Aktieinvest eller Avanza

Vi har tidigare jämfört Avanza med Nordnet och nu vill vi ta en djupare titt på hur aktieinvest fungerar och för vilka aktieinvesterare denna nätbank passar. Tidigare har det varit billigare att månadsspara i aktier via Aktieinvest men det är det inte längre. Läs mer i artikeln.

Avanza vs Aktieinvest

Aktieinvest i jämförelse med Avanza

Bakom Aktieinvest står sedan januari 2019 Pareto Securities. Tidigare ägdes tjänsten av aktiespararna. Det finns därmed ursprungligen en spartanke bakom de olika typerna av portföljer du kan hitta där. Ett problem som nämligen många har hos andra nätbanker är att det är svårt att sätta in mindre belopp utan att kostnaden för courtage blir för hög. Detta har man löst hos Aktieinvest.se genom att erbjuda en så kallad andelsorder så att du kan spara mindre belopp (minimum 100kr) utan att avgifterna blir för höga. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

Både Avanza och Nordnet har åtgärdat detta problem genom att göra så att man kan välja en courtagenivå så att man bara betalar 0-1 kr i courtage per affär.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Månadssparande och andelsordrar

Du kan då både månadsspara det belopp du vill varje månad eller göra en  andelsorder hos Aktieinvest. När du månadssparar så är kostnaden 20 kr oavsett köpbelopp för varje gång du sätter in pengar.

Om du bara vill göra en andelsorder så kostar det 20 – 40 kr och 1-2% rörlig kostnad.

Hos Avanza och Nordnet kan du månadsspara och endast betala 1 kr per order genom att välja rätt courtageklass.

Vanlig aktiehandel

Om du vill köpa och sälja aktier utan att göra en andelsorder så är priserna följande.

Aktieinvest:

Courtageklass LitenCourtageklass Stor
Köp med belopp upp till 26 000 kr betalar du 39 kr i courtage för. Sedan är det ett rörligt courtage på 0,15 % över 26 000 kr.Stor passar dig som skall handla för större belopp. Det belopp som nämns hos Aktieinvest är 66 000 kr. Då betalar du 99 kr i courtage när du handlar mellan 66 000 – 198 000 kr. Om du handlar för över det beloppet så är istället courtaget 0,05 %
Courtageklasser från aktieinvests hemsida
 • Om du har under 60 000 kr på din depå handlar du gratis, dvs utan courtage hos Aktieinvest.

Avanza:

Avanza courtage
Avanzas courtageklasser
 • Om du har upp till 50 000 kr på din depå handlar du gratis även hos Avanza.

Aktieinvest eller Avanza

I jämförelse med Avanza var alltså Aktieinvest tidigare bättre lämpat för dig som vill spara månadsvis i aktier med små belopp. Detta har som sagt ändrats genom att Avanza gjort så att man kan ställa in courtageklass Mini.

Vi kan i dagsläget inte se någon anledning till att välja Aktieinvest istället för Avanza. Vi skulle istället rekommendera att man öppnar ett konto hos alla tre aktörerna Aktieinvest, Nordnet och Avanza och utnyttjar de tre aktörernas erbjudanden om courtagefri handel.

Dela upp pengarna på de tre aktörerna så att du håller dig under beloppsgränsen och därmed handlar utan courtage hos allihop.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 68% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Läs mera

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

10 Kommentarer

 1. Birger ganneby skriver:

  Jag undrar hur insättningsgarantin fungerar ?
  Är det ett maxbelopp ?

  mvh —birger ganneby

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Birger.

   Om företaget eller banken du satt in pengar hos går i konkurs så ser insättningsgarantin till att du får tillbaka dina pengar.
   Taket är på 950.000 kr.

   mvh admin på Aktiekunskap

 2. William skriver:

  Aktiespararna står inte längre bakom Aktieinvest. De sålde under 2018 mäklaren till Pareto Securities. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

  https://www.di.se/live/aktiespararna-saljer-aktieinvest-till-pareto/

  • Aktiekunskap skriver:

   Tack för att du sade till, hade missat att uppdatera detta. Nu är korrekt ägare beskriven i artikeln.

 3. Jakob skriver:

  Tack! Jag är förbi startklassen på avanza, men får klura på detta lite till!

 4. Jakob skriver:

  Hej!

  Har en fråga om Aktieinvests courtage. Du skriver att det är 0,08% men när jag kollar på aktieinvests hemsida är det billigaste courtaget som jag lyckas hitta för månadspar i aktier, med priset 20kr (eller 10kr som medlem i Aktiespararna):

  ”Om du månadssparar i aktier betalar du en fast köpavgift oavsett hur mycket du sparar varje månad 20 kr/månadsdragning Om du är medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare betalar du 10 kr.”

  Under vilka förhållanden är courtaget 0,08%?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Såg att jag hade missat att uppdatera priserna här, ber om ursäkt för detta. Det är nu uppdaterat!

   • Jakob skriver:

    Tack för det! Men är det verkligen mer förmånligt att månadsspara på Aktieinvest med avsikt på courtaget?

    Jag tänkte påbörja ett månadspar via aktieinvest men hejdade mig vid courtaget just. En del av sparandet skulle göras i aktieandelar för 500kr/mån fördelat på drygt 10 aktier, men det slog mig att courtaget på 20kr blir 4%.

    Avanzas courtage är 0.25% över 400kr, iofs erbjuds inte andelsköp så man går mista om riskspridningen som aktieinvest ger. Men just det här med courtaget satte käppar i hjulet för mig.

    Hur kan man tänka i den här situationen? Det är kanske värt med ett courtage på 4% eftersom man kan köpa andelar och sprida ut riskerna? Framöver kan jag också skala upp sparandet och då blir courtaget lägre med tiden t ex.

    • Aktiekunskap skriver:

     Personligen så förstår jag precis hur du tänker där och tycker att du har rätt i ditt resonemang. Det är ju framförallt andelsmöjligheten som gör att du smidigt kan månadsspara mindre belopp i aktier. Vad det gäller courtage så är det ju alltid bäst med 0 kr som det är hos Avanza eller Nordnet i deras start klasser. Fortsatt lycka till!

 5. Martin Johansson skriver:

  Hej,

  jag har öppnat konto hos er men jag har inte kunnat logga in med det lösenord jag fått.

  Vad ska jag göra?

  MVH

  Martin

Copyright Aktiekunskap.nu 2022