Blanka Aktier – Så fungerar det

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Blanka aktier

Ett sätt att dra nytta av nedgångar på börsen är att blanka aktier. I den här artikeln går vi igenom vad det betyder när du har blankat aktier och var och hur du kan göra det.

Vad betyder blanka aktier

Att blanka en aktie innebär att man lånar aktier, säljer de dyrt för att förhoppningsvis kunna köpa tillbaka billigare och lämna tillbaka dom till ägaren.

Det kan kännas lite bakvänt att kunna tjäna pengar på att aktier går ner istället för upp så för att förklara detta kan vi ta ett exempel.

Exempel på blankning

Exempel:
Du lånar aktier av en bank som är värda 10 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 10 000 kr vilket gör att du nu har 10 000 kronor kontant (i saldo). Efter en dålig kvartalsrapport går aktierna ner 40 % och blir bara värda 6 000 kr.

Då köper du tillbaka aktierna igen för 6000 kr. Du lämnar då tillbaka aktierna till banken igen och har nu 10 000 – 6000 = 4000 kr i vinst.

Genom detta har du alltså gjort en vinst på 4000 kr genom att låna aktier av banken, sälja dem, köpa tillbaka dem billigare och lämna tillbaka aktierna. Detta kallas för att blanka.

I videon förklarar EFN vad blankning är.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Viktigt att veta om blankning

Den som lånar aktier över natten betalar en ränta till aktiens ägare. Räntan varierar kraftigt mellan olika aktier. Oftast är blankningsräntan från ca 1,5 % och uppåt. De flesta nätmäklare och banker tar dessutom ut en administrativ avgift på runt 199 kr när du lånar aktierna.

Du kan förlora obegränsat. Om aktiemarknaden istället går upp så får du ju istället köpa tillbaka aktierna dyrare än vad du sålde dem för och kommer därmed att förlora på affären. En aktie kan ju gå upp hur mycket som helst men den kan bara gå ner 100 %. Alltså kan dina förluster bli hur stora som helst i teorin.

Din mäklare ställer ett säkerhetskrav på dig. Mäklaren kräver att du har pengar på ditt konto som säkerhet för blankningen. Vanligt är att du måste ha 130 % av blankningspositionens storlek på kontot. Dvs om du skall ta en position på 1000 kr måste du ha minst 1300 kr på ditt konto.

Utdelningen tillfaller aktiernas ägare. Om företaget vars aktie du lånat delar ut pengar så tillfaller utdelningen aktiernas ägare.

Vid nyemission tillfaller teckningsrätterna aktiernas ägare. Om företaget vars aktier du lånat skall göra en nyemission så tillfaller teckningsrätterna aktiernas ägare.

Den som lånat ut aktier kan kräva tillbaka dom när som helst. Blankaren tvingas då att köpa tillbaka aktierna och lämna tillbaka dom. Detta är en risk man alltid måste ha med i bakhuvudet. Du kan undvika denna risk genom att köpa instrument för blankning (exempelvis CFD:s eller certifikat) istället för att göra en riktig blankning.

Blanka med hjälp av instrument

Det finns massor av olika instrument för den som vill satsa på att en aktie går ner. Blankning är egentligen ett ganska krångligt sätt om man jämför med vissa instrument.

CFD
Att satsa på nedgång är smidigt via CFD:s. Du trycker helt enkelt bara på sälj istället för att trycka på köp. Vips så har du satsat på nedgång. Du kan dessutom välja mellan olika storlekar på hävstången. CFD:s handlar du smidigt och med låga avgifter på IG.com/sv och Etoro.com/sv

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Minifutures

  • Köpa Mini Short = satsa på nedgång.
  • Köpa Mini Long = satsa på uppgång.

Minifutures är supersmidiga instrument för att ta en kort position där du själv väljer vilken hävstång du vill ha. De handlas hos Nordnet.se och Avanza.se.

Varför lånar man ut sina aktier?

Om du äger aktier långsiktigt kan du låna ut dom och tjäna extra avkastning genom den utlåningsränta du erhåller. Du får då ta del av aktiens värdeökning och utdelningar precis som vanligt men du får även ta del av utlåningsräntan.

Om du har en kapitalförsäkring hos Nordnet och Avanza lånas dina aktier ut automatiskt så att du tjänar utlåningsränta. Du märker absolut ingen skillnad och kan sälja och köpa aktier precis som vanligt. Detta är en väldigt bra och smidigt tjänst.

Vart och hur blankar man aktier?

Du kan blanka aktier via de flesta banker och nätmäklare. Du behöver bara fylla i ett blankningsavtal och ett kreditavtal för att bli godkänd.

Som vi nämner ovan finns det även finansiella instrument för dig som vill gå kort/ satsa på nedgång.

Ett av de smidigaste sätten att blanka en aktie eller någon annan tillgång är via IG.com/sv. Där trycker du helt enkelt bara köp om du vill köpa/gå lång och du trycker sälj om du vill sälja/gå kort/”blanka”

Blankning och din ekonomiska säkerhet

För dig som funderar på att blanka aktier så är det viktigt att du förstår att detta är förenat med ekonomiska risker. Om du för egna pengar köper aktier så kan du som mest förlora alla pengar som du har investerat men du kommer aldrig att bli skyldig någon något. Med blankning så kan du faktiskt bli skyldig pengar. För att förklara detta kan vi ta ett nytt exempel.

Du lånar aktier av en bank som är värda 50 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 50 000 kr vilket gör att du nu har 50 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen upp så aktierna blir värda 100 000 kronor.

Nu måste du köpa tillbaka aktierna igen för 100 000 kr för att banken vill ha tillbaka dem och du har inte råd att förlora mer. Eftersom du köper tillbaka dem för 100 000 kronor så gör du alltså 50 000 kronor i förlust som du fick ta från dina sparpengar. En mycket dålig affär.

Vad händer med utdelningen vid blankning?

Utdelningen tillfaller aktiernas ägare.

  • Om du har blankat aktier får du inte ta del av utdelningen.
  • Om du är den som lånat ut dina aktier får du ta del av utdelningen.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Läs mer

Lämna en kommentar