P/S tal

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
P/S tal

Ett nyckeltal som inte är lika ofta använt som P/E är P/S talet. I det här nyckeltalet så undersöks förhållandet mellan aktiens pris och den faktiska försäljningen (omsättning per aktie) som företaget presterar.

I den här artikeln går vi igenom hur p/s definieras, hur du praktiskt beräknar nyckeltalet och vilken nytta som vi kan ha av det här nyckeltalet.

Räkna ut P/S talet

PS-talet-formel

P/S talet = aktiens pris / omsättning per aktie

Du hittar P/S-talet i aktieinformationen på exempelvis Avanza.se och Nordnet.se.

Om du vill beräkna P/S talet själv så krävs det att du tar reda på två stycken saker. Priset på aktien samt omsättningen per aktie. Du hittar båda hos Nordnet och Avanza i aktieinformationen för respektive aktie.

Om du inte hittar företagets omsättning hos din mäklare/bank kan du kika in på företagets hemsida och läsa den senaste årsrapporten eller kvartalsrapporten.

I klippet går Nordnets Alexander Gustafsson igenom P/S talet

Räkneexempel av P/S

För att göra det här mer konkret så skall vi även ta en praktisk tillämpning på hur P/S talet kan beräknas. Det är inte särskilt svårt att förstå själva beräkningen av formeln, det som kan vara lite krångligare är hur vi kan använda årsredovisningar och kvartalsrapporter för att hitta fram till rätt siffror.

Beräkning av P/S för företags Bennys bil AB – exempel

Vi skall beräkna P/S talet för Bennys bil AB. Låt oss anta att aktiekursen är 205 kr.
Omsättning: 23924 Mkr.
Antal aktier: 238 323 miljoner aktier
Då får vi omsättningen per aktie till 23924 Mkr / 238,323 miljoner aktier = 100,4 kr per aktie

Nu tar vi det sista steget och beräknar P/S talet vilket då blir:

205 / 100,4 = 2,04

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

⭐ Investera på bästa möjliga sätt
– Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel. På Etoro kan du även handla i olika orters valutor, CFD:s, index, råvaror osv ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).
– Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
– Avanza.se & Nordnet.se – Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.

⭐ Kostnadsfri plattform för trading & teknisk analys
– IG.com/sv – Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis. Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader, kryptovalutor, råvaror, index osv i realtid 24/7.

⭐ Tips på ”alternativa” investeringar
– Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Hur skall P/S talet tolkas och vilken användning har vi av det?

Aktiekursen byggs upp utifrån historiska resultat och förväntningar på företaget så här ges alltså en relation mellan dessa förväntningar och hur mycket företaget verkligen säljer/omsätter. Här berättar PS tal hur mycket varje omsättningskrona värderas i förhållande till aktiekursen.

Så vilken användning kan man ha av detta? Detta nyckeltal används som en liten del i den kompletta bilden där många nyckeltal tillsammans skapar en förståelse för aktien.

Några generella tendenser för P/S talet brukar vara att ett bolag som tillverkar och/eller säljer varor har ofta mycket mindre vinstmarginaler och får därför ofta lägre P/S än exempelvis ett tech-bolag som har högre vinstmarginaler. Det här behöver förstås inte betyda att tillverkningsbolaget är undervärderat och tech-bolaget övervärderad av börsen.

P/S säger förstås ingenting om eventuell tillväxt eller skulder som bolaget har. Det är därför detta nyckeltal måste kombineras med nyckeltal som tar med skuldsättning, tillväxt och värderar företagets tillgångar.

Om ett företag har höga vinstmarginaler och lågt P/S kan det ofta vara ett mycket intressant bolag att investera i.

Du kan ha nytta av P/S talet om P/E talet är negativt och framförallt gäller detta för unga tillväxtbolag. Det är sällan som aktiebolag i början av sin historia är särskilt lönsamma. En uppstart av ett företag innebär alltid stora kostnader och det kan ta tid innan vinsten börjar att synas.

Det här medför att vinsten kan vara ”negativ” och P/E talet kan inte säga särskilt mycket om aktien. Då kan P/S talet användas för att jämföra priset mot försäljningen. Håll då särskilt koll på att försäljningen ökar i högre takt än priset för att kunna investera när aktien är lågt värderad.

Om omsättningen ökar år efter år så kan företaget ofta jobba med att öka vinstmarginalerna i framtiden för att få till fina vinster.

Läs mer om nyckeltal;

Ta del av hela marknaden💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform där du kan följa nästan hela världens marknader dygnet runt i realtid. Där kan du även följa och handla på börsen även när den är stängd. Deras app & plattform är dessutom mycket bra för teknisk analys.

Blanka/korta eller gå lång
På IG kan du gå kort eller lång i nästan alla råvaror, index, valutor, aktier och kryptovalutor som finns.

6 svar på ”P/S tal”

 1. Hej! Jag är en student som läser mitt tredje år på programmet civilingenjör inom industriell ekonomi och jag har börjat använda aktiekunskap.nu väldigt frekvent sedan jag började kursen ”finansiering och kalkylering”.

  Jag har ingen fråga till er utan jag ville bara ge er den positiva feedback ni förtjänar. Sidan är väldigt användbar, informativ och hjälpsam. Jag kommer inte på någon konstruktiv kritik som jag kan ge på måfå så nu lämnar jag er bara med hyllningar. Bra jobbat och tack.

  Mvh
  Pedram

  Svara
 2. Hej,
  först o främst, tack för otroligt pedagogiska o hjälpsamma förklaringar.
  med det sagt, fastän jag tror jag har fått kläm på det mesta så är jag bara människa och vi begår misstag i all vardagsstress och i-landsproblem så min fråga till dig är… vet du om det finns någon app eller programvara där man kan få ut de flesta nyckeltal bara genom att fylla i med respektive värden från års/delrapporten? eller kanske t.o.m jämföra olika aktier av intresse?

  (Ps: om inte.. så bjuder jag på den affärsidén)

  Tack på förhand!
  /Kenne Von Libanien

  Svara
  • Hej
   De flesta nätbanker erbjuder grundläggande nyckeltal som P/E, Soliditet, PS, Kurs/Ek och mycket mer. Sedan finns det sajter där det finns många mer nyckeltal historiskt och fördjupade analyser. Vet att det finns en som heter borsdata.se

   Svara
 3. Hej!
  När ni gör om ”Vi har 242 571 783 ≈ 243 miljoner aktier.”
  Det är givet att det blir 243 miljoner aktier.
  Det jag dock inte tycks förstå mig på är varför ni skriver 244?
  Vill mer än gärna ha en förklaring!
  Mvh
  Mr Wayne

  Svara

Lämna en kommentar