Tips för sparande

Spartips

För att lyckas med sitt sparande så finns det några knep. Här går vi igenom 4 tips för sparande för att  lyckas nå sina sparmål. Har du fler tips så kommentera gärna.

Tips för sparande 1 – Spara i början av månaden

Ett av de allra vanligaste misstagen hos ovana sparare är att man tänker att man skall sätta av pengar av det som blir över i slutet av månaden. Sedan kommer vi till månadens slut och då finns det ingenting kvar (i de flesta fall). Så det absolut bästa sättet att lyckas med sitt sparande är att automatiskt ställa in på sin bank att sätta över det belopp man vill spara i början av månaden på sitt sparkonto. Då blir det enklare en vana och har även större möjlighet att lyckas.

Tips för sparande 2 – Välj rätt sparform för bästa avkastning

Det finns förstås olika sparformer som fonder, aktier, räntefonder eller vanliga sparkonton. Vilket du väljer beror förstås på vilken risk du är villig att ta med ditt sparande. Historiskt finns det större risker med aktier och fonder som på kort tid kan både sjunka och stiga snabbt. I längden har det dock varit mer lönsamt. Men om du har en ganska kort sparhorisont framför dig passar oftast räntefonder eller ett traditionellt sparkonto bättre. Läs gärna vår jämförelse av olika sparräntor.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tips för sparande 3 – Sätt upp tydliga och avgränsade mål

När du sparar eller egentligen gör något målmedvetet i livet så hjälper det att ha ett tydligt mål. Sikta inte mot stjärnorna i början utan låt de första målen vara möjliga att nå och kännas rimliga. Då kan du med tiden höja ribban för vad du vill uppnå och ha större möjlighet att kommer mycket längre än vad du trodde i början var möjligt.

Sista tipset – Tråkigt men sant, budgeten hjälper

Det är ju inte direkt den roligaste aktiveten. Att gå igenom sina intäkter kan visserligen vara uppiggande men att gå igenom sina utgifter är sällan kul. Dock så är det ofta här man kan skruva på sina ekonomiska förutsättningar för att kunna spara inför framtiden. Försök att göra budgeten så noggrant som möjligt. Då blir det lättare att avgöra vad som är onödigt och därmed kanske kan skäras bort. Pengarna kanske gör mer nytta i ditt sparande inför en framtida resa? Här på aktiekunskap har vi en guide med excelark för hur du kan sätt upp en hushållsbudget.

Hoppas att du här har fått lite ny inspiration och tips om sparande, kommentera gärna om du själv har bra tips!

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

3 Kommentarer

 1. Aktiekunskap skriver:

  test

 2. Pierre Nylund skriver:

  Hej Jag är en kille som har ganska låg inkomst men har via min sambo gjort en bra vinst på några lägenhetsköp och försäljningar. Jag har ca 50 000- 60 000 som jag vill investera på 3-5 år sikt.
  Min fråga vågar jag sätta in pengarna på ett konto med nästan 10 % som inte har insättnings garanti. Vill inte ta ett säkert räntekono på ca 3 % ränta. Har du några tips tack Pierre

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, detta är nästan omöjligt att svara på då vi inte känner till vilken bank som du avser och vilken historia och bakgrund de har.

   Om en bank inte har insättningsgaranti så kan det vara viktigt att kolla upp att de historiskt har skött sig och inte ligger på någon svart lista (tex finansinspektionens).

Copyright Aktiekunskap.nu 2022