eToro – vårt omdöme och recension

eToro lanserades 2007 och erbjuder en mycket användarvänlig handelsplattform där investeringar kan ske i aktier, olika sorters valutor och CFD – med eller utan hävstång. De har miljontals kunder över stora delar av världen och regleras av myndigheter i Cypern, Storbritannien och Australien.

eToro.com/sv är ett mycket bra alternativ för dig som vill investera i råvaror, olika sorters valutor och index som inte nås via Avanza eller Nordnet.

Fördelar & nackdelar med eToro

Fördelar 👍

 • Enkelt att gå kort eller lång (investera i upp- eller nedgång)
 • Erbjuder både CFD:s och vanlig handel i exempelvis aktier
 • Handla med eller utan hävstång
 • Erbjuder många marknader som inte finns på Avanza och Nordnet
 • CopyTrading – Följ & kopiera andra framgångsrika traders
 • Handla aktier helt utan courtage
 • Handla olika sorters valutor
 • Handla råvaror med och utan hävstång

Nackdelar 👎

 • Inte inom ISK
  Den största nackdelen med eToro.com/sv är att handel inte kan ske inom ett ISK-konto. Därmed behöver en högre avkastning nås via denna plattform (eftersom 30 % skatt måste betalas) än om investering sker via ett ISK hos exempelvis Nordnet eller avanza.
 • Delvis på engelska
  All information när konto ska skapas och när handel sker är på svenska. Men önskas fördjupade artiklar eller utbildning inom trading är detta på engelska.
 • Hantering av skatt
  Automatisk rapport av affärer går ej till Skatteverket. Du får själv fylla detta och skicka till Skatteverket när du deklarerar. Läs mer om IG markets här på Aktiekunskap ifall du tycker skatten är ett problem. IG skickar nämligen in underlag till Skatteverket över all din handel.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoros tydligaste nackdel är att de inte erbjuder ISK och inte automatiskt rapporterar dina affärer till Skatteverket. Deras tydligaste fördelar är att de erbjuder vanlig handel i aktier helt utan courtage och att de erbjuder ett gigantiskt utbud med handel i olika sorters valutor, aktier, råvaror, index osv både med och utan hävstång via CFD:s.

Deras stora bredd på investeringsalternativ, samt tjänsten CopyTrading, är något som ofta lyfts upp som positivt i recensioner av företaget. 

etoro plattform
Printscreen från plattformen

Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Vem borde använda eToro?

eToro, CMC eller IG-market? Eller passar Avanza/Nordet bättre?
Här presenteras vilken investeringsprofil som främst gynnas av de tjänster som eToro erbjuder.

Välj eToro om……

 • Du vill ha ett stort utbud

Utbudet är gigantiskt

 • Du vill handla aktier med 0 kr i courtage

Inga beloppsgränser eller liknande, alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.

 • Du vill kunna gå både lång och kort (satsa på uppgång eller nedgång)

Tryck köp för att gå lång, tryck sälj för att gå kort. Det är lika enkelt att satsa på uppgång som på nedgång.

 • Du vill använda CopyTrade

En av Etoros unika fördelar är CopyTrade. Följ duktiga investerare och genomför automatiskt köp (med förvald summa) utifrån hur de investerar. Enkelt sätt att följa proffsen.

Ett alternativ mot CopyTrade är däremot att skapa konto på Nordnet och följa favoritinvesterare via Shareville. Det är visserligen främst svenska investerare och du måste själv genomföra varje köp. Men kan det ske inom ett ISK.

copytrading etoro
Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Välj inte eToro om…….

 • du vill investera i ett ISK-konto

Välj Avanza eller Nordnet om du vill handla i ISK. Önskas mycket hög hävstång vid handel med råvaror, index och valutor kan IG.com/sv (tidigare IG Markets) väljas istället då deras Turbo24 handlas inom ISK.

 • du tycker deklaration av K4 är krångligt

Handel via eToro behöver deklareras via en K4-blankett till Skatteverket. Någon automatisk rapportering till Skatteverket sker alltså inte. Detta till skillnad mot handel på IG.com/sv.

Är eToro säkert?

eToro följer regelverk från FCA, CySEC och ASIC vilket därmed innebär att det finns en rad åtgärder som skapar trygghet för investerarna. FCA, Financial Conduct Authority, reglerar ca 60 000 finansiella tjänster Storbritannien. CySEC är Cyperns finansiella myndighet och ASIC, Australian Securities and Investments Commision är Australiens motsvarighet.

Via FCA ges eToro möjlighet att ”erbjuda sina tjänster i medlemsstater i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”. Därmed erbjuds deras tjänster i en rad europeiska länder.

2FA
2 faktor autentisering (2FA) kan aktiveras i kontoinställningar vilket innebär att en kod skickas ut via ett SMS vid inloggning. Inloggning kan därmed inte ske om inte koden har angetts.

Vårt omdöme:
Med över mångårig erfarenhet är eToro idag en av de största och mest kända handelsplattformarna som erbjuder CFD-handel. En säker och trygg handelsplats. Däremot är det synd att de inte erbjuder ISK eller automatisk överföring till Skatteverket.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Registrering

Demokonto & Tradingkonto

Att skapa ett demokonto på etoro.com/sv mycket enkelt då enbart användarnamn, E-post och lösenord krävs vid registrering. Det är även möjligt att logga in genom Google- eller Facebookkonto.

Demokonto innebär att handel sker med ”låtsaspengar”. Det kan därmed användas för att testa handeln och de olika tjänster som ingår hos eToro. För personer som aldrig använt liknande handelsplatser rekommenderas demokonto som ett första steg. Det kan även vara ett smidigt alternativ vid fiktiva investeringstävlingar.

Att aktivera tradingkonto är lika enkelt och innebär att handel kan ske med riktigt kapital. I detta läge krävs däremot identifiering genom att ID-handling samt adressbevis laddas upp.

Utbildningsmaterial som erbjuds

 • Snabbguide och Guide

Klicka på ”Guide” i menyn för att påbörja en 2-minuters interaktiv guide på plattformen. Ett mycket bra sätt att lära sig de grundläggande funktionerna. Därefter kan den fördjupad guiden påbörjas.

 • Hjälp

Hjälpsektionen är väl utbyggd med frågor inom de flesta kategorier.

 • Utbildningsmaterial

Via eToro Academy på etoro.com/sv ges tillgång till Podcast, artiklar och nyheter. Här finns även ”Trading School” som är utbildningar som sker online. Anmäl dig till passande utbildning och fördjupa dina kunskaper inom exempelvis marknadsanalys eller trading. All denna information är på engelska.

Vår kommentar:
Vi upplever att den information och utbildning som finns tillgänglig främst är inriktad på att förklara eToros tjänster och hur handel går till. På denna punkt anser vi att både Nordnet och IG-market har mer fördjupande artiklar och analyser. Men det är självklart en smaksak beroende på vad som eftertraktas.

Insättningar & Uttag

Insättning

Insättning kan ske med:

 • Bankkort
 • PayPal
 • Skrill – Vid överföringar som inte är USD uppkommer växlingsavgift
 • Banköverföring
 • Neteller

För de som inte vill ge ut kortuppgifter kan PayPal användas. Insättning sker på Paypal via Direktöverföring från bank varpå sedan PayPal används för överföring till eToro. Detta utan en krona i avgift.  

Uttag

Lägsta belopp att ta ut är motsvarande 30 USD. Pengarna kommer då att tas ut via samma betalningsalternativ som användes vid insättning. Har insättning skett med flera olika alternativ kommer uttag ske med följande prioritering – Kort, PayPal, Banköverföring.

Beräknad tid för uttag;

 • Bankkort och Bankkonto: 8 dagar

Uttagsavgift är på 5 USD oavsett uttagsalternativ.                       

Vår kommentar:
eToro har tidigare fått kritik för hög uttagsavgift. Det är uppenbarligen något de har tagit till sig genom att sänka den till 5 USD. Det finns tradingplattformar utan uttagsavgift men samtidigt känns 5 USD överkomligt. Dessutom mycket bra att de erbjuder insättning via PayPal.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Handelsplattform

Användarvänligt och enkelt kan sammanfatta eToro som handelsplattform. Här ligger fokus på enkla och pedagogiska steg för underlätta handel och översikt av innehav.

 1. Välj marknad och tillgång
 2. Välj position (köp eller sälj)
 3. Välj belopp
 4. Ange order

Om en person önskar att investera i Amazon för 500 USD sker det via följande steg.  

Sök i sökfältet efter ”Amazon” och aktien kommer presenteras direkt. Ett alternativ är att klicka på ”Handelsplatser – Aktier – Välj NASDAQ ” varpå samtliga aktier på den börsen visas i bokstavsordning.

sökfältet etoro

När tillgången valts för handel visas handelsfönstret nedan.

köpa och sälja på etoro

Förklaringar av begrepp:

Köp/Sälj: På bilden kommer en köpposition att öppnas. Värdet kommer därmed öka om Amazons aktie ökar i värde. Hade ”Sälj” valts hade en säljposition öppnats. Värdet skulle då minska om Amazons aktie ökat i värde .

Ange kurs: Genom att välja ”Till marknadskurs” kommer köpet gå igenom direkt. Det går även att ange en lägre kurs vilket innebär att köpet går igenom om kursen når denna nivå.

Belopp: Det belopp som investeras på positionen.

Stop Loss: Positionen stängs automatiskt vid en viss förlust. (kan väljas bort)
Stop loss är inte garanterad hos Etoro vid slippage.

Take Profit: Positionen stängs automatiskt vid en viss vinst (kan väljas bort)
Take profit är inte garanterad hos Etoro vid slippage.

Hävstång: De flesta tillgångar kan handlas med hävstång. Väljs X1 innebär det ingen hävstång alls. Med X5 kommer din position att öka 5 gånger i värde i jämförelse med tillgången. Om Amazon ökar 1 % i värde kommer din position öka med 5 %.  Högre risk – högre avkastning.

Ange Order: Ordern läggs. Så fort den går igenom hittas den under ”Portfölj” som hittas i menyn.

Verktyg för riskhantering

Med Stop Loss eller Släpande Stopp Loss kan förluster begränsas. En enkel funktion som bör användas för riskhantering.

Ytterligare riskhantering kan ske genom att följa analytikers kommentarer och analyser av aktien. Vid alla tillgångar hos eToro går det att se statistik, diagram och sammanfattande analyser (kallas forskning). Var alltid påläst innan du tar investeringsbeslut!

Vårt omdöme:
Med enkel och tydlig orderläggning samt möjlighet till Stop Loss eller Släpande Stop Loss ges goda möjligheter till riskhantering. En fördel är även att statistik och information ges om de olika tillgångarna. Här har vi inte mycket mer att önska.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

CopyTrading – social plattform

Tjänsten CopyTrading är en av eToros största unika fördelar.

Disclaimer:
Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Du riskerar att förlora ditt kapital.

Vill du följa proffsens investeringar med bara ett par klick – eller tjäna pengar på att andra följer dig?

avkastning copytrading
Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Kopiera proffsen

Genom att kopiera hur proffsen handlar behöver du själv inte lägga ner tid på analyser. Sök via filtreringsfunktioner efter investerare som passar din investeringsprofil. Du kan exempelvis filtrera utifrån vad de investerar i, dess land, avkastning och risk.  

kopiera andra traders via etoro
Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Lägsta belopp att investera i CopyTrading är 200 USD och det går att både pausa, öka samt stoppa kopieringen när som helst.

När investeraren köper kommer automatiskt samma tillgång att köpas på ditt konto. Detta proportionerligt utifrån den summa du avsatt till detta. På så vis följs investerarens portfölj och du kan förvänta dig samma procentuella avkastning över tid.

En fördel är även att de investerare som har många ”kopierare” skriver kommentarer om de köp som sker vilket gör att du lättare förstår dess strategi.

hur man kopierar andra traders med copytrading på etoro
Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Bli kopierad – Få betalt

Är du en duktig investerare? Genom att skapa god avkastning och skriva om de investeringar som sker kan andra på plattformen välja att kopiera dig.  För detta betalar eToro upp till 2 % av din AUM (förvaltade tillgångar). Det betyder att om personer följer dig med en total summa av 1 000 000 kr kommer du få 20 000 kr över ett år.

Vad du kan investera i hos Etoro

 • CFD – Handel i aktier kan ske både via CFD:s samt vanlig handel direkt i aktien. Valutor samt Sälj-positioner, sker i CFD. Inom råvaruhandel och indexhandel sker alltid handel i CFD:s.
 • Olika sorters valutor
 • Aktier/Börhandlad fond – Vid köppositioner i aktier och börshandlade fonder kan detta ske direkt i underliggande tillgång. Vill du handla med hävstång kan du istället välja att ta positionen i CFD:s.
 • Copyportfolios – Portfolios är en korg som består av innehav från olika traders på plattformen alternativt en korg av branschliknande aktier. Två exempel: Driverless – En korg av aktier i företag som arbetar mot förarlösa bilar. Four Horsemen – En korg av aktier av de fyra största Tech-bolagen i världen

”eToro är världens ledande sociala handelsplattform, som erbjuder både investeringar i aktier och valutor samt CFD-handel med olika underliggande tillgångar.”

Investering kan ske i:

 • Aktier
 • Index
 • Råvaror
 • Valutor

Vårt omdöme:
Utbudet är mycket brett vilket är positivt. eToro skapar möjlighet att köpa utländska aktier utan courtage! Däremot har de enbart fokus på CFD:s, valutor och aktier. Önskas handel ske i optioner, warranter eller andra avancerade värdepapper behöver andra handelsplatser användas.

Kundtjänst

Via FAQ hittas svar på de flesta frågor. Vid kontakt med kundtjänst hänvisas kunderna till att fylla i ett formulär på hemsidan. Någon kundtjänst via telefon hittas inte.

Vår kommentar:
Gällande kontaktmöjligheter ges lägre betyg. Vi anser att telefonkontakt och mailadress bör ges ut för enklare kontaktmöjligheter.

Hävstång

Nästan oavsett vilken tillgång som handel sker i så kan det ske med hävstång på flera olika nivåer. eToro.com/sv följer ESMA´s regler gällande handel med hävstång för privatpersoner och har därmed följande gränser:

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

 • Större valutapar: x30
 • Mindre valutapar, guld och stora index: x20
 • Övriga råvaror, övriga index: x10
 • Aktier via CFD samt börshandlade fonder: x5

Fördelar med hävstång

Fördelen med hävstång är att en större exponering kan ske mot en marknad utan att ett större belopp krävs. Dessutom skapas möjlighet att handla på marknaden med mycket låg volatilitet.

Nackdelar med hävstång

eToro anger att ”X % av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel” hos dem. Detta på grund av att handel sker med hävstång.  Många förstår helt enkelt inte den förhöjda risken att handla med hävstång och tar större risk än vad de borde.

Vår kommentar:
Handel med hävstång innebär förhöjd risk. För många en för hög risk. Men vi uppskattar att möjligheten finns och det är knappast ovanligt. Även Avanza och Nordnet erbjuder certifikat med hävstång.

Kostnader på eToro

Courtage på aktier0 kr
Årsavgift0 kr
Uttagsavgift5 USD
Insättningsavgift0 kr (avgift för valutaväxling kan tillkomma)

Spread

Valutorfrån 1 PIP
Råvarorfrån 2 PIP:s
CFD:s i aktier & ETF:er 0,09 %
Indexfrån 0,75 punkter
 • Insättningsavgift: 0 kr
 • Inaktivitetsavgift: 10 USD/månaden.
  Ett konto där inloggning inte skett under 12 månader debiteras en löpande månadsavgift. Däremot stängs aldrig positioner för att täcka denna avgift dvs. betalning kan enbart ske med likvida medel.
 • Overnightfee / Roll over fee.
  eToro tar en overnightfee vid handel i CFD och vid margin trades. Vid köppositioner i aktier tas inte denna avgift. Exempel: Öppna en säljposition på 500 USD i Boliden. Betala 0,04 USD per dag i overnight fee. Det motsvarar ca 3 % över ett år. Detta gäller alltså enbart säljpositioner.

Skatt

All handel på eToro.com/sv behöver manuellt anges på en K4-blankett som bifogas vid deklaration. Här har eToro en av dess största nackdelar i förhållande till exempelvis IG.com/sv (som erbjuder liknande tjänster).

 • Du måste skapa K4 själv om du inte är minst silvermedlem i etoro Club

Många handelsplatser och aktiemäklare erbjuder automatisk skapade av K4-blankett inför deklarationen. Det är inte möjligt hos eToro vilket innebär att du själv måste räkna ut eventuell vinst/förlust.
Om du är medlem i etoro Club och är minst silvermedlem så får du en färdig deklarationsrapport med K4 rapport allt du behöver av etoro så att du enkelt kan deklarera.

 • Handel sker inte inom ISK

Handel inom ett ISK innebär lägre skatt och betydligt enklare deklaration. Men handel hos eToro sker inte inom ett ISK vilket alltså har sin tydliga nackdel.

Vårt omdöme:
Vi anser att detta är eToro´s största nackdel. De har ett mycket stort utbud av marknader och möjligheter till både korta och långa positioner. Men att behöva betala 30 % i vinstskatt och dessutom behöva skapa K4-blanketten själv drar ner slutbetyget. På denna punkt är de inte användarvänliga – vilket annars är en av deras största styrkor.

Andras recensioner / omdömen om eToro

 • Brookerchooser 4,7 av 5
  Den stora amerikanska jämförelsesidan av handelsplatser ger eToro höga poäng. Högst poäng ges på ”Öppna konto” samt ”Trading Platform”. De punkter som får lägst betyg är Education, Customer Service och Research.

  Deras omdöme stämmer därmed mycket väl med vad vi anser vara eToros styrkor och svagheter.
 • ForexBrokers.com 4,5 av 5
  Även ForexBrokers ger eToro högt betyg. Högsta betygen ges i kategorierna ”offering of investments” medan lägst betyg ges till ”commisions & fee”.

  Även här håller vi med recensenten gällande fördelar och nackdelar med handelsplattformen.
 • Trustpilot 4,4 av 5
  Det finns 19 546 st betyg på Truspilot just nu. Användarna har gett etoro ett högt betyg. Brett utbud och användarvänlig plattform är några av fördelarna som nämns bland kommentarerna.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Sammanfattning

Vi är tudelade i vår åsikt om eToro. Handelsplattformen har stora fördelar – men även tydliga nackdelar. Därför låter vi två investerare uttala sig om eToro. De anser bägge att plattformen har följande fördelar/nackdelar – Frågan är vad som prioriteras.

+ Stort utbud av marknader
+ Valbar hävstång
+ CopyTrading
+ Användarvänligt

Inte inom ISK
Rapporterar inte affärerna till Skatteverket automatiskt

”Användarvänligt och smart med CopyTrading” (Småsparare med intresse för nya marknader)

Användarvänligheten, CopyTrading och det gigantiska utbudet har gjort att eToro är mitt förstaval gällande handel i mer ovanliga tillgångar samt när jag vill gå kort.

Handelsplattformen är väldigt enkel att förstå och det är lätt att komma igång. Uppskattar även att pengar kan sättas in via Paypal.  Nackdelen är förstås att det inte går att handla inom ISK.

”Brist på ISK och analysverktyg gör att jag väljer IG Market” (Aktieinvesterare med långsiktiga mål)

Bristen på ISK samt att de inte rapporterar in till Skatteverket är eToros största nackdelar. Fördelarna, som jag uppskattar väldigt mycket, är att det är så enkelt att gå både kort och lång samt att jag kan välja mellan att handla direkt i den underliggande tillgången eller via CFD med hävstång.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Disclaimer:
Etoro är en multi-asset plattform där man kan handla flera olika tillgångar. De erbjuder handel i aktier, valutor & handel med CFD:s

Observera att CFD:s är komplexa instrument och risk är hög att man förlorar pengar snabbt på grund av hävstång när man handlar med dessa instrument. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.
Tradinghistorik som presenteras representerar mindre än 5 st kompletta år vilket inte alltid kan vara tillräcklig grund för ett investeringsbeslut.

Copy trading är en portfölj-management tjänst som tillhandahålles av eToro (Europe) Ltd, som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission. Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Du riskerar att förlora ditt kapital.

Etoro USA LLC erbjuder inte CFD:s, representerar inte och tar därför inte ansvar för riktigheten eller innehållet i denna publikation som har arbetats fram av vår partner som använder icke enhetsspecifik information om etoro.


Noll courtage innebär att ingen mäklaravgift tas ut vid öppning eller stängning av positionen. Det gäller dock inte korta eller positioner med hävstång. Andra avgifter tillkommer inklusive valutaavgifter på insättningar och uttag som inte är i USD. Du riskerar ditt kapital när du handlar. För mer information besök etoro.com.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Filip skriver:

  Hur fungerar det med spread på etoro? är den alltid lägre än t ex IG pga dom är större?

  • Joakim Ryttersson skriver:

   Hej Filip.

   Det beror på vilket instrument du vill handla. Det kan varierar så om du vill handla olja exempelvis så har IG i nuläget en spread på 2,8 medan Etoro har en spread på 5 vad jag kan se.

   mvh admin på aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2023