R40 – värdera tillväxtbolag

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Rule of 40 (R40)

R40 är en formel som används för att bedöma investeringar i företag som växer kraftigt. Formeln beräknas genom att man plussar ihop företagets intäktstillväxt och vinstmarginal. Summan av dessa två skall då helst överstiga 40.

R40 = Rule of 40

R40 = intäktstillväxt + vinstmarginal

Om företaget har en negativ vinstmarginal, dvs de gör förlust, så subtraherar man istället vinstmarginalen från intäktstillväxten.

Man kan välja om man vill räkna med den vanliga vinstmarginalen eller EBITDA-marginalen. När man värderar mjukvarubolag använder man oftast EBITDA eftersom den lämpar sig bättre för den typen av bolag.
Detta beror på att EBITDA även tar hänsyn till investeringar i anläggningstillgångar.

Räkneexempel 1:
Företaget Fortnox har gått som tåget på börsen de senaste åren.
2019 såg deras siffror ut såhär:
Intäktstillväxt 42,1 %
Vinstmarginal 23,7 %
42,1 + 23,7 = 65,8
R40 = 65,8
Detta innebär att Fortnox med råge klarar R40 testet.

Räkneexempel 2:
Företaget Sportamore har fått se sin aktiekurs rasa på börsen sedan noteringen. 2019 såg deras siffror ut såhär:
Intäktstillväxt 9,5 %
Vinstmarginal -1,4 %
9,5 – 1,4 = 8,1
R40 = 8,1
Sportamore är alltså långt ifrån att klara R40 testet.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Varför R40?

Denna multipel används för att värdera företag som växer. Man vill helt enkelt se hur mycket tillväxt ett företag har och hur vinstmarginalen påverkas av tillväxten. Många företag satsar väldigt mycket på tillväxt och får därför en usel vinstmarginal. R40 hjälper dig att sortera bort bolag som inte växer med tillräcklig lönsamhet.

När företag är i ett tidigt skede så är de ofta beredda att offra sin vinstmarginal för att skapa så mycket tillväxt som möjligt, men hur mycket tillväxt skall man som investerare få för den försämrade marginalen? Där kommer R40 in och hjälper dig att bedöma om den tillväxt man får är tillräcklig i förhållande till den vinstmarginal man offrar.

Helst vill man ju att de bolag som man investerar i skall växa kraftigt och samtidigt har en hög vinstmarginal. Företag som har den kombinationen under flera års tid går i princip alltid spikrakt uppåt på börsen.

Balansen mellan lönsamhet och tillväxt är väldigt viktig. Många styrelser och företagare använder R40 för att bedöma hur mycket de skall gasa på med investeringar för att öka tillväxten.

R40 som komplement till PEG

Superförvaltaren Peter Lynch förespråkade alltid GARP (Growth at a Reasonable Price). Han ville alltså ha tillväxt och vinsttillväxt till ett rimligt pris. Det gör då inget om värderingen var hög (till exempel P/E 40) så länge företaget han investerade i växte kraftigt och lönsamt. Företaget växer då in i värderingen snabbt.

För att få tillväxt till ett rimligt pris använde han PEG-talet, men om företaget inte gör någon vinst så fungerar inte PEG-talet och man får istället använda R40 för att bedöma företaget.

Hur många företag får över 40 poäng över tid?

En studie visar att ca 40% av bolagen i S&P 500 fick över 40 poäng enligt R40 under år 2017. En studie av perioden 2013-2017 visade att 25% av bolagen fick över 40 poäng under 3 eller fler år och enbart 16% av bolagen klarade av att hålla sig över 40 poäng under fem år.

De flesta experter bedömer att R40 är ett bra första filter vid bedömning av snabbväxande bolag.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar