Aktieinvest eller Avanza

Vi har tidigare jämfört Avanza med Nordnet och nu vill vi ta en djupare titt på hur aktieinvest fungerar och för vilka aktieinvesterare denna nätbank passar. Kortfattat så kommer denna nätbank passa för dig som vill månadsspara i aktier.

Avanza vs Aktieinvest

Aktieinvest i jämförelse med Avanza

Bakom Aktieinvest står sedan januari 2019 Pareto Securities. Tidigare ägdes tjänsten av aktiespararna. Det finns därmed ursprungligen en spartanke bakom de olika typerna av portföljer du kan hitta där. Ett problem som nämligen många har hos andra nätbanker är att det är svårt att sätta in mindre belopp utan att courtagekostnaderna blir för höga. Detta har man löst hos Aktieinvest.se genom att erbjuda en så kallad andelsorder så att du kan spara mindre belopp (minimum 100kr) utan att avgifterna blir för höga. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

Månadssparande och andelsordrar

Du kan då både månadsspara det belopp du vill varje månad eller göra en  andelsorder. När du månadssparar så är kostnaden 20 kr oavsett köpbelopp för varje gång du sätter in pengar.

Om du bara vill göra en andelsorder så kostar det 20 – 40 kr och 1-2% rörlig kostnad.

Vanlig aktiehandel

Om du vill köpa och sälja aktier utan att göra en andelsorder så är Aktieinvests priser följande.

LitenStor
Här kan du spara mindre belopp upp till 26 000 kr. Du betalar då 39 kr i courtage upp till det beloppet. Sedan är det ett rörligt courtage på 0,15 % över 26 000 kr.Stor passar dig som skall handla för större belopp. Det belopp som nämns hos Aktieinvest är 66 000 kr. Då betalar du 99 kr i courtage när du handlar mellan 66 000 – 198 000 kr. Om du handlar för över det beloppet så är istället courtaget 0,05 %

Till Aktieinvest.

Aktieinvest eller Avanza

I jämförelse med Avanza är alltså Aktieinvest bättre lämpat för dig som vill spara månadsvis i aktier med små belopp. Det låga courtaget på andelsbelopp gör det alltså en del billigare att handla mindre belopp. Är det däremot så att du tänker dig att köpa större belopp vid färre tillfällen så har Avanza starkare erbjudande i sin Avanza Start depå där courtaget är 0 kr så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Till Avanza.se

Läs mera

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

10 Kommentarer

 1. Birger ganneby skriver:

  Jag undrar hur insättningsgarantin fungerar ?
  Är det ett maxbelopp ?

  mvh —birger ganneby

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Birger.

   Om företaget eller banken du satt in pengar hos går i konkurs så ser insättningsgarantin till att du får tillbaka dina pengar.
   Taket är på 950.000 kr.

   mvh admin på Aktiekunskap

 2. William skriver:

  Aktiespararna står inte längre bakom Aktieinvest. De sålde under 2018 mäklaren till Pareto Securities. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

  https://www.di.se/live/aktiespararna-saljer-aktieinvest-till-pareto/

  • Aktiekunskap skriver:

   Tack för att du sade till, hade missat att uppdatera detta. Nu är korrekt ägare beskriven i artikeln.

 3. Jakob skriver:

  Tack! Jag är förbi startklassen på avanza, men får klura på detta lite till!

 4. Jakob skriver:

  Hej!

  Har en fråga om Aktieinvests courtage. Du skriver att det är 0,08% men när jag kollar på aktieinvests hemsida är det billigaste courtaget som jag lyckas hitta för månadspar i aktier, med priset 20kr (eller 10kr som medlem i Aktiespararna):

  ”Om du månadssparar i aktier betalar du en fast köpavgift oavsett hur mycket du sparar varje månad 20 kr/månadsdragning Om du är medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare betalar du 10 kr.”

  Under vilka förhållanden är courtaget 0,08%?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Såg att jag hade missat att uppdatera priserna här, ber om ursäkt för detta. Det är nu uppdaterat!

   • Jakob skriver:

    Tack för det! Men är det verkligen mer förmånligt att månadsspara på Aktieinvest med avsikt på courtaget?

    Jag tänkte påbörja ett månadspar via aktieinvest men hejdade mig vid courtaget just. En del av sparandet skulle göras i aktieandelar för 500kr/mån fördelat på drygt 10 aktier, men det slog mig att courtaget på 20kr blir 4%.

    Avanzas courtage är 0.25% över 400kr, iofs erbjuds inte andelsköp så man går mista om riskspridningen som aktieinvest ger. Men just det här med courtaget satte käppar i hjulet för mig.

    Hur kan man tänka i den här situationen? Det är kanske värt med ett courtage på 4% eftersom man kan köpa andelar och sprida ut riskerna? Framöver kan jag också skala upp sparandet och då blir courtaget lägre med tiden t ex.

    • Aktiekunskap skriver:

     Personligen så förstår jag precis hur du tänker där och tycker att du har rätt i ditt resonemang. Det är ju framförallt andelsmöjligheten som gör att du smidigt kan månadsspara mindre belopp i aktier. Vad det gäller courtage så är det ju alltid bäst med 0 kr som det är hos Avanza eller Nordnet i deras start klasser. Fortsatt lycka till!

 5. Martin Johansson skriver:

  Hej,

  jag har öppnat konto hos er men jag har inte kunnat logga in med det lösenord jag fått.

  Vad ska jag göra?

  MVH

  Martin

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021