Fundamental analys

Hur man analyserar ett företag
Analysera nyckeltal
+ 70 stycken artiklar

På den här sajten hittar du information, guider och fakta om fundamental analys och aktiekunskap. Här skriver vi artiklar och guider om olika nyckeltal, strategier och analysmöjligheter för dig som vill lyckas med att förstå idén med att investerade i lågt värderade bolag på börsen. Du kan enkelt navigera dig runt här genom menyn till höger. Om du är helt ny på detta område rekommenderar vi dig att läsa artikeln vad är fundamental analys först.

Analysera aktier/företag – fundamentalt

Fundamental analys går ut på att analysera ett företag utifrån dess ekonomiska siffror och framtidsutsikter. Man beräknar och analyserar olika nyckeltal som beskriver omsättning, vinst, utdelning, kassaflöde och skulder för att på så vis kunna värdera vad företaget är värt. Detta sätts sedan i relation hur mycket företaget är värt på börsen och anser man att det finns möjlighet att aktien uppvärderas av börsen i framtiden så kan detta innebära ett köp.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Olika nyckeltal och multiplar

Det finns massor av olika nyckeltal och modeller som används för att analysera hur hur ett företag går rent ekonomiskt. De flesta modeller baseras på omsättning, vinst, tillväxt, kassaflöde, skuldsättning osv.
Det är sällan det fungerar att endast använda enskilda nyckeltal utan man brukar behöva kombinera ett antal nyckeltal för att få en tydlig bild över företagets ekonomiska förutsättningar.

Några exempel på nyckeltal och multiplar som används:

  • P/E-talet
  • P/S-talet
  • PEG-talet
  • P/B-talet
  • EV/EBIT
  • EV/EBITDA

Analysera nyckeltal

P/E-talet är det absolut vanligaste och ett av de enklaste nyckeltalen som används. Alla som jobbar med börsen vet vad P/E-talet är och hur man räknar ut det. Man delar aktiens pris med företagets vinst per aktie (efter skatt). Detta nyckeltal visar hur företaget är värderat i förhållande till företagets vinst.

Som vi nämner ovan så räcker det inte att titta på endast ett eller två nyckeltal. Man måste titta på många fler parametrar och nyckeltal för att kunna se om ett företag är en bra investering eller inte. Oavsett hur många olika nyckeltal man tittar på så är det ändå extremt svårt att hitta bra investeringar. Nyckeltal visar nämligen bara företagets ekonomiska situation just nu. De visar inte företagets framtida potential på ett rättvist sätt.

Mjuka värden

När man analyserar aktier och företag så måste man försöka göra bedömningar av företagets potential utefter mjuka värden. Det räcker inte att endast titta på siffror.

Man måste även kika på om företaget har en bra ledning, om företaget verkar på en bra marknad, i en bra bransch och om företaget har intressanta och efterfrågade produkter.

Dessa saker syns inte alltid i siffrorna så det krävs även väldigt mycket fingertoppskänsla för att hitta de bästa investeringarna. Inte ens de som arbetat en hel livsstil med att analysera aktier har rätt varje gång. Även de kan missa de absolut bästa investeringarna och de kan göra usla investeringar trots att de kan allt inom fundamental analys.

Det är därför man alltid skall sprida sina investeringar på många olika aktier. Då gör det inget om ett företag går dåligt för några andra går bra.

Att inte lägga alla ägg i samma korg är en av de absolut viktigaste investeringsreglerna för nybörjare och amatörer.

Alla artiklar om Fundamental analys