Tips för sparande

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Spartips

För att lyckas med sitt sparande så finns det några knep. Här går vi igenom 4 tips för sparande för att  lyckas nå sina sparmål. Har du fler tips så kommentera gärna.

Tips för sparande 1 – Spara i början av månaden

Ett av de allra vanligaste misstagen hos ovana sparare är att man tänker att man skall sätta av pengar av det som blir över i slutet av månaden. Sedan kommer vi till månadens slut och då finns det ingenting kvar (i de flesta fall). Så det absolut bästa sättet att lyckas med sitt sparande är att automatiskt ställa in på sin bank att sätta över det belopp man vill spara i början av månaden på sitt sparkonto. Då blir det enklare en vana och har även större möjlighet att lyckas.

Tips för sparande 2 – Välj rätt sparform för bästa avkastning

Det finns förstås olika sparformer som fonder, aktier, räntefonder eller vanliga sparkonton. Vilket du väljer beror förstås på vilken risk du är villig att ta med ditt sparande. Historiskt finns det större risker med aktier och fonder som på kort tid kan både sjunka och stiga snabbt. I längden har det dock varit mer lönsamt. Men om du har en ganska kort sparhorisont framför dig passar oftast räntefonder eller ett traditionellt sparkonto bättre. Läs gärna vår jämförelse av olika sparräntor.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Tips för sparande 3 – Sätt upp tydliga och avgränsade mål

När du sparar eller egentligen gör något målmedvetet i livet så hjälper det att ha ett tydligt mål. Sikta inte mot stjärnorna i början utan låt de första målen vara möjliga att nå och kännas rimliga. Då kan du med tiden höja ribban för vad du vill uppnå och ha större möjlighet att kommer mycket längre än vad du trodde i början var möjligt.

Sista tipset – Tråkigt men sant, budgeten hjälper

Det är ju inte direkt den roligaste aktiveten. Att gå igenom sina intäkter kan visserligen vara uppiggande men att gå igenom sina utgifter är sällan kul. Dock så är det ofta här man kan skruva på sina ekonomiska förutsättningar för att kunna spara inför framtiden. Försök att göra budgeten så noggrant som möjligt. Då blir det lättare att avgöra vad som är onödigt och därmed kanske kan skäras bort. Pengarna kanske gör mer nytta i ditt sparande inför en framtida resa? Här på aktiekunskap har vi en guide med excelark för hur du kan sätt upp en hushållsbudget.

Hoppas att du här har fått lite ny inspiration och tips om sparande, kommentera gärna om du själv har bra tips!

3 svar på ”Tips för sparande”

 1. Hej Jag är en kille som har ganska låg inkomst men har via min sambo gjort en bra vinst på några lägenhetsköp och försäljningar. Jag har ca 50 000- 60 000 som jag vill investera på 3-5 år sikt.
  Min fråga vågar jag sätta in pengarna på ett konto med nästan 10 % som inte har insättnings garanti. Vill inte ta ett säkert räntekono på ca 3 % ränta. Har du några tips tack Pierre

  Svara
  • Hej, detta är nästan omöjligt att svara på då vi inte känner till vilken bank som du avser och vilken historia och bakgrund de har.

   Om en bank inte har insättningsgaranti så kan det vara viktigt att kolla upp att de historiskt har skött sig och inte ligger på någon svart lista (tex finansinspektionens).

   Svara

Lämna en kommentar