Triangelformationer – Teknisk analys

Triangelformationer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Triangelformationer används mycket inom teknisk analys. Det finns ett antal olika sorters triangelformationer:

  1. Triangel
  2. Rätvinklig triangel
  3. Kil

Triangel

neutral triangel
Vanlig triangel

En vanlig triangel har fallande toppar och stigande bottnar precis som bilden ovan. En triangel är oftast en sorts kraftsamling i en befintlig trend, dvs en fortsättningsformation. Trenden saktar ner och samlar kraft för att sedan bryta ut ur triangeln i samma trendriktning som den gick in i triangeln.

  • Stigande trend in i en triangel = utbrottet sker sannolikt uppåt
Utbrott stigande triangel
Utbrott positiv/stigande triangel
  • Fallande trend in i en triangel = utbrottet sker sannolikt nedåt
Utbrott negativ/fallande triangel
Utbrott negativ/fallande triangel

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Rätvinklig triangel

I en rätvinklig triangel är antingen bottenlinjen eller taklinjen horisontell/neutral medan den andra är stigande eller fallande. I rätvinkliga trianglar bryter priset mest sannolikt ut igenom den horisontella linjen. Här spelar det ingen roll vilken trend som priset hade när det gick in i den rätvinkliga triangeln.

stigande triangel
Positiv/stigande triangel

En positiv rätvinklig triangel har stigande bottnar och ett horisontellt tak.

Utbrott uppåt ur en stigande triangel
Utbrott uppåt ur en stigande triangel

Utbrott sker oftast uppåt ur en positiv rätvinklig triangel. Utbrottet sker alltså upp genom den horisontella linjen.

Fallande/negativ triangel
Fallande/negativ triangel

En negativ rätvinklig triangel har horisontellt golv och fallande toppar.

Utbrott nedåt i en fallande triangel
Utbrott nedåt ur en fallande triangel

Utbrott sker oftast nedåt ur en rätvinklig triangel. Utbrottet sker alltså upp genom den horisontella linjen.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Kil

Kilen är en formation där botten- och topplinjen pekar åt samma håll. Utbrottet sker mest sannolikt i motsatt riktning mot dit kilen pekar, oavsett vilken trend priset har när det går in i kilen.

Det kan ofta bildas en kil när en trend är på väg att vända. Volatiliteten drar ihop sig och indikerar att det skall komma en större rörelse, mest sannolikhet i motsatt riktning mot kilen.

Positiv kil
Stigande kil

En stigande kil har stigande bottnar och stigande toppar.

stigande kil

Utbrottet ur en stigande kil sker oftast nedåt, dvs i motsatt riktning mot kilen.

Negativ kil
Fallande kil

En fallande kil har fallande bottnar och fallande toppar

fallande kil

Utbrottet ur en fallande kil sker oftast uppåt, dvs i motsatt riktning mot kilen.

Falska utbrott

När man handlar utbrott ur triangelformationer så utgår man ifrån sannolikheter. Exempelvis har en rätvinklig triangel ca 70% sannolikhet att kursen bryter ut ur den horisontella linjen. Det är alltså 30% sannolikhet att den inte gör det.

Utbrott kan också vara falska. Dvs kursen bryter ut men vänder sedan tillbaka och går åt andra hållet. Detta fenomen kallas för ett falskt utbrott.
Det man skall tänka på är alltså att man aldrig kan vara 100% säker på något inom teknisk analys och man måste vara beredd att stänga sin position snabbt om man får fel.

falskt utbrott
I bilden ser du ett exempel på ett falskt utbrott ur en triangel som indikerar att priset skall fortsätta uppåt efter utbrottet men istället vänder priset ner efter utbrottet.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023