Aktieinvest eller Avanza

Vi har tidigare jämfört Avanza med Nordnet och nu vill vi ta en djupare titt på hur aktieinvest fungerar och för vilka aktieinvesterare denna nätbank passar. Tidigare har det varit billigare att månadsspara i aktier via Aktieinvest men det är det inte längre. Läs mer i artikeln.

Avanza vs Aktieinvest

Aktieinvest i jämförelse med Avanza

Bakom Aktieinvest.se står sedan januari 2019 Pareto Securities. Tidigare ägdes tjänsten av aktiespararna. Det finns därmed ursprungligen en spartanke bakom de olika typerna av portföljer du kan hitta där. Ett problem som nämligen många har hos andra nätbanker är att det är svårt att sätta in mindre belopp utan att kostnaden för courtage blir för hög. Detta har man löst hos Aktieinvest.se genom att erbjuda en så kallad andelsorder så att du kan spara mindre belopp (minimum 100kr) utan att avgifterna blir för höga. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

Både Avanza och Nordnet har åtgärdat detta problem genom att göra så att man kan välja en courtagenivå så att man bara betalar 0-1 kr i courtage per affär.

Månadssparande och andelsordrar

Du kan då både månadsspara det belopp du vill varje månad eller göra en  andelsorder hos Aktieinvest. När du månadssparar så är kostnaden 20 kr oavsett köpbelopp för varje gång du sätter in pengar.

Om du bara vill göra en andelsorder så kostar det 20 – 40 kr och 1-2% rörlig kostnad.

Hos Avanza och Nordnet kan du månadsspara och endast betala 1 kr per order genom att välja rätt courtageklass.

Courtage på vanlig aktiehandel

Om du vill köpa och sälja aktier utan att göra en andelsorder så är priserna följande.

AktieinvestAvanza
🔗 Se Aktieinvests nuvarande courtagenivåer 🔗 Se Avanzas nuvarande courtagenivåer
Om du har under 60 000 kr på din depå handlar du gratis, dvs utan courtage hos Aktieinvest.Om du har upp till 50 000 kr på din depå handlar du gratis även hos Avanza.

Aktieinvest eller Avanza

I jämförelse med Avanza var alltså Aktieinvest tidigare bättre lämpat för dig som vill spara månadsvis i aktier med små belopp. Detta har som sagt ändrats genom att Avanza gjort så att man kan ställa in courtageklass Mini.

Vi kan i dagsläget inte se någon anledning till att välja Aktieinvest istället för Avanza. Vi skulle istället rekommendera att man öppnar ett konto hos alla tre aktörerna Aktieinvest.se, Nordnet.se och Avanza.se och utnyttjar de tre aktörernas erbjudanden om courtagefri handel.

Dela upp pengarna på de tre aktörerna så att du håller dig under beloppsgränsen och därmed handlar utan courtage hos allihop.

Läs mera

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

10 Kommentarer

 1. Birger ganneby skriver:

  Jag undrar hur insättningsgarantin fungerar ?
  Är det ett maxbelopp ?

  mvh —birger ganneby

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Birger.

   Om företaget eller banken du satt in pengar hos går i konkurs så ser insättningsgarantin till att du får tillbaka dina pengar.
   Taket är på 950.000 kr.

   mvh admin på Aktiekunskap

 2. William skriver:

  Aktiespararna står inte längre bakom Aktieinvest. De sålde under 2018 mäklaren till Pareto Securities. Aktiespararnas medlemmar får fortfarande rabatt på handel men de har inget att göra med driften av mäklaren.

  https://www.di.se/live/aktiespararna-saljer-aktieinvest-till-pareto/

  • Aktiekunskap skriver:

   Tack för att du sade till, hade missat att uppdatera detta. Nu är korrekt ägare beskriven i artikeln.

 3. Jakob skriver:

  Tack! Jag är förbi startklassen på avanza, men får klura på detta lite till!

 4. Jakob skriver:

  Hej!

  Har en fråga om Aktieinvests courtage. Du skriver att det är 0,08% men när jag kollar på aktieinvests hemsida är det billigaste courtaget som jag lyckas hitta för månadspar i aktier, med priset 20kr (eller 10kr som medlem i Aktiespararna):

  ”Om du månadssparar i aktier betalar du en fast köpavgift oavsett hur mycket du sparar varje månad 20 kr/månadsdragning Om du är medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare betalar du 10 kr.”

  Under vilka förhållanden är courtaget 0,08%?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Såg att jag hade missat att uppdatera priserna här, ber om ursäkt för detta. Det är nu uppdaterat!

   • Jakob skriver:

    Tack för det! Men är det verkligen mer förmånligt att månadsspara på Aktieinvest med avsikt på courtaget?

    Jag tänkte påbörja ett månadspar via aktieinvest men hejdade mig vid courtaget just. En del av sparandet skulle göras i aktieandelar för 500kr/mån fördelat på drygt 10 aktier, men det slog mig att courtaget på 20kr blir 4%.

    Avanzas courtage är 0.25% över 400kr, iofs erbjuds inte andelsköp så man går mista om riskspridningen som aktieinvest ger. Men just det här med courtaget satte käppar i hjulet för mig.

    Hur kan man tänka i den här situationen? Det är kanske värt med ett courtage på 4% eftersom man kan köpa andelar och sprida ut riskerna? Framöver kan jag också skala upp sparandet och då blir courtaget lägre med tiden t ex.

    • Aktiekunskap skriver:

     Personligen så förstår jag precis hur du tänker där och tycker att du har rätt i ditt resonemang. Det är ju framförallt andelsmöjligheten som gör att du smidigt kan månadsspara mindre belopp i aktier. Vad det gäller courtage så är det ju alltid bäst med 0 kr som det är hos Avanza eller Nordnet i deras start klasser. Fortsatt lycka till!

 5. Martin Johansson skriver:

  Hej,

  jag har öppnat konto hos er men jag har inte kunnat logga in med det lösenord jag fått.

  Vad ska jag göra?

  MVH

  Martin

Copyright Aktiekunskap.nu 2023