Program för trading, teknisk & fundamental analys

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Program för trading

Det finns en uppsjö av program för analys av aktier och börsen i världen men ganska få i Sverige. Vissa kostar pengar och vissa är gratis. De dyraste, till exempel Bloombergs terminal kostar tusentals dollar per år.

Vi skall nu gå igenom några olika alternativ som funkar bra för svenskar som vill handla och analysera aktier, index, råvaror, valutor osv både på utländska och svenska marknader.

Trading och analysprogram för teknisk & fundamental analys

Program / plattformGratis?Teknisk analysFundamental analysApp
IGJaVärldsklassInte braJa, världsklass
BörsdataFreemiumBraVärldsklassNej
Hitta KursvinnareNejMycket braMediokerNej

Vi själva använder IG.com/sv för teknisk analys (gratis) och Börsdata.se för fundamental analys (vi har valt ett premium abonnemang hos börsdata)

Nedan följer mer info om de olika programmen/plattformarna tillsammans med ungefärliga priser och vilka olika applikationer som plattformarna erbjuder.

1. IG (tidigare IG Markets)

IG handelsplattform trading
Hur IG:s handels- och analysplattform ser ut

IG känner de flesta till. De är väldigt stora i Sverige men även ute i världen. IG.com/sv erbjuder en riktigt bra handelsplattform för datorn och deras app håller världsklass.

Via plattformen och appen kan man följa en stor del av världens marknader i realtid. Även när börserna är stängda så kan man följa och handla på marknaderna via IG eftersom de via sina CFD instrument kan erbjuda priser och handel på marknader som egentligen är stängda. Det gör att man kan ta en position innan eller efter stängning (eller när som helst under natten) för att ligga positionerad när marknaden/börsen väl öppnar igen.

En annan bra sak är att man enkelt kan gå kort i aktier, index, råvaror osv som annars kan vara svåra att ”blanka”. Du kan helt enkelt gå kort i det mesta med endast ett knapptryck.

Det är helt gratis att starta konto hos IG.

ig markets app 3 st bilder
Hur IG:s app ser ut (3 st bilder)

I appen och på handelsplattformen finns i princip allt. Exempel på saker du kan göra i appen och på plattformen:

 • Köpa/sälja
 • Teknisk analys
 • Kurslarm

ProRealTime – gratis via IG
Som kund hos IG.com/sv får man använda ProRealTime gratis den första månaden. Efter det måste man genomföra några enstaka transaktioner per månad för att fortsätta använda plattformen gratis. Vill du istället betala för plattformen kostar den 330 kr per månad.

ProRealTime är ett avancerat program där du kan utföra avancerad teknisk analys och du kan testa/backtesta olika strategier och se hur de presterat bakåt i tiden om du hade implementerat dom. Programmet är kopplat till din IG-plattform så du kan handla direkt i ProRealTime.

ProRealTime erbjuder bland annat:

 • Backtesta strategier upp till 30 år bakåt i tiden
 • Bygg egna strategier
 • Bygg egen automatisk algoritm som handlar åt dig
 • Teknisk analys med
 • Screeners
 • Optionskalkylator
 • Skräddarsy egna indikatorer eller ändra befintliga
 • Klicka direkt i grafen för köp/sälj (klicktrader)

Våra synpunkter kring IG:s plattform

Vi använder själva IG.com/sv och tycker att plattformen erbjuder något som inte de vanliga aktörerna (tex Avanza och Nordnet) erbjuder, nämligen dygnet runt handel och hela världens marknaden i realtid. Detta är något som är ett måste om man är aktiv på börsen. Det är ju helt gratis att starta ett konto och ladda ner appen så den är given. Appen håller världsklass och används flera gånger per dag av oss för att följa marknaden.

Vi har även flertalet gånger använt IG för att kunna korta vissa aktier och kryptovalutor som annars varit i princip omöjliga att korta för oss. På IG kunde vi till exempel korta en kryptovaluta med bara ett knapptryck.

2. Hitta kursvinnare

Hitta kursvinnare analysplattform
Hur Hitta kursvinnare ser ut

Hitta kursvinnare är en svensk analysplattform som tillhandahålls av Aktiespararna. Plattformen laddas ner och ligger på datorn så den är inte webb-baserad. Den är enkel att förstå och fungerar väldigt väl för dig som vill göra tekniska och fundamentala analyser. Den erbjuder massor av statistik och när bolagen släpper nya rapporter så uppdateras programmet för det mesta inom kort med nya siffror.

Plattformen fungerar inte som handelsplattform vilket innebär att du inte kan handla via den, endast analysera. Köp och sälj får du sedan genomföra hos någon nätmäklare eller annan handelsplattform.

Kostnader
För att kunna använda gratisversionen av Hitta kursvinnare så krävs det att man är medlem i aktiespararna och det kostar ca 49 kr per månad. ”Gratisversionen” saknar väldigt många funktioner och visar endast Large cap aktier och OMX index. Om man vill ha utländska index och aktier på de mindre listorna måste man betala.

Priser för Hitta kursvinnare:

 • Bas 560 kr per år
 • Pro 1180 kr per år
 • Pro plus 2780 kr per år
 • Pro plus med alla tillägg 4680 kr per år

Slutsats och vår kommentar

Hitta kursvinnare är ett väldigt bra program och det lämpar sig bra för den som vill göra både tekniska och fundamentala analyser. Det är lätt och smidigt att rita i graferna med den tekniska analysen och det är fullproppat med indikatorer och analysmetoder.

Priserna är dock alldeles för höga anser vi. Man kan hitta gratisprogram som gör samma saker, dock inte lika enkelt och smidigt.

3. Börsdata

Börsdata plattform
Hur börsdata ser ut

Börsdata är en analysplattform på nätet där man kan göra teknisk analys men framför allt fundamental analys. Du kan nå den från vilken dator du vill och behöver inte ladda ner något eftersom den är webb-baserad.

Det finns inget program som slår Börsdata på fundamental analys. Sajten uppdateras med nya rapporter och siffror väldigt snabbt när de släpps till marknaden och man kan ta fram de flesta nyckeltalen för olika bolag enkelt med något enstaka knapptryck. Börsdata är outstanding för fundamental analys.

Börsdata har ingen bindningstid så du kan aktivera det och säga upp det när du vill.

Kostnader för börsdata:

 • Gratis
 • Premium 99 kr/mån
 • Pro 249 kr/mån
 • Pro+ 599 kr/mån

Eftersom man kan välja själv när man vill använda Börsdata så kan man aktivera premium eller Pro i en månad, göra sina analyser och sedan avaktivera om man vill. Detta är superbra då man slipper betala under perioder då man inte använder tjänsten. Det som skiljer pro, premium och gratis åt är att man får tillgång till fler verktyg desto dyrare medlemskap man väljer.

Slutsats och vår kommentar

Vi själva har använt premium för att gå igenom nyckeltal och siffror i de bolag vi investerat i och måste säga att börsdata håller världsklass. Om man vill analysera bolag och kika på siffror så kommer börsdata att spara massor av timmar för dig. Du kan lita på att alla siffror är korrekta då de handknackas in av anställda på Börsdata. Du slipper leta efter årsredovisningar osv vilket kommer spara oändligt med tid. Vi vet att de flesta börsintresserade i Sverige ger 5 av 5 i betyg för börsdata.

4 svar på ”Program för trading, teknisk & fundamental analys”

 1. Hej. När det kommer till börsdata och hittakursvinnare, har de realtidsuppdatering för både svenska och utländska aktier så som IG-markets?

  Svara
  • Hej Jad.

   Hittakursvinnare har det om man har de dyraste abonnemangen men Börsdata är jag osäker på.

   mvh admin på Aktiekunskap

   Svara
 2. Jag är ute efter ett program med följande egenskaper: både MAC och PC, bra och snabba grafer med stort utbud tekniska signaler; aktier/fonder/ETFer, snabb scanning av listor med objekt.

  Svara
  • Hej Torbjörn.

   Jag skulle säga att IG markets borde fungera bra för dig. Det är ju gratis att använda deras plattform.
   Hur den fungerar på MAC vet jag inte dock.

   Mvh admin på aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar