Olika sätt att handla kryptovalutor

Olika sätt att handla kryptovalutor på

Vill du investera i kryptovalutor? Välkommen till en marknad med extrem volatilitet där chansen och risken är mycket hög. Här presenterar vi några av de vanligaste vägarna för att köpa kryptovaluta med svenska kronor samt de olika vägarnas fördelar och nackdelar.

Certifikat inom ISK – Avanza / Nordnet

Både på Avanza.se och Nordnet.se går det att köpa certifikat inom ett par kryptovalutor. Störst omsättning hittas på BTC-certifikaten men det finns även ETH. Certifikaten följer underliggande kryptovalutas värdeförändring. För ytterligare exponering kan Bull-certifikat väljas som har en multiplikator på två.

Certifikaten handlas under börsens öppettider vilket innebär att det inte är möjligt på helger och kvällar. Den största fördelen är att certifikaten kan handlas inom ett ISK vilket skapar låg skatt och smidig deklaration.

Fördelarna är:

 • Kan handlas inom ISK
 • Öppna konto på tre minuter
 • Svenska aktiemäkare

Nackdelen är att certifikaten inte kan handlas på helger. Med tanke på marknadens volatilitet kan det skapa en oönskad inlåsningseffekt när börsen är stängd.

Kryptovalutor Certifikat – IG & Etoro

Önskas kryptovalutor köpas enbart ur ett investeringsperspektiv är det enklast att köpa CFD. CFD står för Contract For Differense och är värdepapper som kan handlas hos exempelvis IG.com/se & Etoro.com/sv (på Etoro kan du handla krypto både som CFD och direkt ägande av kryptovalutan)

Flexibiliteten och möjligheterna är stora då man både kan gå ”kort” och ”lång”, kan investera i ett tjugotal olika valutor samt kan handla med hävstång.

Fördelarna är:

 • Snabb registrering och verifiering
 • Enkelt att handla med hävstång
 • Gå ”Kort” eller ”Lång”

Nackdelen är att du ”bara” äger certifikat och inte några riktiga kryptovalutor. Du kan därmed inte skicka valutan till en vän eller köpa saker på internet. Dessutom är utbudet extremt mycket mindre än om riktiga kryptovalutor handlas på världens största kryptobörs Binance.com.

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via CFD på IG.com/se om du vill investera i de största kryptovalutorna och enbart ser det som investering och inte planerar att handla med kryptovalutan.

Vill du investera direkt i kryptovalutan lämpar sig Etoro.com/sv bättre än IG.

Kryptovalutor i valutan – Trijo / Coinbase / Bitpanda

Vill du äga kryptovalutorna och därmed kunna skicka dem till en wallet eller använda som betalningsmedel? Ett par av de största kryptovalutorna, som Bitcoin och Ethereum, kan köpas via den svenska kryptobörsen Trijo.

Det är även möjligt att registrera sig hos någon stor internationell aktör så som exempelvis Bitpanda.com eller Coinbase.com Fördelen med att välja dessa är att utbudet blir större av kryptovalutor att välja på samt att kursen generellt är bättre.

Fördelarna är:

 • Du köper riktig kryptovaluta
 • Du kan överföra kryptovalutan

Du kan exempelivs föra över Bitcoin till Binance.com eller Bittrex och där köpa hundratals olika mindra kryptovalutor i par mot Bitcoin. Därmed öppnar sig en extremt mycket större marknad.

 • Du kan använda valutan för att handla med

Eftersom du äger valutan kan du även använda den som betalningsmedel.

Nackdelen är deklarationen. Den är minst sagt krånglig när handel sker i par mellan två kryptovalutor. Deklarationsprogram rekommenderas! Dessutom nekar många banker överföringar till kryptobörser vilket komplicerar handeln en del.

Kryptovalutafond – Via Iconomi

Allt eftersom intresset ökat för kryptovalutor har även olika investeringsvägar öppnats. En kryptovalutafond har samma struktur som en aktiefond, dvs en korg av flera olika innehav. Ett bra alternativ för dig som vill exponera mot kryptovalutamarknaden utan att själv göra någon research.

Fördelarna är:

 • Investera i en korg av kryptovalutor
 • Aktiv eller automatisk förvaltning
 • Investera i kryptovalutor som inte kan köpas på Coinbase

Nackdelen är att andelar sällan kan köpas direkt med vanliga pengar. Första steget är därför först att köpa exempelvis Bitcoin som sedan används för att köpa fondandelarna.

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via fonder enbart för de som har erfarenhet av handel i kryptovalutor och förstår riskerna med detta.

Via privata marknaden – LocalBitcoins

Kryptovalutor köps/säljs även direkt på den privata marknaden. En av de största portalerna som hjälper köpare och säljare att mötas är LocalBitcoins. När kryptovalutor köps av privatpersoner är det mycket viktigt att man litar på säljaren. En stor mängd bedrägerier har skett inom branschen så överlag rekommenderas enbart köp av personer man litar på eller fått rekommendationer att handla från.

Fördelarna är:

 • Handel kan ske anonymt
 • Förhandlingsbara priser

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via privatpersoner för dig som är insatt i ämnet och är väl medveten om riskerna. För nybörjare rekommenderas istället Coinbase, Safello eller Bt.cx.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021