Program för trading, teknisk & fundamental analys

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Program för teknisk analys

Det finns en uppsjö av program för analys av aktier och börsen i världen men ganska få i Sverige. Vissa kostar pengar och vissa är gratis. De dyraste, till exempel Bloombergs terminal kostar tusentals dollar per år.

Vi skall nu gå igenom några olika alternativ som funkar bra för svenskar som vill handla och analysera aktier, index, råvaror, valutor osv både på utländska och svenska marknader.

Trading och analysprogram för teknisk & fundamental analys

ProgramGratis?Teknisk analysFundamental analysApp
IGJaVärldsklassInte braJa, världsklass
BörsdataFreemiumBraVärldsklassNej
Hitta KursvinnareNejMycket braMediokerNej

Vi själva använder IG.com/sv för teknisk analys (gratis) och Börsdata.se för fundamental analys (vi har valt ett premium abonnemang hos börsdata)

Nedan följer mer info om de olika programmen/plattformarna tillsammans med ungefärliga priser och vilka olika applikationer som plattformarna erbjuder.

1. IG (tidigare IG Markets)

IG handelsplattform trading
Hur IG:s handels- och analysplattform ser ut

IG känner de flesta till. De är väldigt stora i Sverige men även ute i världen. IG.com/sv erbjuder en riktigt bra handelsplattform för datorn och deras app håller världsklass.

Via plattformen och appen kan man följa en stor del av världens marknader i realtid. Även när börserna är stängda så kan man följa och handla på marknaderna via IG eftersom de via sina CFD instrument kan erbjuda priser och handel på marknader som egentligen är stängda. Det gör att man kan ta en position innan eller efter stängning (eller när som helst under natten) för att ligga positionerad när marknaden/börsen väl öppnar igen.

En annan bra sak är att man enkelt kan gå kort i aktier, index, råvaror osv som annars kan vara svåra att ”blanka”. Du kan helt enkelt gå kort i det mesta med endast ett knapptryck.

Det är helt gratis att starta konto hos IG.

ig markets app 3 st bilder
Hur IG:s app ser ut (3 st bilder)

I appen och på handelsplattformen finns i princip allt. Exempel på saker du kan göra i appen och på plattformen:

 • Köpa/sälja
 • Teknisk analys
 • Kurslarm

ProRealTime – gratis via IG
Som kund hos IG.com/sv får man använda ProRealTime gratis den första månaden. Efter det måste man genomföra några enstaka transaktioner per månad för att fortsätta använda plattformen gratis. Vill du istället betala för plattformen kostar den 330 kr per månad.

ProRealTime är ett avancerat program där du kan utföra avancerad teknisk analys och du kan testa/backtesta olika strategier och se hur de presterat bakåt i tiden om du hade implementerat dom. Programmet är kopplat till din IG-plattform så du kan handla direkt i ProRealTime.

ProRealTime erbjuder bland annat:

 • Backtesta strategier upp till 30 år bakåt i tiden
 • Bygg egna strategier
 • Bygg egen automatisk algoritm som handlar åt dig
 • Teknisk analys med
 • Screeners
 • Optionskalkylator
 • Skräddarsy egna indikatorer eller ändra befintliga
 • Klicka direkt i grafen för köp/sälj (klicktrader)

Våra synpunkter kring IG:s plattform

Vi använder själva IG.com/sv och tycker att plattformen erbjuder något som inte de vanliga aktörerna (tex Avanza och Nordnet) erbjuder, nämligen dygnet runt handel och hela världens marknaden i realtid. Detta är något som är ett måste om man är aktiv på börsen. Det är ju helt gratis att starta ett konto och ladda ner appen så den är given. Appen håller världsklass och används flera gånger per dag av oss för att följa marknaden.

Vi har även flertalet gånger använt IG för att kunna korta vissa aktier och kryptovalutor som annars varit i princip omöjliga att korta för oss. På IG kunde vi till exempel korta en kryptovaluta med bara ett knapptryck.

2. Hitta kursvinnare

Hitta kursvinnare analysplattform
Hur Hitta kursvinnare ser ut

Hitta kursvinnare är en svensk analysplattform som tillhandahålls av Aktiespararna. Plattformen laddas ner och ligger på datorn så den är inte webb-baserad. Den är enkel att förstå och fungerar väldigt väl för dig som vill göra tekniska och fundamentala analyser. Den erbjuder massor av statistik och när bolagen släpper nya rapporter så uppdateras programmet för det mesta inom kort med nya siffror.

Plattformen fungerar inte som handelsplattform vilket innebär att du inte kan handla via den, endast analysera. Köp och sälj får du sedan genomföra hos någon nätmäklare eller annan handelsplattform.

Kostnader
För att kunna använda gratisversionen av Hitta kursvinnare så krävs det att man är medlem i aktiespararna och det kostar ca 49 kr per månad. ”Gratisversionen” saknar väldigt många funktioner och visar endast Large cap aktier och OMX index. Om man vill ha utländska index och aktier på de mindre listorna måste man betala.

Priser för Hitta kursvinnare:

PaketPris
Bas620 kr/år
Pro1 320 kr/år
Pro plus2 840 kr/år
Pro plus inkl alla tillägg4 580 kr/år

Slutsats och vår kommentar

Hitta kursvinnare är ett väldigt bra program och det lämpar sig bra för den som vill göra både tekniska och fundamentala analyser. Det är lätt och smidigt att rita i graferna med den tekniska analysen och det är fullproppat med indikatorer och analysmetoder.

Priserna är dock alldeles för höga anser vi. Man kan hitta gratisprogram som gör samma saker, dock inte lika enkelt och smidigt.

3. Börsdata

Börsdata plattform
Hur börsdata ser ut

Börsdata är en analysplattform på nätet där man kan göra teknisk analys men framför allt fundamental analys. Du kan nå den från vilken dator du vill och behöver inte ladda ner något eftersom den är webb-baserad.

Det finns inget program som slår Börsdata på fundamental analys. Sajten uppdateras med nya rapporter och siffror väldigt snabbt när de släpps till marknaden och man kan ta fram de flesta nyckeltalen för olika bolag enkelt med något enstaka knapptryck. Börsdata är outstanding för fundamental analys.

Börsdata har ingen bindningstid så du kan aktivera det och säga upp det när du vill.

Prislista Börsdata:

Paket1 månad1 år
Gratis0 kr0 kr
Premium99 kr999 kr
Pro249 kr2 499 kr
Pro+599 kr5 999 kr

Eftersom man kan välja själv när man vill använda Börsdata så kan man aktivera premium eller Pro i en månad, göra sina analyser och sedan avaktivera om man vill. Detta är superbra då man slipper betala under perioder då man inte använder tjänsten. Det som skiljer pro, premium och gratis åt är att man får tillgång till fler verktyg desto dyrare medlemskap man väljer.

Slutsats och vår kommentar

Vi själva har använt premium för att gå igenom nyckeltal och siffror i de bolag vi investerat i och måste säga att börsdata håller världsklass. Om man vill analysera bolag och kika på siffror så kommer börsdata att spara massor av timmar för dig. Du kan lita på att alla siffror är korrekta då de handknackas in av anställda på Börsdata. Du slipper leta efter årsredovisningar osv vilket kommer spara oändligt med tid. Vi vet att de flesta börsintresserade i Sverige ger 5 av 5 i betyg för börsdata.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

4 svar på ”Program för trading, teknisk & fundamental analys”

 1. Hej. När det kommer till börsdata och hittakursvinnare, har de realtidsuppdatering för både svenska och utländska aktier så som IG-markets?

  Svara
  • Hej Jad.

   Hittakursvinnare har det om man har de dyraste abonnemangen men Börsdata är jag osäker på.

   mvh admin på Aktiekunskap

   Svara
 2. Jag är ute efter ett program med följande egenskaper: både MAC och PC, bra och snabba grafer med stort utbud tekniska signaler; aktier/fonder/ETFer, snabb scanning av listor med objekt.

  Svara
  • Hej Torbjörn.

   Jag skulle säga att IG markets borde fungera bra för dig. Det är ju gratis att använda deras plattform.
   Hur den fungerar på MAC vet jag inte dock.

   Mvh admin på aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar