Gaming-aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Gaming-aktier

Gamingaktier är aktier i bolag inom mobil-, dator- och TV-spelsbranschen. Här finns både spelutvecklare, återförsäljare, eventföretag och tillverkare av datortillbehör. Inom de mer innovativa företagen finns de som skapar oddsplattformar och in-game-reklam.

En fördel med gamingaktier är att marknaden växer år efter år. Detta inte bara i antalet personer som spelar de olika spelen utan även antal åskådare och kringliggande tjänster.

En nackdel är att det är extremt svårt att veta vilka spel som kommer att bli succéer och därmed ge spelutvecklarna god ekonomisk tillväxt. Den tekniska utvecklingen går även mycket snabbt och det är svårt att sia om hur framtidens spelande kommer att se ut. Jämför spelmarknaden idag mot för 20 år sedan…hur ser den ut om ytterligare 20 år? 

Det senaste decenniet har branschomsättningen i princip tjugodubblats, och svensk gaming är drivande i utvecklingen.” / Danske Bank

Företag med olika inriktningar mot gaming

Gamingaktier förknippas kanske främst med spelutvecklare. Men branschen är betydligt större än så. Detta med exempelvis tekniska lösningar (streaming), event, marknadsföring och vadslagning.

Spelutvecklare

Spelutvecklare är de företag som skapar och uppdaterar spel som sedan spelas över hela världen. Intäktsmodellen kan variera från en engångssumma vid inköp till månadsabonnemang eller in-game köp. Självklart finns även kombinationer av dessa. De flesta spelutvecklare har flera spel i sin ”portfölj” och har därmed intäkter från flera olika håll. Det finns även de som enbart utvecklar och uppdaterar ett enda spel.

På svenska börsen hittas exempelvis ”solskenshistorien” Paradox Interactive samt stora spelföretag som Star Vault och Starbreeze. I USA finns jättarna Electronic Arts (EA) samt Activision Blizzard.

Inom svenska företag bör även exempelvis MAG Interactive nämnas som utvecklar mobilspel och bland annat har kända spel som Ruzzle och Pixduel i sin portfölj. Andra svenska bolag är Gold Town Games och Qiivi Games.

Ett företag som enbart har ett enda spel är amerikanska Roblox Corp. De har utvecklat spelet Roblox – en plattform med ett flertal microspel där social interaktion och köp av outfits till de olika karaktärerna gör spelet unikt. Företaget börsnoterades 2021.

Återförsäljare

Återförsäljare är de butiker som säljer dator- och TV-spel. I flera länder har däremot dessa företag svårt att överleva/växa eftersom allt mer sker digitalt.

Ett av de mest kända företagen inom denna bransch är GameStop. I slutet av 2020 var det den mest blankade aktien – vilket tyder på att investerare trodde att värdet skulle gå ner. Det resulterade däremot i en short squeeze som gjorde att kursen gick upp flera hundra procent. Detta däremot bara kortvarigt.

In-game reklam

In-game reklam är ett relativt nytt fenomen. I korthet innebär det att kända varumärken får synas på olika platser i spelet. Det kan vara allt från produktplaceringar till klassisk affischreklam på en husvägg – fast i spelet.

I Sverige utvecklar företaget Adverty denna teknik. Deras annonseringsplattform låter kreatörer och utvecklare monetärisera på spelupplevelsen med icke-påträngande, lättintegrerade, sömlösa annonser”

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Vadslagning

Vadslagning på e-Sport växer minst lika snabbt som e-Sport och gaming. Inom denna kategori hittas därmed företag som utvecklar tekniska lösningar, oddssättning och etablerade spelbolag. I Sverige hittas exempelvis G-Loot som utvecklar ”en plattform för E-sport om pengar”. En storägare är det börsnoterade investmentföretaget Transferator.

Event och teknik

Genom streaming-lösningar, turneringar och digitala event skapas en större tillgänglighet för de olika spelen. Ett svenskt företag inom denna kategori är ESEN Esport som bland annat hjälper till på Dreamhack för att streama de olika matcherna. De anordnar även turneringar för spel både till dator och mobil.

Hårdvara och tillbehör

Datorer, skärmar, tangentbord, headset…. Listan kan göras lång på produkter som utvecklas med funktioner specifikt framtagna för gaming. Företag som tillverkar dessa har däremot generellt även andra kundgrupper. Det finns däremot de som nästan uteslutande vänder sig till gamingmarknaden.

Investeringar i Intel eller AMD innebär därmed inte en investering specifikt mot gaming även om de är bland de största inom sina segment. Andra företag inom denna kategori finns exempelvis Logitech och Corsair Gaming.

I Sverige finns Fractal Gaming Group som tillverkar chassin, kylprodukter, fläktar och strömförsörjningsenheter till framförallt så kallade ”gamingdatorer”.

Spelare och team

Inom alla större spel finns det professionella spelare. De flesta får sin inkomst via sponsorer och vinster i turneringar. Men det finns även lag som ägs av aktiebolag. Därmed kommer aktiens värde till stor del bero på framgångarna som laget/lagen når.

Ett exempel är det danska aktiebolaget Astralis som äger lag som är aktiva inom exempelvis Counterstrike och FIFA. Intäkterna kommer i detta fall främst från sponsorer, marknadsföringsuppdrag och försäljning av produkter/kläder med lagets tryck.

Investmentbolag

Det är få svenska investmentbolag som enbart investerar inom gaming. Ett undantag är Transferator som ”investerar i ett flertal olika branscher på den nordiska marknaden, främst verksamma inom spelsektorn”. Investering sker både i onoterade och noterade bolag. Internationellt är Tencent Holdings den största aktören.

Exempel på aktier inom gaming

FöretagBörsnoterat iInriktning
G5 EntertainmentSverigeSpelutvecklare
StarbreezeSverigeSpelutvecklare
Star VaultSverigeSpelutvecklare
Mag InteractiveSverigeSpelutvecklare
EAUSASpelutvecklare
Activision BlizzardUSASpelutvecklare
Embracer GroupSverigeSpelutvecklare
AstralisDanmarkSpelare / Lag
Fractal Gaming GroupSverigeHårdvara & tillbehör
IntelUSAHårdvara & tillbehör
AMDUSAHårdvara & tillbehör
LogitechUSAHårdvara & tillbehör
TransferatorSverigeInvestmentbolag
Ubisoft EntertainmentFrankrikeSpelutvecklare

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Även fonder och certifikat

Önskas exponering mot denna marknad finns även möjlighet att investera i fonder och certifikat.

 • Gaming AVA (Avanza) – Certifikat som följer Solactive Video Games Index.
 • eSports Fund (Avanza) – Aktiefond med internationell exponering mot e-Sport med övervikt mot svenska marknaden.
 • ArdenX (Avanza) – Aktiefond med internationell exponering mot gamingindustrin.

Fördelar / Nackdelar / Marknad

Gamingmarknaden är enorm – och förväntas växa. Undersökningar från 2020 visar att vi i genomsnitt lägger 6 timmar och 20 minuter i veckan på mobil-, dator- och TV-spel. Samtidigt växer den yngre generationen upp med dessa spel tillgängliga på ett helt annat sätt än de som växte upp på 70- 80- och 90-talet.

Trenden är att allt mer tid läggs på spel. Utöver det läggs även tid på att följa andra spelare via Youtube, Twitch och annan social media.

Metaverse

Metaverse innebär att ett spel, och dess community, blir mer än bara själva spelet. Det går exempelvis att lära sig spela Fortnite  och Minecraft bättre via olika kurser, gå på mässor inriktade mot ett specifikt spel eller klä sig likt vissa karaktärer. Tävlingar, event och sociala kontakter kan till och med väga tyngre än själva spelandet. Här kan just Fortnite, Minecraft och Roblox nämnas.

eSport

När ett spel får tillräckligt många spelare kan det etableras inom eSport. Därmed genomförs ligor, turneringar och i vissa fall världsmästerskap. Dessa spel får självklart större uppmärksamhet i media och på detta sätt fler spelare. Inom eSport hittas även personer som livnär sig på att vara professionella spelare.

I Sverige är eSport inte i närheten lika stort som i exempelvis vissa asiatiska länder. I flera länder TV-sänds de största turneringarna och tusentals kommer till arenor för att följa matcherna via storbildsskärmar.

Tre tekniska innovationer

 • VR

Virtual Reality är en teknik som innebär att spelarna upplever spelvärlden utifrån ett helhetsperspektiv. Det kan exempelvis ske via VR-hjälmar eller VR-glasögon.

 • Cross-platform

Cross-platform innebär att spelare från olika plattformar kan mötas i samma spel. Det spelar därmed ingen roll om spelarna sitter vid Playstation, dator eller mobil. Det gör spelen ännu mer tillgängliga.

 • Blockchain

Det unika med spel som utvecklas på en blockkedja är att flera av spelarens attiraljer kan tas ut ur spelet och skickas till vänner eller säljas på en öppen marknad. De som spelat mycket kan därmed tjäna pengar på att sälja olika svärd, kistor eller heliga drycker till spelare som hellre köper än spelar till sig dessa. Ett av Sveriges mest kända spel inom denna kategori är My Neighbour Alice  som utvecklats av spelbolaget Antlerinteractive.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Fördelar

Allt pekar på att gamingmarknaden kommer att växa. Detta både utifrån ökad tillgång (mobilspel) samt ny teknik (Exempelvis AI och Blockchain).

De som investerar i ett bolag som kan lansera en spelsuccé bör kunna förvänta sig en mycket god värdeutveckling. Med nya tekniska lösningar, fler åskådare och en förhoppning om att e-sport ska godkännas som sport kan marknaden både växa och förändras kraftigt kommande år. 

Nackdelar

Det är omöjligt att veta vilket spel som når ”Metaverse”. Dessutom kan trender och vilka spel som är populära snabbt ändras över tid. Här kan Pokemon Go nämnas som ett exempel. När det släpptes i Sverige, 2016, gick det att se spelare överallt i samhället. Självklart finns det fortfarande de som spelar Pokemon Go men det är definitivt inte lika populärt i Sverige idag som 2016/2017.

Att investera i ett spelbolag som har ett enda spel innebär alltså en betydligt högre risk än att investera i ett spelbolag med flera titlar.  De mindre bolag kan därmed ha stora svängar i värdet – beroende på dess framgångar.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar