Blanka Aktier – Så fungerar det

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Ett sätt att dra nytta av nedgångar på börsen är att blanka aktier. I den här artikeln går vi igenom vad det betyder när du har blankat aktier och var och hur du kan göra det.

Blanka aktier

Vad betyder blanka aktier

Blanka = Låna, Sälj dyrt, köp tillbaka billigare och lämna tillbaka

Det kan kännas lite bakvänt att kunna tjäna pengar på att aktier går ner istället för upp så för att förklara detta kan vi ta ett exempel.

Exempel på blankning

Exempel:
Du lånar aktier av en bank som är värda 10 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 10 000 kr vilket gör att du nu har 10 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen ner istället så att aktierna för 10 000 kr istället är värda 6 000 kr.

Då köper du tillbaka aktierna igen för 6000 kr. Du lämnar då tillbaka aktierna till banken igen och har nu 10 000 – 6000 = 4000 kr i vinst.

Genom detta har du alltså gjort en vinst på 4000 kr genom att låna aktier av banken, sälja dem, köpa tillbaka dem billigare och lämna tillbaka aktierna. Detta kallas för att blanka.

I videon förklarar EFN vad blankning är.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Viktigt att veta om blankning

Den som lånar aktier över natten betalar en ränta till aktiens ägare. Räntan varierar kraftigt mellan olika aktier. Oftast är blankningsräntan från ca 2,5% och uppåt. De flesta nätmäklare och banker tar dessutom ut en administrativ avgift på runt 200 kr när du lånar aktierna.

Du kan förlora obegränsat. Om aktiemarknaden istället går upp så får du ju istället köpa tillbaka aktierna dyrare än vad du sålde dem för och kommer därmed att förlora på affären. En aktie kan ju gå upp hur mycket som helst men den kan bara gå ner 100%. Alltså kan dina förluster bli hur stora som helst i teorin.

Din mäklare ställer ett säkerhetskrav på dig. Mäklaren kräver att du har pengar på ditt konto som säkerhet för blankningen. Vanligt är att du måste ha 130% av blankningspositionens storlek på kontot. Dvs om du skall ta en position på 1000 kr måste du ha minst 1300 kr på ditt konto.

Utdelningen tillfaller aktiernas ägare. Om företaget vars aktie du lånat delar ut pengar så tillfaller utdelningen aktiernas ägare.

Vid nyemission tillfaller teckningsrätterna aktiernas ägare. Om företaget vars aktier du lånat skall göra en nyemission så tillfaller teckningsrätterna aktiernas ägare.

Den som lånat ut aktier kan kräva tillbaka dom när som helst. Blankaren tvingas då att köpa tillbaka aktierna och lämna tillbaka dom. Detta är en risk man alltid måste ha med i bakhuvudet. Du kan undvika denna risk genom att köpa instrument för blankning (exempelvis CFD:s eller certifikat) istället för att göra en riktig blankning.

Blanka med hjälp av instrument

Det finns massor av olika instrument för den som vill satsa på att en aktie går ner. Blankning är egentligen ett ganska krångligt sätt om man jämför med vissa instrument.

CDF
Att satsa på nedgång är supersmidigt via CFD:s. Du trycker helt enkelt bara på sälj istället för att trycka på köp. Vips så har du satsat på nedgång. Du kan dessutom välja mellan olika storlekar på hävstången. CFD:s handlar du smidigt och med låga avgifter på IG.com/sv och Etoro.com/sv

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Minifutures

  • Köpa Mini Short = satsa på nedgång.
  • Köpa Mini Long = satsa på uppgång.

Minifutures är supersmidiga instrument för att ta en kort position där du själv väljer vilken hävstång du vill ha. De handlas hos Nordnet.se och Avanza.se.

Varför lånar man ut sina aktier?

Om du äger aktier långsiktigt kan du låna ut dom och tjäna extra avkastning genom den utlåningsränta du erhåller. Du får då ta del av aktiens värdeökning och utdelningar precis som vanligt men du får även ta del av utlåningsräntan.

Om du har en kapitalförsäkring hos Nordnet och Avanza lånas dina aktier ut automatiskt så att du tjänar utlåningsränta. Du märker absolut ingen skillnad och kan sälja och köpa aktier precis som vanligt. Detta är en väldigt bra och smidigt tjänst.

Vart och hur blankar man aktier?

Du kan blanka aktier via de flesta banker och nätmäklare. Du behöver bara fylla i ett blankningsavtal och ett kreditavtal för att bli godkänd.

Som vi nämner ovan finns det även finansiella instrument för dig som vill gå kort/ satsa på nedgång.

Ett av de smidigaste sätten att blanka en aktie eller någon annan tillgång är via IG.com/sv. Där trycker du helt enkelt bara köp om du vill köpa/gå lång och du trycker sälj om du vill sälja/gå kort/”blanka”

Blankning och din ekonomiska säkerhet

För dig som funderar på att blanka aktier så är det viktigt att du förstår att detta är förenat med ekonomiska risker. Om du för egna pengar köper aktier så kan du som mest förlora alla pengar som du har investerat men du kommer aldrig att bli skyldig någon något. Med blankning så kan du faktiskt bli skyldig pengar. För att förklara detta kan vi ta ett nytt exempel.

Du lånar aktier av en bank som är värda 50 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 50 000 kr vilket gör att du nu har 50 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen upp så aktierna blir värda 100 000 kronor.

Nu måste du köpa tillbaka aktierna igen för 100 000 kr för att banken vill ha tillbaka dem och du har inte råd att förlora mer. Eftersom du köper tillbaka dem för 100 000 kronor så gör du alltså 50 000 kronor i förlust som du fick ta från dina sparpengar. En mycket dålig affär.

Läs vidare om aktiehandel

Lämna en kommentar