P/S tal

Ett nyckeltal som inte är lika ofta använt som P/E är P/S talet. I det här nyckeltalet så undersöks förhållandet mellan aktiens pris och den faktiska försäljningen (omsättning per aktie) som företaget presterar. I den här artikeln går vi igenom hur p/s definieras, hur du praktiskt beräknar nyckeltalet och vilken nytta som vi kan ha av det här nyckeltalet.

Så definieras P/S talet

För att kunna beräkna P/S talet så krävs det att du tar reda på två stycken saker. Priset på aktien samt omsättningen per aktie. Aktiepriset brukar inte vara några svårigheter alls att ta reda på. Det är bara att kika in på börslistorna hos din nätbank eller på någon finanstjänst så får du information om detta.

Lite krångligare kan det vara att ta reda på omsättningen per aktie (försäljningen). Vissa nätbanker listar även denna information så då blir det enkelt. Annars behöver vi kika in på företagets hemsida och läsa den senaste årsrapporten eller kvartalsrapporten. Om företaget listar omsättningen per aktie så kan du använda dig av denna, annars kan man alltid ta reda på nettoomsättningen och antalet utgivna aktier och själv beräkna omsättningen per aktie genom nettoomsättning/antal aktier.

När vi nu förhoppningsvis har dessa bägge mätetal så beräknas P/S talet genom $ \frac{\text{Aktiepris}}{\text{Omsättning per aktie}} $.

PS-talet-formel

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

En praktisk beräkning av P/S

För att göra det här mer konkret så skall vi även ta en praktisk tillämpning på hur P/S talet kan beräknas. Det är inte särskilt svårt att förstå själva beräkningen av formeln, det som kan vara lite krångligare är hur vi kan använda årsredovisningar och kvartalsrapporter för att hitta fram till rätt siffror.

Beräkning av P/S för Getinge B

Vi skall beräkna P/S talet för aktien Getinge. Aktiekursen i skrivande stund är 205 kr.

Nu behöver vi även ta reda på omsättningen per aktie. I den tredje kvartalsrapporten, Q3, så var nettoomsättningen 5 981 Mkr (miljoner kronor). Eftersom detta endast är ett kvartal så kan vi multiplicera denna siffra med 4 och får då 5 981⋅4 = 23924 Mkr. För att ta reda på omsättningen per aktie så vill vi veta hur många aktier som är utgivna. Även detta hittar vi i kvartalsrapporten och ser där att det finns 238 323 000 = 238,323 miljoner aktier. Då får vi omsättningen per aktie till $ \frac{23924}{238,323} = 100,4 $

Nu tar vi det sista steget och beräknar P/S talet vilket då blir:

$ \frac{205}{100,4} = 2,04 $.

Här är det viktigt att nämna att det finns många osäkerheter kring beräkningen ovan. Exempelvis använder vi siffrorna i kvartal 3 för att uppskatta hela årets omsättningen. Kring detta finns det förstås stora felmarginaler. Ett förslag här skulle kunna vara att att beräkna P/S talet historiskt och jämföra med ett uppskattat värde i nuläget för att få en bättre uppfattning av hur nuläget ser ut.

Hur skall P/S talet tolkas och vilken användning har vi av det?

Aktiekursen byggs upp utifrån historiska resultat och förväntningar på företaget så här ges alltså en relation mellan dessa förväntningar och hur mycket företaget verkligen säljer/omsätter. Här berättar PS tal hur mycket varje omsättningskrona värderas i förhållande till aktiekursen.

Så vilken användning kan man ha av detta? Det är så att det är ganska sällan som aktieanalytiker lägger särskilt stor vikt vid detta nyckeltal. Det är vanligare att det används som en liten del i den kompletta bilden där många nyckeltal tillsammans skapar en förståelse för aktien.

Några generella tendenser för ps talet brukar vara att ett bolag som tillverkar och/eller säljer varor har ofta mycket mindre vinstmarginaler och får därför ofta lägre P/S än exempelvis en bank som har högre vinstmarginaler. Det här behöver förstås inte betyda att tillverkningsbolaget är undervärderat och banken övervärderad av börsen. P/S säger förstås ingenting om eventuella skulder eller kostnader som bolaget har. Det är därför detta nyckeltal måste kombineras med nyckeltal som tar med skuldsättning och värderar företagets kostnader. Dock kan det vara så att ett företag med höga vinstmarginaler och lågt P/S kan vara ett mycket intressant bolag att investera i.

Du kan ha nytta av P/S talet om P/E talet är negativt och framförallt gäller detta för unga tillväxtbolag. Det är sällan som aktiebolag i början av sin historia är särskilt lönsamma. En uppstart av ett företag innebär alltid stora kostnader och det kan ta tid innan vinsten börjar att synas. Det här medför att vinsten kan vara ”negativ” och P/E talet kan inte säga särskilt mycket om aktien. Då kan P/S talet användas för att jämföra priset mot försäljningen. Håll då särskilt koll på att försäljningen ökar i högre takt än priset för att kunna investera när aktien är lågt värderad.

Läs mer om nyckeltal

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

6 Kommentarer

 1. Mr Wayne skriver:

  Hej!
  När ni gör om ”Vi har 242 571 783 ≈ 243 miljoner aktier.”
  Det är givet att det blir 243 miljoner aktier.
  Det jag dock inte tycks förstå mig på är varför ni skriver 244?
  Vill mer än gärna ha en förklaring!
  Mvh
  Mr Wayne

 2. Von Libanien skriver:

  Hej,
  först o främst, tack för otroligt pedagogiska o hjälpsamma förklaringar.
  med det sagt, fastän jag tror jag har fått kläm på det mesta så är jag bara människa och vi begår misstag i all vardagsstress och i-landsproblem så min fråga till dig är… vet du om det finns någon app eller programvara där man kan få ut de flesta nyckeltal bara genom att fylla i med respektive värden från års/delrapporten? eller kanske t.o.m jämföra olika aktier av intresse?

  (Ps: om inte.. så bjuder jag på den affärsidén)

  Tack på förhand!
  /Kenne Von Libanien

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   De flesta nätbanker erbjuder grundläggande nyckeltal som P/E, Soliditet, PS, Kurs/Ek och mycket mer. Sedan finns det sajter där det finns många mer nyckeltal historiskt och fördjupade analyser. Vet att det finns en som heter borsdata.se

 3. Pedram Rayat skriver:

  Hej! Jag är en student som läser mitt tredje år på programmet civilingenjör inom industriell ekonomi och jag har börjat använda aktiekunskap.nu väldigt frekvent sedan jag började kursen ”finansiering och kalkylering”.

  Jag har ingen fråga till er utan jag ville bara ge er den positiva feedback ni förtjänar. Sidan är väldigt användbar, informativ och hjälpsam. Jag kommer inte på någon konstruktiv kritik som jag kan ge på måfå så nu lämnar jag er bara med hyllningar. Bra jobbat och tack.

  Mvh
  Pedram

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021