Så kommer du igång och investerar i råvaror

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i råvaror

Kom igång med att investera i råvaror via vår detaljerade steg-för-steg guide. Vi presenterar de olika investeringsalternativen samt vad du bör tänka på. 

  • Börja med råvaror – En guide i 6 steg. 
  • Olika värdepapper – Förstå vilka värdepapper investering kan ske i. 
  • Varför råvaror? – Vilka fördelar finns med att investera i råvaror?

Steg för steg guide – Börja med råvaror

Nedan presenteras vår steg-för-steg guide kring hur du kan komma igång med råvaror genom att köpa värdepapper hos den svenska nätmäklaren Avanza. 

Vi rekommenderar att du klickar här och automatiskt öppnar Avanza.se i ett nytt fönster i webbläsaren. Därmed blir det lättare att följa med steg för steg i både bild och text. 

Under varje steg presenteras en allmän faktatext, vår rekommendation samt ”Så gör du”. Vill du fördjupa dig lite extra kan du även läsa texten vid  ”Läs mer”. 

Steg 1 – Öppna konto hos mäklare

Det finns flera svenska och utländska nätmäklare som erbjuder handel i mängd olika råvaror. Bland annat går det att köpa/sälja värdepapper som följer priset på olja, vete, majs och guld. Att öppna konto är alltid gratis.

Vi rekommenderar:

Till nybörjare rekommenderar vi Avanza. Detta utifrån att användarvänligheten är mycket stor och att all handel kan ske inom ett ISK-konto. Det underlättar avsevärt eftersom någon deklaration av handeln inte behöver ske. 

När du känner dig trygg i handeln på Avanza kan plattformar med större utbud och funktioner väljas – läs mer om det längre ner i guiden. 

Så gör du:

Gå till Avanza.se och klicka på ”Bli kund” längst upp till höger. Fyll i ditt personnummer och gå vidare för att identifiera dig med Bank-ID. Att registrera sig på Avanza är gratis och tar inte mer än 3 minuter. 

öppna konto hos avanza för att handla råvaror

När ett konto öppnas hos Avanza startas automatiskt ett ISK-konto. Handel som sker inom ett ISK-konto behöver inte deklareras. Istället är det aktiemäklaren som automatiskt drar en schablonskatt på sparat belopp. Låg skatt och ingen deklaration är stora fördelar – inte minst för nybörjare. 

När konto öppnas på utländska handelsplattformar är det mycket sällan som handel kan ske inom ISK. Alltså behöver all handel deklareras manuellt. 

Steg 2 – Sätt in pengar

Nästa steg är att sätta in pengar på ditt nya konto. Hos svenska banker går det att göra engångsinsättningar eller ha ett automatiskt månadssparande. Önskas exempelvis 500 kronor investeras i råvaror per månad är en automatisk överföring från lönekonto till ditt ISK en smidig lösning. 

Vi rekommenderar:

Välj insättning med Swish eller Trustly eftersom pengarna då kommer att synas direkt på kontot. Med banköverföring kan det ta 1 – 2 bankdagar. 

Så gör du:

Har du konto hos Avanza? Klicka på ”Min Ekonomi” längst till vänster och sedan ”Sätt in pengar”. 

sätt in pengar hos avanza

Alla insättningar hos Avanza omfattas av insättningsgaranti och alla investeringar skyddas av svenska investerarskyddet. Det innebär i korthet att även om Avanza skulle gå i konkurs kan dina tillgångar på banken inte förloras.  

Steg 3 – Välj värdepapper för råvaror

Handel med råvaror sker i olika värdepapper som följer värdeutvecklingen på den specifika råvaran. Det skulle helt enkelt vara för opraktiskt att äga fysiskt guld, olja och palladium. Istället sker handeln med exempelvis Bull & Bear certifikat, Trackers och Mini futures. 

Det finns vissa skillnader mellan dessa värdepapper som är viktiga att förstå innan handeln påbörjas. 

Trackers – Följer alltid värdet 1:1. Går olja upp 2% kommer din tracker att gå upp 2%. Självklart gäller även samma sak vid nedgång. 

Bull & Bear – Handlas oftast med daglig hävstång. Är hävstången x2 dubbleras värdeförändringen på certifikatet mot underliggande tillgång. Går olja upp 2 % en dag kommer certifikatet gå upp 4 % – men även tvärtom. 

Mini Futures – Mer avancerade värdepapper med hög hävstång och Knock-Out nivå (innebär att värdepappret kan bli helt värdelöst). Bör inte köpas av nybörjare som vill lära sig grunderna i handel med råvaror. 

Vi rekommenderar:

Om du vill komma igång med handel i råvaror rekommenderas vi första hand Trackers och certifikat. Detta utifrån att optioner, terminer och Minifutures har betydligt mer komplex uppbyggnad och kan vara svåra att förstå för nybörjare. 

Så gör du:

För att få fram utbudet av trackers och certifikat på Avanza – klicka Spara & Investera i menyn, Börshandlade produkter, Certifikat, Certifikatlistan. Eller klicka här för att direkt komma till listan. 

Avanza Trackers är mäklarens egna trackers vilka är noterade på Stockholmsbörsen. Dessa handlas utan courtage förutsatt att köp sker för minst 1000 kronor. Avanza Trackers finns med allt från aktier och index till råvaror som underliggande tillgång. Dessa trackers har benämningen AVA i början. Exempelvis är Guld AVA är tracker som följer guldpriset.

Steg 4 – Välj råvara att investera i

Det är möjligt att investera i ett stort antal olika råvaror. Största handel sker i olja och guld men det går att investera i priset på allt från vete och sojabönor till koppar och platinum. 

Se utbud av certifikat och trackers hos Avanza och använd filterfunktionen för att filtrera fram de råvaror som investering önskas ske i. Se bild nedan,.

Tillgångsklass – Välj Råvaror

Kategori – Välj kategori av råvara utifrån basmetaller, energi, jordbruk eller ädelmetaller

Underkategori – Välj råvara inom vald kategori

På bilden nedan önskas investering ske i priset på råvaran platinum. Det som visas på bilden är enbart en del av det utbud av certifikat som erbjuds på Avanza. Det som skiljer sig mellan de olika certifikaten är råvara, hävstång samt om det lång eller kort riktning. Läs mer om det under nästa rubrik. 

Råvaror hos avanza

Vi rekommenderar:

Kontrollera omsättning (se längst till höger i tabellen) och börja med att handla råvaror i värdepapper med hög omsättning. Värdepapper med låg omsättning kan vara svåra att få sålda och kan även ha högre spread (skillnaden mellan köp- och säljkurs). 

Av alla råvaror är handeln i guld störst. Det finns även ett stort antal olika certifikat med guld som underliggande tillgång. Handeln är även mycket stor i certifikat som följer oljepriset. 

Så gör du:

Det finns flera olika vägar till att besluta sig om vilka råvaror som investering ska ske i. En del gör tekniska analyser medan andra ser på händelser på världsmarknaden eller följer någon duktig trader på social media. Det viktigaste är att du själv gör egen research och generellt är det bra att ha en tydlig strategi att hålla sig till så att inte känslorna styr handeln för mycket. 

Med softs menas jordbruksråvaror så som bomull, vete, fläskkött och soja. Investeringar i softs sker på samma sätt som investeringar i andra råvaror även om utbudet ofta är något mindre inom softs. 

Steg 5 – Lång eller kort & hävstång

Den primära skillnaden mellan olika råvarucertifikat är eventuell hävstångsnivå samt om det är lång eller kort riktning. 

Lång – Certifikat som är ”lång” kommer att följa värdeutvecklingen på den underliggande tillgången. Går upp tillgången upp kommer även värdet på certifikatet att gå upp. Investera i ”långa” positioner om du tror att värdet på råvaran kommer att gå upp. 

Kort – Certifikat som är ”kort” kommer att gå motsatt riktning, i värdeutveckling, mot den underliggande tillgången. Går tillgången upp i värde kommer certifikatet gå ner lika många procent. Investera i ”korta” positioner om du tror att värdet på råvaran kommer att gå ner. 

Hävstång – Att handla med hävstång innebär att den procentuella rörelsen i råvaran multipliceras i certifikatet. En rörelse på 1% i råvaran gör 5% förändring på ett certifikat med x5 i hävstång. 

Vi rekommenderar:

Börja med att handla råvaror i ”långa” certifikat utan hävstång. Det är det enklaste värdepappret att förstå risken med eftersom de exakt följer värdeutvecklingen på råvaran. Det finns inget mer att behöva förhålla sig till. 

Vill du sedan prova på att handla med hävstång rekommenderas enbart små belopp som därmed kan användas som ”läropeng”.  

Så gör du:

Använd filtreringsfunktionen för att få fram de certifikat som passar ditt intresse. 

Vid Tillgångsklass, Kategori och Underkategori väljs inriktning på tillgång, dvs. råvara. 

Vid ”Riktning” kan Lång/Kort väljas och vid ”Hävstång” kan allt från 1 till 20 ggr väljas som hävstång. Nu bör du få fram de certifikat som vill investera i. 

Bull & Bear certifikat kan handlas med en rad olika råvaror som underliggande tillgång. Värdeutvecklingen på dessa beräknas utifrån daglig hävstång. Det innebär att värdet på lång sikt inte kommer att följa den underliggande råvarans värdeutveckling på lång sikt. Nedan visas en bild av hur Bull X5 och Bear X5 utvecklas under en period av 4 dagar. 

Slutsatsen är att Bull & Bear är bra certifikat vid handel under enstaka dagar, och kortare perioder, men inte ett bra värdepapper att investera i under längre tid. Då är det bättre att välja ett värdepapper utan denna hävstång. 

bull och bear certifikat för råvaruhandel

(Lär dig mer om Bull- och Bearcertifikat – Nordnet)

Steg 6 – Kom igång – Köp din första råvara

  1. Se utbudet – Se alla certifikat och trackers hos Avanza.se 
  2. Filtrera – Sortera för att få fram de råvarucertifikat som passar dig.  
  3. Välj certifikat – Klicka på certifikatets namn för att läsa mer om det eller investera. 
  4. Klicka på KÖP – (Välj Förenklad orderläggning för användarvänligare läge)
  5. Välj antal – När antal väljs ändras automatiskt ”Belopp i SEK”.
  6. Köp – Granska ordern och klicka på ”Bekräfta köp”
handla en råvara hos avanza

Köpa råvara – eller korg av råvaror?

Utöver att investera i enstaka råvaror, via exempelvis certifikat, finns möjligheten att investera i fonder som har exponering mot flera olika råvaror. En fördel med detta är möjligheten att exponera sitt kapital mot en grupp råvaror istället för en, eller ett par få.

Handeln sker i detta fall i ETF:er, dvs. börshandlade fonder. Det vanligaste är att innehavet i fonderna styrs utifrån att fonden ska följa ett specifikt råvaruindex. 

Nackdelen är att information om fondens innehav inte presenteras så tydligt hos Avanza. Du behöver alltså själv ladda hem PRIIP-faktablad för fonden och läsa om dess investeringsregler. Utifrån detta kan det vara enklare att skapa en egen ”korg” av råvaror genom att köpa ett par olika certifikat. 

Utbudet av EFT:er mot råvaror kan ses här. 

Ta nästa steg – Fördjupa dig i din handel med råvaror

Har du kommit igång med råvaror och känner dig trygg i hur investering sker, samt risk och förväntad avkastning, kan nästa steg vara att investera i ett bredare utbud av råvaror eller prova på hävstång. 

Fler råvaror

Hos Avanza kan investering ske i ett ganska stort antal råvaror, både metaller och jordbruksråvaror. Utbudet är ändå betydligt större hos internationella handelsplattformar som exempelvis Etoro. 

Hos Etoro.com/sv erbjuds handel i ett stort antal råvaror. En fördel med Etoro är även att något courtage inte betalas utan istället finns enbart en spread.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hävstång

Att handla med hävstång innebär att risken ökas avsevärt. Samtidigt är det ett sätt att öka sin exponering mot en marknad utan ett större kapital. En rekommendation är att börja med mycket låg hävstång för att förstå hur detta påverkar värdeutvecklingen. 

Varför börja med råvaror?

Råvaror är en unik tillgångsklass som skiljer på flera punkter mot aktier och räntor. Det är även den stora skillnaden som gör att många väljer att börja med råvaror – för att skapa en mer diversifierad portfölj.  

  1. Bredare portfölj

Långsiktig investering handlar om att skapa stabilitet i portföljen och minimera riskerna i förhållande till förväntad avkastning. Detta uppnås genom att skapa en diversifierad portfölj (riskspridd) som består av flera olika tillgångar över flera olika branscher. 

Att investera i råvaror kan därmed vara ett sätt att diversifiera portföljen. Exempelvis finns flera tillfällen då guldpriset gått upp under tider av finansiell oro då aktier underpresterat. 

  1. Hedge mot inflation

Investering i råvaror ses delvis som en hedge mot inflation. Med det menas att högre råvarupriser brukar vara en stark indikator på högre inflation. Råvaror kan därmed utnyttjas i tider vid oro för inflation. 

  1. Daytrading  

Råvaror har betydligt större volatilitet (kursrörelser över tid) än aktier. Volatilitet är något som uppskattas inom daytrading och teknisk analys. 

Om du precis börjat komma igång med råvaror bör första fördelen i denna punktlista väga tyngst – att skapa en bredare investeringsportfölj och på så vis minska risken. 

(Så investerar du i råvaror – Ekonomikanalen)

Att tänka på

  • Inte värdeskapande

Råvaror är inte värdeskapande så som aktier. Ett fat olja eller en guldtacka kommer inte att skapa något värde eller avkastning. Priset avgörs därmed enbart av förändringar på marknaden som innebär ökat utbud eller ökad efterfrågan. 

  • Inte alla ägg i samma korg

I likhet med alla investeringar gäller den gyllene regeln att inte ha ”alla ägg i samma korg”. En enskild råvara kan snabbt öka/sjunka i värde och genom att sprida investeringen på flera olika råvaror minskas den enskilda risken. 

  • ISK underlättar deklaration

Börja med att investera i råvaror inom ett ISK på Avanza. Någon deklaration behöver därmed inte ske och skatten dras automatiskt. Det är i alla fall ett bra första steg. När du känner dig helt trygg på Avanza kan nästa steg tas till andra handelsplattformar. 

Läs mer om olika råvaror du kan handla med

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar