Nordnet – Vårt omdöme och recension

Nordnet omdöme

”Ta makten över ditt sparande – Kom igång idag, det är enkelt och kostar ingenting” Det är med de orden som Nordnet välkomnar besökarna till sin webbplats. Lite förenklat visar det även vilka tjänster som de erbjuder. Du skapar ett gratis konto på någon minut, sätter in pengar med swish och kan lägga första ordern inom ytterligare någon minut.

Det finns stora likheter mellan Nordnet och Avanza – men även vissa skillnader. En av de största fördelarna med Nordnet är deras plattform Shareville där medlemmarna kan visa sina innehav (portföljsstruktur), följa andra investeras strategier och diskutera aktier.

En annan skillnad är att Nordnet tydligt presenterar hävstångsinstrument vid varje aktie där det finns certifikat eller warranter att handla.

🔗 Läs även vår recension av Avanza

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Om Nordnet

Nordnet är en ”digital bank för sparande och investeringar” och siktar på att bli ”förstahandsvalet för de nordiska spararna”. För att nå det målet satsar banken stort på användarvänlighet, lågt courtage och nytänkande.

För småspararen är Shareville Nordnets största fördel

Inom nytänkande hittas exempelvis nordens största sociala plattform för sparande, Shareville samt möjligheten att låna ut aktier och på detta sätt få ökad avkastning. Utbudet är även mycket stort av certifikat och warranter som erbjuder handel med hävstång på både upp- och nedgång.

Största fördelarna med Nordnet

+ Stort utbud av hävstångsinstrument

+ Shareville – Nordens största sociala handelsplats

+ Låga avgifter – Gratis courtage första 6 månaderna

Shareville är Nordnets STÖRSTA fördel

Det är inte mycket som skiljer mellan Avanza och Nordnet. De erbjuder bägge ett mycket stort utbud av aktier, fonder och andra värdepapper. Men Nordnet har Shareville vilket är en stor fördel.

Det går att skapa konto på Shareville utan att ha konto på Nordnet men för att andra ska kunna ta del av utvecklingen, och innehavet, av portföljen krävs att investeringarna sker på Nordnet. Detta eftersom det är en automatisk koppling mellan all handel och portföljens utveckling – om så önskas.

Nedan visas en bild från en av användarna på Shareville. Via utveckling, innehav, handel, historik och ranking går det tydligt att se investerarens profil och avkastning över tid. Det framgår även hur många procent av innehavet som varje aktie står för men aldrig hur stor summa som investerats.

Shareville nordnet

Vår kommentar:
Shareville kan rekommenderas starkt. Är du väl insatt i aktier och vill diskutera olika investeringar finns många diskussioner att ta del av. Vill du lära dig mer och följa duktiga investerare är detta precis lika enkelt. Enligt oss är Shareville Nordnets största fördel – i alla fall i jämförelse med Avanza.

Säkerhet

Insättningsgarantin

Likvida medel som finns på konto hos Nordnet omfattas av den statliga insättningsgarantin. Ett konto som öppnats av två personer tillsammans omfattas av dubbla denna summa.

Skulle Nordnet komma i obestånd är alltså den summa som insättningsgarantin ändå skyddad via garantin. Riksgälden kommer då att ersätta dig med aktuellt belopp.

Investerarskyddet

Av säkerhetsskäl hålls kundernas värdepapper avskilt från Nordnets tillgångar. Skulle företaget försättas i konkurs ska alltså inte dina värdepapper påverkas. Skulle Nordnet trots detta inte kunna lämna ut dessa värdepapper träder det statliga investerarskyddet in och täcker upp ett visst belopp. Ett konto som öppnats av två personer omfattas av dubbla den summa som investerarskyddet täcker.

Handel inom Nordnet Markets

Vid handel inom Nordnet Markets är det Nordea Bank Abp som är utgivare av instrumenten. Det är därmed bankens kreditbetyg som avgör hur säkert det är att handla med dessa produkter. Skulle en utgivare gå i konkurs finns risken att investerat kapital förloras. Med ett mycket högt kreditbetyg på banken bör risken anses vara extremt liten.

Registrering

Att registrera ett konto hos Nordnet är gratis och tar inte mer än 3 minuter. Första steget är att ange personnummer samt information kring omfattningen av den kommande handeln.

registrera konto nordnet

Som visas på bilden ovan kan även konto skapas av företag och minderåriga. Är kontot för en minderårig krävs att en myndig person även finns som ansvarig.

När kontot öppnas skapas en Aktie- och fonddepå vilket alltså är baskontot. Redan vid registrering går det även att ange att ett ISK önskas öppnas. Det går även att ansöka om i efterhand.

TIPS: Skapa ett ISK redan från början. Investeringar bör i möjligaste mån ske inom ett ISK tack vare de skattemässiga och deklarationsmässiga fördelarna.

Att skapa konto tar maximalt 3 minuter – förutsatt att du inte har ett annat medborgarskap än svenskt. I detta fall kan Nordnet behöva kopior på ID-handlingar innan kontot kan öppnas. Signering sker med BankID på dator eller Mobilt BankID.

Demokonto

I likhet med Avanza går det inte att skapa ett demokonto för fiktiv aktiehandel. Det krävs alltså att pengar sätts in för att de olika funktionerna ska kunna provas.

Utbildning

Nordnet har ett mycket stort utbildningsmaterial – både för nybörjare och proffs.

 • Kunskapsbanken – ”Nå nästa nivå som investerare” oavsett vilken nivå du börjar på. Med text och video presenteras allt från vad en fond är till mer komplexa begrepp.
 • Nordnetbloggen – Nyheter, krönikor och information. I bloggformat.
 • Video – Ett mycket stort utbud av pedagogiska filmer. Här märks att Nordnet har anammat framtidens informationskanal. Sorterat på Börstrender, Expertanalyser, Lär dig mer, Finansprofiler, Partnerintervjuer.
 • Sparpodden – ”En podd om sparande och investeringar där lyssnarna sätter agendan”
 • Event – Fysiska och digitala event där Nordnet Live är en av de största.
 • Shareville – Läs vidare högre upp i texten
 • Veckobrev – Följ med kring vad som händer på finansmarknaden via Nordnets veckorbrev.

(Vilken fond ska jag välja – Typisk kort och pedagogisk film som finns till de flesta kategorier)

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Vårt omdöme och kommentar:
Att spara ska inte vara svårt – men många tycker det. Här fyller Nordnet en stor funktion med en allt från information, bloggar, poddar och kunskapsartiklar.

Framförallt uppskattas att Nordnet jobbar så tydligt med video. På några minuter går det att lära sig vad ETF är eller hur Sharpkvot räknas ut. Pedagogiskt och tydligt – högsta betyg!

Insättning & Uttag

Insättning

Enklast är att sätta in pengar med Swish. Pengar kan sättas in direkt till ISK, Kapitalförsäkring eller Aktie- och fonddepå. Någon begränsning för belopp finns inte från Nordnet.

Önskas istället banköverföring kan detta ske med clearing nummer och kontonummer. Pengarna syns på kontot inom 2 – 3 dagar.

Uttag

För att kunna göra uttag krävs först att ett konto kopplas till Nordnet. På detta sätt kan de säkerställa sig om att uttag enbart sker till ett konto som ägs av kontoinnehavaren på Nordnet. Inom 2 bankdagar ska kopplingen vara klar – ofta går det betydligt snabbare.

Vår kommentar:
Enkelt och snabbt – som det ska vara.

Handelsplattform

Tydligt, enkelt och med information från flera olika källor. Det kan sammanfatta upplägget vid handel. I likhet med andra handelsplatser visas bland annat kurs, orderdjup, nyheter och företagshändelser.

Det som skiljer Nordnet från Avanza på denna punkt är däremot presentation av inlägg på Shareville kopplade till aktien samt utbudet av certifikat från Nordnet Market.

Önskas handel ske med hävstång finns valbara certifikat, Mini futures samt Unlimited Turbos tillgängliga längst ner till vänster.

Nordnet handelsplattform

Även orderläggningen är enkel att förstå. Som standard är orderläggning ”Enkel” vald men det går även att välja Fill or Kill, Fill and Kill, Stop loss, Glidande Stop loss och Öppen volym/Iceberg.

Verktyg för riskhantering

Vid handel med aktier kan Stop Loss användas för att begränsa risken och snabbt ta hem eventuella vinster.

För att du inte ska kunna handla med hävstång utan att först förstått riskerna krävs det att du blir kvalificerad för handel. När du väljer ett hävstångsinstrument kommer följande knapp visas längst upp till höger. Genom att svara rätt på 10 frågor kring hävstångsinstrument ges tillgång till dessa mer riskabla investeringsformer.

Hitta inspiration till handel

Det finns flera vägar till inspiration och analys inför investeringar.

Shareville

Ha en aktietävling mot dina kompisar, följ duktiga investerare eller få inspiration via topplistor. Shareville är (i alla fall enligt oss) ett otroligt bra verktyg för att se hur andra investerar och få inspiration till egna investeringsstrategier.

Aktieinspiration

Ännu en väg till inspiration är att gå via filtreringsfunktionen ”Aktieinspiration”. Här hittas statistik över hur många andra kunder hos Nordnet som äger aktier inom specifika kategorier. Klicka exempelvis på ”Miljonärernas favoriter” för att se de mest ägda aktierna av kunderna som är inom Private Banking på Nordnet.

aktieinspiration nordnet
aktier inom olika kategorier nordnet

Vårt omdöme och kommentar:
Temasidan med aktieinspiration via geografiskt eller tematiskt område är riktigt bra. Framförallt för de som vill vidga vyerna och hitta nya aktiealternativ. Men för småspararen är Shareville ”outstanding”. Följ investerare, läs deras kommentarer till köp- och säljordrar och diskutera investeringar.

Hos Nordnet kan du investera i

Olika konto-typer som finns att välja mellan

Kundtjänst

Via FAQ hittas svaren på de vanligaste frågorna. En väl utbyggd FAQ med sökfunktion och frågorna tydligt kategoriserade.

Vid behov att nå kundtjänst nås de på 010-583 3000 måndagar – torsdagar 8:30-20:00 samt fredag 8:30-18:00. Det går även att logga in på sidan och skicka meddelande direkt.

Vår kommentar:
Det är generösa öppettider hos kundtjänst på vardagar. I likhet med Avanza har de valt att hålla stängt på helger vilket är lite synd. Även om inte orderläggning kan ske på helger så kan frågor uppstå under de lediga dagarna.

Handla med hävstång och Bull & Bear

På Nordnet Markets kan handel ske med hävstång. Hur stor hävstång som erbjuds varierar mellan olika värdepapper och marknader.

En värld av möjligheter. I upp- och nedgång

Här hittas börshandlade produkter som kan användas som hedge eller för att tjäna pengar på en nedåtgående marknad.

 • Investera i Index, Aktier, Råvaror
 • Åtkomst till marknader som annars är svåra att nå

TIPS: Att handla med hävstång innebär en betydligt högre risk. Är du nybörjare bör du investera mycket små belopp tills du helt förstått riskerna. Detsamma gäller spekulation i värdepapper som ökar på en Bear-market.

De produkter som hittas inom Nordnet Market har vanligtvis Nordea Bank Abp som emittent (utgivare).

Portföljbelåning

Ett alternativ till att köpa värdepapper inom Nordnet Market är portföljbelåning på de värdepapper som ägs inom Nordnet. Ju lägre risk som tas med portföljen desto högre belåning erbjuds. 

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Kostnader & avgifter hos Nordnet

🔗 Se Nordnets nuvarande nivåer för courtage och avgifter

Gratis aktiehandel i 6 månader

Är du medlem i Shareville och startar kontot ”Mini” kan 6 månaders gratis aktiehandel utnyttjas. Det krävs i detta fall även att du maximalt gör 500 affärer under ett år samt maximalt haft 80 000 kr hos Nordnet. Erbjudanden aktiveras automatiskt för de som uppfyller dessa kriterier.

Vår kommentar:
Att de erbjuder gratis aktiehandel i 6 månader är trevligt men med tanke på det låga courtage som ändå erbjuds på ”mini” är det inte någon större summa som sparas. 

Skatt och deklaration av handel

Enklast via ISK

Så länge som investering sker inom ett ISK behöver inte skatten räknas ut och deklareras. Allt sker automatiskt av Nordnet utifrån gällande schablonskatt.

Fonder

Handel med fonder rapporteras direkt till Skatteverket vilket innebär att handeln kommer att sammanfattas på deklaration.

Nordnet Deklaration

För de tillgångar som inte är inom ett ISK, eller på annat sätt rapporteras till Skatteverket, sker deklaration enklast via tjänsten Nordnet Deklaration. En programvara som antingen används online eller laddas ner till datorn. Samtliga transaktioner samt eventuell vinstskatt är uträknad och kan presenteras direkt på en K4-blankett.

Andras recensioner, betyg och omdömen om Nordnet

Följande recensioner och omdömen fanns under sommaren 2022 om Nordnet.

 • Trustpilot – 1,9 av 5
  På Trustpilot finns 69 st recensioner. Här fanns både positiva och negativa omdömen men med så få omdömen bör deras slutbetyg inte väga tungt.
 • Reco – 2,5 av 5
  På Reco fanns endast 12 recensioner vilket vi anser är alldeles för lite för att lägga någon vikt vid.
 • Facebook 3,7 av 5
  Det är hundratusentals som följer Nordnet på Facebook men de har enbart 80 recensioner av sina användare. De som uppskattar Nordnet lyfter exempelvis fram Sahreville, Sparpodden och informationsutbudet på sidan som positiva saker. Av de som är negativa är det främst kundtjänst som lyfts fram som dålig.  

Årets sparinnovation 2018

År 2018 vann Nordnet ”Årets sparinnovation” av Privata Affärer. Detta tack vare deras aktielåneprogram som lanserades under hösten. Genom tjänsten kan aktier lånas ut till andra kunder, mot en viss ersättning, och ytterligare en väg till avkastning möjliggjordes för aktieägarna.

Läs även vår artikel om aktielån

Vår kommentar:
I jämförelse mot Avanza får Nordnet ett något sämre omdöme. Men delvis kan detta bero på de mycket få recensioner som företaget har. Avanza har betydligt fler omdömen vilket ger en mer korrekt bild av kundernas betyg.

Nackdelar med Nordnet

Ingen komplett bank

För många är det önskvärt att ha hela sin ekonomi på samma ställe. Det är inte möjligt med Nordnet då de enbart har lån och sparande. Det går alltså inte att betala räkningar eller göra överföringar via dem.

Lågt kundbetyg

På flera recensionssidor samt Facebook ligger betyget lågt. Det kan jämföras med Avanzas höga betyg. Men till Nordnets försvar ska sägas att mycket få recensioner lämnats.

Sammanfattning

Nordnet får mycket högt betyg för användarvänlighet och informationsutbud. Vi uppskattar speciellt deras fokus på korta och informativa filmklipp. Men här finns även poddar, bloggar och analyser.

Dess största styrka gentemot Avanza är däremot Shareville – inte minst för dig som vill följa andra investerare och förstår hur de resonerar. Shareville öppnar även upp möjligheten till aktietävlingar och liknande event.

Gällande hävstångsinstrument får Nordnet anses vara något bättre än Avanza. Detta i alla fall utifrån ett användarperspektiv då dessa instrument är mycket lätta att hitta i samband med övrig information kring de underliggande tillgångarna.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023