Investera i Uran

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i uran

Uran används främst i kärnreaktorer vilket innebär att efterfrågan, och priset, framförallt påverkas utifrån större länders åsikter om kärnkraft som energikälla. Det byggs allt fler reaktorer, framför allt i Asien och USA.

Investering i uran kan ske genom att aktier köps i bolag som är aktiva inom gruvindustrin alternativt bolag som investerar på den internationella uranmarknaden. För att få en så tydlig exponering som möjligt mot priset bör det senare alternativet väljas. Ännu en möjlighet är att köpa fondandelar i fonder som enbart investerar i bolag inom branschen.

Uranpriset – graf

Så investerar du i Uran

Eftersom finansiella institut inte får hålla den underliggande tillgången uran (av säkerhetsskäl) finns varken fysiska certifikat eller ETF:er som är exponerade direkt mot uranpriset. Det bästa sättet att expoerna sig mot uranpriset är därför att köpa Uranium Participation (se nedan).

Prisutvecklingen påverkar även gruvbolagens vinster. För att undvika stor bolagsrisk, genom att bara investera i ett enda bolag, kan delar i en fond köpas.  

Aktier inom gruvindustrin och utvinning av uran

Nedan presenteras ett urval av de större bolagen inom utvinning och produktion av uran. Bolagen presenteras utifrån land där bolaget är registrerat. De kan däremot ha verksamhet över hela världen. Därefter nämns på vilka handelsplatser som aktierna kan handlas.

Klicka på respektive företagsnamn för att läsa mer om aktien hos Avanza.

AktieHuvudkontorHandlas hos
Cameco (störst)KanadaAvanza, Etoro & IG
Kazatomprom (näst störst)Kazakstan
Energy FuelsUSAAvanza & IG
Ur-EnergyUSAAvanza & IG
Uranium EnergyUSAAvanza, Etoro & IG
Peninsula EnergyAustralienIG
Paladin EnergyAustralienIG & Etoro
Denison MinesKanadaAvanza & IG
Aura EnergyAustralienIG
Mkango ResourcesKanadaAvanza & IG
Boss EnergyAustralienIG
IsoEnergyKanadaAvanza & IG
Global Atomic CorpKanadaAvanza & IG
Skyharbour ResourcesKanadaAvanza & IG
Mega UraniumKanadaAvanza
Fission UraniumKanadaAvanza & IG

De uranaktier du inte hittar hos Avanza kan du oftast handla via IG och Etoro.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Bolag med exponering mot uranpriset

De ovan nämnda bolagen påverkas tydligt av det internationella priset på uran. Men aktiepriset behöver inte exakt följa prisutvecklingen av uran utan påverkas även av andra faktorer. Önskas en tydligare exponering mot just priset kan aktier köpas i:

AktieHuvudkontorHandlas hos
Uranium ParticipationKanadaIG
Yellow CakeJersey
  • Uranium Participation – Ett företag som investerar i uranoxidkoncentrat och uranhexafluorid vilket betyder att de extremt tydligt blir exponerade mot priset på uran.
  • Yellow Cake är ett företag som investerar i fysiskt uran. Därmed ger det en väldigt ren exponering mot uranpriset. Denna aktie går inte att handla via de svenska nätmäklare vi undersökt. Möjligtvis går den att köpa via telefon. Ring din mäklare och fråga.

Övriga uran-aktier

Här listar vi övriga uran-relaterade aktier, exempelvis renodlade prospekteringsbolag.

AktieHuvudkontorHandlas hos
Centrus Energy AUSAAvanza, Etoro & IG
NexGenKanadaAvanza & IG
  • Fond som investerar i uran och/eller uranrelaterade tillgångar

En börshandlad fond kan bestå av allt från aktier till råvaror. Därmed finns det fonder vars innehav består av urantillgångar. Dessa skapar därmed en direkt exponering mot värdeutvecklingen på fondens innehav. Till skillnad mot klassiska fonder kan innehavet i en börshandlade fond vara helt statiskt.

Genom ETF (börshandlade fonder) får man en portfölj med innehav som har inriktning mot uran:

ETFHandlas hos
Global X Uranium ETF (URA)IG & Etoro
Sprott Physical Uranium trustIG & Etoro
North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM)IG
  • North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM) – Fond som investerar i bolag inom uranutvinning samt produktion.
  • Global X Uranium ETF – Fond som investerar i aktier relaterade till uran och kärnkraftsteknik.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Uranets användningsområde

Uran används nästan uteslutande till att driva kärnkraftverk. Synen på kärnkraft är däremot delad – vilket tydligt kan påverka framtida efterfrågan.

Vad påverkar & styr priset på uran?

Handla råvaror & gör teknisk analys via IG

IG.com/sv erbjuder en app och en plattform som är mycket bra för:

✅ Gratis att öppna konto
✅ Teknisk analys i app & på pc-plattformen
✅ Ta position för uppgång eller nedgång
✅ Investera i råvaror, index, krypto osv
✅ Handla med eller utan hävstång
✅ Prova på med ett kostnadsfritt demokonto

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Världsproduktion

De tre länder med störst brytning av uran är Kazakstan, Kanada och Australien. Kazakstan är störst. Sett till hur stora urantillgångar olika länder har är däremot Australien störst. Detta med ca 30 % av världens tillgångar.

Efter olyckan i Fukushima föll priset kraftigt på uran vilket gjorde att ett stort antal bolag gick i konkurs och att flera urangruvor fick stänga igen. När sedan priset återhämtade sig något kunde i alla fall vissa gruvor återigen öppnas.

Uranium Exchange Company spår att kärnkraften i världen byggs ut med motsvarande 1 % per år fram till 2035. / Avanza.se

Efterfrågan

Behovet av el ökar och i flera länder byggs det nya reaktorer varje år. Även länder som tidigare lagt ner kärnkraftverk har börjat planera för att bygga nya.

Katastrofer påverkar synen på kärnkraft

Det är framförallt stora katastrofer som påverkar den allmänna synen på kärnkraft. Ett tydligt exempel kan tas från katastrofen i Fukushima år 2011 då härdsmälta uppstod i flera reaktorer. Innan denna händelse fick Japan ca 30 % av energin från nationella kärnkraftverk. Händelsen visade däremot att olyckor kan resultera i extrema katastrofer – även om det finns stora säkerhetsrutiner.

Bara några år efter olyckan fick Japan under 5 % av energin från kärnkraftverk. En snabb och kraftig omställning genomfördes och därmed minskades även efterfrågan på uran från landet. 

För många länder var detta en slags ”vändpunkt” och fem år efter olyckan hade priset på uran sjunkit från 70 till 20 dollar /lb.

Ökad efterfrågan – främst i Asien

Med allt större energibehov finns ett växande behov av energiproduktion. Delvis kan detta täckas av nya, och miljövänliga, energikällor så som vattenkraft, solceller och vindkraft. Men fortfarande fyller kärnkraften en stor roll. Frågan är om alternativa energikällor kan ”konkurrera ut” kärnkraften på lång sikt eller om antalet kärnkraftverk ökar utifrån behovet av mer energi och utfasning av olja och kol.

Mellan 1990 och 2011 ökade elbehovet i världen med närmare 100 %. Under samma period ökade produktionen av el från kärnkraftverk med 25 %. Även om vissa länder försöker ”fasa ut” denna energikälla så är ökar alltså dess totala elproduktion världen över. (Källa IG.se)

I flera länder i Asien är kärnkraft en självklar väg framåt för att möta det ökade behovet av energi samtidigt som förbrukning av olja och kol ska pressas ned. Kina bygger flera reaktorer per år och har mångdubblat energiförsörjningen från kärnkraftverk.

Handlas på långa kontrakt

Uran handlas generellt med mycket långa kontrakt – medan en olycka kommer plötsligt. Det innebär att det kan ta några år innan hela effekten av en olycka (eller annan större händelse) påverkar priset helt och hållet.

Risker

  • Produktionen är väldigt koncentrerad till enskilda länder
  • Olyckor kan påverka allmänna opinionen

Möjligheter

  • Utbyggnad av kärnkraft (främst i Asien)
  • Större behov av energi
  • Efterfrågan för uran spås vara högre än utbudet framöver
  • Alternativa energikällor kan inte täcka behovet

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar