Olika sätt att handla kryptovalutor

Olika sätt att handla kryptovalutor på

Vill du investera i kryptovalutor? Välkommen till en marknad med extrem volatilitet där chansen och risken är mycket hög. Här presenterar vi några av de vanligaste vägarna för att köpa kryptovaluta med svenska kronor samt de olika vägarnas fördelar och nackdelar.

Certifikat inom ISK – Avanza / Nordnet

Både på Avanza.se och Nordnet.se går det att köpa certifikat inom ett par kryptovalutor. Störst omsättning hittas på BTC-certifikaten men det finns även ETH. Certifikaten följer underliggande kryptovalutas värdeförändring. För ytterligare exponering kan Bull-certifikat väljas som har en multiplikator på två.

Certifikaten handlas under börsens öppettider vilket innebär att det inte är möjligt på helger och kvällar. Den största fördelen är att certifikaten kan handlas inom ett ISK vilket skapar låg skatt och smidig deklaration.

Fördelarna är:

 • Kan handlas inom ISK
 • Öppna konto på tre minuter
 • Svenska aktiemäkare

Nackdelen är att certifikaten inte kan handlas på helger. Med tanke på marknadens volatilitet kan det skapa en oönskad inlåsningseffekt när börsen är stängd.

Kryptovalutor Certifikat – IG

Önskas kryptovalutor köpas enbart ur ett investeringsperspektiv är det enklast att köpa CFD. CFD står för Contract For Differense och är värdepapper som kan handlas hos exempelvis IG.com/sv.

Flexibiliteten och möjligheterna är stora då man både kan gå ”kort” och ”lång”, kan investera i ett tjugotal olika valutor samt kan handla med hävstång.

Fördelarna är:

 • Snabb registrering och verifiering
 • Enkelt att handla med hävstång
 • Gå ”Kort” eller ”Lång”

Nackdelen är att du ”bara” äger certifikat och inte några riktiga kryptovalutor. Du kan därmed inte skicka valutan till en vän eller köpa saker på internet. Dessutom är utbudet mindre än om riktiga kryptovalutor handlas på världens största kryptobörs Binance.com.

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via CFD på IG.com/se om du vill investera i de största kryptovalutorna och enbart ser det som investering och inte planerar att handla med kryptovalutan.

Vill du investera direkt i kryptovalutan lämpar sig Coinbase.com och Binance.com/sv bättre än IG.

Kryptovalutor i valutan – Trijo / Coinbase / Binance

Vill du äga kryptovalutorna och därmed kunna skicka dem till en wallet eller använda som betalningsmedel? Ett par av de största kryptovalutorna, som Bitcoin och Ethereum, kan köpas via den svenska kryptobörsen Trijo.

Det är även möjligt att registrera sig hos någon stor internationell aktör så som exempelvis Binance.com/sv eller Coinbase.com Fördelen med att välja dessa är att utbudet blir större av kryptovalutor att välja på samt att kursen generellt är bättre.

Fördelarna är:

 • Du köper riktig kryptovaluta
 • Du kan överföra kryptovalutan
 • Du kan använda valutan för att handla med

Eftersom du äger valutan kan du även använda den som betalningsmedel.

Nackdelen är deklarationen. Den är minst sagt krånglig när handel sker i par mellan två kryptovalutor. Deklarationsprogram rekommenderas! Dessutom nekar många banker överföringar till kryptobörser vilket komplicerar handeln en del.

Få 5 dollar i bonus om du öppnar konto via vår länk
1. Öppna konto på Binance via vår LÄNK.
2. Sätt in minst 50 dollar och få 5 dollar i bonus.
3. Om du vill har du möjlighet att få ytterligare 95 dollar i cashback vouchers genom att genomföra ett antal uppgifter. Läs mer om det på Binance när du öppnat ett konto.

Kryptovalutafond – Via Iconomi

Allt eftersom intresset ökat för kryptovalutor har även olika investeringsvägar öppnats. En kryptovalutafond har samma struktur som en aktiefond, dvs en korg av flera olika innehav. Ett bra alternativ för dig som vill exponera mot kryptovalutamarknaden utan att själv göra någon research.

Fördelarna är:

 • Investera i en korg av kryptovalutor
 • Aktiv eller automatisk förvaltning
 • Investera i kryptovalutor som inte kan köpas på Coinbase

Nackdelen är att andelar sällan kan köpas direkt med vanliga pengar. Första steget är därför först att köpa exempelvis Bitcoin som sedan används för att köpa fondandelarna.

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via fonder enbart för de som har erfarenhet av handel i kryptovalutor och förstår riskerna med detta.

Via privata marknaden – LocalBitcoins

Kryptovalutor köps/säljs även direkt på den privata marknaden. En av de största portalerna som hjälper köpare och säljare att mötas är LocalBitcoins. När kryptovalutor köps av privatpersoner är det mycket viktigt att man litar på säljaren. En stor mängd bedrägerier har skett inom branschen så överlag rekommenderas enbart köp av personer man litar på eller fått rekommendationer att handla från.

Fördelarna är:

 • Handel kan ske anonymt
 • Förhandlingsbara priser

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via privatpersoner för dig som är insatt i ämnet och är väl medveten om riskerna. För nybörjare rekommenderas istället Coinbase, Safello eller Bt.cx.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Investera i kryptovaluta

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022