VD och Styrelsens roll i ett aktiebolag

VD-och-styrelse

I den här artikeln går vi igenom vad VD och Styrelse har för roller i ett aktiebolag och vad du som investerare behöver känna till om dessa.

Låt säga att du redan har blivit jätterik och egentligen inte behövde läsa på den här sidan om aktier. Dina bekymmer kretsar inte längre hur du skall tjäna pengar utan mer om vad du skall göra med dina pengar.

Kanske väljer du att investera några miljoner i en ny fräsch affärsidé. För att du skall våga göra just det så blir det första och kanske viktigaste beslutet att välja en VD och styrelse. Det är ju de som skall se till att dina pengar växer och att bolaget frodas. Det blir alltså otroligt viktigt att just dessa nyckelpersoner är engagerade och duktiga på det de skall göra i företaget.

Hur utses styrelse och VD?

En gång om året skall ett aktiebolag hålla en bolagsstämma där aktieägarna samlas och får lyssna på styrelsen och VD. Tanken är att viktiga beslut skall tas under denna sammankomst även om det idag oftast är uppgjort på förhand mellan de största ägarna. Under stämman utses styrelsen för nästa år och styrelsen utser därefter vem som skall vara VD för bolaget.

Det är alltså sällan småsparare kan vara med och påverka beslutet om vem som skall sitta i styrelsen eller vem som skall vara VD. Istället är det stora aktieägare som redan innan bolagsstämman har bestämt vem som skall inneha dessa positioner. Däremot har man som aktieägare förstås rätten att göra sin röst hörd (om du meddelat detta i god tid) under stämman.

Den viktiga VD-rollen och företagsledning

Den kanske allra viktigaste rollen i företaget är förstås den som den verkställande direktören (VD) har. Om du läser i årsredovisningar så är det framförallt i avsnittet VD-ordet som du försöker att tolka och förstå vad VD:n egentligen har för planer för bolaget och hur denne tycker att det senaste året, eller kvartalet, har gått.

Här kan det vara mycket viktigt att läsa mellan raderna, särskilt om avsnittet innehåller väldigt mycket företagsfloskler. Allt som låter som guld och gröna skogar behöver förstås inte vara det, särskilt om det faktiska siffrorna visar något helt annat.

Det är VD:n som utser företagsledningen vilka är de som leder företaget så att VD:n är en duktig ledare och tar rätt beslut är alltså mycket viktigt för dig som aktieägare att analysera.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Hur skall en framgångsrik VD vara?

För dig som lite aktieägare som sällan har möjlighet att sätta sig ner och ta en kopp kaffe eller te med VD:n för att lära känna henne eller honom så är det mycket svårt att veta om han/hon är rätt person för jobbet. Ibland måste man lita på att styrelsen har utsett rätt person även om du nog gör rätt i att vara skeptiskt inställd för din egen skull.

Med det sagt så finns det en rad saker som du kan ta med dig när du funderar på detta område. Nedan hittar du lite underlag för vad du kan ta med dig i din egen analys av VD:n.

Bakgrunden

Det kanske mest naturliga sättet att förstå VD:n är att titta på dennes bakgrund. Oftast brukar företaget presentera VD:ns bakgrund i positiva ordalag men du kan förstås på egen hand ta reda på hur det har gått för tidigare företag som VD:n har lett. Ibland finns det inga sådana tidigare erfarenheter och då blir det viktigaste att titta på vilka postioner som VD:n tidigare har varit verksam inom och varför detta har lett fram till positionen att kunna leda ett företag.

VD-ordet

Som nämns ovan så är det nästan alltid givande att läsa igenom VD-ordet i rapporterna. Här kan du förhoppningsvis få en känsla för hur det går för företaget genom VD:ns ögon och i dessa moderna tider sänds ofta videopresentationer live. Sådana livepresentationer är också guld värda för att förstå VD:n.

Vad utstrålar denne i publika sammanhang?

Det finns massor av forskning på vad det innebär att vara en bra ledare. Ofta nämns ord som driv, självtillit, optimism, tydlighet, självinsikt/självkännedom och mod. Det kan vara svårt att förstå hur man som liten aktieägare skall kunna avgöra om VD:n besitter just dessa egenskaper men man får ta med sig dessa ord när man läser/ser intervjuer och andra personliga samtal med VD:n för att försöka, så gott det går, se att denne besitter just dessa.

Sammanfattning

Om du följer att aktiebolag under en längre tid, kanske under mer än tre år, så kommer du att märka att du faktiskt förstår mer och mer om vilka det är som sitter i styrelsen och i företagsledningen. Det är ingen enkel sak att lära känna dessa när du själv sitter vid köksbordet och läser årsredovisningar och träffar dem personligen men genom att läsa VD-ordet, följa intervjuer och undersöka bakgrunden på dessa får du ändå ett bra analysunderlag för detta.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021