VD och Styrelsens roll i ett aktiebolag

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
VD och styrelse
VD och styrelse - roll i företaget

I den här artikeln går vi igenom vad VD och Styrelse har för roller i ett aktiebolag och vad du som investerare behöver känna till om dessa.

Låt säga att du redan har blivit jätterik och egentligen inte behövde läsa på den här sidan om aktier. Dina bekymmer kretsar inte längre hur du skall tjäna pengar utan mer om vad du skall göra med dina pengar.

Kanske väljer du att investera några miljoner i en ny fräsch affärsidé. För att du skall våga göra just det så blir det första och kanske viktigaste beslutet att välja en VD och styrelse. Det är ju de som skall se till att dina pengar växer och att bolaget frodas. Det blir alltså otroligt viktigt att just dessa nyckelpersoner är engagerade och duktiga på det de skall göra i företaget.

Hur utses styrelse och VD?

En gång om året skall ett aktiebolag hålla en bolagsstämma där aktieägarna samlas och får lyssna på styrelsen och VD. Tanken är att viktiga beslut skall tas under denna sammankomst även om det idag oftast är uppgjort på förhand mellan de största ägarna. Under stämman utses styrelsen för nästa år och styrelsen utser därefter vem som skall vara VD för bolaget.

Det är alltså sällan småsparare kan vara med och påverka beslutet om vem som skall sitta i styrelsen eller vem som skall vara VD. Istället är det stora aktieägare som redan innan bolagsstämman har bestämt vem som skall inneha dessa positioner. Däremot har man som aktieägare förstås rätten att göra sin röst hörd (om du meddelat detta i god tid) under stämman.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Den viktiga VD-rollen och företagsledning

Den kanske allra viktigaste rollen i företaget är förstås den som den verkställande direktören (VD) har. Om du läser i årsredovisningar så är det framförallt i avsnittet VD-ordet som du försöker att tolka och förstå vad VD:n egentligen har för planer för bolaget och hur denne tycker att det senaste året, eller kvartalet, har gått.

Här kan det vara mycket viktigt att läsa mellan raderna, särskilt om avsnittet innehåller väldigt mycket företagsfloskler. Allt som låter som guld och gröna skogar behöver förstås inte vara det, särskilt om det faktiska siffrorna visar något helt annat.

Det är VD:n som utser företagsledningen vilka är de som leder företaget så att VD:n är en duktig ledare och tar rätt beslut är alltså mycket viktigt för dig som aktieägare att analysera.

Hur skall en framgångsrik VD vara?

För dig som lite aktieägare som sällan har möjlighet att sätta sig ner och ta en kopp kaffe eller te med VD:n för att lära känna henne eller honom så är det mycket svårt att veta om han/hon är rätt person för jobbet. Ibland måste man lita på att styrelsen har utsett rätt person även om du nog gör rätt i att vara skeptiskt inställd för din egen skull.

Med det sagt så finns det en rad saker som du kan ta med dig när du funderar på detta område. Nedan hittar du lite underlag för vad du kan ta med dig i din egen analys av VD:n.

Bakgrunden

Det kanske mest naturliga sättet att förstå VD:n är att titta på dennes bakgrund. Oftast brukar företaget presentera VD:ns bakgrund i positiva ordalag men du kan förstås på egen hand ta reda på hur det har gått för tidigare företag som VD:n har lett. Ibland finns det inga sådana tidigare erfarenheter och då blir det viktigaste att titta på vilka postioner som VD:n tidigare har varit verksam inom och varför detta har lett fram till positionen att kunna leda ett företag.

VD-ordet

Som nämns ovan så är det nästan alltid givande att läsa igenom VD-ordet i rapporterna. Här kan du förhoppningsvis få en känsla för hur det går för företaget genom VD:ns ögon och i dessa moderna tider sänds ofta videopresentationer live. Sådana livepresentationer är också guld värda för att förstå VD:n.

Vad utstrålar denne i publika sammanhang?

Det finns massor av forskning på vad det innebär att vara en bra ledare. Ofta nämns ord som driv, självtillit, optimism, tydlighet, självinsikt/självkännedom och mod. Det kan vara svårt att förstå hur man som liten aktieägare skall kunna avgöra om VD:n besitter just dessa egenskaper men man får ta med sig dessa ord när man läser/ser intervjuer och andra personliga samtal med VD:n för att försöka, så gott det går, se att denne besitter just dessa.

Sammanfattning

Om du följer att aktiebolag under en längre tid, kanske under mer än tre år, så kommer du att märka att du faktiskt förstår mer och mer om vilka det är som sitter i styrelsen och i företagsledningen. Det är ingen enkel sak att lära känna dessa när du själv sitter vid köksbordet och läser årsredovisningar och träffar dem personligen men genom att läsa VD-ordet, följa intervjuer och undersöka bakgrunden på dessa får du ändå ett bra analysunderlag för detta.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar