bättre och ökad handel i aktien precis som en split gör.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

En kommentar

 1. Peter Nolinge skriver:

  Efter Split

  Är nybörjare på Aktier och har därför aldrig varit med om en Split. Nu var det ju Kinnevik som genomförde en sådan härom veckan. Efteråt så fick jag i mitt ISK se att B aktien var uppdelad i två delar för Kinnevik. Från att gått plus låg den ena delen på minus 13%, antar det gäller efter spliten, och den andra delen ligger på 0%.
  Är det normalt att värdet går ner efter en Split?
  Nu när det är uppdelat i två delar undrar jag om det spelar någon roll i vilken del jag investerar om jag vill köpa mer aktier?

  Hälsningar Peter Nolinge

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021