Räkna ut GAV på aktier & andra värdepapper

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Räkna ut GAV

GAV står för Genomsnittligt anskaffningsvärde och används bland annat vid uträkning av kapitalvinst/kapitalförlust inför deklaration (K4-blankett). Det är enkelt förklarat det genomsnittliga pris som du betalat för en specifik aktie, fond eller annan tillgång.

Så räknar du ut ditt GAV

Genomsnittligt anskaffningsvärde anger förhållandet mellan totalt investerat kapital i ett specifikt värdepapper och antalet av dessa värdepapper.

OBS, försäljningar påverkar inte GAV:et

GAV = Total investerat kapital inkl. courtage / antal aktier

Exempel:

I detta exempel sker handel med aktien Volvo A och visar hur GAV påverkas när aktier köps/säljs. Totalt anskaffningsvärde är den summa som personen totalt har betalat för dessa aktier. Aktier är antalet aktier som innehavet består av och GAV är genomsnittliga anskaffningsvärdet.

DatumHändelseTot. anskaffningsvärdeTot. antalTot GAV
(kr per aktie)
25/3köp, 10 st Volvo A, 120 kr/st
(+1200 kr & 10 st aktier)
1200 kr10 st120 kr
5/4köp, 20 st Volvo A, 110 kr/st
(+2200 kr & 20 st aktier)
3400 kr30 st113,33 kr
6/5köp, 5 st Volvo A, 100 kr/st
(+500 kr & 5 st aktier)
3900 kr35 st111,42 kr
Totalt GAV3900 kr35 st111,42

Uträkning:
1200 + 2200 + 500 = 3900 kr
3900 kr / 35 st aktier = 111,42 kr per aktie i GAV

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

FÖRSÄLJNING

Vid försäljning beräknas vinst/förlust av förhållandet mellan försäljningssumman och GAV. Om man utgår från exemplet ovan och sedan säljer 10 st Volvo A aktier för 130 kr/st innebär det en vinst. Försäljningssumman är 1300 kr och anskaffningsvärdet för de sålda aktierna är (10*111,42) 1114,20 kr

Försäljningssumma – GAV = Vinst/Förlust

1300 – 1114 = 185,8 kr beskattningsbar vinst

Skatten att betala på den vinsten är 30% dvs 55,74 kr.

I detta läge kvarstår GAV på samma nivå på resterande innehav. Det påverkas alltså enbart av nya inköp, aldrig försäljning.

Varför behöver det räknas ut?

I Sverige beskattas kapitalvinster medan avdrag får göras vid kapitalförluster. Detta genom att de vinster/förluster som uppstår under ett år tas upp på kommande års deklaration. Det är i detta läge som GAV används för att korrekta siffror ska kunna anges.

GAV kan även användas för eget intresse utifrån ett investerarperspektiv. Har en specifik aktie köpts vid ett flertal tillfällen anger GAV det genomsnittliga värdet vilket därmed även anger vid vilken kurs som försäljning sker med vinst.

Få hjälp att beräkna GAV

Det finns flera tjänster online som automatiskt räknar ut GAV. De flesta personer använder sig av den tjänst som deras aktiemäklare erbjuder men vid investeringar i annat än enbart värdepapper på börsen kan andra tjänster behövas.

Vår kalkylator längre upp i artikeln kan hjälpa dig att räkna om du inte har så många transaktioner som skall räknas ihop.

Vid kryptohandel

Handel med kryptovalutor skapar en invecklad uträkning av GAV. Orsaken är att handeln ofta sker i par, dvs byte mellan två valutor, istället för direkt mot SEK, USD eller annan valuta. Det finns både svenska och internationella tjänster för att räkna ut GAV och därmed underlag till K4-blanketten.

Koinly är två av de mer kända tjänsterna.

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Privata Affärers Portfölj

Via Privata Affärers Portföljtjänst kan du följa värdeutvecklingen på dina investeringar och även se totalt vinst/förlust. Främst är tjänsten utvecklad för börsnoterade värdepapper men det går även att lägga in ”övrigt”. I detta fall behöver värdet anges då det inte kan hämtas automatiskt.

Skapa portfölj och följ värdeutveckling via Privata Affärers Portföljer

Om du inte vet anskaffningsvärdet (ex. arv)

Vid arv tar arvtagarna över aktierna och därmed även dess anskaffningsvärde. Men det förutsätter att anskaffningsvärdet är dokumenterat, vilket det inte alltid är.

Uppskattning utifrån underlag

Kan inte anskaffningsvärdet hittas kan en uppskattning ske och beräkning grundas på detta värde. Men det krävs då att det finns goda grunder till att uppskattningen genomförs på det valda sättet.

Du kanske vet datumet då inköpet genomfördes? I detta fall är det möjligt att med olika tjänster gå bakåt i tiden och se ett specifikt värdepappers värde. Vid granskning av Skatteverket är det alltid viktigt att kunna bevisa varför ett specifikt anskaffningsvärde har använts.

Schablonmetoden

Om du inte alls lyckas få fram anskaffningsvärdet kan schablonmetoden användas. Schablonmetoden innebär att ett anskaffningsvärde anges till 20 % av försäljningsvärdet.

Det innebär därmed att schablonmetoden även kan användas vid investeringar som gett mer än 400 % i avkastning. Då är det alltså bättre, skattetekniskt, att använda schablonmetoden istället för att räkna ut traditionell vinstskatt.  

Frågor & svar om GAV

Behöver jag räkna ut GAV om jag investerar via ISK?

Nej, då ISK innebär en schablonskatt på innehavet istället för på vinsten behöver inte GAV räknas ut. Det är en av de stora fördelarna med att investera inom ett ISK istället för inom ett aktie- och fondkonto.

Hur räknas GAV ut om byte sker mellan två värdepapper?

Detta är framförallt vanlig i handeln med kryptovalutor men kan även appliceras inom annan handel. Så länge som försäljning sker mot pengar används GAV för att beräkna vinst/förlust vid försäljning. Sker däremot byte, exempelvis att du ger bort en aktie och får en annan, eller byter en kryptovaluta mot en annan räknas detta som både en försäljning och ett köp.

Kan GAV användas som köp/sälj-signal?

Nej, i princip inte. Visserligen anger GAV till vilken kurs som försäljning behöver ske till för att det ska ske med vinst men det bör inte vara vad som styr köp/försäljning. Ett högt eller lågt GAV påvisar inget av aktiens aktuella värde. Önskas däremot kapitalförluster, som kan kvittas mot årets kapitalvinster, i slutet av året kan GAV vara ett riktmärke för vilket innehav som ska säljas.  

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

2 svar på ”Räkna ut GAV på aktier & andra värdepapper”

  1. Står det inte fel i exemplet som ni har med GAV.
    Total summa är väl 3900 kr och inte 8500 (eftersom de olika summorna redan är summerade).

    I efterföljande fsg exempel så räknar ni med GAV från totalen om 3900 kr

    Svara
    • Hej Anton.

      Du har helt rätt. Det har smugit sig in ett fel där. Det är korrigerat nu.
      Tack för tipset.

      Mvh admin på Aktiekunskap.nu

      Svara

Lämna en kommentar