Stop Loss – Så fungerar det

Stop loss

Aktiehandelstekniken Stop loss betyder precis det som namnet antyder. Ett automatiserat sätt att stoppa förluster. Dock kan stop loss även användas för att ta hem vinster vid rätt tillfälle, mer om detta i denna artikel.

Så fungerar automatiska stoppar

Det finns framförallt två sätt att använda sig av stop loss vi aktiehandel och strategier för aktiehandel. Dels för att helt enkelt skydda sig mot kursfall och medföljande förluster men även för att kunna sälja av vid rätt tillfälle om du vill ”ta hem vinsten”. För oss som fundamentala investerare så används denna teknik ganska sparsamt då vi investerar långsiktigt och kortsiktiga kursfall eller kursuppgångar inte påverkar vinsten särskilt mycket. Men visst har vi använt oss av stop loss vid vissa tillfällen och särskilt när vi inte själva har haft tid att sitta och spana på kursrörelserna.

Rent praktiskt behöver du förstås ha ett konto hos en bra internetmäklare och du behöver även känna till några begrepp:

 • Ordertyp: Du måste alltid ange om du vill köpa eller sälja vid din stop loss.
 • Kurs: Ange alltid vid vilken kurs du vill köpa eller sälja
 • Triggervillkor: Det finns oftast två olika triggervillkor. Dels >= (större eller lika med) samt <= (mindre eller lika med). Större eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går upp till en viss nivå. Mindre eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går ner till en viss nivå.
 • Triggerkurs: Det är denna kurs som du anger skall vara större eller lika med eller mindre eller lika med.

Stop loss – ett praktiskt exempel

Låt oss nu ta ett praktiskt exempel på hur man kan använda sig av stop loss för att sälja en aktie. Låt säga att vi planerar att sälja av aktien Kindred där vi nu är nöjda med en kursuppgång och därmed tror att den kommer att gå ner några kronor. Dock är vi inte säkra på nedgången och vill inte sälja utifall att den istället skulle gå upp. Vi lägger därför in en stop loss vid kursen 90 kr (obs, påhittat!). Hos nätmäklaren Avanza ser detta ut enligt följande:

stop loss
Här beskriver vi hur man kan använda en trigger för att aktivera en stop loss försäljning

Det är viktigt att notera att ordern du skickar och den kurs du där anger inte nödvändigtvis bör vara samma som triggerkursen. Triggerkursen anger när din försäljning eller ditt köp skall aktiveras och att då ha samma kurs kommer antagligen göra att du har svårare att få sålt din aktie då den kanske hinner gå ner lite till innan nätmäklaren hinner matcha din säljorder med någon annans köporder. Dvs det kan vara smart att lägga säljvillkoret något lägre än triggerkursen och vice versa vid stop loss när du köper aktier.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en nästan dubbelt så stor summa

Tänk på detta när du kör stop loss

Det kan också vara värt att nämna riskerna som finns med stop loss. Nätmäklarna brukar ofta varna för att det kan finnas felaktig information från börserna eller att de sälj/köp kurser som du anger inte kan kopplas ihop med ett marknadsvärde. Andra risker som finns är tillfälliga kraftiga kurssvängningar som sätter käppar i hjulet på din stop loss eller att det sker utdelningar, emmissioner, splittar eller något annat som påverkar kursen kraftigt.

Använd alltså stop loss med försiktighet och läs på ordentligt innan hos din nätmäklare så att du vet hur det fungerar där!

Läs också:

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Anders skriver:

  Hej!
  Jag förstår inte riktigt vad ni menar med riskerna. Kan man förlora sina aktier (eller pengar) om man försöker sälja till ett för lågt pris?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anders, om du säljer dina aktier så blir du förstås av med alla aktier men samtidigt säljs dessa till ett visst pris och dessa pengar går över till ditt konto (kallas likvidkonto). Så den risk man som aktiägare tar är att man köper sina aktier dyrare än man säljer dem för och att eventuella utdelningar på vägen inte kompenserar denna förlust. Ett mycket enkelt räkneexempel kan vara:

   Du köper 120 aktier i bolag A för 42kr/st, du betalar 120*42 + 39kr i courtage = 5079kr
   Efter 6 månader säljer du alla dina aktier i bolag A för 35kr/st, du får tillbaka 120*35 – 39kr i courtage = 4161
   ————-
   Total avkastning (vinst): 4161 – 5079 = -918kr

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021