Stop Loss – Så fungerar det i aktier och CFD:s

Stop loss

Aktiehandelstekniken Stop loss betyder precis det som namnet antyder. Ett automatiserat sätt att stoppa förluster. Dock kan stop loss även användas för att ta hem vinster vid rätt tillfälle, mer om detta i denna artikel.

Längre ner kan du även läsa om hur Stop loss fungerar inom CFD handel

Så fungerar automatiska stoppar vid aktiehandel

Det finns framförallt två sätt att använda sig av stop loss vi aktiehandel och strategier för aktiehandel. Dels för att helt enkelt skydda sig mot kursfall och medföljande förluster men även för att kunna sälja av vid rätt tillfälle om du vill ”ta hem vinsten”. För oss som fundamentala investerare så används denna teknik ganska sparsamt då vi investerar långsiktigt och kortsiktiga kursfall eller kursuppgångar inte påverkar vinsten särskilt mycket. Men visst har vi använt oss av stop loss vid vissa tillfällen och särskilt när vi inte själva har haft tid att sitta och spana på kursrörelserna.

Rent praktiskt behöver du förstås ha ett konto hos en bra nätmäklare samt att du behöver känna till några viktiga begrepp;

 • Ordertyp: Du måste alltid ange om du vill köpa eller sälja vid din stop loss.
 • Kurs: Ange alltid vid vilken kurs du vill köpa eller sälja
 • Triggervillkor: Det finns oftast två olika triggervillkor. Dels >= (större eller lika med) samt <= (mindre eller lika med). Större eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går upp till en viss nivå. Mindre eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går ner till en viss nivå.
 • Triggerkurs: Det är denna kurs som du anger skall vara större eller lika med eller mindre eller lika med.

Stop loss – ett praktiskt exempel

Låt oss nu ta ett praktiskt exempel på hur man kan använda sig av stop loss för att sälja en aktie. Låt säga att vi planerar att sälja av aktien Kindred där vi nu är nöjda med en kursuppgång och därmed tror att den kommer att gå ner några kronor. Dock är vi inte säkra på nedgången och vill inte sälja utifall att den istället skulle gå upp. Vi lägger därför in en stop loss vid kursen 90 kr (obs, påhittat!). Hos nätmäklaren Avanza ser detta ut enligt följande:

stop loss
Här beskriver vi hur man kan använda en trigger för att aktivera en stop loss försäljning

Det är viktigt att notera att ordern du skickar och den kurs du där anger inte nödvändigtvis bör vara samma som triggerkursen. Triggerkursen anger när din försäljning eller ditt köp skall aktiveras och att då ha samma kurs kommer antagligen göra att du har svårare att få sålt din aktie då den kanske hinner gå ner lite till innan nätmäklaren hinner matcha din säljorder med någon annans köporder. Dvs det kan vara smart att lägga säljvillkoret något lägre än triggerkursen och vice versa vid stop loss när du köper aktier.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tänk på detta när du kör stop loss

Det kan också vara värt att nämna riskerna som finns med stop loss. Nätmäklarna brukar ofta varna för att det kan finnas felaktig information från börserna eller att de sälj/köp kurser som du anger inte kan kopplas ihop med ett marknadsvärde. Andra risker som finns är tillfälliga kraftiga kurssvängningar som sätter käppar i hjulet på din stop loss eller att det sker utdelningar, emmissioner, splittar eller något annat som påverkar kursen kraftigt.

Använd alltså stop loss med försiktighet och läs på ordentligt innan hos din nätmäklare så att du vet hur det fungerar där!

Stopp loss vid CFD handel

Stoploss CFD

En viktig del vid handel med CFDs är att använda sig av stop loss och limit order men tänkte gå in närmre på vad stop loss egentligen är och hur det fungerar.

Eftersom man handlar CFDs med säkerhetskrav och därmed inbyggd hävstång så kan det egentligen betyda två saker, att din avkastning blir högre än utan hävstång eller att din förlust blir mycket större än om du inte hade handlat med hävstång. Det finns dock verktyg för att inte förlora hela din insats eller i värsta fall ännu mer, detta kallas stop loss.

Stopporder

En stopp är en slags instruktion för att sälja på en nivå som är lägre än inköpspriset. Säg att du köper en CFD som står i 1000 kronor, då kan du lägga en stopporder på till exempel på 950 kronor så att inte förlusten skulle bli större om priset går ner under 950 kronor.

Stoppordrar sparar mycket tid när man handlar eftersom det minskar tiden som man måste bevaka marknaden. Du kan antingen använda en stopporder för att öppna en ny position (öppningsorder) eller för att stänga en öppen position (stängningsorder). En stopporder gör alltså att du kan bestämma själv hur mycket du maximalt får förlora på en trade om du handlar i marknader som rör sig kraftigt.

Exempel öppningsorder

Ponera att guldpriset står i 1290 USD och du enligt din diagramanalys anser att 1295 USD är en viktig motståndsnivå. Om guldet når denna nivå väntas priset fortsätta stiga. Du bestämmer dig därför för att du vill köpa en CFD med guld som underliggande tillgång om priset passerar 1296 USD och lägger en stopporder vid den nivån.

Ett par timmar senare har priset stigit till 1295 USD och priset fortsätter att stiga och når även 1296 USD. Din stopporder går igenom och din position öppnas. Nu fortsätter du att tjäna pengar om guldpriset fortsätter att stiga men förlorar pengar om priset skulle sjunka.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Exempel stängningsorder

En stängningsorder skiljer sig alltså från en öppningsorder då det nu handlar om att stänga en position som redan är öppen snarare än att öppna en ny. Anta att du inte köpte guld med en öppningsorder med en vanlig order. Du köpte på 1290 USD men priset gick aldrig upp mot sin motståndsnivå på 1295 USD utan istället ned till 1285 USD. Även om du hoppas att guldpriset ska vända och stiga uppåt vill du även skydda dig från att göra en stor förlust. Därför placerar du en stopporder som säljer positionen om guldet går ned till 1280 USD.

Priset faller och passerar 1280 USD där din stopp är placerad. Där stängs din position med en förlust på 10 USD, men utan en stopporder om priset hade fortsatt att falla så hade din förlust blivit ännu större.

Slippage och garanterad stopp

En vanlig stopp-loss-order är gratis att använda men en vanlig sådan är inte garanterad och din position kan stängas vid ett sämre pris om marknaden rör sig för snabbt. Detta kallas slippage. För att undvika slippage kan du välja att sätta en så kallad garanterad stopp på din position som garanterar att du blir utstoppad på den nivå du valt från början även om marknaden rör sig snabbt, detta är helt unikt hos IG, andra nätmäklare erbjuder alltså inte en garanterad stopp. Med en garanterad stopp medkommer dock en viss premie som tas ut av IG om din garanterade stopp blir triggad och stänger din position.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Anders skriver:

  Hej!
  Jag förstår inte riktigt vad ni menar med riskerna. Kan man förlora sina aktier (eller pengar) om man försöker sälja till ett för lågt pris?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anders, om du säljer dina aktier så blir du förstås av med alla aktier men samtidigt säljs dessa till ett visst pris och dessa pengar går över till ditt konto (kallas likvidkonto). Så den risk man som aktiägare tar är att man köper sina aktier dyrare än man säljer dem för och att eventuella utdelningar på vägen inte kompenserar denna förlust. Ett mycket enkelt räkneexempel kan vara:

   Du köper 120 aktier i bolag A för 42kr/st, du betalar 120*42 + 39kr i courtage = 5079kr
   Efter 6 månader säljer du alla dina aktier i bolag A för 35kr/st, du får tillbaka 120*35 – 39kr i courtage = 4161
   ————-
   Total avkastning (vinst): 4161 – 5079 = -918kr

Copyright Aktiekunskap.nu 2023