VD och Styrelsens roll i ett aktiebolag

VD-och-styrelse

I den här artikeln går vi igenom vad VD och Styrelse har för roller i ett aktiebolag och vad du som investerare behöver känna till om dessa.

Låt säga att du redan har blivit jätterik och egentligen inte behövde läsa på den här sidan om aktier. Dina bekymmer kretsar inte längre hur du skall tjäna pengar utan mer om vad du skall göra med dina pengar.

Kanske väljer du att investera några miljoner i en ny fräsch affärsidé. För att du skall våga göra just det så blir det första och kanske viktigaste beslutet att välja en VD och styrelse. Det är ju de som skall se till att dina pengar växer och att bolaget frodas. Det blir alltså otroligt viktigt att just dessa nyckelpersoner är engagerade och duktiga på det de skall göra i företaget.

Hur utses styrelse och VD?

En gång om året skall ett aktiebolag hålla en bolagsstämma där aktieägarna samlas och får lyssna på styrelsen och VD. Tanken är att viktiga beslut skall tas under denna sammankomst även om det idag oftast är uppgjort på förhand mellan de största ägarna. Under stämman utses styrelsen för nästa år och styrelsen utser därefter vem som skall vara VD för bolaget.

Det är alltså sällan småsparare kan vara med och påverka beslutet om vem som skall sitta i styrelsen eller vem som skall vara VD. Istället är det stora aktieägare som redan innan bolagsstämman har bestämt vem som skall inneha dessa positioner. Däremot har man som aktieägare förstås rätten att göra sin röst hörd (om du meddelat detta i god tid) under stämman.

Den viktiga VD-rollen och företagsledning

Den kanske allra viktigaste rollen i företaget är förstås den som den verkställande direktören (VD) har. Om du läser i årsredovisningar så är det framförallt i avsnittet VD-ordet som du försöker att tolka och förstå vad VD:n egentligen har för planer för bolaget och hur denne tycker att det senaste året, eller kvartalet, har gått.

Här kan det vara mycket viktigt att läsa mellan raderna, särskilt om avsnittet innehåller väldigt mycket företagsfloskler. Allt som låter som guld och gröna skogar behöver förstås inte vara det, särskilt om det faktiska siffrorna visar något helt annat.

Det är VD:n som utser företagsledningen vilka är de som leder företaget så att VD:n är en duktig ledare och tar rätt beslut är alltså mycket viktigt för dig som aktieägare att analysera.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur skall en framgångsrik VD vara?

För dig som lite aktieägare som sällan har möjlighet att sätta sig ner och ta en kopp kaffe eller te med VD:n för att lära känna henne eller honom så är det mycket svårt att veta om han/hon är rätt person för jobbet. Ibland måste man lita på att styrelsen har utsett rätt person även om du nog gör rätt i att vara skeptiskt inställd för din egen skull.

Med det sagt så finns det en rad saker som du kan ta med dig när du funderar på detta område. Nedan hittar du lite underlag för vad du kan ta med dig i din egen analys av VD:n.

Bakgrunden

Det kanske mest naturliga sättet att förstå VD:n är att titta på dennes bakgrund. Oftast brukar företaget presentera VD:ns bakgrund i positiva ordalag men du kan förstås på egen hand ta reda på hur det har gått för tidigare företag som VD:n har lett. Ibland finns det inga sådana tidigare erfarenheter och då blir det viktigaste att titta på vilka postioner som VD:n tidigare har varit verksam inom och varför detta har lett fram till positionen att kunna leda ett företag.

VD-ordet

Som nämns ovan så är det nästan alltid givande att läsa igenom VD-ordet i rapporterna. Här kan du förhoppningsvis få en känsla för hur det går för företaget genom VD:ns ögon och i dessa moderna tider sänds ofta videopresentationer live. Sådana livepresentationer är också guld värda för att förstå VD:n.

Vad utstrålar denne i publika sammanhang?

Det finns massor av forskning på vad det innebär att vara en bra ledare. Ofta nämns ord som driv, självtillit, optimism, tydlighet, självinsikt/självkännedom och mod. Det kan vara svårt att förstå hur man som liten aktieägare skall kunna avgöra om VD:n besitter just dessa egenskaper men man får ta med sig dessa ord när man läser/ser intervjuer och andra personliga samtal med VD:n för att försöka, så gott det går, se att denne besitter just dessa.

Sammanfattning

Om du följer att aktiebolag under en längre tid, kanske under mer än tre år, så kommer du att märka att du faktiskt förstår mer och mer om vilka det är som sitter i styrelsen och i företagsledningen. Det är ingen enkel sak att lära känna dessa när du själv sitter vid köksbordet och läser årsredovisningar och träffar dem personligen men genom att läsa VD-ordet, följa intervjuer och undersöka bakgrunden på dessa får du ändå ett bra analysunderlag för detta.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023