ETF (Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som handlas på samma sätt som aktier. Fonden följer värdeutvecklingen på underliggande tillgångar så som råvaror, valutor, aktier och andra värdepapper.
Största fördelarna med ETF är att köp- och säljorder kan läggas på valfri kurs, att avgifterna är lägre samt att ETF öppnar upp för handel på en bredare internationell marknad.
💡 Erbjudanden – gratis courtage vid aktiehandel!
🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.
Gratis courtage:
Courtage är namnet på avgiften som nätmäklarna tar vid köp- och sälj av aktier. Nätmäklarna ovan erbjuder gratis courtage vid aktiehandel vilket innebär att du inte behöver betala någon avgift när du köper och säljer så länge du uppfyller kraven för erbjudandet.
Gratis fondavgifter:
Avanza och Nordnet erbjuder 0 kr i fondavgifter så länge du har max 50 000 kr på kontot. Fondavgifter är de förvaltningsavgifter som du normalt betalar. Fonderna tar vanligtvis 1-3 % per år i förvaltningsavgift. Har du investerat 10 000 kr i en fond med 2 % i förvaltningsavgift betalar du alltså 200 kr per år i förvaltningsavgift.
Artikelns innehåll
Skillnad mellan ETF och vanlig fond
- Handelstider
Då ETF handlas likt aktier kan handel genomföras valfritt antal gånger per dag under börsens öppettider. Därmed finns även möjlighet till daytrading. Detta innebär även att du har pengarna direkt vid försäljning av en ETF.
Vid handel med en aktiefond avgörs istället köp- och säljkursen utifrån dagens stängningskurs. Det tar sedan några dagar innan pengarna sitter på kontot.
- Välja köp- och säljkurs
Vid handel med ETF kan stop-loss användas och även ordrar läggas till valbar kurs.
- Billigare än aktivt förvaltade fonder
En aktivt förvaltad fond har alltid en förvaltningsavgift som räknas in i kursen. Även en ETF har en förvaltningsavgift men den är generellt betydligt lägre.
Ett exempel kan visa detta där en ETF med låg avgift hos Nordea kostar 0,07 % per år medan en aktiv förvaltad USA-fond kostar ca 1,5 %.
Orsaken är att ETF är systematiska. Det finns ingen aktiv förvaltare. Deras enda uppdrag är att förvaltas så att det följer underliggande tillgångar eller index. Det kan därmed liknas med en passiv indexfond.
- Kan handla på upp eller nedgång
ETF är ett enkelt värdepapper att handla med för att ta positioner inför en förväntad börsnedgång. Flera utgivare erbjuder nämligen fonder som har innehav som ökar i värde i proportion till nedgång på underliggande tillgångar.
- Kan enkelt handlas med hävstång
Önskas hävstång mot en marknad kan ETF vara ett smidigt alternativ. I Sverige kan exempelvis Xact Bear och Xact Bull nämnas.
- Finns begränsat antal andelar
ETF består av ett begränsat antal andelar. Detta i motsats mot en ”vanlig” fond som ökar sitt innehav utifrån hur många fondandelar som säljs på marknaden.
- Ofta passiv fondkaraktär
ETF brukar vara uppbyggd av passiv karaktär. Den skapas genom att fonden ”byggs ihop” av innehav av aktier, råvaror eller andra tillgångar. Därefter sker ingen förvaltning. Detta till skillnad mot rena aktiefonder som har mer eller mindre aktiv förvaltning.
Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot.
Öppna konto hos båda aktörerna för att utnyttja deras erbjudanden till max. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.
Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet
Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.
Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.
Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.
Med eller utan hävstång
ETF kan handlas både med och utan hävstång. En del handelsplatser erbjuder hävstång på nästan samtliga ETF:er medan andra har betydligt mer begränsat utbud.
Två av de mer kända ETF:erna med hävstång som följer OMX30 är:
- XACT BULL handlas med hävstång 1,5 eller 2 och ger därmed 50 % eller 100 % mer än kursuppgången på index. Men det innebär även att nedgången är 1,5 till 2 gånger större.
- XACT Bear handlas med hävstång på 1,5 eller 2 och ger 50 % eller 100 % i avkastning i förhållande till kursnedgången. Går kursen däremot upp kommer värdet minsta 1,5 eller 2 gånger mer än index förändring.
Fysisk eller syntetisk ETF
Med fysisk ETF menas att företaget som är utställare verkligen äger innehavet som fonden består av. Då de har en fysisk tillgång heter detta fysisk ETF.
Med syntetisk ETF menas att innehavet kan exempelvis bestå av derivat som ger samma avkastning som ett specifikt index. I detta fall köps en andel i utvecklingen av fonden snarare än en del av det fysiska innehavet.
Vad skiljer mellan fonderna?
- Tillgång / Index
ETF kan vara uppbyggd av aktier, råvaror, valutor eller andra värdepapper. Innehållet avgör både förväntad avkastning, risknivå och differentiering. - Fysisk eller syntetisk tillgång?
Äger fonden de fysiska tillgångarna eller derivat som ska följa värdeutvecklingen? Läs mer ovan vid rubriken ”Fysisk eller syntetisk ETF” - Kostnad
Generellt är ETF billigare än klassiska aktiefonder. Detta eftersom någon aktiv förvaltning inte sker. Men samtidigt är det ändå skillnad på courtage och administrationsavgift. De brukar överlag vara mycket låga. - Utbetalning eller återinvestering vid utdelning
Om fonden innehåller aktier kan aktieutdelningen antingen återinvesteras eller betalas ut direkt till det bankkonto som ägarna av dessa ETF:er angett. - Valuta som fonden handlas i
Handel sker i den nationella valuta i det land där fonden är registrerad. Det innebär därmed en valutarisk om utländska ETF:er köps.
(Nordnets ”längre” förklaring på vad ETF är och hur de fungerar)
Handelsplatser för ETF
- IG Markets – CFD-trading på 1000-tals börshandlade fonder över hela världen. Handel sker nästan uteslutande med hävstång.
- Avanza – Erbjuder ETF-handel från bland annat marknader i Asien, Sydafrika, Europa och Latinamerika. Ett mycket stort utbud. Erbjuder hävstång på vissa upp till 2ggr.
- Nordnet – Har tusentals fonder i utbudet. Erbjuder även månadssparande i ETF vilket inte alla handelsplatser erbjuder.
- Etoro – Om du inte hittar de ETF:er du vill handla i på Nordnet och Avanza så finns de ofta hos Etoro.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
Hitta de bästa ETF-fonderna
Vill du hitta dom bästa ETF fonderna på marknaden? Att veta vilka fonder som är framtidens vinnare är dock omöjligt att svara på. Du kan läsa mer om ETF fonder på Buffert.se. Här kan du hitta mer djupgående information om ämnet och hitta mer förslag på ETF fonder.
Skatt vid ETF-handel
ETF deklarerar på exakt samma sätt som aktiefonder eller andra fonder. Sker handel hos en svensk aktiemäklare kommer dessa att skicka in uppgifter till Skatteverket och all information presenteras på deklarationen. De kan även handlas inom ett ISK vilket innebär att någon deklarering av handeln inte behöver ske.
Sker däremot handeln på utländska plattformar varierar det om information automatiskt skickas in eller om det behöver ske manuellt av kontoägaren.
Kostnader
- Courtage – I likhet med aktiehandel betalas ett courtage vid varje köp/försäljning.
- Valutaväxling – I det fall som utländska ETF:er köps behöver växling ske till annan valuta. Denna växling sker automatiskt av aktiedepån och för denna växling betalas en minimal procentuell avgift.
- Administrationsavgift – Administrationsavgift betalas till emittenten (utgivaren). Avgiften ingår i kursen på samma sätt som en förvaltningsavgift gör på en aktiefond.
- Spread – Spread är ingen direkt kostnad men eftersom det skiljer mellan köp- och säljkurs blir det indirekt en kostnad.
Risker
Emittenten hamnar i obestånd
En ETF ges ut av en emittent och kan handlas via flera olika handelsplatser. Det innebär att det via Avanza exempelvis går att handla i ETF som är utgivna av Morgan Stanley.
Skulle emittenten hamna i obestånd (exempelvis konkurs) kan hela innehavet bli värdelöst. Det är därmed viktigt att enbart handla ETF från stora och etablerade utgivare. För att minska denna kreditrisk kan investeringarna vara placerad på ett skyddat konto. Skulle företaget gå i konkurs kan fortfarande dessa tillgångar betalas till investerarna.
Valutakursen
Även om en ETF handlas i SEK så kan emittenten handla i deras lokala valuta. Detta innebär att om SEK går upp, eller ner, påverkar detta även värdet på ETF:en utan att underliggande tillgång behöver ha ändrats i värde.
Hävstången
Hävstångsfunktionen kan locka till större risk än vad som investeraren kan hantera.
Fondens riskspridning
I likhet med alla fonder avgörs risknivån av fondens innehav och riskspridning.
(Hitta din egen risknivå Nordnet bland deras över 1500 ETF:er)
Så tolkas namnet på fonden
DB X-trackers Msci Europe index Ucits Etf = ett exempel på ett namn på en ETF.
- DB X-trackers – Förvaltaren är Deutsche Bank. Tracker står för att den följer ett index.
- Msci Europe index – Visar vilken marknad som fonder exponerar mot. I detta fall ett Europa index som presenteras av Msci. (Finns alltid olika sätt att räkna ut index)
- Ucits Etf – Visar vilket regelverk som de gäller under.
Utöver detta kan även följande förekomma:
- Tickerkod – En kod som är förkortning för fonden.
- TRN – Utdelningar är återinvesterande
Fördelar med en ETF fond
- Aktiens likviditet
Genom att fonderna handlas likt aktier går det snabbt att sälja och därmed öka på likviditeten. Det skapas helt enkelt större flexibilitet än med vanliga fonder. - Fondens riskspridning
En ETF har fondens fördel gällande riskspridning eftersom det är flera tillgångar som fonden består av. Dessutom kan investering ske på flera olika marknader vilket ytterligare sprider risken. - Låg avgift
Avgifter är avgörande vid långsiktigt sparande. Det är även en av orsakerna till att ETF:er blir allt populärare. - Säker kurs
Du vet vad du får och till vilken kurs. Några negativa, eller positiva, överraskningar kan inte uppstå efter att orderna har lagts. - Lättare att nå vissa marknader
Köp aktier i Indonesien eller investera i råvaruföretag i Latinamerika. Utbudet är otroligt stort för de som vill investera i index runt om i världen. - Daytrading
Eftersom handel sker på samma sätt som med aktier kan daytrading ske.
Skillnad mellan ETF, ETN och ETC
- ETF – Börshandlad fond som följer värdeutvecklingen för ett par finansiella tillgångar. Det blir därmed ett slags index över innehavet av dessa tillgångar. En fond som exempelvis kan bestå av råvaror, valutor och aktier.
- ETN – Börshandlade noter, dvs. räntebärande papper. Till skillnad mot andra räntebärande papper omfattas dessa av mycket få regleringar. Bör enbart handlas av de som är väl insatta i riskberäkning.
- ETC – Börshandlade råvaror via en fond. Det finns därmed likheter med ETF men skillnaden är att ETC alltid följer råvaruindex eller ett par råvaror.
- ETP – Börshandlade produkter. Inom ETP hittas därmed bland annat ETF, ETN och ETC.
Ta del av hela marknaden via IG💡
✅ IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
- IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
- Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
- De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.
Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.
CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.
Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.
⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)
⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)
➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen
När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.
Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).
Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.
I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.
Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.
Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.
För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.
Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.
Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.
Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.
Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.
Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.
Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.