Så kommer du igång och investerar i råvaror

Kom igång med handel i råvaror

Kom igång med att investera i råvaror via vår detaljerade steg-för-steg guide. Vi presenterar de olika investeringsalternativen samt vad du bör tänka på. 

Börja med råvaror – En guide i 6 steg. 

Olika värdepapper – Förstå vilka värdepapper investering kan ske i. 

Varför råvaror? – Vilka fördelar finns med att investera i råvaror?

Steg för steg guide – Börja med råvaror

Nedan presenteras vår steg-för-steg guide kring hur du kan komma igång med råvaror genom att köpa värdepapper hos den svenska nätmäklaren Avanza. 

Vi rekommenderar att du klickar här och automatiskt öppnar Avanza.se i ett nytt fönster i webbläsaren. Därmed blir det lättare att följa med steg för steg i både bild och text. 

Under varje steg presenteras en allmän faktatext, vår rekommendation samt ”Så gör du”. Vill du fördjupa dig lite extra kan du även läsa texten vid  ”Läs mer”. 

Steg 1 – Öppna konto hos mäklare

Det finns flera svenska och utländska nätmäklare som erbjuder handel i mängd olika råvaror. Bland annat går det att köpa/sälja värdepapper som följer priset på olja, vete, majs och guld. Att öppna konto är alltid gratis.

Vi rekommenderar:

Till nybörjare rekommenderar vi Avanza. Detta utifrån att användarvänligheten är mycket stor och att all handel kan ske inom ett ISK-konto. Det underlättar avsevärt eftersom någon deklaration av handeln inte behöver ske. 

När du känner dig trygg i handeln på Avanza kan plattformar med större utbud och funktioner väljas – läs mer om det längre ner i guiden. 

Så gör du:

Gå till Avanza.se och klicka på ”Bli kund” längst upp till höger. Fyll i ditt personnummer och gå vidare för att identifiera dig med Bank-ID. Att registrera sig på Avanza är gratis och tar inte mer än 3 minuter. 

öppna konto hos avanza för att handla råvaror

När ett konto öppnas hos Avanza startas automatiskt ett ISK-konto. Handel som sker inom ett ISK-konto behöver inte deklareras. Istället är det aktiemäklaren som automatiskt drar en schablonskatt på sparat belopp. Låg skatt och ingen deklaration är stora fördelar – inte minst för nybörjare. 

När konto öppnas på utländska handelsplattformar är det mycket sällan som handel kan ske inom ISK. Alltså behöver all handel deklareras manuellt. 

Steg 2 – Sätt in pengar

Nästa steg är att sätta in pengar på ditt nya konto. Hos svenska banker går det att göra engångsinsättningar eller ha ett automatiskt månadssparande. Önskas exempelvis 500 kronor investeras i råvaror per månad är en automatisk överföring från lönekonto till ditt ISK en smidig lösning. 

Vi rekommenderar:

Välj insättning med Swish eller Trustly eftersom pengarna då kommer att synas direkt på kontot. Med banköverföring kan det ta 1 – 2 bankdagar. 

Så gör du:

Har du konto hos Avanza? Klicka på ”Min Ekonomi” längst till vänster och sedan ”Sätt in pengar”. 

sätt in pengar hos avanza

Alla insättningar hos Avanza omfattas av insättningsgaranti och alla investeringar skyddas av svenska investerarskyddet. Det innebär i korthet att även om Avanza skulle gå i konkurs kan dina tillgångar på banken inte förloras.  

Steg 3 – Välj värdepapper för råvaror

Handel med råvaror sker i olika värdepapper som följer värdeutvecklingen på den specifika råvaran. Det skulle helt enkelt vara för opraktiskt att äga fysiskt guld, olja och palladium. Istället sker handeln med exempelvis Bull & Bear certifikat, Trackers och Mini futures. 

Det finns vissa skillnader mellan dessa värdepapper som är viktiga att förstå innan handeln påbörjas. 

Trackers – Följer alltid värdet 1:1. Går olja upp 2% kommer din tracker att gå upp 2%. Självklart gäller även samma sak vid nedgång. 

Bull & Bear – Handlas oftast med daglig hävstång. Är hävstången x2 dubbleras värdeförändringen på certifikatet mot underliggande tillgång. Går olja upp 2 % en dag kommer certifikatet gå upp 4 % – men även tvärtom. 

Mini Futures – Mer avancerade värdepapper med hög hävstång och Knock-Out nivå (innebär att värdepappret kan bli helt värdelöst). Bör inte köpas av nybörjare som vill lära sig grunderna i handel med råvaror. 

Vi rekommenderar:

Om du vill komma igång med handel i råvaror rekommenderas vi första hand Trackers och certifikat. Detta utifrån att optioner, terminer och Minifutures har betydligt mer komplex uppbyggnad och kan vara svåra att förstå för nybörjare. 

Så gör du:

För att få fram utbudet av trackers och certifikat på Avanza – klicka Spara & Investera i menyn, Börshandlade produkter, Certifikat, Certifikatlistan. Eller klicka här för att direkt komma till listan. 

Avanza Trackers är mäklarens egna trackers vilka är noterade på Stockholmsbörsen. Dessa handlas utan courtage förutsatt att köp sker för minst 1000 kronor. Avanza Trackers finns med allt från aktier och index till råvaror som underliggande tillgång. Dessa trackers har benämningen AVA i början. Exempelvis är Guld AVA är tracker som följer guldpriset. 

Steg 4 – Välj råvara att investera i

Det är möjligt att investera i ett stort antal olika råvaror. Största handel sker i olja och guld men det går att investera i priset på allt från vete och sojabönor till koppar och platinum. 

Se utbud av certifikat och trackers hos Avanza och använd filterfunktionen för att filtrera fram de råvaror som investering önskas ske i. Se bild nedan,.

Tillgångsklass – Välj Råvaror

Kategori – Välj kategori av råvara utifrån basmetaller, energi, jordbruk eller ädelmetaller

Underkategori – Välj råvara inom vald kategori

På bilden nedan önskas investering ske i priset på råvaran platinum. Det som visas på bilden är enbart en del av det utbud av certifikat som erbjuds på Avanza. Det som skiljer sig mellan de olika certifikaten är råvara, hävstång samt om det lång eller kort riktning. Läs mer om det under nästa rubrik. 

Råvaror hos avanza

Vi rekommenderar:

Kontrollera omsättning (se längst till höger i tabellen) och börja med att handla råvaror i värdepapper med hög omsättning. Värdepapper med låg omsättning kan vara svåra att få sålda och kan även ha högre spread (skillnaden mellan köp- och säljkurs). 

Av alla råvaror är handeln i guld störst. Det finns även ett stort antal olika certifikat med guld som underliggande tillgång. Handeln är även mycket stor i certifikat som följer oljepriset. 

Så gör du:

Det finns flera olika vägar till att besluta sig om vilka råvaror som investering ska ske i. En del gör tekniska analyser medan andra ser på händelser på världsmarknaden eller följer någon duktig trader på social media. Det viktigaste är att du själv gör egen research och generellt är det bra att ha en tydlig strategi att hålla sig till så att inte känslorna styr handeln för mycket. 

Med softs menas jordbruksråvaror så som bomull, vete, fläskkött och soja. Investeringar i softs sker på samma sätt som investeringar i andra råvaror även om utbudet ofta är något mindre inom softs. 

Steg 5 – Lång eller kort & hävstång

Den primära skillnaden mellan olika råvarucertifikat är eventuell hävstångsnivå samt om det är lång eller kort riktning. 

Lång – Certifikat som är ”lång” kommer att följa värdeutvecklingen på den underliggande tillgången. Går upp tillgången upp kommer även värdet på certifikatet att gå upp. Investera i ”långa” positioner om du tror att värdet på råvaran kommer att gå upp. 

Kort – Certifikat som är ”kort” kommer att gå motsatt riktning, i värdeutveckling, mot den underliggande tillgången. Går tillgången upp i värde kommer certifikatet gå ner lika många procent. Investera i ”korta” positioner om du tror att värdet på råvaran kommer att gå ner. 

Hävstång – Att handla med hävstång innebär att den procentuella rörelsen i råvaran multipliceras i certifikatet. En rörelse på 1% i råvaran gör 5% förändring på ett certifikat med x5 i hävstång. 

Vi rekommenderar:

Börja med att handla råvaror i ”långa” certifikat utan hävstång. Det är det enklaste värdepappret att förstå risken med eftersom de exakt följer värdeutvecklingen på råvaran. Det finns inget mer att behöva förhålla sig till. 

Vill du sedan prova på att handla med hävstång rekommenderas enbart små belopp som därmed kan användas som ”läropeng”.  

Så gör du:

Använd filtreringsfunktionen för att få fram de certifikat som passar ditt intresse. 

Vid Tillgångsklass, Kategori och Underkategori väljs inriktning på tillgång, dvs. råvara. 

Vid ”Riktning” kan Lång/Kort väljas och vid ”Hävstång” kan allt från 1 till 20 ggr väljas som hävstång. Nu bör du få fram de certifikat som vill investera i. 

Bull & Bear certifikat kan handlas med en rad olika råvaror som underliggande tillgång. Värdeutvecklingen på dessa beräknas utifrån daglig hävstång. Det innebär att värdet på lång sikt inte kommer att följa den underliggande råvarans värdeutveckling på lång sikt. Nedan visas en bild av hur Bull X5 och Bear X5 utvecklas under en period av 4 dagar. 

Slutsatsen är att Bull & Bear är bra certifikat vid handel under enstaka dagar, och kortare perioder, men inte ett bra värdepapper att investera i under längre tid. Då är det bättre att välja ett värdepapper utan denna hävstång. 

bull och bear certifikat för råvaruhandel

(Lär dig mer om Bull- och Bearcertifikat – Nordnet)

Steg 6 – Kom igång – Köp din första råvara

 1. Se utbudet – Se alla certifikat och trackers hos Avanza 
 2. Filtrera – Sortera för att få fram de råvarucertifikat som passar dig.  
 3. Välj certifikat – Klicka på certifikatets namn för att läsa mer om det eller investera. 
 4. Klicka på KÖP – (Välj Förenklad orderläggning för användarvänligare läge)
 5. Välj antal – När antal väljs ändras automatiskt ”Belopp i SEK”.
 6. Köp – Granska ordern och klicka på ”Bekräfta köp”
handla en råvara hos avanza

Köpa råvara – eller korg av råvaror?

Utöver att investera i enstaka råvaror, via exempelvis certifikat, finns möjligheten att investera i fonder som har exponering mot flera olika råvaror. En fördel med detta är möjligheten att exponera sitt kapital mot en grupp råvaror istället för en, eller ett par få.

Handeln sker i detta fall i ETF:er, dvs. börshandlade fonder. Det vanligaste är att innehavet i fonderna styrs utifrån att fonden ska följa ett specifikt råvaruindex. 

Nackdelen är att information om fondens innehav inte presenteras så tydligt hos Avanza. Du behöver alltså själv ladda hem PRIIP-faktablad för fonden och läsa om dess investeringsregler. Utifrån detta kan det vara enklare att skapa en egen ”korg” av råvaror genom att köpa ett par olika certifikat. 

Utbudet av EFT:er mot råvaror kan ses här. 

Ta nästa steg – Fördjupa dig i din handel med råvaror

Har du kommit igång med råvaror och känner dig trygg i hur investering sker, samt risk och förväntad avkastning, kan nästa steg vara att investera i ett bredare utbud av råvaror eller prova på hävstång. 

Fler råvaror

Hos Avanza kan investering ske i ett ganska stort antal råvaror, både metaller och jordbruksråvaror. Utbudet är ändå betydligt större hos internationella handelsplattformar som exempelvis Etoro. 

Hos Etoro.com/sv erbjuds handel i ett stort antal råvaror. En fördel med Etoro är även att något courtage inte betalas utan istället finns enbart en spread.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hävstång

Att handla med hävstång innebär att risken ökas avsevärt. Samtidigt är det ett sätt att öka sin exponering mot en marknad utan ett större kapital. En rekommendation är att börja med mycket låg hävstång för att förstå hur detta påverkar värdeutvecklingen. 

Varför börja med råvaror?

Råvaror är en unik tillgångsklass som skiljer på flera punkter mot aktier och räntor. Det är även den stora skillnaden som gör att många väljer att börja med råvaror – för att skapa en mer diversifierad portfölj.  

 1. Bredare portfölj

Långsiktig investering handlar om att skapa stabilitet i portföljen och minimera riskerna i förhållande till förväntad avkastning. Detta uppnås genom att skapa en diversifierad portfölj (riskspridd) som består av flera olika tillgångar över flera olika branscher. 

Att investera i råvaror kan därmed vara ett sätt att diversifiera portföljen. Exempelvis finns flera tillfällen då guldpriset gått upp under tider av finansiell oro då aktier underpresterat. 

 1. Hedge mot inflation

Investering i råvaror ses delvis som en hedge mot inflation. Med det menas att högre råvarupriser brukar vara en stark indikator på högre inflation. Råvaror kan därmed utnyttjas i tider vid oro för inflation. 

 1. Daytrading  

Råvaror har betydligt större volatilitet (kursrörelser över tid) än aktier. Volatilitet är något som uppskattas inom daytrading och teknisk analys. 

Om du precis börjat komma igång med råvaror bör första fördelen i denna punktlista väga tyngst – att skapa en bredare investeringsportfölj och på så vis minska risken. 

(Så investerar du i råvaror – Ekonomikanalen)

Att tänka på

 • Inte värdeskapande

Råvaror är inte värdeskapande så som aktier. Ett fat olja eller en guldtacka kommer inte att skapa något värde eller avkastning. Priset avgörs därmed enbart av förändringar på marknaden som innebär ökat utbud eller ökad efterfrågan. 

 • Inte alla ägg i samma korg

I likhet med alla investeringar gäller den gyllene regeln att inte ha ”alla ägg i samma korg”. En enskild råvara kan snabbt öka/sjunka i värde och genom att sprida investeringen på flera olika råvaror minskas den enskilda risken. 

 • ISK underlättar deklaration

Börja med att investera i råvaror inom ett ISK på Avanza. Någon deklaration behöver därmed inte ske och skatten dras automatiskt. Det är i alla fall ett bra första steg. När du känner dig helt trygg på Avanza kan nästa steg tas till andra handelsplattformar. 

Läs mer om olika råvaror du kan handla med

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023