Blanka Aktier – Så fungerar det

Ett sätt att dra nytta av nedgångar på börsen är att blanka aktier. I den här artikeln går vi igenom vad det betyder när du har blankat aktier och var och hur du kan göra det.

Att Blanka – Låna, Sälj dyrt, köp tillbaka billigt och lämna tillbaka

Det kan kännas lite bakvänt att kunna tjäna pengar på att aktier går ner istället för upp så för att förklara detta kan vi ta ett exempel.

Blanka – ett exempel

Du lånar aktier av en bank som är värda 10 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 10 000 kr vilket gör att du nu har 10 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen ner istället så att aktierna för 10 000 kr istället är värda 6 000 kr.

Då köper du tillbaka aktierna igen för 6000 kr. Du lämnar då tillbaka aktierna till banken igen och har nu 10 000 – 6000 = 4000 kr i vinst.

Genom detta har du alltså gjort en vinst på 4000 kr genom att låna aktier av banken, sälja dem, köpa tillbaka dem billigare och lämna tillbaka aktierna. Detta kallas för att blanka. Viktigt att känna till här är att det verktyg, fond eller bank som du använder tar ut avgifter för detta som courtage och liknande.

Dessutom är det viktigt att förstå att du lika väl kan förlora på dessa typer av affärer. Om aktiemarknaden istället går upp så får du ju istället köpa tillbaka aktierna dyrare än vad du sålde dem för och kommer därmed att förlora på affären.

Man kanske kan beskriva blankning som att man säljer aktier som man själv inte äger och när du köper tillbaka dem gör du en vinst om dessa aktier har gått ned.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Var och hur blankar man aktier?

För att blanka aktier så behöver du tillgång till ett verktyg som erbjuder detta. Exempelvis har nätbanken Avanza lagt in en sådan möjlighet för dig som är intresserad av det. Det finns även så kallade börshandlade produkter för dig som vill ligga i innehav som är bull/lång eller bear/kort. Det satsar man oftast på ned eller uppgång för ett index, tex OMX.

Ett av de smidigaste sätten att blanka en aktie eller någon annan tillgång är via IG.com/sv. Där trycker du helt enkelt bara köp om du vill köpa/gå lång och du trycker sälj om du vill sälja/gå kort/”blanka”

Blankning och din ekonomiska säkerhet

För dig som funderar på att blanka aktier så är det viktigt att du förstår att detta är förenat med ekonomiska risker. Om du för egna pengar köper aktier så kan du som mest förlora alla pengar som du har investerat men du kommer aldrig att bli skyldig någon något. Med blankning så kan du faktiskt bli skyldig pengar. För att förklara detta kan vi ta ett nytt exempel.

Du lånar aktier av en bank som är värda 50 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 50 000 kr vilket gör att du nu har 50 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen upp så aktierna blir värda 100 000 kronor.

Nu måste du köpa tillbaka aktierna igen för 100 000 kr för att banken vill ha tillbaka dem och du har inte råd att förlora mer. Eftersom du köper tillbaka dem för 100 000 kronor så gör du alltså 50 000 kronor i förlust som du fick ta från dina sparpengar. En mycket dålig affär.

Eftersom det finns en risk i detta typ av handlande så kommer de flesta ansvarstagande banker (dvs alla i Sverige) att kräva att du har en viss mängd likvid (saldo på ditt konto) innan du får blanka. Detta för att minimera risken att du blir skyldig pengar som du inte kan betala tillbaka.

Läs vidare om aktiehandel

Sprid alltid ut dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021