Aktieinvest eller Avanza

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Avanza vs aktieinvest

Vi har tidigare jämfört Avanza med Nordnet och nu vill vi ta en djupare titt på hur aktieinvest fungerar och för vilka aktieinvesterare denna nätbank passar. Tidigare har det varit billigare att månadsspara i aktier via Aktieinvest men det är det inte längre. Läs mer i artikeln.

Aktieinvest i jämförelse med Avanza

Bakom Aktieinvest.se står sedan juni 2023 Söderberg & Partners. Tidigare ägdes tjänsten av aktiespararna och sedan av Pareto. Det finns därmed ursprungligen en spartanke bakom de olika typerna av portföljer du kan hitta där. Ett problem som nämligen många har hos andra nätbanker är att det är svårt att sätta in mindre belopp utan att kostnaden för courtage blir för hög. Detta har man löst hos Aktieinvest.se genom att erbjuda en så kallad andelsorder så att du kan spara mindre belopp (minimum 100kr) utan att avgifterna blir för höga. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

Både Avanza och Nordnet har åtgärdat detta problem genom att göra så att man kan välja en courtagenivå så att man bara betalar 0-1 kr i courtage per affär.

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Månadssparande och andelsordrar

Du kan då både månadsspara det belopp du vill varje månad eller göra en  andelsorder hos Aktieinvest. När du månadssparar så är kostnaden 20 kr oavsett köpbelopp för varje gång du sätter in pengar.

Om du bara vill göra en andelsorder så kostar det 20 – 40 kr och 1-2% rörlig kostnad.

Hos Avanza och Nordnet kan du månadsspara och endast betala 1 kr per order genom att välja rätt courtageklass.

Courtage på vanlig aktiehandel

Om du vill köpa och sälja aktier utan att göra en andelsorder så är priserna följande.

AktieinvestAvanza
Gratis courtage för alla med max 60 000 kr på kontotGratis courtage för alla med max 50 000 kr på kontot
🔗 Se Aktieinvests nuvarande courtagenivåer 🔗 Se Avanzas nuvarande courtagenivåer

Aktieinvest eller Avanza

I jämförelse med Avanza var alltså Aktieinvest tidigare bättre lämpat för dig som vill spara månadsvis i aktier med små belopp. Detta har som sagt ändrats genom att Avanza gjort så att man kan ställa in courtageklass Mini.

Vi kan i dagsläget inte se någon anledning till att välja Aktieinvest istället för Avanza. Vi skulle istället rekommendera att man öppnar ett konto hos alla tre aktörerna Aktieinvest, Nordnet.se och Avanza.se och utnyttjar de tre aktörernas erbjudanden om courtagefri handel.

Dela upp pengarna på de tre aktörerna så att du håller dig under beloppsgränsen och därmed handlar utan courtage hos allihop.

Läs mera

10 svar på ”Aktieinvest eller Avanza”

 1. Hej,

  jag har öppnat konto hos er men jag har inte kunnat logga in med det lösenord jag fått.

  Vad ska jag göra?

  MVH

  Martin

  Svara
 2. Hej!

  Har en fråga om Aktieinvests courtage. Du skriver att det är 0,08% men när jag kollar på aktieinvests hemsida är det billigaste courtaget som jag lyckas hitta för månadspar i aktier, med priset 20kr (eller 10kr som medlem i Aktiespararna):

  ”Om du månadssparar i aktier betalar du en fast köpavgift oavsett hur mycket du sparar varje månad 20 kr/månadsdragning Om du är medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare betalar du 10 kr.”

  Under vilka förhållanden är courtaget 0,08%?

  Svara
  • Hej
   Såg att jag hade missat att uppdatera priserna här, ber om ursäkt för detta. Det är nu uppdaterat!

   Svara
   • Tack för det! Men är det verkligen mer förmånligt att månadsspara på Aktieinvest med avsikt på courtaget?

    Jag tänkte påbörja ett månadspar via aktieinvest men hejdade mig vid courtaget just. En del av sparandet skulle göras i aktieandelar för 500kr/mån fördelat på drygt 10 aktier, men det slog mig att courtaget på 20kr blir 4%.

    Avanzas courtage är 0.25% över 400kr, iofs erbjuds inte andelsköp så man går mista om riskspridningen som aktieinvest ger. Men just det här med courtaget satte käppar i hjulet för mig.

    Hur kan man tänka i den här situationen? Det är kanske värt med ett courtage på 4% eftersom man kan köpa andelar och sprida ut riskerna? Framöver kan jag också skala upp sparandet och då blir courtaget lägre med tiden t ex.

    Svara
    • Personligen så förstår jag precis hur du tänker där och tycker att du har rätt i ditt resonemang. Det är ju framförallt andelsmöjligheten som gör att du smidigt kan månadsspara mindre belopp i aktier. Vad det gäller courtage så är det ju alltid bäst med 0 kr som det är hos Avanza eller Nordnet i deras start klasser. Fortsatt lycka till!

     Svara
  • Hej Birger.

   Om företaget eller banken du satt in pengar hos går i konkurs så ser insättningsgarantin till att du får tillbaka dina pengar.
   Taket är på 950.000 kr.

   mvh admin på Aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar